Guide

Det er skremmende lett å cracke trådløse nett

Vi viser deg hvordan du gjør ditt eget nettverk helt sikkert.

Introduksjon

Denne saken ble først publisert på Hardware Ekstra 10. juni, og er nå åpnet til glede for alle lesere. Bli medlem her »

Det foregår en evig kamp mellom de som prøver å lage sikre datasystemer, og de som prøver å bryte seg inn i dem. For å forhindre uvedkommende fra å lese eposten eller låne litt penger fra nettbanken din finnes det sikkerhetsmekanisker i hvert ledd, fra du skriver inn passordet på tastaturet ditt, til serveren i motsatt ende gir deg tilgang til dine velfortjente kroner.

Det dukker stadig opp verktøy som krever mindre kunnskap og erfaring for å knekke trådløse nettverk. Foto: Shutterstock

Men på veien lurer det farer, og den største er ofte ditt eget trådløse nettverk hjemme. Å være på det samme trådløse nettverket som lumske datasnoker er en særdeles dårlig idé. Hvis tjuvradden har brutt seg inn på nettverket ditt, er det nemlig en smal sak å fange opp ukryptert trafikk.

Passordbeskyttelsen på nettverket forhindrer nemlig bare uvedkommende i å koble seg til, og gir ingen beskyttelse mot at noen plukker opp brukernavn, passord og lynmeldinger hvis de først er tilkoblet.

Det er også mulig for tjuvradden å erstatte sikkerhetssertifikatene til krypterte nettsider, eller å omdirigere trafikken til en tilsvarende, men ukryptert, nettside som kan lure passordet fra deg.

Det finnes en rekke enkle måter for å bryte seg inn på et trådløst nettverk, men de fleste vil nok foretrekke å ha nettverket for seg selv. Derfor er det viktig å ha et skikkelig sikkert hjemmenettverk – og det er ikke nok å stole på konfigurasjonen du får direkte fra nettleverandøren. I denne guiden skal vi fortelle deg hvordan du sikrer nettet på skikkelig vis.

Bli med over på neste side, så forteller vi deg hvorfor det er så problematisk »