Tek.no

Guide

Det er skremmende lett å cracke trådløse nett

Vi viser deg hvordan du gjør ditt eget nettverk helt sikkert.

16 Aug 2013 12:00

Introduksjon

Denne saken ble først publisert på Hardware Ekstra 10. juni, og er nå åpnet til glede for alle lesere. Bli medlem her »

Det foregår en evig kamp mellom de som prøver å lage sikre datasystemer, og de som prøver å bryte seg inn i dem. For å forhindre uvedkommende fra å lese eposten eller låne litt penger fra nettbanken din finnes det sikkerhetsmekanisker i hvert ledd, fra du skriver inn passordet på tastaturet ditt, til serveren i motsatt ende gir deg tilgang til dine velfortjente kroner.

Det dukker stadig opp verktøy som krever mindre kunnskap og erfaring for å knekke trådløse nettverk. Foto: Shutterstock

Men på veien lurer det farer, og den største er ofte ditt eget trådløse nettverk hjemme. Å være på det samme trådløse nettverket som lumske datasnoker er en særdeles dårlig idé. Hvis tjuvradden har brutt seg inn på nettverket ditt, er det nemlig en smal sak å fange opp ukryptert trafikk.

Passordbeskyttelsen på nettverket forhindrer nemlig bare uvedkommende i å koble seg til, og gir ingen beskyttelse mot at noen plukker opp brukernavn, passord og lynmeldinger hvis de først er tilkoblet.

Det er også mulig for tjuvradden å erstatte sikkerhetssertifikatene til krypterte nettsider, eller å omdirigere trafikken til en tilsvarende, men ukryptert, nettside som kan lure passordet fra deg.

Det finnes en rekke enkle måter for å bryte seg inn på et trådløst nettverk, men de fleste vil nok foretrekke å ha nettverket for seg selv. Derfor er det viktig å ha et skikkelig sikkert hjemmenettverk – og det er ikke nok å stole på konfigurasjonen du får direkte fra nettleverandøren. I denne guiden skal vi fortelle deg hvordan du sikrer nettet på skikkelig vis.

Bli med over på neste side, så forteller vi deg hvorfor det er så problematisk »

Les også