GuideVeien til jobb – del 1

Hvordan skrive en jobbsøknad

I denne artikkelserien over tre deler får du hjelp på veien mot å skaffe deg drømmejobben.

Introduksjon

Denne artikkelserien hjelper deg på veien mot å skaffe deg en jobb. Serien er planlagt å bestå av tre deler som omhandler hvert sitt tema: jobbsøknad, CV og jobbintervju. I denne første delen ser vi på det å utforme en jobbsøknad.

En jobbsøknad skrives normalt etter at man har lest en stillingsannonse. Slike søknader vil være direkte og gjelde for et begrenset tidsrom. Alternativet er en åpen søknad, der man søker en stilling som allerede er besatt, eller ikke finnes. En slik søknad kan gjerne resultere i et vikariat – en midlertidig stilling.

I noen firmaer tas søknader veldig seriøst, og vektlegges tungt, mens for andre spiller det ikke like stor rolle, og et godt inntrykk av søkeren er mye viktigere. Det er også stor variasjon i hvor høytidelig en søknad skrives. Av og til kan det være nok å bare skrible ned noen ord om seg selv, mens andre ganger må man virkelig bevise at man er jobben verdig.

I mange tilfeller vil en jobbsøknad være det første en arbeidsgiver hører fra søkeren. Når arbeidsgiveren da skal finne ut hvem han vil intervjue, er det viktig å ha en søknad som gir et godt førsteinntrykk.

Vanlige vedlegg til søknaden er CV, attester og vitnemål. Dersom man søker på jobber som skribent, anmelder eller lignende, kan det også være lurt å inkludere en liten egenprodusert prøveartikkel.