– Dette er appene jeg har installert for å gjøre livet litt lettere
Torstein har funnet fram de nyttigste appene på mobilen.
Innhold
- Introduksjon: hva gjør en app nyttig?
- Automatisering, synkronisering og enkel tilgang
- Del 1: Tre gode tjenester til alle platformer
- 1Password – Aldri glem passordene dine igjen
- Trumfkortet: sikkerhet
- Pocket – enkel lagring av nettsider og lenker
- Enkelt, overalt og sømløst
- Pushbullet – samkjør mobiltelefon og datamaskin
- Briljerer med universell kopiering
- Del 2: Tre gode tjenester til mobiltelefonen
- IFTTT – automatiser handlingene dine
- Haugevis av «oppskrifter»
- WeTransfer – enkel deling av store filer
- Uproblematisk og privat
- Smart Connect – la tilbehøret ditt jobbe for deg
- Massevis av utstyr tilgjengelig
- Link Bubble – lenkebehandling slik det burde være
- Superenkel dele-funksjon
- Clicklight – suveren lommelyktbetjening
- Drøssevis av tilpasningsmuligheter
Introduksjon: hva gjør en app nyttig?
Det finnes en hel myriade av apper der ute, men langt fra alle er like bra. Dårlige apper vil du – naturligvis – som regel raskt avinstallere, men paradoksalt nok er det ikke slik at alle bra apper beholdes heller.
Det aller viktigste kjennetegnet på en app som er verdt å beholde, er snarere at den oppleves som nyttig for brukeren. Den er også typisk enkel å bruke, den irriterer deg ikke med varsler, treg respons eller annet krimskrams og løser oppgavene sine på en god måte. Det er også essensielt at den enten...
- ...fungerer bedre og/eller mer effektivt enn allerede eksisterende tjenester
eller
- ...tilfører en tjeneste som ikke allerede finnes på enheten din
Men det aller viktigste er kanskje at den tilfører livet ditt noe – ja, kanskje til og med forenkler det litt? Derfor vil vi i denne guiden ikke gå gjennom bare nyttige apper, men apper som gjør livet som mobilbruker enklere, mer strømlinjeformet og mer behagelig.
Automatisering, synkronisering og enkel tilgang
Men hvordan gjør en app livet enklere? Jo, først og fremst ved ikke å komme i veien, og ikke være for omstendelig i bruk. Tre viktige nøkkelord her er automatisering, synkronisering og enkel tilgang på viktigste tjenester.
Appene vi har valgt ut vil altså enten automatisere noe du før måtte gjøre manuelt, synkronisere informasjon som før har ligget adskilt på forskjellige enheter, eller gi deg enklere tilgang på verktøy og tjenester som du bruker ofte. Eller en hvilken som helst kombinasjon av disse tre, selvfølgelig.
Dette er altså appene som skal forenkle ditt smarttelefonliv, og hvilke platformer de finnes på:
- 1Password: Android, iOS, Mac OS X, Windows (Phone), nettleser
- Pocket: Android, iOS, Mac OS X, Windows (Phone), nettleser
- Pushbullet: Android, iOS, Mac OS X, Windows (Phone), nettleser
- IFTTT: Android, iOS, nettleser
- WeTransfer: Android, iOS, nettleser
- Smart Connect: Android
- Link Bubble: Android
- Clicklight: Android
Ikke overraskende finnes alle appene til Android, og over halvparten til iOS. De som ikke finnes på Apples mobile operativsystem krever enten tilgang til flere deler av telefonen enn det iOS tillater, eller har ikke blitt prioritert til operativsystemet.
Kun tre av tjenestene kan på forskjellige måter fås til Windows eller Mac OS X, mens ytterligere to kan nås via nettleser. De tre siste appene er kun laget for Android, og har dermed ingenting på en datamaskin å gjøre.
På neste side vil vi først gå gjennom de tre førstnevnte tjenestene som finnes som apper også til datamaskiner, og som også er mest omfattende. På siste side går vi gjennom de fem som først og fremst er ment for mobil.
For øvrig kommer vi ikke til å skrive veldig inngående om hver eneste app i denne guiden, men heller fokusere på å oppsummere grunnene til at den vil oppleves som nyttig. Derfor kan du heller ikke forvente en fullverdig «bruksanvisning» av appen her.
Uansett: bli med videre over på neste side, så går vi gjennom hvorfor vi tror du vil komme til å elske nettopp disse appene!
Del 1: Tre gode tjenester til alle platformer
En forutsetning for en del apper er at de kan fungere over flere platformer, og tjenestene vi går gjennom på denne siden fungerer alle sammen på både Android, iOS, Mac OS X, Windows og i nettleseren.
Dermed burde de aller fleste være dekket på denne siden. Dette er dessuten de tjenestene som er mest altomfattende og derfor kanskje også mest nyttige.
Dette kommer vi tilbake til. Nå, la oss komme i gang med gjennomgangen av de tre første appene som skal forenkle ditt smartmobilliv!
1Password – Aldri glem passordene dine igjen
Det er godt mulig at du har hørt om 1Password før, for det er en svært populær og – ikke minst – svært nyttig app. Selskapet bak heter AgileBits, og premisset deres er relativt enkelt: hvorfor skal du gå rundt og huske på en bråte forskjellige passord, når du kan la en app organisere det hele for deg?
Det er nettopp dette 1Password gjør, og dét på en ganske smart måte. Ikke bare husker appen passordene dine for deg, men ved å installere tjenesten får du dessuten muligheten til å automatisk hente frem og fylle inn påloggingsinformasjonen slik at du slipper å gjøre det selv.
Smart, tidsbesparende og definitivt en forenkling av det som ellers er en både frustrerende og kaotisk del av internettlivet. Med andre ord: en svært nyttig hverdagsapp.
Synkroniseringen og passordutfyllingen i 1Password skjer dessuten over alle platformer, om det så skulle være Android, iOS, Windows Phone, Windows eller OS X. På andre platformer er det mulig å få tilgang til tjenesten gjennom nettleseren, om du skulle tilhøre Linux-skaren eller andre OS-minoriteter.
Trumfkortet: sikkerhet
Videre er all informasjon beskyttet med «...den beste tilgjengelige krypteringen fra anerkjente og godkjente kryptografiske bibliotek,» ifølge AgileBits selv. Det høres jo unektelig ganske tillitsvekkende ut, og skal sørge for at ingen får tak i sensitiv informasjon eller – enda verre – hele databasen med alle brukernavnene og passordene dine.
For at du selv skal kunne hente ut passordene dine, er all informasjon låst bak et «Master Password» som du selv velger – og som du er nødt til å huske. AgileBits hverken lagrer, registrerer eller loggfører dette hovedpassordet, så hvis du glemmer det er du ille ute.
Det er for øvrig heller ingen bakdører i programvaren, hvilket selvfølgelig kan være frustrerende om du først har blitt forrådt av den flyktige hukommelsen din. Noe spesielt er det dessuten at det er lagt inn en sperre mot skjermdumper. Dette skal visst øke sikkerheten, men for en stakkars journalist er det frustrerende – som du kan se av bildene.
Dette er imidlertid også hele poenget, og det som gjør 1Password til en av verdens desidert sikreste passordtjenester. Kan du ikke hovedpassordet, ja, så kan du heller ikke få tilgang til informasjonen. Punktum.
Det skal nevnes at det finnes mange lignende tjenester, men grunnen til at vi trekker frem 1Password er at det er den kanskje aller mest brukervennlige og definitivt mest populære passordtjenesten. Dette kommer også med et aber: den er relativt dyr. Har du først kjøpt tjenesten, er den imidlertid din for alltid, og det er mulig å kjøpe pakkeløsninger.
- Last ned: 1Password til Mac OS X – 489 kroner
- Last ned: 1Password til Windows (7+) – gratis, beta
- Last ned: 1Password til Android (4.0+) – 111,50 kroner for fullversjon
- Last ned: 1Password til iOS (9.0+) – 95 kroner for fullversjon
Pocket – enkel lagring av nettsider og lenker
Nettet er et sted fullt av interessant og verdifull informasjon, men hva hjelper vel det om du ikke greier å finne tilbake til nettsidene du var inne på? Mang en gang har undertegnede vært dypt inne i søkeøkter med kanskje 20-30 lenkelag, og funnet verdens kuleste nettside, et kult produkt – eller en verdifull idé til en ny sak.
Men da tiden til slutt var inne for å finne tilbake til denne uhyre viktige tingen, så var selvfølgelig nettsiden som sunket i jorden.
Det var imidlertid før jeg oppdaget Pocket, for etter installeringen av denne lille appen har aldri en viktig nettside noensinne unnslippet mine klør. Pocket har egentlig bare én ganske grunnleggende funksjon: den gjør det enkelt å lagre nettsider og lenker for deg. Dette høres kanskje banalt ut, og mange vil nok derfor spørre herr journalist om han har hørt om bokmerker.
Joda, bokmerker er fint det. Det er bare det at Pocket håndterer dette så uendelig mye bedre enn for eksempel Safari og Chrome. Hvordan skal vi forklare under.
Enkelt, overalt og sømløst
Det er i utgangspunktet en god idé å overlate bokmerkehåndteringen til en tredjepartsapp, siden tjenesten ikke er bundet til en spesifikk type enhet. Har du tilgang til Internett, så har du tilgang til Pocket. Videre er Pocket også relativt utbredt og populær, og støttes følgelig av en lang rekke programmer og operativsystemer.
Eksempelvis fungerer Pocket sømløst sammen med Link Bubble som vi går gjennom på side tre – og som i seg selv er en relativt ukjent tjeneste. Men kanskje aller viktigst er det at Pocket finnes som utvidelse i de aller fleste nettlesere – til og med til norske Opera. I for eksempel Chrome kan du dermed ved hjelp av kun ett enkelt trykk lagre nettsiden – uten noen videre forstyrrelser.
Neste gang du skal finne nettsidene, går du ganske enkelt bare inn på enten Pocket-appen eller logger inn i tjenesten i nettleseren, og trykker på lenken. Da kan du enten lese artikkelen som tekst i selve Pocket, eller følge lenken videre.
For å lettere finne fram kan man markere nettsidene med «tags». Hvis undertegnede for eksempel velger kun «tek» under sine tags, dukker da kun jobbrelaterte ting opp. Du kan videre velge å kun se nettsider i kategoriene bilder, videoer eller rene artikler hvis du ikke husker nøyaktig hva du lagret. Har du venner som også bruker Pocket så er det dessuten lagt opp til at man skal kunne sende ting internt mellom brukerne.
Til slutt kan vi nevne at Pocket selv foreslår innhold du kan lese og lagre, men om du ikke er spesielt interessert i dette kan du bare ignorere det og ikke tenke mer på det. Uansett: Pocket er sømløst, effektivt og universelt, og bidrar til å forenkle netthverdagen din betydelig. Definitivt nyttig!
- Last ned: Pocket til Mac OS X – gratis
- Last ned: Pocket til Android – gratis
- Last ned: Pocket til iOS – gratis
- Last ned: Pocket til Chrome – gratis
- Last ned: Pocket til Safari – gratis
- Last ned: Pocket til Firefox – gratis
- Last ned: Pocket til Opera – gratis
Det er også laget en uoffisiell, universell Pocket-klient til Windows kalt «Poki», som fungerer på både mobil, nettbrett og PC. Vi har ikke testet denne, men hvis du er Windows-bruker er den definitivt verdt en kikk:
- Last ned: Poki for Pocket til Windows – gratis
Pushbullet – samkjør mobiltelefon og datamaskin
At ikke alle operativsystemer snakker like godt sammen er en velkjent sak. Selv Apples iPhone-, iPad- og Mac-enheter kan til tider late til å snakke vidt forskjellige språk, og om du hiver inn en maskin med Android eller Windows i miksen blir det hele betydelig mer komplisert.
Undertegnede har selv en 15-tommers MacBook Pro og en Sony Xperia Z3 med Android, og bare noe så banalt som å få de to til snakke sammen over bluetooth er en utfordring i seg selv. Hva om én app kunne samkjørt alt?
Inn kommer appen Pushbullet og redder dagen. Den har ett formål, nemlig å samkjøre mobiltelefonen og datamaskinen din – uavhengig av modell eller operativsystem.
Greit, man kan sende filer og bilder over mail eller facebook, men det føles som et unødvendig mellomledd. Og hva med varsler, SMS, samtaler og alle andre enheter? Til sammen hoper det seg opp til en ganske formidabel mengde data, men heldigvis trenger du ikke å styre og ordne med det selv: det gjør Pushbullet.
Briljerer med universell kopiering
På samme måte som i Pockets tilfelle er det også for Pushbullet en fordel i seg selv at det er en tredjepartsapp, ettersom du da ikke binder deg til én operativsystemprodusent. I likhet med Pocket kan den også bygges inn som en utvidelse i både Chrome, Safari, Opera og Firefox, og finnes i appform til både Android, iOS, Mac og Windows.
Pushbullet er altså veldig tilgjengelig. For å for eksempel sende noe fra datamaskinen til mobiltelefonen gjør du ganske enkelt følgende:
- Trykk på Pusbullet-ikonet → Velg enhet → Velg/skriv det du vil sende → Trykk Push
Undertegnede bruker Pushbullet i menylinjen på Mac-en og Android-appen på Xperia-telefonen. Fildeling går dermed som en lek, men enda bedre er det at SMS-er, anrop og varsler fra telefonen også vises på Mac-en. Førstnevnte kan du til og med besvare direkte fra menylinjen på maskinen.
En annen fiffig løsning er det Pushbullet kaller «Universal copy & paste» – altså universell kopiering på godt norsk. Dette gjør ganske enkelt at tekst du kopierer til utklippstavlen på telefonen automatisk også kopieres til utklippstavlen på Mac-en. Enkelt og genialt – og svært pålitelig.
Haken? Du må betale for å få funksjonen – og det er snakk om et abonnement, ikke et enkeltkjøp. Om du kjøper et årsabonnement vil det koste deg 350 kroner – ikke veldig mye, men fortsatt en god slump penger. Undertegnede synes imidlertid tjenesten er verdt det, med tanke på tiden du ellers ville brukt på å finne andre løsninger for de samme problemene.
Pushbullet løser alt smertefritt, sømløst og enkelt – og det meste er jo faktisk gratis!
- Last ned: Pushbullet til Android – gratis
- Last ned: Pushbullet til iOS – gratis
- Last ned: Pusbullet til Chrome – gratis
- Last ned: Pushbullet til Safari – gratis
- Last ned: Pushbullet til Firefox – gratis
- Last ned: Pushbullet til Opera – gratis
Hverken Windows eller Mac OS X har i dag originale Pushbullet-apper. For Windows sin del er det imidlertid laget en universell Pushbullet-klient kalt Instabullet, som fungerer fra Windows 7 og oppover på alle enheter. Denne skal fungere fullstendig likt som originalen, og ser også helt lik ut:
- Last ned: Instabullet til Windows – 12 kroner
Tidligere fantes det faktisk en Pushbullet-app til Mac OS X, men denne er midlertidig fjernet fordi selskapet bak selv ikke mente den var god nok. De anbefaler imidlertid en tredjepartserstatning, kalt PushPal:
- Last ned: PushPal til Mac OS X – 25 kroner
Del 2: Tre gode tjenester til mobiltelefonen
Nå har vi altså gått gjennom de mest omfattende appene og tjenestene i denne guiden, og skal ta fatt på de fem siste. Dette er som nevnt apper som i all hovedsak er ment for bruk på mobiltelefon eller nettbrett, selv om to av dem også kan nås gjennom nettleseren på en datamaskin.
Vi beveger oss altså over fra samhandling mellom mobil og maskin til tjenester som i seg selv er nyttige tillegg til mobiltelefonlivet ditt. De to første tjenestene er som nevnt mer omfattende enn de tre siste, og vil således bli viet litt mer plass enn disse.
Følg med videre – så finner du garantert noe nyttig!
IFTTT – automatiser handlingene dine
En av de aller, aller nyttigste, mest kjente og utvilsomt nyttigste tjenestene der ute heter If This Then That, eller i kortform: IFTTT. Sannsynligheten for at du har hørt om den er derfor stor, men vet du akkurat hva den gjør?
Kort fortalt er IFTTT svaret på det evige spørsmålet om hvorfor ting ikke bare kan fungere sammen på en logisk måte. Hva hvis du for eksempel vil vite om det regner i morgen, men ikke nødvendigvis vil ha en værmelding uansett? Eller kanskje du skulle ønske mobiltelefonen skrudde seg på lydløs når du kom til jobben, men fikk tilbake ringetonen så snart du forlot den?
Slike problemstillinger er nøyaktig det IFTTT er designet for å avhjelpe, ved å koble forskjellige handlinger, hendelser og tjenester sammen på en logisk og god måte.
Vi har tidligere skrevet en guide om nettopp IFTTT, og hvordan du kan spare deg for enormt mye tid og krefter ved å bruke tjenesten. Allerede på dette tidspunktet burde vi nevne at selv om IFTTT er én tjeneste i nettleseren, er den delt opp i to apper på mobile platformer: IF og DO.
Begge to har imidlertid det samme formålet: å spare deg for tiden du ellers ville brukt unødig på ting som egentlig kan gjøres automatisk. Tidsbesparelse er riktignok kun hovedfordelen – i tillegg så er det helt klart også svært tilfredsstillende at ting rett og slett fungerer som man vil.
Haugevis av «oppskrifter»
Det vanligste å gjøre med IFTTT er nok å koble to hendelser sammen til det skaperne bak tjenesten selv kaller en «recipe». Vi kan velge å kalle dette en «oppgave». I sin enkleste form betyr det at du velger at én bestemt hendelse som skal etterfølge en annen bestemt hendelse. For eksempel kan du be om å få en tekstmelding hvis det blir oppdaget en bursdag i kalenderappen din.
Utviklerne bak tjenesten har etterhvert bygget opp et ganske enormt bibliotek av apper som er optimalisert for slik hendelsesbehandling. Tidligere nevnte Pushbullet er faktisk en av de aller vanligste ingrediensene i slike oppgaver, og også Pocket er populær å blande inn. I skrivende stund er det publisert 223 forskjellige tjenester som kan kobles sammen i en nær sagt uendelig mengde mulige oppgaver.
Blant tjenestene finner vi for eksempel både Gmail, Facebook, eBay, Evernote, Feedly, Instagram og Android Wear – samt også tjenester for de fleste individuelle funksjoner på både iPhone og Android. IFTTT kan imidlertid gjøre ting i den «virkelige» verden også, gjennom smarthus-teknologien fra blant annet Nest, Netatmo og Phillips.
Dermed kan du be mobilen automatisk skru lyset av og på i huset ditt når du går ut og inn av det, eller gi deg et varsel hver gang noen går inn eller ut av huset.
IFTTT finnes både som app(er) til iOS og Android, og også som en nettbasert tjeneste. Du logger imidlertid inn med samme konto, så resultatet blir det samme uansett hvor du lager oppgaver. Det er ganske mye mer oversiktlig å lage oppgaver på datamaskinen, så hvis du virkelig har satt deg fore å automatisere hele livet ditt kan det være lurt å starte der først som sist.
Uansett: IFTTT er en av de nyttigste og lureste tjenestene der ute – og definitivt verdt et forsøk!
- Last ned: IF til iOS – gratis
- Last ned: IF til Android – gratis
- Last ned: DO til iOS – gratis
- Last ned: DO til Android – gratis.
Det finnes også varsel-klient, kalt Pushalot, som kan kobles opp mot IFTTT og gi deg noe av funksjonaliteten til tjenesten. Vi har ikke testet denne tjenesten, men du kan finne den her:
- Last ned: Pushalot til Windows Phone – gratis
WeTransfer – enkel deling av store filer
Hver gang vi skal dele en fil, må vi ta et valg: hvilken tjeneste skal vi bruke for å sende den? Ofte faller valget på e-post, og ofte fungerer dette også helt fint. Men det skal ikke spesielt mye til for at det ikke fungerer heller – bare prøv å sende en fil på mer enn 25 MB og se hva som skjer. Det er så klart med visse forbehold at vi sier dette, men da vil du i de aller fleste tilfeller få beskjed om at filen er for stor.
Dette er ikke et like stort problem når det er snakk om dokumenter, ettersom dette lett kan sendes over Facebook eller lignende. Men hva med video og bilder?
Sender du dette over nevnte tjeneste vil kvaliteten reduseres drastisk, fordi Facebook automatisk komprimerer slike filer ganske kraftig. I tillegg til at det dermed er lite hensiktsmessig, så er det dessuten en ganske uelegant måte å løse det på. Inn kommer WeTransfer og redder dagen, ved å la deg omgå mail-sperringene og sende store filer der allikevel – om enn på en litt annen måte.
WeTransfer er enklest forklart en skylagringstjeneste som mellomlagrer filene dine slik at andre kan laste dem ned. Dermed slipper mail-programmet ditt å hanskes med store datamengder, og du slipper unna problemene som følger av det. Fine ord – men hvordan fungerer det?
Uproblematisk og privat
Å dele en fil er like enkelt som å sende en vanlig e-post. Via enten WeTransfer-appen eller nettsiden til tjenesten kan du skrive inn din egen e-post, mottakerens e-post og velge riktig fil. Trykk «Transfer», og la filen laste seg opp. Mottakeren vil deretter få en link i sin innboks, som automatisk lar ham eller henne laste ned filen du valgte.
Stort enklere blir det ikke. Det er også flere fordeler med dette kontra tradisjonelle skylagringstjenester. Ved å bruke for eksempel Dropbox, One Drive, Google Disk eller lignende, så forutsetter du gjerne at mottakeren har en konto på én av disse tjenestene. Du kan riktignok få laget lenker på samme måte også gjennom disse, men det er en langt mer komplisert prosess enn den WeTransfer tilbyr.
Videre er det også en fordel i seg selv at WeTransfer ikke krever noen konto og kun mellomlagrer filene. Mottakeren trenger i det store og det hele ikke bry seg om at det er WeTransfer du har brukt – de bare får selve filen. Dersom filen ikke lastes ned i løpet av én uke, vil den automatisk slettes. For såkalte «Plus»-brukere er den tilsvarende tiden fire uker. Dette kan oppleves som pronblematisk hvis avsenderen ikke vet om dette, fordi de kanskje venter med å laste ned filen og dermed ikke rekker det før den slettes. Slik sett kan sikkerheten gå noe på bekostning av brukervennligheten, hvis man ikke passer på.
Nuvel. Plus-brukere har imidlertid en rekke andre fordeler også – som for eksempel å kunne passordlåse sendte filer, lagre opp til 100 GB i skyen, sende filer opp til 20 GB og muligheten til å lage din egen, personlige WeTransfer-URL.
Vanlige brukere kan sende opp til 2 GB i nettleseren, eller 10 GB gjennom iOS- eller Android-appen. Å oppgradere koster omtrent 100 kroner i måneden, altså omtrent det samme som et Netflix-abonnement. For de aller fleste – inkludert undertegnede – holder imidlertid gratisversjonen i lange baner.
Uansett om du ofte sender svære mengder filer eller bare sender noen feriebilder i ny og ne – WeTransfer gjør det hele betydelig lettere og bedre enn tradisjonelle tjenester. Og at det er langt lettere og tryggere enn å sende minnepinner i posten, dét er det veldig liten tvil om.
- Last ned: WeTransfer til Android – gratis
- Last ned: WeTransfer til iOS – gratis
Smart Connect – la tilbehøret ditt jobbe for deg
– Vi liker Smart Connect så godt at vi har lagt den inn på alle våre Android-telefoner, også telefoner fra andre produsenter. Appen er gratis, og du finner den på Google Play.
Sitatet over er hentet fra vår test av Xperia Z5, men i realiteten har vi kjent til Smart Connect siden testen av Xperia Z tidlig i 2013, og har lovprist funksjonen hver bidige gang vi har testet en smartmobil fra Sony. Smart Connect er laget av nevnte selskap, og har helt siden lanseringen av Xperia Ion og Xperia Acro S fra 2012 vært en del av Sonys app-univers. Den har ikke alltid vært like bra, men produktet vi har i dag er en gjennomgående solid sak.
Funksjonaliteten til Smart Connect er nokså enkel: den lar tilbehøret ditt jobbe for deg. Dette skjer ved å automatisere bestemte hendelser som trigges når du kobler til det bestemte tilbehøret, men du må selv sette opp vilkårene. Du kan for eksempel bestemme at dersom en lader tilkobles etter klokken 23 på kvelden, så skal lydløs modus slås på og en alarm til morgenen etter aktiveres.
Det fine er at dette fungerer på alle Android-mobiler, ikke bare Sony sine. Dermed kan du også sette opp Smart Connect på eksempelvis din splitter nye Galaxy S6 Edge – eller på en hvilken som helst annen Android-mobil av nyere årgang for den saks skyld.
Massevis av utstyr tilgjengelig
Alt utstyr kan registreres i appen, men ikke alt registreres individuelt. Undertegnede har for eksempel lagt inn hendelsen «Musikk ute», og da startes Spotify automatisk hver eneste gang et par hodetelefoner plugges i – uavhengig av nøyaktig hvilke hodetelefoner det er. Som regel er dette helt uproblematisk, med mindre du for eksempel har ett par hodetelefoner du kun bruker hjemme og ett du bruker på tur – og skulle ønske at kun tur-paret aktiverte Spotify.
Videre kan også alt fra ladere og ladedocker, TV-er og smartklokker til datamaskiner og bærbare tastaturer programmeres til å aktivere hendelser. For å nevne noe. Sony selv lager også såkalte «Smart Tags», som i praksis er små NFC-brikker du kan programmere til å gjøre spesifikke ting. Ved å ha NFC påskrudd og berøre brikken lett med telefonen kan du dermed forhåndsprogrammere en rekke ting som ellers ville tatt dyrebar tid å gjøre manuelt.
Bortimot alle funksjoner på telefonen kan skrus av og på eller reguleres gjennom Smart Connect. På sett og vis er appen for tilbehøret ditt det IFTTT er for appene dine, og felles for begge er at deres hovedfunksjon er å spare deg for tid og krefter. Til sammen burde det definitivt gjøre smartlivet ditt noe enklere å takle.
- Last ned: Smart Connect til Android – gratis
Link Bubble – lenkebehandling slik det burde være
Noe av det kanskje aller mest irriterende både når man bruker mobiltelefonen og nettbaserte dingser generelt er å plutselig bli kastet ut av det man holder på med. Som oftest skjer dette fordi en lenke bestemmer seg for å åpne seg i nettleseren, og du blir kastet ut av appen du har oppe.
Det er nettopp dette problemet appen Link Bubble tar på sikte å løse. Link Bubble er ganske enkelt en alternativ nettleser, men den må ha en hovednettleser for å fungere. Forvirret? Det er det ingen grunn til. I motsetning til en vanlig nettleser, slik som for eksempe Google Chrome, så åpner du aldri Link Bubble direkte. Som navnet impliserer vil den ganske enkelt automatisk aktiveres hver gang du trykker på en lenke i et annet program.
Når dette skjer, så dukker det opp en liten boble. Nettsiden forhåndslastes i denne boblen, og hvis du trykker på den så vil hele nettsiden dukke opp i Link Bubble-programmet. Dermed slipper du å bli kastet ut av det du holder på med, men får samtidig lastet inn nettsiden du vil lese. Smart!
Superenkel dele-funksjon
Så lenge du er inne i en nettleser så vil alt imidlertid naturligvis åpnes der, mens alle andre lenker åpnes i Link Bubble. Eksempelvis vil alle lenker du får via e-post, gjennom SMS, på Facebook eller i andre apper åpnes som bobler – mye på samme måte som Messenger behandler meldinger. I likhet med messenger kan du også bytte mellom bobler mens du bruker dem, og et lite tall oppå boblen viser deg hvor mange aktive bobler du har.
Med det sagt, så er det noen unntak for hva som åpnes i Link Bubble og ikke. Lenker som leder direkte til en annen app lastes ikke inn her. Dermed kan du fortsatt trykke på en Twitter-link i Instagram uten fare for å bli kastet inn i en nettleser først.
Videre gir Link Bubble deg blant annet valget mellom både et lyst og et mørkt tema og muligheten til å aktivere en egen lesemodus, samt andre funksjoner. Det er også integrert en svært god delefunksjon, som aktiveres når du drar i boblene. Da dukker det nemlig tre nye bobler opp – én nede, én oppe til høyre og én oppe til venstre.
Boblen til høyre har et delesymbol, og lar deg dele lenken via en selvbestemt kanal – for eksempel bluetooth. Boblen til venstre viser den mest brukte delefunksjonen din, som i undertegnedes tilfelle er Pocket. Den nederste lar deg enkelt og greit lukke boble, og hvis du holder boblen der et par sekunder lukker du alle boblene.
Utover dette er det gjør ikke Link Bubble stort, men det trenger den heller ikke å gjøre. Den gjør det den skal, den gjør det bra – og det forenkler livet ditt betraktelig.
Last ned: Link Bubble til Android – gratis
Clicklight – suveren lommelyktbetjening
De aller fleste mobiler i dag har en eller annen form for lommelyktfunksjon gjennom blitsen på kameraet sitt, og det er noe mange av oss bruker svært ofte. Enten for å lete etter forsvunne eiendeler under sofaen, for å ta oss frem på en mørk skogssti om kvelden eller for å fiske fram riktig ladekabel fra sekken. Uansett hva du bruker lommelyktfunksjonen til, så er det én ting som er viktig: at den er lett tilgjengelig.
Forskjellige produsenter har prøvd seg med en rekke forskjellige løsninger for å løse denne utfordringen. I dag har Apple og Huawei opptrekksmeny med lommelykt på sine mobiler, mens Samsung, Sony og andre har nedtrekksmeny med lommelyktsnarvei. Hverken førstnevnte eller sistnevnte løsning kan imidlertid måle seg med løsningen Clicklight fra selskapet TeqTic.
Clicklight har utelukkende ett mål her i livet, og det er å gjøre lommelykten din så tilgjengelig som overhodet mulig. Dette gjør appen ved å la deg bruke av/på-knappen til å aktivere lommelykten.
Alt du trenger å gjøre, er å klikke to ganger kjapt på knappen og – vips! – så har du en lommelykt.
Vi har også tidligere skrevet om Clicklight. Det kan du lese mer om her.
Drøssevis av tilpasningsmuligheter
Med kun én funksjon er Clicklight den kanskje minst omfattende tjenesten i guiden vår, men det har ingenting å si for nytteverdien av appen. Foruten selve av/på-funksjonen har appen også drøssevis av tilpasningsmuligheter.
Disse lar deg blant annet bestemme nøyaktig hvor lang tid det må gå mellom de to klikkene for at lommelykten skal aktiveres og hvor lenge (og om) telefonen skal vibrere når dette skjer. Du kan også aktivere unntak, som for eksempel at lommelykten aldri skal aktiveres eller deaktiveres under en samtale, eller at vibrasjonen skal skrus av når telefonen er i lydløs modus.
Du kan i tillegg velge hvor lang tid det skal gå før lommelykten automatisk skrus av, samt om dette også skal skje hvis du dekker til avstandssensoren (ved frontkameraet) i et gitt antall sekunder. Sist, men ikke minst, kan du også velge å feste appen i varselsenteret slik at den ikke avsluttes av systemet. Dette gir deg også en hendig hurtigfunksjon som skrur av og på lyset, men dette er mer en bonus siden av/på-knappen allerede gjør dette uansett.
Uansett: dersom du ofte bruker lommelykten på mobilen din, så kommer Clicklight garantert til å bli en god følgesvenn.
Last ned: Clicklight til Android – gratis
Disse triksene kan også gjøre livet ditt betraktelig enklere:
5 triks alle Mac- og Android-brukere bør prøve »
(Kilde: AgileBits, Pocket, Pushbullet, WeTransfer, IFTTT, Sony, Link Bubble, TeqTic)