Til hovedinnhold
GuideSlik bytter du SSD og minne

Laptopen blir som ny for 800 kroner

Enkle triks kan redde selv en gammel laptop.

Introduksjon

NB: Denne artikkelen finnes i en oppdatert versjon. Den nye versjonen finner du her »

Har den bærbare PC-en din blitt for treg for deg, er det ikke bare-bare å spandere på seg en ny. Heldigvis finnes det to enkle triks som kan gi den gamle maskinen nytt liv igjen, uten at du trenger å selge skjortesamlinga.

Det er nemlig to problemer som er flaskehalsen i nesten alle eldre bærbare PC-er: For lite minne og for treg harddisk. Og det koster lite å fikse dem.

Mer minne vil alene sørge for at maskinen reagerer raskere og la deg jobbe med flere programmer samtidig. Setter du inn en SSD vil du merke enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt sett forbedre brukeropplevelsen betraktelig.

Minne fjerner flaskehalsen

Tradisjonelt DDR-minne øverst, SO-DIMM for bærbare nederst.

Datamaskinens arbeidsminne - som vi vanligvis bare kaller minne eller RAM (Random Access Memory) – er viktig for datamaskinens ytelse. Prosessoren (PC-ens "motor") kan nemlig ikke jobbe med store datamengder om gangen, og må derfor ha et sted å hente data fra og skrive data til. I forhold til hvor kjapt en prosessor jobber er harddisken ufattelig treg.

Arbeidsminnet ligger derfor der som en slags lese/skrivebuffer mellom prosessor og disk. Hvis datamaskinen har lite minne vil operativsystemet i stedet bruke harddisken som reserveminne. Det merkes ved at disken jobber ekstra hardt og PC-en blir langt mindre responsiv. Skjer dette ofte er det et soleklart tegn på at du vil nyte godt av mer minne.

SSD gjør PC-en raskere

SSD-er er langt raskere enn den tradisjonelle harddisken

Oppgradering av minnebanken er det rimeligste du kan gjøre for å øke ytelsen. Ser du etter den ene tingen som vil gi deg en bedre PC-opplevelse, da er du ute etter en SSD – Solid State Drive.

SSD er et alternativ til den gode, gamle harddisken. Inni vanlige harddisker er det en eller flere roterende plater, og data skrives til og leses fra disse platene via en mekanisk arm. Se for deg en gammel platespiller, så er du ikke så altfor langt unna – bortsett fra at alt skjer langt kjappere inni en harddisk.

Sett i forhold til de fleste komponenter i en moderne PC er likevel harddisken ufattelig treg. Alt annet i datamaskinen skjer i elektriske kretser, som stadig har blitt mindre og kjappere. SSD er derimot basert på flashminneteknologi og er altså helt uten bevegelige deler. Dette gjør at den har potensiale til å være langt kjappere enn en vanlig harddisk, spesielt der disken må lese og skrive mange små filer. Og det gjør operativsystemet ditt ganske mye, noe som er grunnen til du med en SSD merker en enorm forskjell under daglig bruk. Maskinen vil starte mye raskere, programmer starter med en gang, menyer reagerer øyeblikkelig og mye mer.

Så mye minne bør du ha

Prisguiden vår kan gi deg de laveste minneprisene.

Uavhengig av hvor mye minne du har i dag bør du komme deg opp til 4 GB når du først gjør en oppgradering. Dette kan du få for så lite som 250 kroner, og du vil ha mer enn nok trekkraft til normalt bruk.

Har du et 64-bits operativsystem – det vil si Windows 7 64-bit, Windows 8 64-bit eller Mac OS 10.6 og nyere – kan du oppgradere til hele 8 GB minne. Da har du nok minne til å jobbe med mange tunge programmer og spill samtidig.

Finn de beste minne-prisene:
Se minnemoduler i prisguiden.

Så mye vil en SSD koste

SSD-er er en noe dyrere investering, men den er til gjengjeld den beste oppgraderingen du kan gjøre. Har du plass til to lagringsmedier i din bærbare maskin, eller om du har en ekstern harddisk, holder det ofte med en enhet på 40 GB til 60 GB, og du vil øyeblikkelig få nyte den høye ytelsen en SSD gir. En sekundær harddisk kan da seg av de større filene, som film og musikk. SSD-er på 40 GB til 60 GB koster fra 600 – 800 kroner.

Over tid kan det nok bli litt snaut med 60 GB, spesielt når du senere installerer flere programmer og spill som tar mye plass. Vi vil derfor anbefale at når du først gjør denne investeringen bør du satse på 120 – 160 GB, et valg som koster deg mellom 1200 og 1800 kroner. En SSD kan du tross alt bare ta ut igjen og putte i en eventuelt ny maskin om 2 – 3 år, noe som vil gjøre kostnaden litt mer rettferdig.

Ønsker du høyere kapasitet må du opp til 240 GB, enheter som typisk koster mellom 2600 kroner og 3400 kroner. Er du rikmann kan du gå opp til enheter på 480 GB – 520 GB, men da snakker vi raskt om en kostnad på 7500 kroner.

Finn de beste SSD-prisene:
Se SSD-er i prisguiden.

Disse SSD-ene anbefaler vi:
Se redaksjonens stalltips.

Slik oppgraderer du maskinen

Om du tror det er vanskelig å oppgradere din bærbare maskin med mer minne og ny SSD kan vi med en gang fortelle deg at det er det ikke. Flere og flere produsenter av bærbare maskiner legger faktisk opp til at du selv kan gjøre dette enkelt, uten at det påvirker garantien.

Slik bytter du til SSD

Kjøp det nyeste

Før du kjøper en ny SSD må du finne ut hva som passer til din bærbare maskin. Først av alt finnes det to overføringsstandarder, men for å gjøre det enkelt er den nyeste av dem bakoverkompatibel med den forrige. I dag er det slik at SSD-er av den nye standarden, SATA 6 Gbit/s, ikke koster skremmende mye mer enn forgjengeren SATA 3 Gbit/s – men de er langt raskere.

Om du da har SATA 3 Gbit/s maskinen vil du ikke få all den ytelsen en moderne SSD-en kan levere, men du vil presse grensesnittet til det ytterste. Om du på et senere tidspunkt bytter maskin kan du bare ta med deg SSD-en videre til en ny maskin og utnytte alt den har å by på. Vi anbefaler derfor at du like gjerne kjøper en SATA 6 Gbit/s SSD når du først gjør det.

7 mm harddisk og 9,3 mm SSD – det er stor høydeforskjell

Noe du imidlertid må passe på er høyden til SSD-en. Så godt som alle SSD-er på markedet i dag er rundt 9,5 mm høye, foruten Intels X25-M. For noen bærbare er dette for mye, de kan maksimalt svelge en enhet på 7 mm. Sjekk derfor manualen før du gjør et kjøp.

Disse SSD-ene anbefaler vi:
Se redaksjonens stalltips.

Få en fersk start

Når du har kjøpt en ny SSD står du foran to veivalg. Du kan klone oppsettet ditt og forsettet med det samme innholdet på maskinen som før, eller få en fersk start.

Hvis du sjelden reinstallerer og rydder på harddisken vil et harddiskbytte være en glimrende mulighet til en ny og ren installasjon. Da blir du kvitt gamle og uvirksomme programmer samt weventuelle uhumskheter som har slått seg ned i operativsystemet.

Fremgangsmåten er ganske enkel – først overfører du alle personlige filer til en trygg, midlertidig plass. Dette kan være nettlagring, en minnepinne, ekstern harddisk, annen PC, eller det kan brennes til DVD. Dette er uansett noe du bør sikkerhetskopiere på jevnlig basis, så har du ikke noen rutiner der fra før kan du se på dette som god trening.

Bruker du Windows og vil ta vare på gamle innstillinger og e-post kan du i tillegg bruke migrasjonsverktøyet som går under det elegante navnet "Veiviser for overføring av filer og innstillinger" i XP eller "Windows enkel overføring" i Vista og 7.

Hvis du mot formodning ikke ønsker en fersk start, selges en rekke SSD-er som oppstartssett. Her følger det med både programmer, verktøy og harddiskrammer som lar deg gjøre overgangen fra harddisk til SSD så smertefri som mulig. Både Samsung og Kingston fører slike sett.

Slik gjør du det

Når du har fått kjøpt inn den SSD-en er det bare å ta frem en liten skrutrekker og begynne monteringsarbeidet.

Steg 1: Snu laptopen rundt, og finn deg frem til dekslene som beskytter harddisken. Noen bærbare har et eget rom, mens andre har ett deksel for hele baksiden. Hva du finner bak hvert deksel er merket med små symboler. Merket med tre sirkler betyr lagringsmedium, det er den du leter etter.

Steg 2: Skru ut de skruene som holder igjen dekselet. Her kan det være både én og fem skruer som også kan ligge skjult bak batteriet. Det kan også være noen klips som holder igjen dekselet, men det skal være relativt enkelt å vippe ut.

Steg 3: I vårt tilfelle finner vi harddisken sammen med minnemodulene. Harddisken er igjen festet i en liten ramme som holdes på plass av et par skruer. Skru ut disse, og vipp ut harddisken. Noen ganger kobles den da fri av seg selv, mens andre bærbare maskiner har en kabel som blir med.

Steg 4: Før du monterer den nye SSD-en din i maskinen, må du flytte den lille rammen som holder harddisken fast over til SSD-en. Ofte er denne laget slik at du bare kan montere den én vei, men av og til må du passe på dette selv.

Steg 5: Med rammen montert rundt SSD-en er det bare å montere den tilbake i den bærbare maskinen. Koble til kontakten, som bare passer én vei, og skru den fast. Pass litt ekstra på at ingen kabler kommer i klem eller ligger i strekk.

Steg 6: Med SSD-en montert er det bare å skru dekselet tilbake på plass, og starte opp maskinen.

Steg 7: Ved første oppstart må du inn i maskinens BIOS. Om du skal installere operativsystemet på nytt er det veldig viktig at du finner deg frem til det som heter «SATA Mode» og setter denne til «AHCI», først da vil SSD-en fungere optimalt. Lagre innstillingene og start maskinen på nytt, så kan du fortsette installeringen som normalt.

Vi anbefaler at du gjør en fersk innstallering av operativsystemet, men ser at ikke alle vil ønske å gjøre dette. Om du velger å bare klone den gamle harddisken over på en ny SSD er det imidlertid veldig viktig at du ikke endrer på «SATA Mode». Gjør du det blir det ekisterende oppsettet ødelagt, og det er særs vanskelig å rette opp i dette.

Slik bytter du minne

Finn riktig minne

Desto flere programmer og filer du har oppe, jo mer minne trenger PC-en. Mer minne er derfor først og fremst er interessant for de som kjører tunge programmer og store filer.

Oppgaven med å finne riktig minne kan være litt komplisert, du vil bli møtt av mange tall og forkortelser som det ikke alltid er enkelt å ha et forhold til. Heldigvis trenger du ikke å vite hva noe av dette betyr, du må bare sørge for at det tallene for minnemodulene du kjøper samsvarer med det som passer i maskinen din.

Spesifikasjoner på minne er ikke alltid lett å skjønne, men det er viktig at de er riktige.

For å finne hvilket type minne som passer i din bærbare maskin finnes det flere metoder. Du kan sjekke manualen og finne produktspesifikasjonene, bruke et program som SIW eller CPU-Z, skru opp maskinen og se hva som står i fra før eller bruke minneprodusentenes egne minnevelgere på nett.

For folk flest vil vi anbefale sistnevnte. Minnevelgerne du finner på hjemmesiden til de store minneprodusentene er ofte godt oppdatert og vil i de fleste tilfeller fortelle deg hva du trenger. En god slik velger finner du blant annet på Corsairs faktasider. Her velger du hvilken bærbare maskin du har og modulen forteller deg hvilket minne som passer i din maskin. I dette tilfellet er det også lagt vekt på nøyaktig hvilket Corsair-minne som passer, men du er på ingen måte bundet til hvem som har produsert minnet. Så lenge spesifikasjonene samsvarer er du i stor grad på trygg grunn, selv om enkelte maskiner kan være litt kresne.

Slik monterer du

Steg 1: Med minnet i hus er det bare å snu maskinen rundt og finne dekselet på baksiden som har et lite symbol for en minnemodul på seg. Skru ut de skruene som holder det fast, og jekk plasten vekk. Minnet er ofte lett tilgjengelig, i verste fall er det bare gjemt bak et lite plastark.

Steg 2: Minnemodulen eller modulene holdes igjen av små metallklips på sidene. Dytt disse ut, og modulen skal raskt sprette opp. Da kan du bare trekke den ut og legge den til side.

Steg 3: En ny minnemodul monterer du på samme måte som du tok den ut, bare motsatt. Et lite hakk nederst på minnet sørger for at det bare passer én vei. Det kan være litt trangt å sette det inn, men du skal ikke bruke makt. Dytt minnet inn og press det ned, så skal metallfestene sprette på plass.

Steg 4: Stort mer jobb er det ikke. Skru på plass dekselet som dekker minnet, og du kan starte maskinen med en gang. Lykke til!

annonse