GuideSlik bytter du SSD og minne

Laptopen blir som ny for 800 kroner

Enkle triks kan redde selv en gammel laptop.

Introduksjon

NB: Denne artikkelen finnes i en oppdatert versjon. Den nye versjonen finner du her »

Har den bærbare PC-en din blitt for treg for deg, er det ikke bare-bare å spandere på seg en ny. Heldigvis finnes det to enkle triks som kan gi den gamle maskinen nytt liv igjen, uten at du trenger å selge skjortesamlinga.

Det er nemlig to problemer som er flaskehalsen i nesten alle eldre bærbare PC-er: For lite minne og for treg harddisk. Og det koster lite å fikse dem.

Mer minne vil alene sørge for at maskinen reagerer raskere og la deg jobbe med flere programmer samtidig. Setter du inn en SSD vil du merke enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt sett forbedre brukeropplevelsen betraktelig.

Minne fjerner flaskehalsen

Tradisjonelt DDR-minne øverst, SO-DIMM for bærbare nederst.

Datamaskinens arbeidsminne - som vi vanligvis bare kaller minne eller RAM (Random Access Memory) – er viktig for datamaskinens ytelse. Prosessoren (PC-ens "motor") kan nemlig ikke jobbe med store datamengder om gangen, og må derfor ha et sted å hente data fra og skrive data til. I forhold til hvor kjapt en prosessor jobber er harddisken ufattelig treg.

Arbeidsminnet ligger derfor der som en slags lese/skrivebuffer mellom prosessor og disk. Hvis datamaskinen har lite minne vil operativsystemet i stedet bruke harddisken som reserveminne. Det merkes ved at disken jobber ekstra hardt og PC-en blir langt mindre responsiv. Skjer dette ofte er det et soleklart tegn på at du vil nyte godt av mer minne.

SSD gjør PC-en raskere

SSD-er er langt raskere enn den tradisjonelle harddisken

Oppgradering av minnebanken er det rimeligste du kan gjøre for å øke ytelsen. Ser du etter den ene tingen som vil gi deg en bedre PC-opplevelse, da er du ute etter en SSD – Solid State Drive.

SSD er et alternativ til den gode, gamle harddisken. Inni vanlige harddisker er det en eller flere roterende plater, og data skrives til og leses fra disse platene via en mekanisk arm. Se for deg en gammel platespiller, så er du ikke så altfor langt unna – bortsett fra at alt skjer langt kjappere inni en harddisk.

Sett i forhold til de fleste komponenter i en moderne PC er likevel harddisken ufattelig treg. Alt annet i datamaskinen skjer i elektriske kretser, som stadig har blitt mindre og kjappere. SSD er derimot basert på flashminneteknologi og er altså helt uten bevegelige deler. Dette gjør at den har potensiale til å være langt kjappere enn en vanlig harddisk, spesielt der disken må lese og skrive mange små filer. Og det gjør operativsystemet ditt ganske mye, noe som er grunnen til du med en SSD merker en enorm forskjell under daglig bruk. Maskinen vil starte mye raskere, programmer starter med en gang, menyer reagerer øyeblikkelig og mye mer.

Så mye minne bør du ha

Prisguiden vår kan gi deg de laveste minneprisene.

Uavhengig av hvor mye minne du har i dag bør du komme deg opp til 4 GB når du først gjør en oppgradering. Dette kan du få for så lite som 250 kroner, og du vil ha mer enn nok trekkraft til normalt bruk.

Har du et 64-bits operativsystem – det vil si Windows 7 64-bit, Windows 8 64-bit eller Mac OS 10.6 og nyere – kan du oppgradere til hele 8 GB minne. Da har du nok minne til å jobbe med mange tunge programmer og spill samtidig.

Finn de beste minne-prisene:
Se minnemoduler i prisguiden.

Så mye vil en SSD koste

SSD-er er en noe dyrere investering, men den er til gjengjeld den beste oppgraderingen du kan gjøre. Har du plass til to lagringsmedier i din bærbare maskin, eller om du har en ekstern harddisk, holder det ofte med en enhet på 40 GB til 60 GB, og du vil øyeblikkelig få nyte den høye ytelsen en SSD gir. En sekundær harddisk kan da seg av de større filene, som film og musikk. SSD-er på 40 GB til 60 GB koster fra 600 – 800 kroner.

Over tid kan det nok bli litt snaut med 60 GB, spesielt når du senere installerer flere programmer og spill som tar mye plass. Vi vil derfor anbefale at når du først gjør denne investeringen bør du satse på 120 – 160 GB, et valg som koster deg mellom 1200 og 1800 kroner. En SSD kan du tross alt bare ta ut igjen og putte i en eventuelt ny maskin om 2 – 3 år, noe som vil gjøre kostnaden litt mer rettferdig.

Ønsker du høyere kapasitet må du opp til 240 GB, enheter som typisk koster mellom 2600 kroner og 3400 kroner. Er du rikmann kan du gå opp til enheter på 480 GB – 520 GB, men da snakker vi raskt om en kostnad på 7500 kroner.

Finn de beste SSD-prisene:
Se SSD-er i prisguiden.

Disse SSD-ene anbefaler vi:
Se redaksjonens stalltips.

Slik oppgraderer du maskinen

Om du tror det er vanskelig å oppgradere din bærbare maskin med mer minne og ny SSD kan vi med en gang fortelle deg at det er det ikke. Flere og flere produsenter av bærbare maskiner legger faktisk opp til at du selv kan gjøre dette enkelt, uten at det påvirker garantien.