Guide

Så lett bytter du harddisk på Playstation 4

Det er gjort på 15 minutter – om du har alt klart...

Når Playstation 4 lanseres her på berget om knappe fire dager, kommer den allerede med godt med lagringsplass. Sony har nemlig gitt oss 500 gigabyte å fylle, noe som er mye mer enn hva som finnes i dagens konsoller. På den annen side har også spillene vokst i størrelse siden generasjonsskiftet. Lanseringstittlen «Call of Duty Ghosts» krever for eksempel flere titalls gigabyte, og da kan du tenke deg hvor stor plass andre kommende stortitler vil kreve.

Heldigvis er den japanske konsollgiganten ikke like restriktiv som sin amerikanske rival. Mens Microsoft plent nekter deg å bytte ut den medfølgende harddisken med noe gjevere, sier Sony «velbekomme».

Vi sa ja takk til dette fristende tilbudet, og uten å verken bryte garantien eller bruke nevneverdig med tid, sjekket vi nøyaktig hvor enkelt det faktisk er å sette inn en ny lagringsenhet.

Vi i redaksjonen har nok en forkjærlighet for hastighet fremfor kapasitet, noe som resulterte i at vi i vår test erstattet den trege snurredisken til Sony med en på papiret ganske mye raskere SSD. Kanskje kunne SSD-en av merket Plextor i tillegg til å hjelpe til med å demonstrere bytteprosessen, også gi en kjappere Playstation-opplevelse?

Pensjonér gamlefar

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Vi begynte naturligvis med å fjerne det som stod mellom oss og harddisken, nemlig det blanke plastdekselet på toppen av konsollen. Dekselet, som befinner seg over diskstasjonen, kan nemlig nokså enkelt lirkes av uten å løsne en eneste skrue. Bare ta et god grep over dekslet og skyv det til deg mens du presse ned.

Det skal sies av vi var litt nervøse for om det skjøre plastdekselet skulle tåle trykket som måtte til før det løsnet, men vi bekymret oss uten grunn. Bortsett fra flere udelikate fettmerker på vår nye skinnende venn, er det altså ingen problemer så langt.

Når dekslet er løst kommer selve karosseriet til syne. Harddisken ser du nå på bildet til høyre under den uthullede aluminiumen, hvor den pent venter på at du skal skru den løs og la den pensjonere seg.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Neste steg krever en liten stjerneskrutrekker, som du skal fjerne den éne skuen som holder disken på plass i konsollen med. Når skruen er vel ute drar du enkelt og greit i det vesle håndtaket som Sony har laget for formålet, helt til brønnen som holder disken er ute. Legg forresten merke til utformingen til skruen, som er prydet med de fire kjente Playstation-symbolene.

I den løse brønnen holdes harddisken fast med fire skruer fordelt på de to langsidene. Disse løsner du med den samme stjernetrekkeren som i sted. Pass på at du husker hvilken vei harddisken ligger i brønnen før du løfter den ut, slik at du installerer den nye disken din riktig vei.

Det er to skruer på hver side av brønnen.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Halvveis til målet

Med harddisken vel ute skrur vi vår SSD på plass i brønnen, dytter brønnen tilbake inn i konsollen, og fester den sikkert på plass igjen med den Playstation-merkede skruen. Dekslet smetter på plass, først over venstre side, og så over hele konsollen med et lite klikk som forteller oss at alt er vel – så langt.

Neste post på programmet er nemlig ikke å plugge konsollen tilbake i TV-en og fortsette spillingen. Med en helt ny lagringsenhet på plass, har nemlig ikke Playstation 4-konsollen noe operativsystem å starte opp.

Likevel er det ingen grunn til å frykte for konsollens liv, alt blir nemlig godt igjen etter en 800 megabyte stor nedlasting fra Sony.

Høyreklikk på minnepinnen i Datamaskin, og velg Formater.

Den nedlastbare filen inneholder nemlig hele operativsystemet til Playstation 4, inkludert alle programvareoppdateringer som har kommet så langt. Nå er trikset å hente frem en minnepinne med minst en gigabyte lagringskapasitet mens du venter på at operativsystemet skal bli ferdig lastet ned. Pass på at du sikkerhetskopierer filer som eventuelt ligger på denne fra tidligere, du er nemlig nødt til å slette alt innhold på minnepinnen ved å formatere den som FAT32, før du kan bruke den til å legge inn nytt operativsystem på lagringsenheten i Playstation 4.

Du kan formatere minnepinnen ved å finne den i «Datamaskin», høyreklikke på den der, og velge «Formater» – og bruke innstillingene på bildet til høyre. Når det er gjort oppretter du to nye mapper på den nå tomme minnepinnen din. Den første skal hete «PS4», mens mappe nummer to, som skal ligge inne i den nylig opprettede mappen, må kalles «UPDATE». Her er det viktig at du bruker store bokstaver og skriver nøyaktige navn på mappene.

Når nedlastingen av filen fra Sony er ferdig, skal denne plasseres på minnepinnen inne i «UPDATE»-mappen du akkurat laget. Kontroller at den nye filen heter «PS4UPDATE.PUP», og løs ut minnepinnen.

En ny start for Playstationen

Du kommer inn i sikkerhetsmodus ved å holde på-knappen inne i syv sekunder. Husk å sette inn minnepinnen din først.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Med både ny lagringsenhet installert og operativsystem på vei, er det på tide å sette seg ned ved TV-en igjen. Her kan du koble til strøm og HDMI-kontakt, og deretter minnepinnen din som nå inneholder operativsystemet din Playstation 4 trenger for å våkne til liv igjen.

For å installere operativsystemet på den nye lagringsenheten i konsollen, må den plasseres i såkalt sikkerhetsmodus først. Dette fikser du ved å holde på-knappen på konsollen inne i syv sekunder, helt til det piper for andre gang.

Hovedmenyen i sikkerhetsmodus er ganske spartansk, men heldigvis skal du ikke tilbringe mye tid her inne. Velg menyvalget som heter «Initialize PS4 (Reinstall System Software)», og bekreft at du vil gå videre når du blir spurt. Nå henter Playstation inn alle filene den trenger fra minnepinnen, så den kan finne seg godt til rette på disken du har valgt å sette inn.

Her er Playstation 4 i gang med å installere operativsystem og oppdateringer fra sikkerhetsmodus.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Installeringen burde ta omtrent 10 minutter, og når du møtes med beskjed om å trykke inn Playstation-knappen på håndkontrolleren, kan du dra ut minnepinnen din og si deg fornøyd med en velykket operasjon.

SSD eller HDD

Som nevnt valgte vi å erstatte Sonys sure snurredisk med en raskere SSD. Denne ga oss ikke mer plass, men vi ville naturligvis finne ut om vi hadde vunnet noen sekunder på dette. Nettopp derfor målte vi både oppstartstid, tiden det tok å installere og laste inn spill, og hvor rask konsollen var til å avslutte, både med vanlig harddisk og den nye SSD-en.

Mens oppstart- og nedstengningstid var nærmest identisk med harddisk og SSD, så vi at SSD-en trakk det lengste strået når det kom til selve spillene. Der harddisken vår brukte 15 sekunder på å laste inn hovedmenyen til Call of Duty, klarte SSD-en den samme oppgaven på bare 11 sekunder. Innlasting av det første brettet tok derimot nøyaktig like lang tid på de to enhetene, med 40 sekunder.

Også tiden det tok å installere spill fra Blu-ray-disken til konsollens lagringsenhet var omtrent lik, med et forsprang på noen få sekunder for SSD-en; og dermed tipper vi at det mest praktiske bruksområdet for denne operasjonen er å rett og slett gi deg selv langt mer plass en det Sony lar deg rutte med. Vi vil dog bemerke at de største ytelsesforbedringene nok kommer om du laster ned spillet i sin helhet fra PSN-Store og lagrer dette på lagringsenheten, fremfor å bare lese deler av det fra Blu-ray-disken.

Nå testet vi kun med ett spill, og om du prøver på det samme, men oppnår andre resultater enn oss med andre spill, kan du gjerne dele det i kommentarfeltet nedenfor:

Bør du velge PlayStation 4 eller Xbox One?
Vi tok en titt på hva som skiller dem innvendig »

Les også
I morgen kan du kjøpe deg norsk Xbox One
Les også
Dette er innmaten til PlayStation 4
Les også
Denne Windows-versjonen gir deg desidert best batteritid
Les også
Det er ikke krise om du har glemt Windows-passordet
Les også
Vi tester: Blir en SSD treg av å være smekk full?
annonse