Guide

Hva om noen stjeler mobilen din?

Har du egentlig tenkt gjennom hvor mange ting som ligger på mobilen din - og ikke minst som du kontrollerer gjennom mobilen din?

Rundt halvparten av telefonene som selges for tiden er såkalte smarttelefoner, og leser du denne artikkelen sannsynligheten trolig enda større for at nettopp du har en smarttelefon.

Lagrer eller kontrollerer svært mye

På mobilen lagrer stadig flere av oss stadig flere bilder og vi har informasjon om praktisk talt alle personer vi kjenner.

Etter at begrensningen i hvor mange SMS-meldinger vi kan lagre på telefonen i praksis er borte, er det heller ikke utenkelig at du aldri har slettet en eneste melding du har sendt eller mottatt siden du mottok telefonen din.

Har du benyttet backupprogrammer eller overført informasjon fra gammel til ny telefon, kan du ha meldinger fra den tid liggende også.

I forbindelse med denne saken, sjekket undertegnede min telefon, og fant ut at stort sett alle meldinger var lagret siden august i fjor.

Facebook og e-post

Men verre blir det, for om du er som veldig mange andre, så har du også gjennom telefonen direkte tilgang til e-posten din - og kanskje også jobb-e-post - og ikke minst direkte tilgang til Facebook-kontoen din - og kanskje Twitter og andre sosiale nettverk.

Kanskje har du lagret noen notater med passord og PIN-koder?

Alle tekstmeldinger fra slutten av august er lagret på undertegnedes telefon.

Og så kommer da det vanskelige spørsmålet: Hva gjør du om noen har stjålet telefonen din? Er det ingenting du har lagret på telefonen din du frykter skal komme på avveie? Er det ingenting noen kan gjøre for å misbruke mobilen - eller ting du har tilgang til gjennom mobilen? Får du engangspassord tilsendt på SMS?

- For mange er det nesten mer kritisk å miste smarttelefonen, enn PC-en eller Macen. For de aller fleste representerer smarttelefonen en mye større potensiell trussel, ettersom vi mister eller blir frastjålet telefoner i stadig økende grad. Samtidig er informasjonen ofte like stor på telefonen fordi den samler noe av de viktigste i én og samme enhet, eksempelvis e-post, filer, kontaktliste, SMS/MMS og bilder, sier Christian Teien Sørensen, Norgessjef i Eurosecure i en pressemelding.

Det finnes løsninger

Heldigvis er det noen før deg som har tenkt på denne problemstillingen, og det finnes nå en lang rekke løsninger på markedet som vil gi deg betydelig lavere blodtrykk om du plutselig finner ut at mobilen din er borte.

Selskaper som Apple, Norton, ESET, F-Secure, Lockout, WaveSecure - og mange andre - har løsninger som håndterer skrekksituasjonen, både på iPhone, Android-baserte mobiler, Symbian og Windows Mobile. Flere av disse løsningene er gratis.

Sperr telefonen - eller slett alt

Hadde det ikke vært greit å kunne fjernslette alt du har på mobilen din?

Apples løsning har fått det klingende navnet «Find My iPhone», og har blitt en gratis løsning for alle iPhone-eiere.

Du kan blant annet kan se hvor telefonen befinner seg rent fysisk gjennom å kommunisere med mobilens GPS-enhet etter at du har mistet telefonen. Du kan også skru på sikkerhetskode på telefonen om du ikke bruker den til vanlig - eller rett og slett fjerne all lagret informasjon på telefonen via Apples nettsider.

Om du har en Android-basert telefon har både sikkerhetsgiganten Norton og ESET gratis betaversjoner av sin sikkerhetsprogramvare som har samme type funksjonalitet, og en lang rekke andre funksjoner i tillegg. Android Marked har også flere andre betalingsløsninger som tilbyr lignende funksjonalitet.

For eksempel kan du aktivere funksjoner som låser telefonen helt om noen skulle ta ut SIM-kortet av telefonen, eller alternativt få telefonen til å sende en hemmelig SMS-melding med telefonnummer, geografisk posisjon og abonnementsdata hvis noen skulle benytte telefonen din med et nytt SIM-kort.

Kan fungere som mobbefilter

Det er også mulig på flere av løsningene som finnes på markedet å i større grad enn vanlig filtrere ut både samtaler og meldinger fra ukjente og/eller uønskede avsendere.

Les også: Hvem står bak alle de anonyme oppringningene?

Og siden flesteparten av disse anti-tyveriløsningene er laget av sikkerhetsselskaper som har fokus på virus og andre typer skadelig programvare, så overvåker de mobilen for eventuelle skadelige programmer du har lastet ned fra det ikke-kvalitetssikrede Android Market.

Les også: Nå begynner angrepene på mobilene

På samme måte som på sikkerhetsprogramvare til datamaskiner, er utvalget stort på enkelte mobilplattformer. Det utgjør derimot ikke all verden forskjell hvilken løsningen du velger, så lenge du kan sperre telefonen ved et tyveri. Og hvis mobilen først forsvinner, vil du trolig være glad for at du har valgt en av dem.

Les også
Eksplosjon i mobiltyverier
Les også
Minibank hører om du lyver
Les også
Datareparatør tok bilder av nakne jenter i dusjen
Les også
– 99,7 prosent av alle Android-telefoner lekker data
Les også
Windows 7 er sikrest
Les også
Det beste passordet er en setning
Les også
– Facebook er en skremmende spionmaskin
Les også
Slik blir fremtidens passord
Les også
Finn tyvegodset på nett
Les også
Er du sikret mot Sony-tyvene?
Les også
Apper avlytter deg
Les også
Snart kan du GPS-spore barna
Les også
Logitech Alert - Utrolig enkel videoovervåkning
annonse