Til hovedinnhold
GuideDen raskeste Android-nettleseren

Dette er den raskeste Android-nettleseren

Resultatene overrasker

Introduksjon »

Nesten hver eneste måned kommer de store nettleserne ut i ny drakt, med nytt versjonsnummer, ytterligere forfinet og optimaliserte for å møte de stadig raskere og sterkere konkurrentene. Hver måned tester derfor vi i Tek hvilken nettleser, enten for Windows eller OS X, som faktisk kan kalle seg for den raskeste.

Det er likevel blitt slik at stadig mer av nettsurfingen vår gjøres fra mobile enheter – både hjemmefra og på farten – så det er på høy tid også med en hastighetstest av mobile nettlesere.

Vi starter med en fartsmåling av populære Android-nettlesere.

På svakere mobile enheter, som nettbrett og smarttelefoner, er hastighetsoptimaliseringer i nettleseren virkelig viktig. De aller fleste av oss bruker likevel bare enhetens standardnettleser eller Googles populære «Chrome». Utvalget er imidlertid enormt, så kan det tenkes at det finnes en liten juvel der ute som går yndlingen fra Google en høy gang?

Før vi sjekker ytelsen må vi selvsagt presentere våre eminente utfordrere. Google Play formelig renner over av nettlesere, men ved å gjøre et utvalg basert på rangering og antall nedlastinger har vi kommet opp med en liste på seks nettlesere som skal få bryne seg mot Chrome – i tillegg til standardnettleseren på Samsung-enheter, bare kalt «Internett».

Samsungs «Internett»

Før Chrome-æraen ble Android-enheter flest levert med det som ofte kun var kalt «internett»-appen. Denne er det stadig liv i, og ettersom den fortsatt brukes av mange enheter i oppusset og modernisert form må den versegod å tåle en sammenligning mot konkurrentene sine. Vi tester den i Samsung-drakt på en Galayx S6, men den samme nettleseren finnes også på en rekke andre Android-enheter i litt annen fasong.

Nettleseren er nok mange Samsung-eieres førstevalg. Enten fordi de ikke vet om alternativene og den ikke er mulig å fjerne, eller kanskje fordi alternativene er dårligere? Svaret finner du på neste side, men før det må det til nettleserens forsvar sies at den oppleves som svært responsiv, er brukervennlig og tilbyr alle standardfunksjonene en standardnettleser bør skilte med i 2016.

Samsung har lagt til funksjonalitet i nettleseren som lar deg beskytte autolagret skjematekst, som epost og passord, ved hjelp av fingertrykksensoren på Galaxy-telefonene. En smart idé, som dessverre ikke har særlig mye for seg ettersom dette krever at hvert nettsted implementerer en egen kodesnutt fra selskapet.

Firefox

Firefox’ mobilnettleser har aldri nådd samme popularitet som Chrome, men det gjør kanskje ikke noe for den trofaste fanskaren som gjerne ser til den røde pandaen for å støtte opp om åpne webstandarder.

Nettleseren har et tradisjonelt uttrykk og oppleves som brukervennlig med god respons ved fingerbevegelser. Personvernet ditt tas på største alvor med privatmodus, og faner kan synkroniseres mellom mobil- og skrivebordsnettleseren.

Opera

Den (enn så lenge) norske nettleseren Opera er svært populær på mobile enheter. Spesielt i utviklingsland og i områder med dårlig utbygd mobilnett sørger den innebygde «off-road»-funksjonen for raskere lasting av sider og redusert dataforbruk.

Sjekk hvor mye data vi sparte med Operas datasparingsfunksjon »

Ellers utnytter også Opera at en del bruker samme nettleser på sin Windows- eller OS X-maskin ved å tilby synkronisering av bokmerker og leselister. Fanesynkronisering står det dog verre til med.

Dolphin

Nattmodus, en egen avdeling for nettlesertillegg og mulighet til å tegne snarveibevegelser på skjermen gjør Dolphin til en heller unik nettleser. Skallet kan dessuten endres, og valgpanelet er fylt av muligheter. Hastighetsmessig skiller også Dolphin seg ut fra de andre nettleserne, men om det er positivt eller negativt finner du først ut på neste side.

Puffin

Puffin er en annen helt unik nettleser. Om den blir ditt førstevalg er likevel høyst tvilsomt ettersom den appellerer til en svært spesifikk og raskt krympende gruppe, nemlig personer som spiller Flash-spill eller ser Flash-video på mobilen. Bruken av Flash blir naturlig mindre og mindre utbredt etter hvert som HTML5 har overtatt for teknologien på mange områder, men det er ikke alle som henger med i svingene. Her tar egne servere seg av tolkningen av flashinnholdet og serverer deg en interaktiv videostrøm i stedet, noe som sparer enheten din for mye prosessering og gjør opplevelsen bedre på svake enheter.

Puffin kommer med mulighet for å aktivere en egen berøringskontroll med knapper og styrekors, som gjør det lettere å styre spillene.

De samme serverne som tolker Flash-innhold kan også akselerere visningen av vanlige nettsider, noe vi er spente på å se effekten av på neste side hvor vi tester ytelsen.

Merk at Puffin legger en del sponsede resultater i søkene dine, samt viser egenreklame for andre Puffin-tjenster som kan virke forstyrrende.

UC Browser

I likhet med Dolphin har UC Browser en egen nattmodus og app-butikk. Utseendet kan tilpasses, og dataforbruket reduseres. Nettleseren gjør det også enkelt å laste ned filer, med støtte for flere samtidige nedlastinger og gjennopptak av nedlastinger senere. Filmer og bilder som lastes ned sorteres i egne mapper, og video som spilles av kan kontrolleres ved hjelp av flerfingerbevegelser.

CM Browser

Med integrert beskyttelse mot svindel og automatisk antivirus-skanning av nedlastede filer er «Clean Master» myntet på deg som setter sikkerhet i førersetet.

Nettleseren kommer også med en modus for deg som ikke liker å bli sporet av nettsidene du besøker, og utover andre standardfunksjoner frister utviklerne med mekanismer for å forhåndslaste nettsider i bakgrunnen.

Chrome

Chrome fra Google trenger ingen introduksjon for de fleste, der den har opparbeidet seg en massiv brukerbase siden lanseringen i 2012. Om mobil- og nettbrettprodusenter ønsker å ha med Googles appbutikk, Google Play, på sine enheter, kreves det faktisk at Chrome følger ut av esken. Dermed finnes Chrome på så godt som alle Android-enheter, noe som også til dels forklarer den massive populariteten.

Nå er det likevel ikke bare grunnet press Google har lykkes. Et smidig design, god integrasjon mot selskapets øvrige tjenester, funksjoner som delte faner mellom mobil- og skrivebordsnettleseren og mulighet for datasparing, har følgelig alle konvertert sin del av brukerbasen.

Denne er raskest »

Vi skal teste både HTML5-støtte, JavaScript-ytelse og nettlesernes evne til å hanskes med CSS og HTML5-elementer. Til det får vi hjelp av to Android-enheter, nemlig Samsung Galaxy S6 og Huawei Nexus 6P.

Grunnen til at vi benytter Samsungs telefon er at denne inkluderer Android-økosystemets standardnettleser – bare kalt «Internett» – som mange bruker, samt at mange av våre lesere selv sitter med en Samsung-enhet i hånda.

For å unngå at resultatene våre farges av Samsungs Android-tilpasninger, være seg skall, ekstraprogrammer eller annet, sjekker vi også ytelsen på en helt «ren» Android-telefon, slik som Nexus 6P.

HTML5-analyse

HTML5Test sjekker hvor mange HTML5-standarder nettleseren oppfyller.

Før vi gyver løs på de rene hastighetsmålingene må vi få en sak på det rene. Vi skal ved hjelp av HTML5Test analysere hver nettleser for å finne ut hvor mange av funksjonene i denne svært viktige standarden de støtter.

I tillegg til å sjekke de offisielle HTML5-målene undersøker HTML5Test også noen av de eksperimentelle HTML5-funksjonene som ennå ikke er på W3Cs offisielle liste.

Dermed sitter vi igjen med et resultat som premierer nettlesere som ikke bare støtter viktige standarder, men ligger helt i tet med utviklingen.

Analysen viser en nok, for mange, gledelig ledelse til Chrome. Videre er det ingen overraskelse at Opera, som benytter samme nettlesermotor, ligger hakk i hæl.

Standardnettleseren på vår Galaxy S6, «Internett», gjør det overraskende godt der den legger seg foran Firefox.

Et godt stykke bak ligger de mer spesialiserte nettleserne Puffin, Dolphin og UC Browser. CM Browser, som spesialiserer seg på sikkerhet, holder derimot godt følge med «de store» og viser at den tar sikkerhetsfunksjoner i HTML5 på alvor også.

«Kraken» måler JavaScript-ytelse.

Overraskende sterk JavaScript-vinner

En sak er hvilket innhold en nettleser kan vise og hvordan det blir presentert, men nesten like viktig er det å finne ut hvilken nettleser som er raskest. For å finne ut dette starter vi opp Kraken.

Kraken er en JavaScript-test laget av Mozilla Labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette også er selskapet bak nettleseren Firefox.

Straks utmerker to nettlesere seg. Puffin, som har sterke skytjenere til sin disposisjon, tar en knallsterk førsteplass – langt foran neste nettleser. Ellers utmerker Dolphin seg med et veldig svakt resultat som presterte 4 ganger dårligere enn Puffin på Galaxy S6-en, og 2,5 ganger så dårlig på Nexus 6P.

Mens de øvrige nettleserne gjør det svært likt på vår rene Android-telefon er det større foskjeller å spore på vår Galaxy S6. Her er standardnettleseren, i grafen kalt Samsung Browser, nest raskest, og både kvikkere enn Firefox, Opera og Chrome.

Browsermark måler CSS og HTML5-ytelse samt generell responsivitet i nettleseren.

Generel ytelse

Den siste ytelsestesten, Browsermark, tester CSS- og HTML5-ytelse samt generell responsivitet i nettleseren. CSS og HTML5 er teknologier som brukes nær sagt over alt på nettet i disse dager, og en seier i denne testen veier tungt.

Vi starter med den store taperen, Dolphin, som havner på en ubestridt jumboplass også her.

Mer interessant er det likevel å se standardnettleseren som Samsung har installert på sine enheter helt i tet. Denne hevder seg langt foran nærmeste konkurrenter, som er Chrome, Opera og CM Browser.

Uavhengig av hvilken enhet vi tester på ligger Firefox i nedre del av resultatlisten, noe som overrasker en smule.

Chrome og «Internett»-nettleseren er raskest

For Samsung-enheter gjør selskapets standardnettleser det veldig sterkt, med gode resultater både i Browsermark- og Kraken-testen.

Støtten for nye HTML5-egenskaper er også overbevisende, og vi kan melde om at nettleseren føles utrolig responsiv i bruk – noe langt fra alle de alternative nettleserne kan skryte av.

Retter vi oppmerksomheten til en helt «ren» Android-enhet, som i vårt tilfelle betyr Huaweis Nexus 6P, er det Googles egen Chrome-nettleser vi anbefaler.

Chrome blir knust på JavaScript-ytelse av den lille nettleseren Puffin, men en annenplass her er heller ikke å forakte. Jevnt over er det Chrome som har overtaket med best ytelse i Browsermark og flest poeng i HTML5-testen.

Totalt sett forteller målingene våre at de fleste av oss kan fortsette å surfe fra Android-enhetene våre på akkurat samme måte som før, altså ved å sette vår lit til Chrome eller standardnettleseren Samsung har valgt for oss.

Det finnes flust av alternativer, men med mindre du er en ihuga flash-spill-entusiast eller har ekstra høye krav til JavaScript-ytelse – og dermed bør velge Puffin – kan de fleste av alternativene trygt overses. I alle fall fra et ytelsesstandpunkt.

En funksjonstest kunne slått helt annerledes ut, men det kommer vi tilbake med ved en senere anledning!

Bruker du Googles skylagringstjeneste sammen med Chrome?
Disse triksene er lure å være klar over »

annonse