Til hovedinnhold
GuideNy iPhone 6-skjerm

Derfor lønner det seg å velge den billigste skjermen

Vi har kjørt grundige tester av tre iPhone 6-skjermer, og resultatet overrasker oss.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Introduksjon – tre skjermer

Her på Tek liker vi av og til å reparere mobiltelefoner, skrive saker på det og dele det med dere der ute. Kanskje mest spennende er det når vi starter på bar bakke, og må lære oss veien mens vi går. Hittil har vi publisert en rekke saker av denne sorten, blant annet:

Fordelen med å reparere selv er først og fremst at du sparer penger. Men mye penger begynner du først å spare om du går for en billig del fra det store nettet – for eksempel eBay. La gå, det tar da rundt 3-4 uker før den ankommer Norge, men i prosessen slipper du unna med en ganske begrenset investering på ofte kun et par-tre hundrelapper.

Hvilke deler skal vi velge?

Det var denne iPhone 6-enheten som ble offer for skjermprosjektet vårt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men så er spørsmålet: er kvaliteten på slike billige deler like god som på dyrere og kanskje også originale deler? Dette måtte vi naturligvis undersøke nærmere, og før den visste ordet av det hadde en stakkars iPhone 6 blitt valgt som prøvekanin.

Skjermen på telefonen var knust, men fungerte fortsatt. Den var heller ikke knust mer enn at den ville duge som referanse for originalskjerm, mens to andre skjermer ble bestilt på nettopp eBay. Den ene skjermen var ganske enkelt det aller billigste vi fant og som så nokså troverdig ut – en sak til 540 kroner.

Den andre ble valgt på bakgrunn av at den skulle være en såkalt «OEM-del» – altså produsert av en original Apple-leverandør som en umerket ekstradel. Dette burde naturligvis bety bedre bildekvalitet og kvalitet generelt, noe de 300 kronene ekstra også burde tilsi.

Det er flust av tilbud på skjermer på eBay, så det er egentlig bare å velge og vrake.
Faksimile fra eBay

Det er svært vanskelig å oppdrive garantert originale deler fra Apple, så den eneste måten å få et helt sikkert originalt LCD-panel til en iPhone å benytte seg av en autorisert reparatør. Dersom telefonen ellers er i god stand, vil du kunne bytte skjermen mot en original del for to tusinger hos flere reparatører. Dersom den er skadet på andre måter eller har blitt fiklset med, så vil enheten bli byttet mot en ny mot et nokså hårete mellomlegg. Eplehuset gjør for eksempel dette for intet mindre enn 4 100 kroner (!), altså dobbelt så mye som de tar for en original skjerm

Bruker du en uautorisert reparatør så blir det en del billigere, men da får du heller ikke en original del. For vårt formål er det derfor irrelevant å ta med disse prisene.

De tre testkandidatene

Alle delene samt telefonen vi brukte i testen, forfra og bakfra.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Til slutt endte vi altså opp med tre kandidater, som medregnet norske avgifter (25 prosent moms) lander på følgende priser:

Tre stykk skjermer på rad og rekke.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
  • Billig-skjerm: 700 kroner
  • OEM-skjerm: 1 000 kroner
  • Original: 2 000 kroner

OBS! Opprinnelig hadde vi ført opp en pris på 4000 kroner på skjermbytte hos en autorisert forhandler, ettersom vi feilaktig trodde de erstattet hele enheten. Vi har nå fått opplyst at de bytter skjermen så ofte det er mulig, og da blir prisen «bare» 2000 kroner.

Dette er også navnene vi vil bruke gjennom resten av artikkelen. Det burde for øvrig nevnes at man aldri kan vite sikkert om varene faktisk fortolles eller ikke, så i mange tilfeller vil du sannsynligvis ende opp med å betale prisene som faktisk oppgis på nettet. Vi regner imidlertid med moms i prisene, sånn for ordens skyld.

Etter et par ukers ventetid var altså alle delene på plass, og vi kunne starte testen vår. På neste side kan du se hvordan det gikk!

Farger, lysstyrke og tester

På Tek måler vi ofte skjermkvalitet, da gjerne på nye, dyre monstre av noen spillskjermer og de feteste TV-ene som finnes på markedet. Det profesjonelle kalibreringsutstyret vi bruker til dette duger derfor i lange baner til testing av en liten mobilskjerm.

Av samme grunn gjør vi derfor akkurat som vi pleier, om enn i en litt nedskalert versjon; vi måler lysstyrke, fargegjengivelse, innsynsvinkel, skarphet og lyslekkasje. Kontrast og dynamisk omfang tar vi litt på skjønn, og det samme gjelder innsynsvinkel (som er vanskelig å måle nøyaktig).

I den videre gjennomgangen skal vi gå gjennom hver skjerm individuelt, fra dyrest til billigst. Dette for å ha originalskjermen som utgangspunkt, slik at vi – og dere – vet hva vi måler de to andre mot.

Vel, la oss sette i gang!

1. Originalskjermen – korrekte farger og lyssterkt panel

Skal du ha ny original skjerm koster det fort over 4 000 kroner.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den originale skjermen var riktig nok knust, men fungerte fortsatt fint. Ikke overraskende var det også denne vi hadde størst forventninger til, ettersom det tross alt var Apple selv som leverte denne da telefonen var helt ny.

Den originale skjermen har ikke overraskende best farger og best lysstyrke (maks lumen: 542,8). Den kan imidlertid ikke gå så lavt som de to andre, og stanser på 5,08 lumen. Rød og grønn sitter som støpt her, og det er egentlig kun cyan og magenta vi har en høne å plukke med her.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Resultatene var derfor ikke veldig overraskende svært gode, og skjermen skårer høyt både på lysstyrke, fargegjengivelse, innsynsvinkel, skarphet og lyslekkasje. Men det skulle vel egentlig bare mangle, for en skjerm som i praksis vil koste deg over fire ganger så mye som den billigste i testen. La oss få faktaene på bordet:

  • Lysstyrke: Skjermen er mer enn lyssterk nok, og stanger ikke i taket før på 542,8 lumen. Nedre grense ble målt til 5,08 lumen. I praksis oppleves begge deler som mer enn tilstrekkelig, selv om mye annet der ute i dag imponerer mer – spesielt på maksgrensen.
  • Fargegjengivelse: Skjermen treffer generelt godt på fargene, og spesielt rødt og grønt er veldig bra. De andre fargene treffer også ganske greit, med unntak av cyan og magenta. Disse kunne med fordel vært mer presise, selv om det gjerne er slik at produsentene kalibrerer skjermene sine i den ene eller andre retningen helt bevisst.
  • Innsynsvinkel: Innsynsvinkelen på skjermen er veldig god, som forventet fra en premiumtelefon. Hverken kontrast eller farger forringes før ved nokså ekstreme vinkler. Dette er også ett av punktene det vanligvis er enklest å skille gode fra dårlige skjermer, men nytten av å kunne beskue telefonen fra nesten 90 graders vinkel er vel uansett diskutérbar.
  • Lyslekkasje: Det er nesten alltid en eller annen form for lyslekkasje på LCD-skjermer, og slikt kommer ekstra godt til syne dersom man viser et mørkt bilde i et mørkt rom. Vår test av dette viser at originalskjermen knapt har noen form for lekkasje, foruten det som er forårsaket av sprekkene i glasset. Og akkurat dét må nok vi ta på vår egen kappe.
  • Skarphet: Alle skjermene har oppløsningen 1 334 x 750 piksler spredt utover 4,7 tommer (326 ppi), men det er på papiret. I realiteten er det gjerne slik at kvaliteten på disse pikslene også har noe å si. På originalskjermen er det ikke overraskende et godt resultat, og når vi forstørrer ned til pikselnivå ser vi at fargene ikke er utflytende og at vi jevnt over har et veldig definert bilde.

Kort oppsummert: dette er en svært god skjerm, som gjør det aller meste riktig. Men noe annet hadde jo egentlig vært veldig merkelig, kjenner vi Apple rett.

En liten fun fact på kjøpet: mobilen og originalskjermen er fra samme telefon som vi fikk levert av Apple ved lanseringen sent i 2014. Senere led den altså en tragisk ulykke mot en brostensvei.

2. OEM-skjermen – grei innsynsvinkel, men dårlig lysstyrke og farger

OEM-skjermen ligner mer på originalskjermen enn billigskjermen, naturlig nok.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med originalskjermen ute av veien beveger vi oss over på det som tross alt er litt mer spennende: OEM-skjermen. Her har vi altså en skjerm som angivelig skal være produsert av samme leverandør som opprinnelig leverte skjermer til Apples telefoner, men uten den originale «brandingen».

OEM-skjermen har overraskende svak lysstyrke, med en maks lumen på kun 415,7. Den kan imidlertid gå enda lenger ned enn de to andre, til 4,2 lumen. Magenta og grønn er på blåbærtur, og hvitbalansen preges av et blåstikk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dermed kan den selges billigere, samtidig som du får den samme, gode kvaliteten som du ellers ville fått av en original skjerm. Eller?

For å finne ut av det er det selvfølgelig bare én ting å gjøre – å teste den på samme måte som originalskjermen:

Baksiden med kontaktene og frontkamera-komponentene skrudd fast på OEM-skjermen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
  • Lysstyrke: Legger du OEM-skjermen ved siden av en annen iPhone 6 med original skjerm, ser du raskt at noe ikke stemmer helt. Den ser nemlig ganske mye mer lyssvak enn den opprinnelige skjermen, noe måleutstyret vårt raskt bekrefter. 415,7 lumen var alt vi fikk skviset ut av skjermen, mens den nedre grensen ligger på 4,2 lumen. Førstnevnte er rett og slett litt skuffende, og ikke helt uproblematisk i sterkt sollys.
  • Fargegjengivelse: Fargene på denne skjermen er ikke så gode. Magenta og grønn er på blåbærtur, selv om hvitbalansen i seg er nokså lik originalen. Nå er det jo en gang slik at mange liker et blåstikk i skjermen, men ideelt sett burde dette vært bedre balansert.
  • Innsynsvinkel: Innsynsvinkelen på OEM-skjermen er ikke like god som på den originale skjermen, men det er heller ikke krise. La gå – den blir litt blassere, og mister raskere både farger og kontraster. Verre er det egentlig at lysstyrken ikke helt på topp, så refleksjoner fra sollys blir enda mer påtrengende med skjermen bittelitt i vinkel.
  • Lyslekkasje: Lyslekkasje er et problem vi forventer å finne på de billigere skjermene, men på OEM-skjermen er det mindre enn fryktet. Det er bittelitt lekkasje å spore på langsidene, og ett veldig tydelig felt i bunn, ved hjemknappen. Ellers ser det veldig bra ut.
  • Skarphet: Ved nærmere ettersyn viser skjermen seg å være omtrent like skarp og god som originalskjermen, om enn med muligens ørlite mer utflytende piksler. Man ser imidlertid veldig godt at fargebalansen er litt feil så nærme på pikslene, men i bruk oppleves iallefall skarpheten som mer enn tilstrekkelig.

Som du sikkert skjønner av punktene over ble vi noe overrasket over resultatet. Spesielt lysstyrken skuffer oss, og de andre punktene avslører også at dette umulig kan være en skjerm av like god kvalitet som den originale.

Med det sagt så koster den jo også bare en fjerdedel å «bytte» i forhold til sistnevnte, så noe annet er vel ikke å forvente.

3. Billig-skjermen – veldig lyssterk, men bommer på mye annet

Billigskjermen ser ikke umiddelbart noe verre ut enn de to andre alternativene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, over til den skjermen vi er aller mest spent på: den billige eBay-skjermen. Uten tollavgiftene på vei inn til Norge kostet denne kun 530 kroner, så her er det virkelig penger å spare. På overflaten ser ikke denne skjermen noe mindre tillitsvekkende ut enn OEM-skjermen, så vi er ganske positive. Kanskje den er like god som sin dyrere konkurrent?

Den billige skjermen har god lysstyrke, med en maks lumen på 528,8 og en nedre grense på 5,02 lumen. I praksis betyr det at den er både god i sterkt sollys og i mørke rom. Fargene er imidlertid ute å kjøre, med spesielt magenta, grønn og blå på ville veier. Belysningen er dessuten ikke helt jevn, og innsynsvinkelen er det så som så med.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det gjenstår å se, men med tanke på at forventningene ikke var så veldig høye i utgangspunktet så klandrer vi den ikke om resultatet blir dårligere.

Det skal også være sagt at man fint kan leve med en skjerm som har dårligere lysstyrke, kontrast eller farger, og at de aller færreste egentlig ville tenkt så fryktelig mye over det i daglig bruk. Her er uansett det vi målte:

Baksiden av den billige skjermen. Det er benyttet tykkere komponenter og andre typer kabler et par steder her.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
  • Lysstyrke: Vi måtte nesten se to ganger på kalibreringsutstyret da vi målte denne billige skjermen. Med 528,8 lumen som maks lysstyrke er den nesten på høyde med den originale, mens den nedre grensen på 5,02 faktisk er bedre. Når undertegnede tidligere har byttet ut originale skjermer med nye billigproduktet, så er ofte resultatet en alt for varm eller kald skjerm med svært begrenset lysstyrke. Det er altså ikke tilfelle her.
  • Fargegjengivelse: La oss være ærlige: fargene er også litt ute på blåbærtur her. Spesielt magenta, grønn og blå har tatt fløyten, og rotet seg et stykke bort fra det som er riktig. De resterende fargene er heller ikke helt presise, og tilsammen resulterer dette i en hvitbalanse som har et litt kraftigere blåstikk enn OEM-skjermen.
  • Innsynsvinkel: Innsynsvinkel er noe alle billige skjermer har problemer med, så her ble vi ikke veldig overrasket. Billigskjermen blir raskt blass og uleselig om du holder den i vinkel, og fargene taper seg stort. Men med langt bedre lysstyrke enn OEM-skjermen er dette mer brukbart i hverdagen, så lenge du ikke leser nettsider i 45 graders vinkel. Men hvem gjør vel egentlig det?
  • Lyslekkasje: Billigskjermen lekker som en sil, og det er ikke en overdrivelse. Ser du på sammenligningsbildene nederst på denne siden, så ser du raskt at det på begge langsidene og øverst på skjermen er en rekke punkter med stor lekkasje, noe som synes selv i godt opplyste rom. Belysningen generelt er også litt ujevn, og hvis du titter litt etter ser du raskt en rekke mørke «flekker» spredt utover LCD-en.
  • Skarphet: I teorien skal denne skjermen ha like mange piksler fordelt like tett som de to andre skjermene, men når vi forstørrer slik at vi kan se pikslene blir det raskt klart at dette ikke er en sannhet uten modifikasjoner. Pikslene flyter litt inn i hverandre, og skaper et mindre definert og skarpt bilde. Dette er mulig å se med det blotte øyet også, men i praksis er det vanskelig å la seg irritere over det.

Vårt førsteinntrykk av den billige skjermen er at den svikter på en del punkter, og at noen av dem er veldig tydelige om man vet om det. Men i praksis opplever vi det ikke som et stort problem, og lysstyrken er som nevnt svært god. Sammenlignet med OEM-skjermen trumfer egentlig dette punktet resten av punktene, ettersom det har så mye å si i daglig bruk.

Vi skal imidlertid ikke konkludere her – det gjør vi på side tre. Men før du hopper videre dit burde du ta en titt på bildekarusellen under med sammenligningsbilder av de tre skjermene, satt opp mot punktene over:

Konklusjon

Det gjøres svært begrenset med tester av nye deler til telefoner, så dette har vært en svært spennende test – også for oss i redaksjonen. I de aller fleste tilfeller vil man jo rett og slett få noen til å reparere telefonen sin for seg, og om man vil beholde garanti er det ingen vei utenom: da må man få gjort det på et autorisert verksted.

Hovedgrunnen til at vi valgte akkurat en iPhone som testkandidat til denne artikkelen var – foruten at den var ødelagt – at det er en telefon svært mange har kjennskap til og ofte også eier.

Når prisen på en original skjerm er nesten tre ganger så høy som den billigste i testen, må man jo tenke seg om to ganger før man velger en slik løsning.

Da er det jo helt klart bedre med en ny billigskjerm fra eBay – eller? Det har vært målet vårt å finne ut av i testen, og her er vår endelige konklusjon.

Konklusjon: skal du først bytte, så velg det billigste

Det er slett ikke likegyldig hvilken skjerm du velger. Vi kan lett konstatere at det er bortkastede penger å bytte i original skjerm.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Billigst og dyrest i testen. Vi mener helt klart at den billigste (rød) har mest for seg om du først skal reparere skjermen selv.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Overskriften overrasker deg kanskje, men det er faktisk helt riktig: du burde velge den billigste skjermen. I vår test tok vi inn den aller billigste enheten vi kunne finne på eBay, og selv om den hadde noen mangler hadde den én viktig egenskap: den var svært lyssterk. Kombinert med at ingen av manglene dens var kraftige nok til at vi var direkte plaget av dem i daglig bruk, fremstår dette som det definitivt beste valget.

Uten at vi på noen måte påstår at vi kjenner hele markedet der ute, så tror vi at du med ganske stor sannsynlighet vil bli fornøyd med et billig alternativ.

Vi bestilte da faktisk enda en billigskjerm ved en feiltagelse, som kom fram etter at målingene og bildene til denne saken ble tatt. Vi sjekket raskt at denne også fungerte, og kunne konstatere at den så ut til å være av nøyaktig samme slag som den andre billige skjermen. Forskjellen? Den siste kostet bare 450 kroner uten toll.

Vi opplevde heller ingen betydelige mangler ved byggekvaliteten på den billige skjermen kontra hverken den originale eller OEM-skjermen. Faktisk var OEM-skjermen den eneste i samletesten som gikk opp i liminga mellom rammen og glasset mens vi holdt på, rett og slett fordi festet var for dårlig. Dette er sikkert litt individuelt fra enhet til enhet, men det viser iallefall at det ikke er noen automatikk mellom pris og kvalitet når du først kjøper et billig produkt.

Plastrammen på OEM-skjermen begynte å løsne i limet etter at vi hadde tatt den av og på noen ganger.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ellers var OEM-skjermen bedre på de aller fleste andre punktene, men slettes ikke nok til at det er verdt de ekstra kronene. En ny, original skjerm er på sin side utelukket i våre øyne når det koster så enormt mye mer å få tak i en slik, og en billig skjerm uansett fungerer fint i hverdagen.

Andre ting å tenke på – ekstra deler?

Dersom du kun kjøper en skjerm og ikke har den gamle, må du ha ekstradeler som her. Metalldekselet bak LCD-en fulgte heller ikke med på noen av de nye skjermene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med konklusjonen ute av veien er det ikke så mye igjen å si, men vi vil allikevel påpeke et par ting til deg som potensielt skal kjøpe deg ny iPhone-skjerm. Det er nemlig ikke bare å flikke av den gamle skjermen og klaske på en nye en – de billige erstatningsenhetene der ute kommer uten både hjemknapp og frontkamera-delene ferdigmontert.

Dermed må du ta av dette fra den gamle skjermen og remontere det på den nye, noe som er en mer komplisert prosess enn det høres ut som. Vil du ha Touch ID må du også være påpasselig med å bruke den originale knappen, ettersom kun denne vil fungere med selve enheten.

Denne metallbiten er tykkere på den billige skjermen enn på de andre skjermene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Også selve LCD-en har en bakplate i aluminium som ikke følger med nye skjermer, som må remonteres. Denne har også kabelen til hjemknappen på seg. Vi skal senere publisere en egen, kort sak om reparasjon av iPhone 6, men som et generelt råd allerede nå kan vi si at du burde ha både verktøy og bakgrunngskunnskap før du begir deg ut på et skjermbytte.

Ekstradeler kan også være greit å ha, og er veldig billig å bestille på eBay. Undertegnede har allerede skaffet seg et ikke ubetydelig lager av ekstra skruer, frontkameraer, metallplater, plastbraketter og annet til nettopp reparasjon av iPhone 6.

Vi lot også merke til at de aller billigste skjermene vi fikk inn hadde svakt annerledes og litt tjukkere deler og kabler her og der, sikkert for å spare på kostnadene. I praksis vil det nok ha lite å si, men det er greit å være oppmerksom på slikt også. Skulle man bli svindlet, så har man nemlig ganske gode rettigheter gjennom eBay, og å få tilbake penger pleier ikke å være noe problem.

Har du selv forsøkt å reparare en telefon? Kommentér gjerne under!

Fikk du med deg denne reparasjonssaken?
GUIDE: Skjermen knuste, så da dro vi frem verktøyene »

annonse