GuideNy iPhone 6-skjerm

Derfor lønner det seg å velge den billigste skjermen

Vi har kjørt grundige tester av tre iPhone 6-skjermer, og resultatet overrasker oss.

Introduksjon – tre skjermer

Her på Tek liker vi av og til å reparere mobiltelefoner, skrive saker på det og dele det med dere der ute. Kanskje mest spennende er det når vi starter på bar bakke, og må lære oss veien mens vi går. Hittil har vi publisert en rekke saker av denne sorten, blant annet:

Fordelen med å reparere selv er først og fremst at du sparer penger. Men mye penger begynner du først å spare om du går for en billig del fra det store nettet – for eksempel eBay. La gå, det tar da rundt 3-4 uker før den ankommer Norge, men i prosessen slipper du unna med en ganske begrenset investering på ofte kun et par-tre hundrelapper.

Hvilke deler skal vi velge?

Det var denne iPhone 6-enheten som ble offer for skjermprosjektet vårt.

Men så er spørsmålet: er kvaliteten på slike billige deler like god som på dyrere og kanskje også originale deler? Dette måtte vi naturligvis undersøke nærmere, og før den visste ordet av det hadde en stakkars iPhone 6 blitt valgt som prøvekanin.

Skjermen på telefonen var knust, men fungerte fortsatt. Den var heller ikke knust mer enn at den ville duge som referanse for originalskjerm, mens to andre skjermer ble bestilt på nettopp eBay. Den ene skjermen var ganske enkelt det aller billigste vi fant og som så nokså troverdig ut – en sak til 540 kroner.

Den andre ble valgt på bakgrunn av at den skulle være en såkalt «OEM-del» – altså produsert av en original Apple-leverandør som en umerket ekstradel. Dette burde naturligvis bety bedre bildekvalitet og kvalitet generelt, noe de 300 kronene ekstra også burde tilsi.

Det er flust av tilbud på skjermer på eBay, så det er egentlig bare å velge og vrake.

Det er svært vanskelig å oppdrive garantert originale deler fra Apple, så den eneste måten å få et helt sikkert originalt LCD-panel til en iPhone å benytte seg av en autorisert reparatør. Dersom telefonen ellers er i god stand, vil du kunne bytte skjermen mot en original del for to tusinger hos flere reparatører. Dersom den er skadet på andre måter eller har blitt fiklset med, så vil enheten bli byttet mot en ny mot et nokså hårete mellomlegg. Eplehuset gjør for eksempel dette for intet mindre enn 4 100 kroner (!), altså dobbelt så mye som de tar for en original skjerm

Bruker du en uautorisert reparatør så blir det en del billigere, men da får du heller ikke en original del. For vårt formål er det derfor irrelevant å ta med disse prisene.

De tre testkandidatene

Alle delene samt telefonen vi brukte i testen, forfra og bakfra.

Til slutt endte vi altså opp med tre kandidater, som medregnet norske avgifter (25 prosent moms) lander på følgende priser:

Tre stykk skjermer på rad og rekke.
  • Billig-skjerm: 700 kroner
  • OEM-skjerm: 1 000 kroner
  • Original: 2 000 kroner

OBS! Opprinnelig hadde vi ført opp en pris på 4000 kroner på skjermbytte hos en autorisert forhandler, ettersom vi feilaktig trodde de erstattet hele enheten. Vi har nå fått opplyst at de bytter skjermen så ofte det er mulig, og da blir prisen «bare» 2000 kroner.

Dette er også navnene vi vil bruke gjennom resten av artikkelen. Det burde for øvrig nevnes at man aldri kan vite sikkert om varene faktisk fortolles eller ikke, så i mange tilfeller vil du sannsynligvis ende opp med å betale prisene som faktisk oppgis på nettet. Vi regner imidlertid med moms i prisene, sånn for ordens skyld.

Etter et par ukers ventetid var altså alle delene på plass, og vi kunne starte testen vår. På neste side kan du se hvordan det gikk!