Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – oktober

Ytelsestest av nettlesere

Det er tettere enn noen sinne.

Introduksjon »

Nettleseren er blitt vårt viktigste verktøy, både til jobb og fritid. Den foreligger imidlertid stadig i nyere versjoner, og med tanke på alt som skjer med både webstandarder, ytelsesoptimaliseringer og sikkerhetsoppdateringer er det viktig å følge med i timen.

Selv om en nettleser er raskest én måned, betyr det bare at konkurrentene dens er enda mer giret på å ta over plasseringen i neste runde. Små ytelsesforskjeller her og andre der, det betyr i sum en mer effektiv surfeopplevelse for deg.

Det er nå et halvt år siden sist vi målte ytelsen til Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi. Flere av nettleserne er oppdatert flere ganger siden, og det er dermed på tide å avdekke om noen av utviklerne har ligget på latsiden, hvem som har jobbet med å skvise ut enda mer ytelse av nettleseren, og om deres innsats egentlig gjør det verdt prosjektet det tross alt er å for deg å bytte nettleser.

Se nye ytelsesmålinger på neste side »

Vi har sjekket hvilke funksjoner Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi byr på:
Se den store sammenligningstabellen »

De fire store + norske Vivaldi, da

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren. Dette har vi i alle fall merket på våre egne sider, hvor omtrent halvparten av dere bruker Chrome – foran 25 prosent Safari og 9 prosent Firefox, om en ser bort fra plattform.

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 54, har i løpet av sine syv år på markedet rukket å bli favoritten blant leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps e-post og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Tidligere har Chrome blitt beskyldt for å være en skikkelig energikrevende skapning, men ifølge Google skal den nå oppføre seg langt snillere på bærbare maskiner.

Firefox, som nå foreligger i versjon 49, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid markerte starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som lever først og fremst på «webben».

Opera, nå i versjon 40, er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der PC-versjonen har en brukerandel på knappe én prosent. Opera satser aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viser kan hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent. Her i Norge er imidlertid skrivebordsklienten noe mer populær enn i øvrige deler av verden, noe som nok skyldes dens norske aner fra før nettleseren tidligere i år ble solgt til Kina.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne forholdsvis ferske nettleseren (til tross for at versjonsnummeret viser 38!) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene fra katastrofen Internet Eplorer. Microsoft Edge kan ikke lastes ned som en selvstendig nettleser, men følger Windows 10 og oppdateres gjennom «Windows Update». Nå sist fikk den en overhaling gjennom Anniversary Update i sommer.

Vivaldi er en norsk nettleser utviklet av flere av ildsjelene som ga oss nettleseren Opera frem til og med versjon 12. Ja, faktisk er også hovedmannen bak Vivaldi samme kar som var med på å gi opphav til selskapet Opera, nemlig Jon von Tetzchner.

Vivaldi, som nå foreligger i versjon 1.4, beskrives som en «klassisk moderne» nettleser med samme fokus på funksjoner og tilpasningsmuligheter som inspiratoren, Opera 12, hadde. Mens Opera 12 i sin tid benyttet en egenutviklet nettlesermotor som krevde mange ressurser, bruker Vivaldi-teamet heller Chromium-motoren fra Google (den samme som benyttes i Chrome). Dermed kan selskapet fokusere på å utvikle funksjoner og smartere løsninger fremfor å bekymre seg over rendering av nettsider og støtte for nye webstandarder.

Denne er raskest »

Gjennom testen må vi huske på at Opera og Vivaldi benytter nøyaktig samme nettlesermotor som Chrome, altså «Chromium». Derfor forventer vi ikke veldig store ulikheter mellom disse nettleserne i våre rene ytelsestester. Om det skulle være forskjeller skyldes dette gjerne en liten forsinkelse i implementasjonen, ettersom de ulike nettleserne oppdateres på ulike tidspunkt gjennom året. Chrome vil selvsagt alltid være først ute med oppdatering av nettlesermotoren.

Topp HTML5-støtte fra Chromium-trioen

Første test ut i vår nettlesermåling er kalt HTML5Test. Denne analyserer nettleserens HTML5-støtte for å finne ut hvor mange av funksjonene i denne svært viktige standarden som støttes. Dette kan dreie seg om ulike implementasjoner for sikkerhet, støtte for funksjoner, tolkning av media og mulighet for interaksjon.

Vivaldi og Opera kjører på samme nettlesermotor, Chromium, som Chrome. Alle Chromium-nettleserne gjør godt i HTML5-testen. Bildet er fra en gammel sak.

Etter målingen sitter vi igjen med et resultat som premierer nettlesere som ikke bare støtter viktige standarder, men ligger helt i tet med utviklingen. I tillegg til å sjekke de offisielle HTML5-målene undersøker HTML5Test nemlig også noen av de eksperimentelle HTML5-funksjonene som ennå ikke er på W3C-organets offisielle liste.

Som ventet holder det Chromium-baserte trekløveret sammen. Vivaldi, Chrome og Opera kan alle krysse av for svært god HTML5-implementering.

Det overrasker mer at de to andre, også mye brukte nettlesere Firefox og Edge, fortsatt ligger godt bak på dette området.

«Octane 2.0» måler JavaScript-ytelse.

En sak er hvilket innhold en nettleser kan vise og hvordan dette blir presentert, men ganske viktig er det også å finne ut hvilken nettleser som er raskest. For å finne ut dette starter vi opp JavaScript-testene våre, Octane og Kraken.

«Kraken», som måler JavaScript-ytelse, i aksjon.

Octane forsøker å gi et realistisk bilde av hvordan ytelsen blir når du kjører spill, svært interaktive nettsider eller tunge produktivitetsverktøy i nettleseren. Kraken måler mye av det samme, men er eldre enn Octane og kan på den måten mistenkes ikke å kjøre nettleseren like hardt.

Vi legger derfor noe mer vekt på Octane-målingen, men velger å ha med Kraken som en støttespiller når status for ytelse skal gjøres opp. Det er enkelt for de ulike nettleserne å optimalisere koden for å kjøre bedre mot enkelte JavaScript-målinger, noe vi håper to tester vil være med på å begrense virkningen av hvis dette skulle være tilfelle for noen av de fem nettleserne vi tester.

For ordens skyld skal det nevnes at Octane er utviklet av Google, som står bak nettleseren Chrome, mens Mozilla, selskapet bak Firefox, har utviklet Kraken.

Forrige gang vi sjekket ytelsen til de samme fem nettleserne, i april, var det Microsofts Edge som tronet lengst fremme på Octane-målingen, mens det Chromium-baserte trekløveret ledet an i Kraken-målingen.

Slik er det faktisk fortsatt – noe som for øvrig betyr at Firefox nok en gang må se seg slått i begge ytelsestestene våre.

Det gjør strengt talt ikke noe at Edge spiser minne til frokost, om du først har det tilgjengelig. Men, maskiner med svært lite minne bør se seg om etter en annen nettleser, for eksempel Firefox eller Opera.

I dag har de fleste stasjonære maskiner godt med minne. Derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ting at nettleserne utnytter den hukommelsen som likevel er tilgjengelig for å gjøre nettsurfingen både så smidig og raskt for deg. Vi liker likevel å teste minnebruken for de ulike nettleserne da det erfaringsmessig er store forskjeller mellom dem. I tillegg har ofte ikke bærbare datamaskiner ubegrenset minne å rutte med.

Vi tester minnebruken ved 30 åpne faner, i tillegg til 5 åpne faner, og det er ingen tvil om at det er ved førstnevnte antall forskjellene mellom nettleserne kommer best frem.

Ved vel 30 åpne faner, som kanskje er litt flere enn hva den jevne bruker håndterer, forteller grafen oss at forskjellen mellom den alltid beskjedne Firefox og verstingen Edge er hele 270 prosent. Dette er, utrolig nok, nøyaktig samme differanse som skilte disse to nettleserene for seks måneder siden da vi sist undersøkte ytelse og minnebruk.

Ikke bare er Edge en skikkelig versting ved 30 faner, men også ved moderate fem faner bruker Microsofts nettleser nesten dobbelt så mye minne som Firefox – som er flinkest i klassen også her.

Microsofts utviklere har dermed en formidabel oppgave å bryne seg på om de vil at nettleseren deres skal appellere til de med rimeligere maskiner med lite minne og hindre en fortsatt strøm av brukere til alternative nettlesere.

Vivaldi og Chrome bruker noe mer minne enn sin tredje Cromium-bror, Opera. For Vivaldis vedkommende er ikke dette særlig rart, tatt i betraktnng alle funksjonene og mulighetene denne proff-nettleseren byr på ut av boksen. Hva som er årsaken til Chromes appetitt på minne ser vi imidlertid ingen god forklaring på.

Oppsummering

Alle fem nettleserne vi ytelsestester i nettleserguiden.

Mens vi ikke skal mer enn halvannet år tilbake før daværende Internet Explorer 11 lå hele 50 prosent bak Chrome i JavaScript-ytelse, har det altså ikke skjedd en døyt med ytelsen til nettelserne våre etter at Edge ble introdusert.

Mellom den raskeste og den tregeste nettleseren i hver måling skiller det nå 10 prosent i Octane og 26,5 prosent i Kraken. Det er jo – på papiret – en vesentlig forskjell, men langt mindre enn tidligere og i praksis neppe noe du merker noe til på din daglige surferunde.

Vi kan dermed konkludere med at det i praksis ikke finnes ytelsesforskjeller mellom nettleserne og at du heller bør tenke på helt andre ting om du vurderer å bytte.

For eksempel kan støtte for HTML5-standarder og minnebruk være noe du tillegger mer vekt enn tidigere. For førstnevnte egenskaper vil en nettleser som benytter Chromium-motoren være et naturlig valg, mens Firefox gjør det svært godt på minnebruk. Her ligger imidlertid ikke nevnte trekløver alt for langt bak, dog.

Mens vi normalt har kåret månedens nettleser dropper vi dette i denne runden. Ingen av de testede nettleserne står spesielt ut som en vinner, og mer enn noen gang taler målingene våre for at det er funksjoner du skal gå etter når du velger hvem du skal utforske internett sammen med.

Vi har sjekket hvilke funksjoner Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi byr på:
Se den store sammenligningstabellen »

Et par anbefalinger kan vi likevel komme med, som for eksempel at du forsøker Firefox dersom du har en pc med lite minne. Du bør også vurdere å gi funksjonsrike Vivaldi en sjanse om du vil holde deg til en av de tre «trygge» Chromium-baserte nettleserne, men også ha mulighet til å tilpasse brukergrensesnittet akkurat slik du vil.

Web-paneler, fanestabling, opplåst adressefelt og fargetemaer:
Få et overblikk over funksjonene i Vivaldi »

annonse