Tek.no

Guide Nettleserguiden – oktober

Ytelsestest av nettlesere

Det er tettere enn noen sinne.

Introduksjon »

Nettleseren er blitt vårt viktigste verktøy, både til jobb og fritid. Den foreligger imidlertid stadig i nyere versjoner, og med tanke på alt som skjer med både webstandarder, ytelsesoptimaliseringer og sikkerhetsoppdateringer er det viktig å følge med i timen.

Selv om en nettleser er raskest én måned, betyr det bare at konkurrentene dens er enda mer giret på å ta over plasseringen i neste runde. Små ytelsesforskjeller her og andre der, det betyr i sum en mer effektiv surfeopplevelse for deg.

Det er nå et halvt år siden sist vi målte ytelsen til Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi. Flere av nettleserne er oppdatert flere ganger siden, og det er dermed på tide å avdekke om noen av utviklerne har ligget på latsiden, hvem som har jobbet med å skvise ut enda mer ytelse av nettleseren, og om deres innsats egentlig gjør det verdt prosjektet det tross alt er å for deg å bytte nettleser.

Se nye ytelsesmålinger på neste side »

Vi har sjekket hvilke funksjoner Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi byr på:
Se den store sammenligningstabellen »

De fire store + norske Vivaldi, da

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren. Dette har vi i alle fall merket på våre egne sider, hvor omtrent halvparten av dere bruker Chrome – foran 25 prosent Safari og 9 prosent Firefox, om en ser bort fra plattform.

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 54, har i løpet av sine syv år på markedet rukket å bli favoritten blant leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps e-post og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Tidligere har Chrome blitt beskyldt for å være en skikkelig energikrevende skapning, men ifølge Google skal den nå oppføre seg langt snillere på bærbare maskiner.

Firefox, som nå foreligger i versjon 49, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid markerte starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som lever først og fremst på «webben».

Opera, nå i versjon 40, er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der PC-versjonen har en brukerandel på knappe én prosent. Opera satser aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viser kan hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent. Her i Norge er imidlertid skrivebordsklienten noe mer populær enn i øvrige deler av verden, noe som nok skyldes dens norske aner fra før nettleseren tidligere i år ble solgt til Kina.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne forholdsvis ferske nettleseren (til tross for at versjonsnummeret viser 38!) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene fra katastrofen Internet Eplorer. Microsoft Edge kan ikke lastes ned som en selvstendig nettleser, men følger Windows 10 og oppdateres gjennom «Windows Update». Nå sist fikk den en overhaling gjennom Anniversary Update i sommer.

Vivaldi er en norsk nettleser utviklet av flere av ildsjelene som ga oss nettleseren Opera frem til og med versjon 12. Ja, faktisk er også hovedmannen bak Vivaldi samme kar som var med på å gi opphav til selskapet Opera, nemlig Jon von Tetzchner.

Vivaldi, som nå foreligger i versjon 1.4, beskrives som en «klassisk moderne» nettleser med samme fokus på funksjoner og tilpasningsmuligheter som inspiratoren, Opera 12, hadde. Mens Opera 12 i sin tid benyttet en egenutviklet nettlesermotor som krevde mange ressurser, bruker Vivaldi-teamet heller Chromium-motoren fra Google (den samme som benyttes i Chrome). Dermed kan selskapet fokusere på å utvikle funksjoner og smartere løsninger fremfor å bekymre seg over rendering av nettsider og støtte for nye webstandarder.