Til hovedinnhold

Slik får du pulsmåling i treningsappen

Med et pulsbelte får du enda større utbytte av treningen.

Adidas

Mange av de mest populære treningsappene til Android-mobiler og iPhone støtter pulsbelter. Og du behøver ikke være toppidrettsutøver for å ha utbytte av pulsmåling.

Fordelen med en pulsmåler er at du lettere kan trene med riktig intensitet, i stedet for å gi full gass hele tiden. Ved å variere mellom høy og lav intensitet, vil du kunne få mer effekt av treningen. Trener du flere ganger i løpet av uken, bør du variere mellom noen rolige økter og noen med høyere intensitet (gjerne intervalltrening).

Slik kan en løpetur med intervalltrening se ut i Runkeeper. Rød strek er puls, grønn høydeprofil på løypa og blå hastighet.

Pulsbeltene koster ikke mange hundrelappene, og beltet du fester rundt brystet kommuniserer med telefonen via Bluetooth eller andre trådløse teknologier. Dessverre passer ikke de ulike pulsbeltene til alle telefoner, og det er heller ikke alle treningsapper som fungerer med alle typer pulsbelter. Her er en liten guide:

Dette pulsbeltet fra Wahoo er det første som gir deg pulsmåling på iPhone uten bruk av ekstra "dongle" til å plugge i telefonen.

Pulsmåling på Android

Har du en Android-mobil, kan du bruke et Bluetooth-basert pulsbelte. Det finnes flere produsenter av disse, blant annet Polar. Noen få telefoner støtter også en standard som kalles ANT+, som har lavere strømforbruk enn Bluetooth. Produsenter som lager ANT+-kompatible belter er Garmin, Wahoo og Adidas . Pulsbelter basert på den nye Bluetooth 4.0-standarden blir oppdaget av enkelte nyere mobiltelefoner, men selv om telefoner som for eksempel Motorola Razr skal være Bluetooth 4.0-kompatible, har vi ennå til gode å finne treningsapper som støtter disse pulsbeltene – selv på telefoner med både Bluetooth 4 og Android 4. Android 4 skal ha de nødvendige API-ene som skal til for at treningsapper skal kunne hente ut informasjon fra Bluetooth 4-pulsbeltene, men foreløpig er det få om noen kjente apper som støtter det. Det er antagelig bare et tidsspørsmål før dette endrer seg.

Pulsmåling på iPhone

Et pulsbelte med ANT+ kan også brukes på iPhone, men da må du ha en spesiell "dongle" som du plugger inn i ladekontakten til telefonen. Bruker du iPhone 4S – det vil si en iPhone fra 2011 eller nyere, er den beste løsningen å kjøpe et Bluetooth 4-basert pulsbelte. Det eneste vi har testet av disse foreløpig er Wahoo Blue HR, som har den fordelen at du slipper ekstern dongle til mobilen, slik du må med ANT+-belter på iPhone. Wahoo Blue HR er et såkalt Bluetooth Smart-produkt, som er navnet på en ny type batteridrevet Bluetooth 4-tilleggsutstyr med lavere strømforbruk enn tradisjonelt Bluetooth-utstyr. Har du iPhone 3, 3GS eller 4, må du bruke et ANT+-belte, da disse telefonene ikke har støtte for Bluetooth 4.0. Polar har for øvrig også nylig kommet med et Bluetooth 4-pulsbelte, Polar H7.

Runtastic har laget et pulsbelte som også fungerer på Windows Phone.

Pulsmåling på Windows Phone

Har du en Windows-mobil og vil trene med pulsbelte, bør du være klar over at det finnes få løsninger for pulsmåling til Windows Phone. Runtastic har imidlertid en treningsapp som gir deg pulsmåling også på Windows Phone. Pulsbeltet kommuniserer med en liten "dongle" som du plugger inn i hodetelefonutgangen, samt et pulsbelte du fester under brystkassen. Dongelen har gjennomgang for hodetelefoner, slik at du kan lytte til musikk og få taletilbakemeldinger fra treningsappen.

Disse appene støtter pulsbelter

For at du skal kunne bruke et bestemt pulsbelte med nettopp din telefon, er det nødvendig at du bruker en treningsapp som støtter det aktuelle beltet.

De fleste av de mest kjente treningsappene til iPhone og Android støtter pulsbelter, inkludert Endomondo, Runkeeper, Cardio Trainer og Runtastic. Har du med andre ord et Bluetooth-pulsbelte til Android-mobilen eller et Bluetooth Smart-belte til iPhone 4S, er det stor sjanse for at det vil fungere. I noen tilfeller må du gå inn i Bluetooth-innstillingene på mobilen og "pare" beltet med mobilen før du tar det i bruk, i andre tilfeller er det et valg inne i appen for å søke opp beltet. Men husk å fukte sensorene på beltet og ta på deg beltet først, pulsmålerne går nemlig i "hvilemodus" når de ikke er i bruk – og da finner ikke telefonen det. I noen tilfeller må du oppgi en PIN-kode for beltet, vanligvis er dette 0000 eller 1234.

Det er verdt å merke seg at den populære Nike+ GPS-appen til iPhone ikke støtter pulsbelter, selv om du kjøper Nikes eget pulsbelte som de har laget i samarbeid med Polar. Skal du ha pulsmåling med Nike+, må du enten kjøpe et Nike Sportband eller en Nike+ SportWatch GPS, eventuelt bruke en iPod Nano. På mobilen får du ikke pulsmåling.

Les testen av pulsbeltet Wahoo Blue HR her.

Les også: Nike+ SportWatch GPS – løpeturen blir ikke den samme uten

Vi holder på med en stor test av treningsapper til Android, iPhone og Windows Phone, i samarbeid med TV2 Hjelper deg. Testen blir publisert her på Mobilen.no torsdag 24. mai på kvelden.

annonse