GuideLynraskt 4G-bredbånd

Slik får du 4G på mobilen og PC-en

Du kan laste ned med over 40 megabit i sekundet, men det er mye du må passe på.

Dette må du vite om 4G

Nå kan både Telenor og NetCom tilby mobilt 4G-bredbånd til bærbare PC-er og nettbrett, samtidig som Telenors nett nylig også ble åpnet for mobiltelefoner.

I denne guiden skal vi se på hva 4G betyr for deg som bruker mobil og nettbrett i jobben – enten det er mobilt bredbånd på PC-en, på nettbrettet eller via smartmobilen.

4G eller 3,75G?

Noen mener det er feil å kalle LTE for 4G, siden den internasjonale telekom-unionen ITU-R har satt 1 gigabit per sekund som minimumskrav for at en mobilteknologi skal kunne kalles 4G. Det er 4G som er navnet som brukes av operatørene når LTE markedsføres – derfor mener vi diskusjonen om det skal hete 4G eller eventuelt 3,5 eller 3,75 G er mer av akademisk interesse enn noe folk flest behøver å bry seg om.

Det var NetCom som var først ute med 4G. Allerede i 2009 ble NetComs nett lansert, men selskapet venter til våren 2013 med å gjøre nettet tilgjengelig også på mobiltelefonen. Telenors nett ble åpnet i Norge i oktober 2012, og i begynnelsen av desember 2012 ble nettet oppgradert slik at du også kan bruke 4G på mobiltelefoner som støtter dette.

Les også: Sju av ti bedrifter lar ansatte jobbe hvor som helst

Mye raskere enn 3G

Det vi populært kaller 4G i Norge er basert på LTE-teknologien, som er en forkortelse for "Long Term Evolution".

SÅ FORT KAN DET GÅ: Under testing av Samsung Galaxy S III 4G oppnådde vi en hastighet på rundt 100 Mbps – men dette hører til unntakene. 40 Mbps er mer normalt.

LTE er ifølge Telenor opptil ti ganger raskere enn dagens "turbo-3G" basert på UMTS og såkalt HSPA-teknologi – og våre tester viser også at hastigheten i praksis er vesentlig bedre.

I teorien skal dagens 4G-teknologi kunne klare nedlastingshastigheter opp til 100 Mbps (megabit per sekund). I praksis er hastighetene en god del lavere. Telenor sier at du vil kunne forvente en hastighet på rundt 40 Mbps. Du tenker kanskje at dette ikke er så mye, når de nyeste mobiltelefonene har turbo-3G-hastigheter på opptil 42 Mbps? Men du bør være oppmerksom på at dette er øvre teoretiske hastigheter – og våre tester viser at du i praksis får mange ganger høyere hastighet med 4G enn med 3G. Mens du får 10-12 Mbps nedlasting under veldig gode 3G-forhold, har vi i våre tester fått over 80 Mbps på 4G.

4G er i likhet med andre trådløse teknologier en delt ressurs, noe som betyr at hastigheten kan synke når enda flere enheter kobler seg opp på det samme nettet. Vi har faktisk selv opplevd vesentlig dårligere ytelse når vi har kjørt hastighetstester på kun to 4G-telefoner samtidig – og når det blir enda flere telefoner i nettet vil ytelsen naturlig nok bli enda dårligere.

Sjekk om du får makshastighet

NetCom opererer ikke med noen makshastigheter i sine 4G-abonnementer for bedrifter, men i stedet har du ulike grenser for hvor mye data du kan laste ned før hastigheten strupes. NetCom oppgir 80 Mbps som øvre hastighet, men den faktiske hastigheten avhenger av forholdene der du er – og hvor mange andre som er på den samme mobilmasten.

Et USB-modem er en grei løsning for å komme på nett med PC-en. Har du en 4G-mobil kan du også dele 4G-forbindelsen via telefonens "hotspot"-funksjon.Foto: Telenor

Bedriftsabonnementene til Telenor er lagt opp litt annerledes. Der har du makshastighet på 15 Mbps på selv de største abonnementspakkene. Og så må du oppgradere til det Telenor kaller "Hastighet 3" for å få opptil 40 Mbps. Dette kan du enten gjøre når du bestiller, ved å logge deg inn på Mine sider på Telenors nettsider, eller ved å sende en SMS til 1999 med teksten "Bestill H3". Dette koster 99 kroner ekstra i måneden. Vi skal gå nærmere inn på de ulike hastighetene og abonnementene på neste side.

Har du et 4G-SIM-kort fra Telenor bør du med andre sjekke at du har den makshastigheten du ønsker i ditt abonnement. Det kan hende makshastigheten er langt lavere enn de 40 Mbps du har mulighet til å få mot et lite pristillegg. Har du NetCom skal du få makshastigheten uansett – men da må du sjekke at abonnementet ditt gir deg mulighet til å laste ned så mye data som du har behov for i løpet av måneden.

Dette utstyret trenger du

Hvis du vil surfe på PC-en med mobilt bredbånd med 4G-hastighet, trenger du et 4G-modem eller en trådløs 4G-ruter. Disse støtter selvfølgelig også 3G, og skifter automatisk mellom 4G og 3G avhengig av dekningen. Det er også mulig å bruke en mobiltelefon med 4G, og dele 4G-forbindelsen via denne.

En 4G-ruter lar deg dele 4G-forbindelsen via Wi-Fi.Foto: Telenor

Et 4G-modem av den typen som plugges inn i en USB-port i PC-en er den enkleste løsningen.

Både Telenor og NetCom selger 4G-modemer, produsert av blant andre ZTE og Huawei. Disse er greie hvis du har bare én PC som skal på nett.

Kjøper du en 4G-ruter i stedet for et USB-modem, kan du koble flere PC-er og andre enheter opp på 4G-nettet samtidig. Ruteren deler 4G-forbindelsen din via Wi-Fi, det vil si at du kobler PC-en din opp mot det trådløse nettverket som ruteren lager – og så kommer ruteren seg videre ut i verden via 4G- eller 3G-nettet.

Disse telefonene har 4G

Å surfe på PC-en med 4G-hastighet krever bare et mobilt 4G-bredbåndsabonnement og et 4G-modem eller en 4G-ruter. Men skal du bruke mobiltelefonen til å surfe på nettet med 4G-hastigheter, trenger du en telefon av riktig type, og du må foreløpig ha et Telenor-abonnement. Årsaken til dette er at det kun er Telenor som har oppgradert 4G-nettet til å støtte en teknologi som kalles "CS Fallback". Dette innebærer at mobiltelefonen kan skifte over til 3G når telefonen ringer, siden 4G-nettet ikke støtter tale.

NetCom har sagt at de kommer med CS Fallback først en gang i løpet av 1. halvår 2013.

I mange tilfeller er du også nødt til å ha en av 4G-telefonene som selges via Telenor, siden det kan være små forskjeller i programvaren som gjør at ikke alt fungerer som det skal.

Nokia Lumia 920 støtter for eksempel 4G i Telenors nett kun hvis du har Telenor-modellen. Nokia har sagt de kommer med en oppdatering i slutten av januar 2013 som vil gi 4G-støtte gjennom Telenor, uavhengig av hvor telefonen er kjøpt. Et lignende problem fikk vi med Sony Xperia V, hvor vi oppnådde halv 4G-hastighet da vi benyttet en telefon uten Telenor-logo på esken, og hvor hastigheten økte betraktelig da vi fikk prøvd med en Telenor-merket modell.

Det tryggeste er altså å kjøpe en telefon som selges som en 4G-telefon av operatøren, gjennom operatørens egne salgskanaler. Da er du sikker på at programvaren er tilpasset og at alt fungerer som det skal.

To telefoner som støtter 4G: Nokia Lumia 920 og Samsung Galaxy S III 4G.

Per i dag har følgende telefoner 4G-støtte (klikk lenkene for å lese test på Amobil.no):

Det kommer helt sikkert flere modeller på markedet de neste månedene. HTC har blant annet lansert 4G-modellen HTC One SV, som du kan lese mer om hos vårt søsternettsted Amobil.no.

Husk! I tillegg til en 4G-mobil må du ha et SIM-kort som støtter 4G. Har du ikke det, må du bestille et nytt fra Telenor. 4G-kortene til Telenor er merket med "4G".

Les mer om dekning og priser på neste side