Til hovedinnhold
GuideLynraskt 4G-bredbånd

Slik får du 4G på mobilen og PC-en

Du kan laste ned med over 40 megabit i sekundet, men det er mye du må passe på.

iStockphoto

Dette må du vite om 4G

Nå kan både Telenor og NetCom tilby mobilt 4G-bredbånd til bærbare PC-er og nettbrett, samtidig som Telenors nett nylig også ble åpnet for mobiltelefoner.

I denne guiden skal vi se på hva 4G betyr for deg som bruker mobil og nettbrett i jobben – enten det er mobilt bredbånd på PC-en, på nettbrettet eller via smartmobilen.

4G eller 3,75G?

Noen mener det er feil å kalle LTE for 4G, siden den internasjonale telekom-unionen ITU-R har satt 1 gigabit per sekund som minimumskrav for at en mobilteknologi skal kunne kalles 4G. Det er 4G som er navnet som brukes av operatørene når LTE markedsføres – derfor mener vi diskusjonen om det skal hete 4G eller eventuelt 3,5 eller 3,75 G er mer av akademisk interesse enn noe folk flest behøver å bry seg om.

Det var NetCom som var først ute med 4G. Allerede i 2009 ble NetComs nett lansert, men selskapet venter til våren 2013 med å gjøre nettet tilgjengelig også på mobiltelefonen. Telenors nett ble åpnet i Norge i oktober 2012, og i begynnelsen av desember 2012 ble nettet oppgradert slik at du også kan bruke 4G på mobiltelefoner som støtter dette.

Les også: Sju av ti bedrifter lar ansatte jobbe hvor som helst

Mye raskere enn 3G

Det vi populært kaller 4G i Norge er basert på LTE-teknologien, som er en forkortelse for "Long Term Evolution".

SÅ FORT KAN DET GÅ: Under testing av Samsung Galaxy S III 4G oppnådde vi en hastighet på rundt 100 Mbps – men dette hører til unntakene. 40 Mbps er mer normalt.

LTE er ifølge Telenor opptil ti ganger raskere enn dagens "turbo-3G" basert på UMTS og såkalt HSPA-teknologi – og våre tester viser også at hastigheten i praksis er vesentlig bedre.

I teorien skal dagens 4G-teknologi kunne klare nedlastingshastigheter opp til 100 Mbps (megabit per sekund). I praksis er hastighetene en god del lavere. Telenor sier at du vil kunne forvente en hastighet på rundt 40 Mbps. Du tenker kanskje at dette ikke er så mye, når de nyeste mobiltelefonene har turbo-3G-hastigheter på opptil 42 Mbps? Men du bør være oppmerksom på at dette er øvre teoretiske hastigheter – og våre tester viser at du i praksis får mange ganger høyere hastighet med 4G enn med 3G. Mens du får 10-12 Mbps nedlasting under veldig gode 3G-forhold, har vi i våre tester fått over 80 Mbps på 4G.

4G er i likhet med andre trådløse teknologier en delt ressurs, noe som betyr at hastigheten kan synke når enda flere enheter kobler seg opp på det samme nettet. Vi har faktisk selv opplevd vesentlig dårligere ytelse når vi har kjørt hastighetstester på kun to 4G-telefoner samtidig – og når det blir enda flere telefoner i nettet vil ytelsen naturlig nok bli enda dårligere.

Sjekk om du får makshastighet

NetCom opererer ikke med noen makshastigheter i sine 4G-abonnementer for bedrifter, men i stedet har du ulike grenser for hvor mye data du kan laste ned før hastigheten strupes. NetCom oppgir 80 Mbps som øvre hastighet, men den faktiske hastigheten avhenger av forholdene der du er – og hvor mange andre som er på den samme mobilmasten.

Et USB-modem er en grei løsning for å komme på nett med PC-en. Har du en 4G-mobil kan du også dele 4G-forbindelsen via telefonens "hotspot"-funksjon.Foto: Telenor

Bedriftsabonnementene til Telenor er lagt opp litt annerledes. Der har du makshastighet på 15 Mbps på selv de største abonnementspakkene. Og så må du oppgradere til det Telenor kaller "Hastighet 3" for å få opptil 40 Mbps. Dette kan du enten gjøre når du bestiller, ved å logge deg inn på Mine sider på Telenors nettsider, eller ved å sende en SMS til 1999 med teksten "Bestill H3". Dette koster 99 kroner ekstra i måneden. Vi skal gå nærmere inn på de ulike hastighetene og abonnementene på neste side.

Har du et 4G-SIM-kort fra Telenor bør du med andre sjekke at du har den makshastigheten du ønsker i ditt abonnement. Det kan hende makshastigheten er langt lavere enn de 40 Mbps du har mulighet til å få mot et lite pristillegg. Har du NetCom skal du få makshastigheten uansett – men da må du sjekke at abonnementet ditt gir deg mulighet til å laste ned så mye data som du har behov for i løpet av måneden.

Dette utstyret trenger du

Hvis du vil surfe på PC-en med mobilt bredbånd med 4G-hastighet, trenger du et 4G-modem eller en trådløs 4G-ruter. Disse støtter selvfølgelig også 3G, og skifter automatisk mellom 4G og 3G avhengig av dekningen. Det er også mulig å bruke en mobiltelefon med 4G, og dele 4G-forbindelsen via denne.

En 4G-ruter lar deg dele 4G-forbindelsen via Wi-Fi.Foto: Telenor

Et 4G-modem av den typen som plugges inn i en USB-port i PC-en er den enkleste løsningen.

Både Telenor og NetCom selger 4G-modemer, produsert av blant andre ZTE og Huawei. Disse er greie hvis du har bare én PC som skal på nett.

Kjøper du en 4G-ruter i stedet for et USB-modem, kan du koble flere PC-er og andre enheter opp på 4G-nettet samtidig. Ruteren deler 4G-forbindelsen din via Wi-Fi, det vil si at du kobler PC-en din opp mot det trådløse nettverket som ruteren lager – og så kommer ruteren seg videre ut i verden via 4G- eller 3G-nettet.

Disse telefonene har 4G

Å surfe på PC-en med 4G-hastighet krever bare et mobilt 4G-bredbåndsabonnement og et 4G-modem eller en 4G-ruter. Men skal du bruke mobiltelefonen til å surfe på nettet med 4G-hastigheter, trenger du en telefon av riktig type, og du må foreløpig ha et Telenor-abonnement. Årsaken til dette er at det kun er Telenor som har oppgradert 4G-nettet til å støtte en teknologi som kalles "CS Fallback". Dette innebærer at mobiltelefonen kan skifte over til 3G når telefonen ringer, siden 4G-nettet ikke støtter tale.

NetCom har sagt at de kommer med CS Fallback først en gang i løpet av 1. halvår 2013.

I mange tilfeller er du også nødt til å ha en av 4G-telefonene som selges via Telenor, siden det kan være små forskjeller i programvaren som gjør at ikke alt fungerer som det skal.

Nokia Lumia 920 støtter for eksempel 4G i Telenors nett kun hvis du har Telenor-modellen. Nokia har sagt de kommer med en oppdatering i slutten av januar 2013 som vil gi 4G-støtte gjennom Telenor, uavhengig av hvor telefonen er kjøpt. Et lignende problem fikk vi med Sony Xperia V, hvor vi oppnådde halv 4G-hastighet da vi benyttet en telefon uten Telenor-logo på esken, og hvor hastigheten økte betraktelig da vi fikk prøvd med en Telenor-merket modell.

Det tryggeste er altså å kjøpe en telefon som selges som en 4G-telefon av operatøren, gjennom operatørens egne salgskanaler. Da er du sikker på at programvaren er tilpasset og at alt fungerer som det skal.

To telefoner som støtter 4G: Nokia Lumia 920 og Samsung Galaxy S III 4G.

Per i dag har følgende telefoner 4G-støtte (klikk lenkene for å lese test på Amobil.no):

Det kommer helt sikkert flere modeller på markedet de neste månedene. HTC har blant annet lansert 4G-modellen HTC One SV, som du kan lese mer om hos vårt søsternettsted Amobil.no.

Husk! I tillegg til en 4G-mobil må du ha et SIM-kort som støtter 4G. Har du ikke det, må du bestille et nytt fra Telenor. 4G-kortene til Telenor er merket med "4G".

Les mer om dekning og priser på neste side

4G: Dekning og priser

4G-dekning i Oslo-området hos NetCom og Telenor, ifølge deres egne dekningskart. Faktisk dekning kan variere mye fra sted til sted, og avhengig av om du er innendørs eller utendørs.

Det første 4G-nettet i Norge ble åpnet av NetCom allerede i 2009, mens Telenor åpnet sitt 4G-nett i oktober 2012.

Telenor åpnet i første omgang sitt 4G-nett i elleve byer, og per i dag har følgende byer 4G-dekning: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger, Porsgrunn, Fredrikstad, Skien, Drammen og Kristiansand og Longyearbyen. Tidlig 2013 vil også Tromsø få 4G-dekning.

NetCom har også 4G-dekning i alle de største byene i Norge, som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. I tillegg har de dekning langt kysten i Østfold, Vestfold, Telemark og Agder, samt i Trøndelag og på populære vinterutfartssteder i Buskerud, Oppland og Hedmark.

Både NetCom og Telenor lover at de skal kunne gi 4G-dekning til 90 prosent av befolkningen når de er ferdig med utbyggingen. NetCom har ikke sagt noen eksakt dato, mens Telenor sier 2015.

Du finner en oversikt over NetComs 4G-dekning her: Netcom-dekning (obs! Velg "Data" under Tjeneste for å se 4G-dekning)

Her finner du tilsvarende dekningskart for Telenor: Telenor-dekning

Dårlig innendørsdekning

Du bør være oppmerksom på at det 4G-nettet som nå er bygget ut først og fremst er beregnet på å gi god dekning utendørs. Dette kommer av at radiosignalene i frekvensområdet som brukes, 2600 MHz, har ganske kort rekkevidde. Signaler på denne frekvensen trenger heller ikke like lett gjennom tykke vegger som signaler i lavere frekvensområder.

Det betyr at du per i dag kan ha grei dekning i en privatbolig bygget i tre, mens et moderne kontorbygg med vinduer med metallfilm kan ha dårlig eller ingen 4G-dekning.

Problemet med dårlig innendørsdekning vil bli mindre på sikt, når myndighetene åpner opp for LTE i 800 MHz-båndet. Da vil signalene både rekke over større strekninger, og trenge lettere gjennom for eksempel betongvegger. Først med 4G på 800 MHz vil operatørene kunne bygge 4G-dekning over større områder i mer grisgrendte strøk av landet.

Les også: 800 MHz på mobil kan gjøre TV-en din ubrukelig (Hardware.no)

NetCom har bygget ut noe 4G-dekning på 1800 MHz i tillegg til 2600 MHz, og Telenor vil også gjøre dette på sikt. Mye av årsaken til dette ligger i at operatørene ønsker å støtte 4G i Norge på Apples iPhone når Apple kommer med en oppdatering som gjør dette mulig. iPhone 5 støtter ikke 2600 MHz.

1800 MHz har for øvrig lenger rekkevidde enn 2600 MHz, men ikke like bra som 800 MHz.

Så mye koster det

Mobilt bredbånd:

Telenor opererer med fire ulike pakker for mobilt bredbånd med 4G for bedriftsmarkedet (mobilt bredbånd for PC og nettbrett).

Abonnementene Small og Medium kan oppgraderes til Hastighet 2 (15 Mbps) for 49 i måneden kroner eller Hastighet 3 (40 Mbps) for 99 kroner i måneden. Large og X-Large kan oppgraderes til Hastighet 3 (40 Mbps) for 99 kroner i måneden.

Vil du ikke ha bindingstid, koster det 150 kroner i etablering i tillegg. Månedsprisen øker også med 50 kroner.

Prisene er med 24 måneder binding:

 DatakvoteMaks hastighet 4GPris
Telenor Small (bedrift)1 GB3 Mbps99
Telenor Medium (bedrift)5 GB6 Mbps199
Telenor Large (bedrift)15 GB15 Mbps299
Telenor X-Large (bedrift)35 GB15 Mbps399

NetCom har 4G på alle sine mobilt bredbåndsabonnementer. De har ingen hastighetsbegrensninger på noen av abonnementene.

 DatakvoteMaks hastighet 4GPris
NetCom Small (bedrift)1 GB80 Mbps99
NetCom Medium (bedrift)8 GB80 Mbps199
NetCom Large (bedrift)15 GB80 Mbps299
NetCom X-Large (bedrift)30 GB80 Mbps399

Det er altså ingen tvil om at det er NetCom som har det beste tilbudet når det gjelder mobilt bredbånd til PC og nettbrett. Her er det de samme prisene som hos Telenor, men med kortere bindingstid og uten tillegg i prisen for å få maks hastighet.

Du finner for øvrig prisene for private abonnement her: Telenor og NetCom.

Men før du kjøper mobilt bredbånd fra den ene eller andre leverandøren, bør du sjekke hvilken operatør som har best dekning der hvor du har tenkt å ferdes – Netcom eller Telenor.

Benytter du andre operatører enn Telenor og NetCom, er det ikke sikkert du kan få 4G, selv om operatøren kjøper dekning via Telenor og NetCom. One Call, Ventelo og Talkmore har for eksempel ikke 4G. Tele2 og Network Norway startet nylig 4G-utbygging, og har planer om å lansere 4G i løpet av første kvartal 2013. Men Telenor, og spesielt NetCom, har et stort forsprang.

Har du abonnement fra Chess har du 4G, siden de har samme eiere som NetCom – altså TeliaSonera. Samme eiere er imidlertid ingen garanti, siden Talkmore som nevnt foreløpig ikke har 4G til tross for at de er et datterselskap av Telenor.

4G på mobilen:

Vil du ha 4G fra Telenor på mobilen, trenger du en mobil med 4G (se oversikt forrige side) og et SIM-kort med 4G, samt et abonnement som gir deg stor nok datapakke.

Telenor har en tilleggstjeneste som heter Surf som gir deg ekstra data og tilgang til 4G på alle bedriftsabonnementene. Pakkene går fra 200 MB og opp til 35 GB. De største pakkene gir deg opptil 15 Mbps nedlastingshastighet, som du kan oppgradere til "hastighet 3", som er 40 Mbps.

NetCom støtter ikke 4G på mobilen ennå, men kommer med dette i løpet av første halvår 2013. Årsaken til at det ikke fungerer nå, er at NetComs nett ikke har støtte for CS Fallback, teknologien for å svitsje mellom 4G og 3G når det kommer inn samtaler. 4G-nettet støtter som nevnt på forrige side kun data, ikke tale.

Bruker du din egen mobil på jobben? Da bør du lese vår guide til mobil på jobb.

Les også: Vi mobilsurfer som aldri før og 5G-nettet skal tåle 1000 ganger mer

annonse