Tek.no

Guide Den ultimate HDMI-guiden

Slik velger du rett HDMI-kabel

Produsentene gjør det på ingen måte lett.

Samsung/HDMI.org
Roy Arne Christiansen
12 Okt 2012 17:30

Hva er HDMI

HDMI – High-Definition Multimedia Interface – er i dag en industriledende teknologi, og mer eller mindre en standard, for sammenkobling av produkter som kan spille av eller vise materiale i høy oppløsning – HD-materiale. Produkter som TV-er, datamaskiner, kamera, Bly-ray-spillere, spillkonsoller og lignende, har i dag gjerne en eller flere HDMI-innganger eller utganger.

Liten HDMI og stor DVI.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

HDMI-historien startet med at industrien ville få på plass en digital overføring som bygget videre på DVI-standarden, som ble brukt i PC-verden. DVI støttet kun digital bildeoverføring og ikke lyd, samtidig var kontaktene ganske store og klumpete.

Fordelen med HDMI skulle være at du fikk ryddet bort behovet for å ha en haug med analoge kabler koblet til mellom dine produkter for å vise video, bilder og spille av lyd. En enslig digital kabel skulle dekke alle disse behovene – og det klarte de.

Nye behov – mer forvirrende

Etter hvert som nye lydformater, større oppløsninger, Ethernet, «Audio Return» og lignende begynte å dukke opp som behov, ble HDMI-standarden utvidet.

Det hele startet med HDMI 1.0 i 2002, og med årene så har det kommet fryktelig mange versjoner og standarder. Noen av dem har inneholdt nye krav til produsentene, og dermed ikke vært så viktige for forbrukerne. Andre har bare vært relevante utvidelser for de som har handlet kablene.

Men felles for alle var at de fikk svært vanskelige navn, noe som førte til at det ble langt vanskeligere å holde oversikt over hva som er hva.

Men en redning har kommet; fra siste årsskifte ble de nye benevnelsene på HDMI-kabler implementert. «Standard», «High Speed», «Standard Automotive HDMI Cable», «Standard with Ethernet» og «High Speed with Ethernet» er de nye navnene du skal forholde deg til. Bruk av de forvirrende tallene på emballasje og på selve kabelen er nå forbudt å bruke.

Bli med videre over til neste side, og les mer om tidligere versjoner av HDMI-kablene »

Bli med videre over til side tre, les mer om dagens versjoner av HDMI-kablene»

Bli med videre over til siste side, for å lese mer om hvordan du velger rett kabel »

Les også