Slik velger du rett HDMI-kabel
Produsentene gjør det på ingen måte lett.
Innhold
- Hva er HDMI
- Nye behov – mer forvirrende
- HDMI 1.0 til 1.4
- HDMI 1.0 og 1.1
- HDMI 1.2 og 1.2a
- HDMI 1.3, 1.3a, 1.3b og 1.3c
- HDMI 1.4
- HDMI kan støtte mer
- De nye standardene
- «Standard HDMI Cable»
- «Standard HDMI Cable with Ethernet»
- «Standard Automotive HDMI Cable»
- «High Speed HDMI Cable»
- «High Speed HDMI Cable with Ethernet»
- Slik velger du rett kabel
- Pass på billigkablene
- Problemer med lengden
- Det enkle valget
Hva er HDMI
HDMI – High-Definition Multimedia Interface – er i dag en industriledende teknologi, og mer eller mindre en standard, for sammenkobling av produkter som kan spille av eller vise materiale i høy oppløsning – HD-materiale. Produkter som TV-er, datamaskiner, kamera, Bly-ray-spillere, spillkonsoller og lignende, har i dag gjerne en eller flere HDMI-innganger eller utganger.
HDMI-historien startet med at industrien ville få på plass en digital overføring som bygget videre på DVI-standarden, som ble brukt i PC-verden. DVI støttet kun digital bildeoverføring og ikke lyd, samtidig var kontaktene ganske store og klumpete.
Fordelen med HDMI skulle være at du fikk ryddet bort behovet for å ha en haug med analoge kabler koblet til mellom dine produkter for å vise video, bilder og spille av lyd. En enslig digital kabel skulle dekke alle disse behovene – og det klarte de.
Nye behov – mer forvirrende
Etter hvert som nye lydformater, større oppløsninger, Ethernet, «Audio Return» og lignende begynte å dukke opp som behov, ble HDMI-standarden utvidet.
Det hele startet med HDMI 1.0 i 2002, og med årene så har det kommet fryktelig mange versjoner og standarder. Noen av dem har inneholdt nye krav til produsentene, og dermed ikke vært så viktige for forbrukerne. Andre har bare vært relevante utvidelser for de som har handlet kablene.
Men felles for alle var at de fikk svært vanskelige navn, noe som førte til at det ble langt vanskeligere å holde oversikt over hva som er hva.
Men en redning har kommet; fra siste årsskifte ble de nye benevnelsene på HDMI-kabler implementert. «Standard», «High Speed», «Standard Automotive HDMI Cable», «Standard with Ethernet» og «High Speed with Ethernet» er de nye navnene du skal forholde deg til. Bruk av de forvirrende tallene på emballasje og på selve kabelen er nå forbudt å bruke.
Bli med videre over til neste side, og les mer om tidligere versjoner av HDMI-kablene »
Bli med videre over til side tre, les mer om dagens versjoner av HDMI-kablene»
Bli med videre over til siste side, for å lese mer om hvordan du velger rett kabel »
HDMI 1.0 til 1.4
Siden lanseringen 2002 har det vært fire hovedutgaver av HDMI-standarden. Flere av utgavene har vært utvidet i flere versjoner, noen av disse var viktige, mens andre var av mindre betydning for forbrukerne.
Men totalt sett, fra HDMI 1.0 til HDMI 1.4, har det skjedd en god del de siste ti årene. Nedover her tar vi for oss noen av oppgradringene som har kommet med de forskjellige standardene gjennom årene.
HDMI 1.0 og 1.1
Sent i 2002 ble standarden lansert, og HDMI 1.0 kom på banen. Denne kabelen støttet digital overføring av både lyd og bilde, en oppløsning opp til 1080p og plass til 8-kanals PCM-lydspor (7.1) for surroundlyd.
To år senere ble standarden utvidet med flerkanalsformatet DVD-audio. I tillegg fikk kabelen noe små forandringer på de mekaniske og elektriske spesifikasjonene. Den nye versjonen fikk navnet HDMI 1.1.
HDMI 1.2 og 1.2a
I august 2005 ble HDMI 1.2 lansert. I tillegg til å utvide til støtte for lydformat til SACD (super Audio CD), ble det satset på bedre kompatibilitet med datidens og fremtidige PC-er. Bedre støtte for oppløsningen og fargerommet som bruktes i PC-verden ble integrert.
I desember samme år ble spesifikasjonene til CEC (Consumer Electronic Control) integrert i standarden. CEC gjør at produktene kan «snakke sammen», slik at et produkt kan styre det andre produktet. På den måten kunne du bruke en fjernkontroll til å styre flere produkter. I tillegg ble det satt strengere krav til testing av kablene. Utvidelsen fikk navnet HDMI 1.2a.
HDMI 1.3, 1.3a, 1.3b og 1.3c
Med HDMI 1.3, som ble lansert i juni 2006, ble båndbredden øket, slik at mer informasjon kunne sendes gjennom kabelen. Høyere oppløsninger, bredere fargerom og «Deep Color» ble innført i den nye versjonen. Sistnevnte økte fargedybden fra 8-bit til 16-bit, noe som enkelt forklart ga flere farger.
I tillegg har HDMI 1.3 støtte for automatisk synkronisering mellom lyd og bilde. Dette skulle gi mindre problemer med at lyd og bilde ikke spilles av samtidig. De nye tapsfrie lydformatene Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio ble også lagt inn i standarden HDMI 1.3.
For bedre integrering med mer bærbare produkter, kom også en mindre type kontakt på plass under 1.3, en mini-HDMI.
Tilleggene som kom med HDMI 1.3a, 1.3b og 1.3c har ikke så mye å si for forbrukeren, disse hadde mer å gjøre med spesifikasjoner og tester som produsentene måtte følge. Det at produsenter nå virkelig begynte å sette forskjellige tall og bokstaver på kablene gjorde det absolutt ikke lettere for forbrukerne.
HDMI 1.4
Med lanseringen av standarden til HDMI 1.4 i 2009 kom det på plass en del nye funksjoner.
Støtte for Ethernet var en av dem, som forenkler oppkobling til nettet. Har du for eksempel en Blu-ray-spiller, en hjemmekinoreceiver og en TV som alle kan kobles til nett og har støtte for Ethernet via HDMI? Da er det nok at du kobler nettverkskabelen til det ene produktet, mens resten får signalet via HDMI-kabelen.
«Audio Return Channel» ble også implementert, slik at de som vil at TV-lyden ut på sitt hjemmekinosystem får den via HDMI-kabelen. Du slipper altså å ha en ekstra kabel mellom TV og hjemmekinosystem for å spille av TV-lyden.
I forbindelse med at 3D fikk sitt oppsving igjen, ble støtte for å kunne kjøre en dobbel strøm av 1080p-bilde lagt inn i standarden. Med tanke på framtidige produkter med mye høyere oppløsning, som 4K, ble dette også lagt inn.
HDMI kan støtte mer
Selv om en kabel er merket som HDMI 1.3 eller lignende, betyr ikke dette at den ikke støtter for eksempel 3D og «Audio return» – som teoretisk krever HDMI 1.4. Tallet kabelen er merket med, betyr bare at den er testet og godkjent til de kravene som ligger under den aktuelle spesifikasjonen. Den kan likevel fungere like bra som en HDMI 1.4 på mange områder.
For at en kabel skal være godkjent til en viss standard, må produsenten sende denne til et godkjent testlaboratorium. Der blir kabelen testet svært grundig i henhold til de strenge kravene som er satt.
Dette koster selvsagt både tid og penger. I tillegg er selve testprosedyren veldig omfattende, slik at en kabel kan få problemer med å nå kravene. Noen produsenter velger derfor kun å bruke den tidligere godkjenningen de har fått på en spesifikk kabel, og ikke oppgradere den.
Det eneste du som forbruker kan gjøre for å se om en kabel virker, er å prøve den mellom dine produkter. Er du litt heldig, vil en billigere kabel faktisk fungere.
Bli med videre over til neste side, og les mer om dagens versjoner av HDMI-kablene »
Bli med videre over til siste side, for å lese mer om hvordan du velger rett kabel »
De nye standardene
Siden januar i år ble alle produsenter pålagt å bruke nye logoer og benevnelser på sine produkter. All bruk av tall som 1.3 og 1.4 ble da forbudt å skrive på produkter, samt å bruke i markedsføring.
På produktene som selges i dag skal du se på hva kabelen er godkjent for, istedenfor å rote deg bort blant mange tall. Du skal kjøpe kabel etter egenskapene til kabelen og ikke hvilken versjon det er.
Litt enkelt forklart, har du nå to klasser å velge mellom – «Standard» og «High Speed». Disse finnes med eller uten Ethernet.
«Standard HDMI Cable»
«Standard HDMI Cable» støtter oppløsninger på 720p og 1080i. Dette er oppløsninger som du finner i gjennom TV-tunerens HD-kanaler og i DVD-spillere som har mulighet for å oppskalere bildet.
«Standard HDMI Cable with Ethernet»
«Standard HDMI Cable with Ethernet» støtter de samme oppløsningene som «Standard HDMI Cable», og har i tillegg en egen dedikert del for Ethernet i seg. Denne støtter oppkobling til nett og nettverk for de produkter som har dette innebygget og klargjort via HDMI-inngangen.
«Standard Automotive HDMI Cable»
Kabel med benevnelsen «Standard Automotive HDMI Cable» støtter oppløsningene 720p og 1080i. Den er en kraftigere versjon av standardkabelen, og er laget for å tåle høyere mekanisk påkjenning og høyere temperaturer.
«High Speed HDMI Cable»
«High Speed HDMI Cable» er designet og testet til å støtte en oppløsning på på 1080p og oppover. Dette omfatter mer krevende teknologier som 4K, 3D og «Deep Color». For produkter som Blu-ray-spillere som støtter høyere oppløsninger enn hva du får gjennom TV-tuneren, er da denne det beste valget.
«High Speed HDMI Cable with Ethernet»
«High Speed HDMI Cable with Ethernet» støtter de samme oppløsningene som «High Speed HDMI Cable», og har i tillegg en egen dedikert del for Ethernet i seg. Denne støtter oppkobling til nett og nettverk for de produkter som har dette innebygget og klargjort via HDMI-inngangen.
Bli med videre over til neste side, for å lese mer om hvordan du velger rett kabel »
Slik velger du rett kabel
Selv om de nye og enklere navnene på de mange HDMI-standardene allerede er innført, selges fortsatt en del eldre kabler i butikken i dag. Butikkene har fortsatt mange kabler den gamle merkingen på lager, og slik kommer det nok til å være en stund fremover – så du må passe på hva du velger.
Pass på billigkablene
Som forbruker er pris et viktig punkt når du skal kjøpe deg en HDMI-kabel. Du finner de som koster skjorta, og du finner kabler som du nesten får gratis.
De billigste kablene er ofte masseprodusert i enorm skala, og kan derfor ofte selges til en voldsomt billig pris. Men mange av disse har ikke den nødvendige godkjenningen som gjelder i henhold til mange av standardene. Feilmarginen på en masseprodusert kabel er også større.
Dette betyr nødvendigvis ikke at en slik kabel ikke vil fungere, her må du bare ta med kabelen hjem og prøve den. Enten virker den, eller så virker den ikke.
Merkekablene og de mer kostbare kablene har ofte godkjenningene på plass, slik at du vet at de fungerer slik de lover. Mange av disse er produsert i en langt mindre skala, noe som betyr at produsenten har brukt større summer på godkjenninger og lisenser per kabel.
Noen av de dyrere kablene er også mekanisk sett bedre, slik at de tåler litt røffere bruk enn de billige og masseproduserte kablene. For de som kommer til å flytte en del på kablene kan en dyrere kabel noen ganger være et tryggere valg.
Problemer med lengden
Litt mer skikkelige kabler er gjerne grundig testet, og du kan ofte være mer sikker på at de fungerer på lengre lengder – gjerne over ti meter. Kjøper du en av de billigste kablene, kan det oftere oppstå problemer med at det ikke virker eller at du opplever mindre stabilitet i overføringen.
Det er ikke et direkte krav i spesifikasjonene på dette området, selv om mange blir testet for det. På lange lengder spiller flere faktorer inn, en av disse er mottagerdelen i produktet du kobler til. Noen produkter har elektronikk som kompenserer for et svakere signal slik at lengre kabler fungerer greit.
En billigere kabel kan selvsagt også fungere, men dette vet du ikke før du eventuelt tester den.
Det enkle valget
Så du står i butikken og lurer på hvilken kabel du skal velge. Hvordan gjør du det? Det første du bør sjekke er at kabelen har den korrekte HDMI-logoen på seg. Det finnes dessverre en god del piratkopier ute i markedet i dag, spesielt fra Kina. Disse produsentene møter ikke kravene som ligger under HDMI, og betaler hverken lisens eller godtgjørelse for bruk.
Hvis du er ute etter å spare mest mulig penger, gjør du ikke noen feil ved å handle den billigste kabelen til å koble sammen dine produkter. På kortere lengder viser det seg at utrolig mange av kablene dekker behovet de fleste har.
Har du behov for lengre lengder, eller ønsker mer trygghet på at kabelen fungerer, kan du vurdere å gå for en kabel som ligger litt opp i pris. Skal du vise 3D-materiale, ha Ethernet-tilkobling eller kjøre lyd i retur gjennom kabelen, så er ofte dette et tryggere valg.
Den eneste grunnen vi ser til at noen skal velge en kabel i de aller høyeste prisklassene, er om du har et kostbart lyd- og bildesystem, og du ikke ønsker å ødelegge «helhetsfølelsen» med en «billig» kabel. For de som har lommeboka full, og som vil bite tennene sammen om de vet en del av deres kostbare anlegg har en billig komponent i seg, bare kjør på, og kjenn at skuldrene senker seg.
- Finn HDMI-kabler i alle prisklasser ved å følge linken til Prisguide: Prisguide »