Tek.no

Guide Nettleserguiden – august

Vi har tatt tempen på Edge

Internet Explorer ligger endelig i jorda, se hvordan nyheten Edge yter mot konkurrentene.

Tek.no

Introduksjon

August er her og dermed er det på tide med en ny runde med nettlesertesting for å se hvilken av «de fire store» som yter best.

Edge inn, Internet Explorer ut

Siden forrige måling har det skjedd store ting, for Internet Explorer, som har vært med oss i ganske nøyaktig 20 år, har nå endelig fått dødsstøtet. Den utskjelte nettleseren blir nemlig ikke med over i Windows 10 men erstattes av en nykommeren Edge.

Edge er Microsofts første nye nettleser siden oktober 2013 og kommer etter at Microsoft har tapt millioner av brukere til de mer frempå konkurrentene de siste årene.

Microsofts nye Edge finnes kun for Windows 10.

For der det er brukere, finnes det også tilbydere. I tillegg til Internet Explorer-arvtakeren Edge, finner vi også Mozillas Firefox, Opera Softwares Opera og Googles Chrome.

Nettleseren som program er og blir sentralt, og for veldig mange er den det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være kun for spesielt interesserte på 1990-tallet har den kommet til å bli et program vi kjører andre programmer gjennom, oppdaterer oss på hendelser med og kommuniserer med. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden. Så viktig, og så mye brukt som nettleseren er, er det derfor viktig at du bruker den som er raskest, har støtte for de nyeste teknologiene og bruker ressursene i maskinen din på best mulig vis.

Og det er nettopp dette vi har målt på neste side i denne artikkelen:
Gå til ytelsestesten »

De fire store

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den har vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox.

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 44, har i løpet av sine seks år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps epost og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.

Firefox, som nå foreligger i versjon 39, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid var starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent bare lever på webben.

Opera, nå i versjon 31, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger – til tross for den uavklarte situasjonen selskapet befnner seg i for tiden. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til landsmannen. Opera satser dessuten aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viste kunne hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne ferskingen (til tross for at versjonsnummeret viser 20) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene, og Microsoft har lovet å oppdatere nettleseren med ny funksjonalitet allerede.

Som vi skal se på neste side gjør nettleseren det heldigvis bedre enn gamle Internet Explorer ytelsesmessig, men funksjonsmessig lever den ikke helt opp til forventningene for hva en moderne nettleser skal levere. Nettlesertillegg er nemlig enn så lenge ikke å se snurten av, og bare det alene avskriver effektivt mange av dem som er i stand til å hjelpe Microsoft til å snu nettleser-omdømet deres. Når det kommer til hvordan nettleseren oppleves på Internett har vil likevel ikke noe negativt å si, da nettsider vises som de skal, videoer lastes riktig, selve nettleseren føles responsiv og er i det hele tatt veldig enkelt i bruk.

Fra venstre til høyre kan vi se at henholdsvis Edge, Chrome, Firefox og Operas menylinjer tar opp ulik mengde plass på skjermen.

Nye Edge-funksjoner

Funksjonsmessig er det ikke så alt for mye å si om Edge utenom manglende støtte for nettlesertillegg, men et par snedige funksjoner vil vi likevel trekke frem som vi ikke har sett hos hovedkonkurrentene. Én er kanskje litt sær, mens den andre kun har fått positive tilbakemeldinger her på kontoret i hvertfall.

For det var med glede vi oppdaget at Edge hadde støtte for en egen «Dark mode», hvor de normalt så lyse menyelementene, listene, adressefeltene og fanene nå kan oppleves i sort. Dette er ikke bare samme fargepalett som resten av grensesnittet i Windows 10, men fargen er også svært veldig behagelig for øynene å hvile på.

Edge har to uttrykk, et mørkt og et lyst.
Du kan ta skjermdumper og legge på både kruseduller og tekst.

Grensesnittet har også vært gjenstand for en skikkelig ryddesjau. Selv startside-knappen i menylinjen er en saga blot, og adresselinjen blir dessuten «usynlig» når du ikke bruker den. Med færre distraksjoner i grensesnittet får du konsentrere deg om innholdet til sidene du besøker i stedet.

Den kanskje merkeligste hovedfunksjonen som Microsoft har brukt mye tid på å vise frem, er en egen modus for å ta skjermdumper og legge på tekst og figurer på nettsider du besøker.

Hvorfor denne funksjonen, som lar deg sende skjermdumper til apper som OneNote eller epost-klienten, er så mye promotert fra Microsofts side aner vi nemlig ikke.

Vi skulle nok heller sett at selskapet i første omgang fikk på plass støtte for utvidelser fremfor muligheten til å skrible noen kruseduller på nettsider vi besøker. Likevel har vi sansen for ett av disse markeringselementene – du kan nemlig lagre hele nettsider som bilder om du vil, noe som kan være nytting – vi hadde vel bare heller sett for oss at dette ble en liten tilleggsfunksjon, ikke en hovedattraksjon som tar opp plass i menylinjen enten du bruker den eller ei.

Les også