Tek.no

Guide

Disse operatørene lar deg laste ned mest på mobilen

Du trenger ikke flere abonnement for å se nett-TV på hytta.

Shutterstock, operatørene. Montasje.
24 Juni 2015 12:42

Introduksjon

Hvert år er det mange som må finne ut hva de skal gjøre med mediekonsumet sitt om sommeren. Det kan variere fra noe så enkelt som å stoppe den fysiske avisen fra å stable seg opp på dørstokken, til mer tekniske varianter som å finne ut hvordan man kan ta med seg sine norske TV-abonnement til utlandet.

Men enn om du allerede har en tjeneste som kan fungere som en sveitsisk lommekniv? Mobilabonnementet ditt kan nemlig være et nav for langt mer enn mange bruker det til.

Tidligere var det vanligst å bruke mobile rutere eller USB-plugger til mobilt bredbånd. De siste årene har det vært tilstrekkelig med en noenlunde moderne mobiltelefon. Foto: Samsung

Vær dessuten obs på at det vi går gjennom her først og fremst er tjenester på ringeabonnementet ditt. Noe av det vi ønsker å vise er at du nettopp ikke trenger et dedikert abonnement til feriebruk om du har et abonnement som er fleksibelt nok i utgangspunktet.

  • Gitt store nok datamengder kan du se på TV via mobilabonnementet
  • Hvis avisen din har e-abonnement kan du lese den via telefonforbindelsen
  • Er radiostasjonen din bare på nett eller på DAB får du den også med deg

Skal du se på video eller høre på radio via mobilabonnementet trenger du en solid datapakke med muskler. Frem til nå har du som regel vært avspist med smuler, og datakvoter som er borte etter en litt intens kveld med Youtube og Netflix. Dette ser ut til å være sommeren der flere store og små operatører endelig tar et oppgjør med de knøttsmå datakvotene vi har sett så langt.

Det er imidlertid viktig å få med seg at dataprisene for disse løsningene fortsatt er dyrere i utlandet. Variantene vi trekker frem her er med andre ord for norgesferien. Skal du ut av landet bør du vurdere å se etter et lokalt SIM-kort om du skal bruke mye data.

Les også: Nordmenn er datasinkene i Norden - Finnene bruker fem ganger mer mobildata enn oss »

Måten operatørene tilbyr dette på er vidt forskjellig. For noen operatører er det snakk om svært store månedlige datakvoter, med forholdsvis høye løpende kostnader. Mens andre har moderate mengder data i selve abonnementente, men selger ekstramengder data for bruk i kortere perioder. Ettersom ekstrakvotene som regel ikke er så fryktelig store, og i tillegg ofte ganske dyre, har vi sammenliknet abonnement og total kvote med én ekstra pakke. Flere av operatørene tilbyr deg å kjøpe så mange ekstrapakker du vil, slik at du på den måten kan få så stor datakvote du vil.

Vi har ikke tatt hensyn til tidsavgrensede tilbud med uforutsigbar varighet, og ser derfor utelukkende på grunnpris og innhold i abonnementet.

Bli med til neste side for å se hvilke operatører som tilbyr mest data på ordinære mobilabonnement »

Les også