Til hovedinnhold

Disse operatørene lar deg laste ned mest på mobilen

Du trenger ikke flere abonnement for å se nett-TV på hytta.

Shutterstock, operatørene. Montasje.
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon

Hvert år er det mange som må finne ut hva de skal gjøre med mediekonsumet sitt om sommeren. Det kan variere fra noe så enkelt som å stoppe den fysiske avisen fra å stable seg opp på dørstokken, til mer tekniske varianter som å finne ut hvordan man kan ta med seg sine norske TV-abonnement til utlandet.

Men enn om du allerede har en tjeneste som kan fungere som en sveitsisk lommekniv? Mobilabonnementet ditt kan nemlig være et nav for langt mer enn mange bruker det til.

Tidligere var det vanligst å bruke mobile rutere eller USB-plugger til mobilt bredbånd. De siste årene har det vært tilstrekkelig med en noenlunde moderne mobiltelefon. Foto: Samsung

Vær dessuten obs på at det vi går gjennom her først og fremst er tjenester på ringeabonnementet ditt. Noe av det vi ønsker å vise er at du nettopp ikke trenger et dedikert abonnement til feriebruk om du har et abonnement som er fleksibelt nok i utgangspunktet.

  • Gitt store nok datamengder kan du se på TV via mobilabonnementet
  • Hvis avisen din har e-abonnement kan du lese den via telefonforbindelsen
  • Er radiostasjonen din bare på nett eller på DAB får du den også med deg

Skal du se på video eller høre på radio via mobilabonnementet trenger du en solid datapakke med muskler. Frem til nå har du som regel vært avspist med smuler, og datakvoter som er borte etter en litt intens kveld med Youtube og Netflix. Dette ser ut til å være sommeren der flere store og små operatører endelig tar et oppgjør med de knøttsmå datakvotene vi har sett så langt.

Det er imidlertid viktig å få med seg at dataprisene for disse løsningene fortsatt er dyrere i utlandet. Variantene vi trekker frem her er med andre ord for norgesferien. Skal du ut av landet bør du vurdere å se etter et lokalt SIM-kort om du skal bruke mye data.

Les også: Nordmenn er datasinkene i Norden - Finnene bruker fem ganger mer mobildata enn oss »

Måten operatørene tilbyr dette på er vidt forskjellig. For noen operatører er det snakk om svært store månedlige datakvoter, med forholdsvis høye løpende kostnader. Mens andre har moderate mengder data i selve abonnementente, men selger ekstramengder data for bruk i kortere perioder. Ettersom ekstrakvotene som regel ikke er så fryktelig store, og i tillegg ofte ganske dyre, har vi sammenliknet abonnement og total kvote med én ekstra pakke. Flere av operatørene tilbyr deg å kjøpe så mange ekstrapakker du vil, slik at du på den måten kan få så stor datakvote du vil.

Vi har ikke tatt hensyn til tidsavgrensede tilbud med uforutsigbar varighet, og ser derfor utelukkende på grunnpris og innhold i abonnementet.

Bli med til neste side for å se hvilke operatører som tilbyr mest data på ordinære mobilabonnement »

De heftigste datakvotene

Hva trenger du?

Djuice XXL har kun 15 gigabyte data inkludert. Likevel skal det være tilstrekkelig for storbrukere med rundt 100 gigabyte dataforbruk i måneden. Den kjøper vi ikke, Telenor og Djuice.

Det første du bør finne ut av er om du skal bruke mobilabonnementet ditt til TV-titting også. Enten du får innholdet ditt fra Netflix, NRK.no eller Youtube tar denne typen materiale stor plass. Betydelig større plass enn både nettaviser og lydstrømming. Det er ingen sak å bruke opp åtte gigabyte data i løpet av en kveld med mye videotitting.

Trenger du ikke tilgang til levende bilder på tur, kan det hende du klarer deg med mindre pakker. Men med mobiltelefoner som kan dele internettlinjen kan du ende opp med ett abonnement som hovedløsning på hytta. Dermed bør det iregnes variert bruk fra alle som skal være tilkoblet.

Påregn heller litt for mye data enn litt for lite. Hvis operatøren din både kan gi deg en solid grunnkvote med mulighet for oppgradering innenfor rimelige priser er det og en fordel.

Hva tilbyr de to største?

Kan et forholdsvis ryddig utvalg tjenester gjøres mer rotete, NetCom? Foto: Skjermdump

Telenor og TeliaSonera er Norges desidert største mobilselskaper. Begge har en rekke merkenavn under paraplyene sine, med NetCom som det mest kjente av TeliaSoneras. Begge har vært relative sinker på datamengder inkludert i abonnement. Det er bare rundt et halvt år siden Telenor reklamerte med at datamengdene i Djuice Nonstop L (5 GB) ville være tilstrekkelige for sju timer videostrømming i måneden. Det høres ikke ut som nonstop for oss. Snarere ganske fort stopp.

Vi synes også det er litt spennende at Djuices egen abonnementskalkulator idag anbefaler oss Djuice XXL når vi setter forbruket til 100 gigabyte i måneden. Abonnementet som foreslås inkluderer bare 15. Hva du skal gjøre med de siste 85 prosentene av dataforbruket ditt sier kalkulatoren lite om. Mer villedende enn veiledende synes vi.

Djuice svarer om kalkulator:

Vi sendte en forespørsel til Djuice-sjef June Solbekk angående de litt merkelige resultatene fra abonnementskalkulatoren deres. Under er svaret.

«Det blir jo litt meningsløst å ta utgangspunkt i en ekstrembruk vi knapt ser i markedet, slik dere gjør her. djuice sin mobilkalkulator er designet for å si noe om hvilket av djuice sine abonnement som vil være best match med kundens vanlige bruk i løpet av en måned. Situasjonen dere skisserer med én person som skal dekke behovet til fire personer i en kort periode der det ikke er fast eller mobilt bredbånd, er en situasjon vi ikke har tatt høyde for i vår kalkulator eller som vi anser som særlig utbredt på nåværende tidspunkt. Vi har ikke fått noen kundeklager på dette, men tar saken til etterretning i videreutvikling av vår kalkulator. nonstop XXL er uansett det abonnementet som vil være det beste abonnementet djuice har å tilby en kunde som ønsker å bruke 100 GB i mnd.»

Vi starter med en oversikt over hva Telenor faktisk tilbyr av faste månedlige løsninger fra sine tre mest kjente merkevarer:

Telenors abonnement

Telenor: Abonnementsstruktur fra Mobil S til Mobil XXL. Datakvoter mellom 1 og 25 GB. Makspris for ordinært abo. 799 kr/mnd. Høyere maksimalhastighet for toppabonnementene.

Djuice: Abonnementsstruktur fra nonstop M til nonstop XXL. Datakvoter mellom 2 og 15 GB. Makspris for ordinært abo. 599 kr/mnd.

Talkmore: Abonnementsstruktur fra Fritt 1000 MB til Fritt 8000 MB. Datakvoter mellom 1 og 8 GB. Makspris for ordinært abo. 399 kr/mnd.

Dette kan du kjøpe ekstra hvis du trenger

Telenor: 15 gigabyte data for bruk over tre døgn, 199 kroner. Faste månedlige ekstrapakker på 2 eller 10 gigabyte. Engangspakker på 500 MB, 1 GB eller 5 GB.

Djuice: Tilbyr 100 MB ekstra for nonstop S for 59 kroner, eller 1000 MB ekstra for de andre abonnementene for 79 kroner.

Talkmore: 1, 3 eller 10 gigabyte ekstra. Varer ut inneværende måned. Priser på henholdsvis 79, 139 og 299. Faste månedlige datapakker på 5 eller 10 gigabyte for enten 199 eller 299 kroner i måneden.

TeliaSoneras norske abonnement

Hvis du synes Telenors utvalg er unødvendig rotete, blir det ikke stort bedre hos konkurrentene i TeliaSonera og NetCom. I utgangspunktet var NetCom tidlig ute med å forenkle abonnementsutvalget sitt for en tid tilbake. Nå som ryddejobben er unnagjort, ser de ut til å ha kastet alle sine tjenester utover gulvet, i et forsøk på å få deg til å velge flest mulig av dem. Vi starter altså med flaggskipets abonnementsutvalg.

NetCom: Abonnementsstruktur fra Mini til Total. Datakvoter mellom 1 og 20 GB. Makspris for ordinært abo er 649 kr/mnd.

Tele2: Abonnementsstruktur fra Small til Extra Large. 200 MB til 6 GB datakvote. Makspris for ordinært abo. 399 kr/mnd.

OneCall: Abonnementsstruktur fra Grunnpakka til Full pakke. Datakvoter fra 150 MB til 5 GB. Makspris for ordinært abo. 298 kr/mnd.

Chess: Abonnementsstruktur fra LittBRUK til MyeBRUK. Datakvoter mellom 150 MB og 8 GB. Makspris for ordinært abo. 399 kr/mnd.

Dette kan du kjøpe ekstra hvis du trenger

NetCom: 1 GB ekstra for 79 kroner tilgjengelig for samtlige abonnement. 10 GB ekstra for 249 kroner kan kjøpes til det dyreste abonnementet (Total).

Tele2: Lar deg fylle på mellom 200 MB og 3 GB for mellom 29 og 139 kroner.

OneCall: 1 til 10 gigabyte ekstra for mellom 69 og 299 kroner.

Chess: 100 MB til 6 GB ekstra datakvote for mellom 49 og 239 kroner.

Telenor tilbyr mest av de store, men det koster

Av våre to største mobiloperatører er det altså Telenor som tilbyr deg mest med ditt vanlige mobilabonnement, og de gjør det med sine egne produkter og ikke underproduktene. Ulempen er at det koster flesk. Skal du ha en pakke som minner om mengdene som tilbys i de beste mobilt bredbånd-abonnementene må du ut med rundt 1000 kroner, for det største dataabonnementet, og 200 kroner i tillegg for 15 gigabyte. Begrensningen i tid kan være upraktisk, men sett opp mot kvoten forøvrig, virker det sannsynlig at 15 gigabyte over tre dager er et rushforbruk som er realistisk. I hvert fall om abonnementet deles.

Chili sier ikke stort om hastigheten etter at kvoten er vekk. Vi finner til slutt en side som omtaler hastigheten, men det var ikke helt dette vi lurte på. At alle telefoner som viser LTE-symbol i stedet for 4G skal ha tregere tilkobling enn 3G virker dessuten litt pussig. Klikk for lesbar størrelse. Foto: Skjermdump

Norge er fullt av mindre og til dels uavhengige operatører. Chili er en av dem, og selskapet har abonnement som det hevdes fri bruk for. Med hastigheter i 4G-nettet på skarve 10 Mbps som toppfart låter det likevel litt skrint. Toppabonnementet inkluderer 8 gigabyte data for 299 kroner i måneden, med en krone per megabyte etterpå inntil 100 kroner ekstra har påløpt på regningen. Hva som skjer da vet vi ikke riktig. Normen er at hastigheten skrus ned til et sted mellom 60 kbps og 200 kbps etter at datakvoter er vekk, men Chilis sider ser ut til å henvise til informasjon som ikke finnes i deres egen oversikt.

Det er litt underlig at denne informasjonen ikke ser ut til å være på plass, all den stund Forbrukerombudet bare for et par måneder siden refset en nesten samlet operatørbransje for å ikke gi god nok 4G-informasjon.

Chili svarer om 4G: – Struper ikke før 15 gigabyte

Vi kontaktet Chilimobil for å finne ut mer om abonnementenene deres. Under er svaret.

«Large abonnementet hos oss gir kunden 8GB per måned for 298kr. Dette kombinert med fri tale (til norden inkludert) fri sms og mms gjør Large til et attraktivt produkt for de som bruker mobilen til mye. Etter at kunden har brukt opp 8 GB vil takseringen gå over til 0,99/mb. Makspris er uansett allikevel 399kr/mnd. Vi innfører hastighetsbegrensning først når kunden krysser 15GB/mnd.

Vi følger hastighetskravene til våre kunder hver eneste måned. Vi benytter Telenors sitt nett og vil kontinuerlig oppgradere med det vi mener er den beste topphastigheten vi kan tilby våre kunder. Idag får våre kunder 10mbit, men allerede over sommeren (15.august) vil hastigheten hos oss øke til toppfart 20mbit uten ekstra kostnad for eksisterende og nye kunder. Kunder vil også kunne kjøpe oppgradering til 80mbit om de skulle ha behov for det.»

I tillegg får vi vite at dagens hastighetsbegrensning etter de 15 gigabytene, er på 128 kbps, mens det øker til 200 kbps medio august. Svaret betyr i praksis at Chili er meget prisgunstig dersom du klarer deg med de tilmålte mengdene data. For samme pris får du bare 6 gigabyte hos Telenor eller NetCom.

Mobilabonnement med 100 gigabyte

Så langt vi kan finne ut er det kun operatøren Banzai som tilbyr vesentlig mer enn Telenor gjør i sine abonnement. Her får du 100 gigabyte data inkludert i abonnementet for 659 kroner i måneden fra juli. I uken som er igjen til den tid koster abonnementet 60 kroner mindre. Selskapet reklamerer også med hastigheter inntil 60 Mbps i NetComs 4G-nett, noe som må sies å være en ganske snill hastighetsgrense. Hastigheten forutsetter at dekningen er god nok, og at belastningen i nettet ikke er for høy. De fleste av konkurrentene velger å strupe hastigheten til dels betydelig før den er oppe i disse hastighetene.

Bruker du opp de inkluderte mengdene blir det fort forholdsvis kostbart. I hvert fall om du ønsker å fortsette forbruket i samme tempo. Banzai hevder de ikke flår noen for ekstrapakkene, men prismessig er 269 kroner for 10 gigabyte i den dyre enden av oppgraderingsprisene.

Trenger du mobilt bredbånd, eller bare en midlertidig løsning for noen uker? På neste side ser vi på noen av de andre alternativene du kan velge »

Bredbånd og andre løsninger

Mobile bredbåndspakker

Mange operatører tilbyr varianter av mobilt bredbånd. Her lar også flere av operatørene deg ta ned ganske solide mengder data. Vesentlig mer enn på de ordinære mobilabonnementene for enkelte.

Ser vi til Telenors egne løsninger, virker de overmodne for en overhaling sammenliknet med det øvrige tilbudet på markedet. Maksimalt 25 gigabyte er det du får, og vil du ha ekstra data oppå der igjen kan det kjøpes i 5 GB-omganger for 199 kroner stykket. Altså en tredel så mye data som du får for samme pris om du har et mobilabonnement fra samme operatør. Heller ikke prismessig er abonnementet særlig gunstig. Det er mulig å bestille abonnementet med en lommeruter til rabattert pris. Men siden du leser denne saken, har du mest sannsynlig en slik i lommen allerede, i form av mobiltelefonen din.

NetCom gir mest bredbåndsdata

En av de mange lommeruterne for 4G. Når mobilabonnementene kalles mobilt bredbånd, leveres de ofte med utstyr som likner på dette, og gjerne høyere datakvoter enn de ordinære abonnementene.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Her er TeliaSonera og NetCom definitivt mer på ballen. For 799 kroner får du 200 gigabyte data (!) i måneden. De raffeste abonnementene fra leverandøren inkluderer også full pinne i 4G-nettverkene deres. Dermed blir hastigheten bare begrenset av utstyret du bruker og av dekningsforhold og belastning. Trenger du helt fabelaktig mye data er altså et av NetComs toppabonnement mulige løsninger. Det eneste vi ikke skjønner helt er hvorfor tilbudet ikke lar seg kjøpe til et ordinært mobilabonnement. I noen tilfeller ville det vært vesentlig enklere og ryddigere for brukeren å ha alle mobiltjenestene på ett SIM-kort, eller ett sett kort som hører til samme abonnement. Samtidig skal det heller ikke stikkes under en stol at en fast mobilruter på hytta eller båten er en aktuell løsning for mange.

Også Chess er i TeliaSonera-systemet, og ser ut til å tilby bredbåndsabonnement inntil NetComs nest høyeste variant, til samme pris. Det betyr 100 gigabyte data i måneden, for 599 kroner. For Tele2 er datamengdene vesentlig lavere, og OneCall ser ikke ut til å tilby rene bredbåndsabonnement.

I disse dager er Ice i ferd med å gjøre fullverdig mobiloperatør av seg. Foreløpig er ikke datakvotene der store nok til å skille seg veldig ut mot konkurrentene, og også for mobilt bredbånd stopper nålen på 8 gigabyte til vanlig. Men selskapet konkurrerer på å skulle ha bedre dekning enn resten. Vi har ikke alltid vært like enig når vi har testet mobilt bredbånd, men så har vi heller ikke rekt til havs eller spesielt langt fra veinettet, der altså Ice ifølge dem selv skal være vanskelige å slå. Det er altså et navn som er verdt å ta med, om du skal bruke tjenesten i grisgrendte strøk. Men er du en virkelig storbruker forsvinner gigabytene på et blunk.

100 gigabyte på kontantkort

NetCom og Telio har ellers noen litt mindre vanlige løsninger, nemlig kontantkort for mobilt bredbånd. Dermed kan du kjøpe deg en periodevis tilgang som du bare fyller på ved behov. Med mellom 1 og 6 GB som maksimal fylling, og priser opp mot 400 kroner for de skarve seks gigabytene, blir løsningen litt skrinn om formålet er å erstatte en kablet tilkobling.

Her er imidlertid Telio langt, langt bedre. For 300 kroner får du 20 gigabyte data i måneden du bestiller tjenesten. Dobler du summen, blir datakvoten femdoblet, til 100 gigabyte. Da begynner det antakeligvis å monne også for storbrukere og delte tilkoblinger.

Vet du om noen abonnement eller tjenester som burde vært med i denne oversikten? Del med andre lesere og oss i kommentarfeltet.

annonse