Slik får du IP på mobilen
Innhold
Når du på vanlig måte ringer slekten i USA med mobiltelefonen, betaler du rundt 2,50 kroner minuttet for samtalen.
Hva om det en dag dukket opp en ekstra ringeknapp på mobilskjermen din, der du i stedet kunne ringe for 14 øre minuttet? Og ringe gratis til alle vennene dine?
Akkurat slik virker mobil IP-telefoni.
Du kan til og med sette telefonen din til automatisk å ringe via IP når det er mulig, slik at du bruker telefonen som vanlig og fremdeles sparer store summer.
Teknologien er ennå i startgropa, men har du en skikkelig smarttelefon kan du begynne å bruke den som IP-telefon allerede i dag. De første norske operatørene har lansert IP for mobil, og flere operatører er på vei.
I denne artikkelen skal vi prøve å besvare de viktigste spørsmålene om IP på mobilen, og fortelle deg hvordan du selv kan ta i bruk teknologien.
#1) Hvordan fungerer IP-telefoni?
I stedet for å sende samtalen din over mobilnettet, sendes den over internett. Dette sparer operatøren for store kostnader, og åpner for lavere ringepriser. Hos Wikipeda finner du en mer inngående forklaring av IP-telefoni.
#2) Hva er fordelene?
Grunn nummer én til å bruke IP-telefoni er at det er veldig billig. Det er mye å spare på vanlige mobilsamtaler, og enda mer å spare på utenlandssamtaler. I tillegg kan du ringe gratis til alle andre som bruker samme IP-operatør. Merk at det ikke har noe å si hvor du ringer fra, bare hvor du ringer til. Med andre ord betaler du nøyaktig det samme enten du ringer hjemmefra eller fra en nettkafé i Sør-Afrika.
#3) Hva er ulempene?
IP-telefoner kan kun brukes i trådløse soner (om du vil ha et minimum av lydkvalitet). Derfor er IP-telefoni noe du i hovedsak får brukt når du er på jobb eller hjemme.
Lydkvaliteten på samtalene dine kan bli dårlig om du belaster internettlinjen din med mye annen trafikk. Et fildelingsprogram som kjører i bakgrunnen kan for eksempel føre til skurring og forsinkelser i lyden. Du kan også få problemer med lydkvaliteten om mobiltelefonen din har for svak prosessor.
Ringer du en nødtelefon fra et IP-nummer i stedet for å bruke GSM-telefonen kan det være vanskelig å spore hvor du ringer fra. Det problemet rammer blant annet Skype.
Du må betale ekstra om du vil ha et eget nummer andre kan ringe deg på. I tillegg er samtaler over IP ansett som mindre sikre og lettere å avlytte enn samtaler over telenettet, noe bedrifter med sensitive opplysninger bør være obs på.
#4) Hvilke standarder finnes?
Per i dag finnes det tre forskjellige standarder for IP-telefoni:
- Unlicensed Mobile Access (UMA)
- Session Initiation Protocol (SIP)
- Skype
Vi kommer ikke til å drøfte UMA-teknologien nærmere i denne artikkelen, da det ennå ikke finnes noen norske tjenester som er basert på teknologien. (Imidlertid holder både Netcom og Telenor på å prøve ut UMA)
For deg som skal anskaffe deg IP-telefon i dag står du altså igjen med to valg; SIP eller Skype. Det er i praksis liten forskjell mellom disse to teknologiene. SIP bygger på en åpen standard, mens Skype bygger på en egenutviklet, proprietær løsning.
#5) Hva slags telefon trenger jeg?
Det er et absolutt minstekrav at telefonen har innebygd Wi-Fi. I tillegg må den ha en relativt kraftig prosessor, og den rette programvaren installert.
Disse telefonene støtter SIP:
- Nokia E60
- Nokia E61
- Nokia E70
- Nokia N80 Internet Edition
- Alle med Windows og Wi-Fi (klikk for oversikt)
Disse telefonene støtter Skype:
#6) Hva må jeg installere ?
Nokias profftelefoner trenger ikke noen ekstra programvare for å bruke SIP. Har du en Windows-telefon må du installere ekstra programvare. Den får du som regel levert av IP-operatøren din. Skypes klient kan lastes ned gratis.
Du kan ofte få en bedre opplevelse om du installerer et ekstra kontrollprogram. Nokias telefoner må for eksempel stilles inn på ny hver gang du kommer i en ny WiFi-sone (dette gjelder ikke N80 Internet Edition). Med et ekstra program kan påkoblingen skje automatisk og i bakgrunnen, slik at du slipper å tenke på dette. Mange av IP-operatørene tilbyr egen programvare som løser dette for deg.
#7) Hva slags linje trenger jeg?
Alle bredbåndslinjer kan brukes til IP-telefoni. For at du skal få god lydkvalitet på samtalene dine, er det imidlertid viktig at du har en bredbåndslinje som er rask både opp og ned. Har du 128 Kbps opp burde det holde, så lenge det ikke er mye annen trafikk på linjen.
#8) Hvilken operatør?
Det finnes i dag fem IP-operatører å velge mellom på det norske markedet. Den viktigste forskjellen mellom dem går på om de tilbyr deg både mobil- og IP-abonnement i ett (Beillit og Hello), eller om du kan beholde mobilabonnementet du har i dag (SkypeOut, Voop og Vyke).
Fordelen med å få GSM-abonnement og IP-abonnement i én pakke, er at du får samlet alt på én faktura og slipper å forholde deg til to forskjellige operatører. Du har også kun ett telefonnummer å forholde deg til.
Ulempen med slike samlepakker er at du går glipp av tjenestene andre mobiloperatører kan tilby. Noen kan for eksempel ikke tilby deg fastpris på data og mobilforsikring, slik både Netcom og Telenor gjør. Om du velger å gå for en alt-i-ett-operatør bør du altså sjekke nøye om operatøren kan møte alle dine behov på mobil.
**) Krever et mobilabonnement hos Hello (0 kr i månedspris)
***) Kampanjepris ut året. Fra og med januar vil prisen ligge på 20 øre per melding.
Les mer på operatørenes hjemmesider