Til hovedinnhold

Guide: Bli kjent med PC-en

Introduksjon

I denne guiden finner du en oversikt over programmer som gir deg informasjon om programvare og maskinvare i PC-en din. Dette inkluderer blant annet arbeidsfrekvenser og temperaturer på enkeltkomponenter i maskinen.

Her finner du også programmer som tilrettelegger informasjon til visning på skrivebordet eller i system tray. Dessuten vil du finne programmer som er tilpasset bærbare PC-er.

Blant programmene i vår oversikt er SIW, Fresh Diagnose, AIDA32, Belarc Advisor, CoolMon, DriveInfo, SpeedFan, CPU Speed og Notebook Hardware Control.

SIW

Dersom du har behov for informasjon om maskinvaren i PC-en din er programmet SIW (System Information for Windows) et av de beste gratisprogrammene for denne oppgaven. Programmet gir ganske detaljert informasjon om maskinen din.

SIW gir ikke bare informasjon om maskinvare, men også om programmer som er installert i PC-en og om nettverk. Videre gir programmet detaljert informasjon om hovedkort, skjermkort, minne, prosessor og faktisk det meste av maskinvaren i PC-en.

Det gir deg også ganske detaljert informasjon om Windows og programvare som er installert. Blant annet finner du informasjon om produktnøkler til programmer, i hvilken mappe programmene er installert og når installasjonen skjedde.

Last ned

Du finner mer informasjon om SIW og en nedlastingslenke på gtopala.com. Programmet støtter Windows 98, ME, NT4, 2000, XP, Server 2003, Vista, Server 2008, Windows 7 og Windows Server 2008 R2.

Fresh Diagnose

Fresh Diagnose gir deg ganske detaljert informasjon om programvare og maskinvare i PC-en din, og gir deg også muligheten til å ytelsesteste maskinvaren.

Funksjoner

Nøkkelfunksjonene i Fresh Diagnose:

 • Systeminformasjon - oversikt over programvare og maskinvare i PC-en din.
  Du får blant annet informasjon om hovedkort, PCI/AGP, inn/ut-enheter, innstillinger i Windows-register og informasjon om nettverk.
  Du får også oversikt over multimediaprogrammer som DirectX og kodeker.
 • Benchmark - en mulighet til å teste ut ytelsen til komponentene i PC-en din. Denne funksjonen er kun for brukere som registrerer programvaren, men registrering er gratis.

Øyeblikksbilde

Programmet gir videre mulighet til å ta såkalte "Snapshots" (et "øyeblikksbilde") av tilstanden til PC-en din på nåværende tidspunkt. Hensikten kan være å se hva som skjer i PC-en på et bestemt tidspunkt, for eksempel for å se hvilke prosesser som kjører akkurat da.

Spor

Fresh Diagnose viser også spor som brukeren av PC-en har etterlatt seg. Her får du oversikt over programmer som er kjørt, filer som brukeren har fått tilgang til, hvilke nettsider som er besøkt og informasjonskapsler som er lastet ned. Programmet gir dessverre ikke mulighet til å slette sporene.

Last ned

Du finner mer informasjon og en nedlastingslenke på freshdevices.com. Du kan eventuelt laste ned programmet fra snapfiles.com - da slipper du å legge inn navn og e-postadresse.

Andre programmer

Generell Informasjon

 • AIDA32 - et program som gir informasjon om PC-en, og også er et benchmark-verktøy som kan brukes til å teste ut ytelsen. Det er fem år siden programmet sist ble oppdatert. Programmet finner du på snapfiles.com.
 • PC Wizard - et program som gir informasjon om PC-en, og et benchmark-verktøy. Les mer på cpuid.com.
 • Belarc Advisor - et program som bygger opp en profil av blant annet programvare, maskinvare, eventuelle manglende Windows-oppdateringer og antivirusstatus. Les mer på belarc.com.
 • System Spec - et enkelt verktøy for systeminformasjon - krever ingen installasjon. Les mer på alexnolan.net.

Visning på skrivebordet

 • Tinyresmeter - et lite program som viser systeminformasjon. Les mer på perso.accelance.net.
 • BGInfo - et program som viser systeminformasjon på skrivebordet. Les mer på microsoft.com.

Lagringsplass

 • Driveinfo - viser informasjon om harddisk og CD-ROM. Det er fire år siden programmet sist ble oppdatert. Programmet finner du på karenware.com.
 • SC Deskinfo - med dette programmet kan du blant annet se hvilke mapper som bruker størst diskplass. Les mer på soft-central.net.
 • Tree Size - viser informasjon om plass på harddisk. Resultatet vises i et Utforsker-lignende programvindu. Les mer på jam-software.com.
 • Spacemonger - gir deg en oversikt over ledig plass på harddisken. Dette gjøres på en spesiell grafisk måte. Det støtter Windows 95, 98, NT, 2000 og XP. Det er to år siden programmet sist ble oppdatert, men det fungerer greit, også med Vista. Les mer på sixty-five.cc.
 • Windirstat - viser statistikk over diskbruk. Viser blant annet forskjellige typer filer som finnes på harddisken. Det støtter Windows 95, 98 SE, ME, NT4, 2000, XP, Server 2003 og Vista. Les mer på windirstat.info.
 • Xinorbis - analyserer harddisken i PC-en og viser informasjonen blant annet som kakediagram. Programmet støtter Windows 98, ME, 2000, XP og Vista. Les mer på freshney.org
 • Sequoiaview - viser data på harddisken på en spesiell visuell måte. Det skal i utgangspunktet støtte Windows 95, 98, ME, NT4, 2000 og XP. Programmet lar seg også installere under Vista, men vi opplevde at det ikke fungerer ordentlig. Les mer på w3.win.tue.nl.
 • SC-Diskinfo - viser enkel statistikk over diskbruken på harddisken i PC-en din. Krever i utgangspunktet Windows 2000, XP eller Windows 2003, men fungere også under Vista. Les mer på soft-central.net
 • I.disk - viser statistikk for harddisken og oversikt over mappene. Det er to år siden programmet sist ble oppdatert. Les mer på memecode.com.
 • Jdiskreport - grafisk fremstilling av hvordan harddisken brukes. Les mer på jgoodies.com.

Frekvens, temperatur osv

 • CPU-Z - gir informasjon om prosessor, minne, hovedkort og mer. Programmet er spesielt nyttig for overklokkingsentusiaster til å vise frekvensene maskinvaren opererer på. Les mer og last ned fra cpuid.com.
 • Speedfan - måler blant annet temperatur og hastighet av diverse maskinvare. Les mer på almico.com.
 • CPU Speed - et program som måler prosessorfrekvens - krever ingen installasjon. Les mer på wizard-soft.com.

For bærbare PC-er

 • Notebook Batteryinfo - viser batteristatus for en bærbar PC. Les mer på batteryinfo.de.vu.
 • Notebook Hardware Control - et gratis program som gir deg brukervennlig kontroll over maskinvarekomponenter i den bærbare PC-en din. Programmet finner du på pbus-167.com.

Diverse

 • Winaudit - et program som gir deg mulighet til å overvåke programvare- og maskinvare-konfigurasjoner. Les mer på pxserver.com.
 • USBDeview - et program som gir oversikt over alle USB-enheter som et koblet til PC-en. Les mer på nirsoft.net.
 • Winupdateslist - et program som viser en liste med alle Windows-oppdateringer, service-pakker og hotfikser. Les mer på nirsoft.net.

Oppsummering

Det finnes en rekke programmer som gir deg oversikt og informasjon om programvare og de forskjellige komponentene i PC-en din.

SIW (System Information for Windows) er et av de bedre gratisprogrammene og gir deg temmelig detaljert informasjon, men også Fresh Diagnose er et godt alternativ.

I kategorien andre programmer finner du blant annet AIDA32, Belarc Advisor, Driveinfo, Speedfan og CPU Speed. Disse gir deg informasjon av ulike slag om PC-en din, og ulike typer visning av informasjonen, pluss programmer som er tilrettelagt for bærbare PC-er.

annonse