GuideDe beste kjøletriksene

Slik ekstremkjøler du PC-en

Skal du overklokke maskinen din skikkelig må du få ned temperaturen.

Introduksjon

Denne saken ble først publisert 3.9.2009.

Heftig overklokking på gang
Kondens skaper isbelegg

Ved hjelp av et par lette triks kan hvem som helst øke maskinens ytelse betraktelig – uten at det koster en krone. Vi snakker om overklokking, dataverdenens svar for Formel 1.

Er du mer vågal, er det langt mer å hente. Da trenger du kunnskaper om flere viktige temaer, og det er det vi nå skal guide deg igjennom.

Tradisjonell overklokking kan deles inn i to kategorier. I den første kategorier ligger teknikken der du presser maskinvaren til det nivået maskinen kan jobbe kontinuerlig døgnet rundt hele året. Funksjoner som lar deg gjøre dette er nå innebygget i en rekke datakomponenter. Ofte er et enkelt trykk på hovedkortet ditt nok til å få langt bedre ytelse enn hva du betalte for.

I den andre kategorien finner vi overklokkingen du gjør for å presse maskinen din til det absolutt ytterste. På verdensbasis er dette faktisk en utstrakt sport.

Denne typen overklokking egner seg sjeldent for bruk over lengre tid, og det er flere grunner til det. Den ene er at kjøleløsningene du trenger ikke er permanente, og en annen er at det ikke er bra for maskinvaren å bli kjørt hardt over lengre perioder.

Temperaturen er viktig

Overklokking avhenger enkelt sagt av tre faktorer. Temperatur, spenning og frekvens. Desto kaldere en komponent er, slik som prosessoren eller skjermkortet ditt, desto mer spenning kan den tåle og jo høyere frekvens får en. Frekvensen er i sin tur det som øker ytelsen.

Lav temperatur er essensielt, og kan bekjempes ved hjelp av bedre kjøleløsninger enn det som leveres som standard på komponentene dine. Dette er alternativene dine:

  • Vannkjøling (+ 4°C til romtemp)
  • Tørriskjøling (-79°C)
  • Flytende nitrogen, LN2 (-192°C)

Det finnes et par muligheter til, som singelsteger fasekjøling (-50°C), kaskade (-100°C) og helium (-230°C).

Du må prøve og feile

Overklokking er noe du i all hovedsak lærer gjennom erfaring og ved å lese på forskjellige forum, både på norske og utenlandske forum.

Noen grunnkunnskaper kan du imidlertid få servert på sølvfat:

Vann- og fasekjøling er den enkleste måten å oppnå så lave temperatuerer at overklokking virkelig kan ta deg langt.

Flytende nitrogen og tørris er det du trenger for å nå ekstrem ytelse. Her kan du senke temperaturen til prosessoren din til under 190 kuldegrader.

De viktige tipsene har vi samlet, som tar for seg elementære verktøy og innstillinger du kan trenge når du har fått temperaturen til riktig punkt.

Ytelsestester lar deg se hvor mye maskinens ytelse faktisk har økt. Du blir opplyst hvor godt maskinen presterte både før og etter overklokkingen. Vi viser deg de mest aktuelle programmene.

Overklokking kan være spenende og lærerikt

PS: Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Vær forsiktig, er du fortsatt ung så få med en voksen til å hjelpe deg. Forbred deg skikkelig før du setter igang.