Guide

Dette er Adobe AIR

Du skal ha gjemt deg godt bort for ikke å ha hørt om Adobe. Bildebehandlingsprogrammet Photoshop er så kjent at det på folkemunne er et verb for generell bildebehandling: "photoshoppe". Og hvem har vel ikke på et eller annet tidspunkt lastet ned Adobe Reader for å kunne lese PDF-filer?
En annen sak fra Adobe som det siste året har blitt mer populær er AIR, eller Adobe Integrated Runtime. Dette er ikke et program i seg selv, men en plattform å kjøre programvare på, i likhet med for eksempel Java fra Sun og Microsofts .NET.
Nett rett på Skrivebordet
Vanlig nettbruk er i stor grad avhengig av nettleseren. Joda, vi har spesielle programmer for lynmeldinger som Messenger, eller et eget epostprogram, men for å nyte godt av nettets multimedia og dynamiske innhold er det nettleseren som normalt sett er i bruk.


AIR forandrer på dette fordi den gjør det enkelt å bruke nettleserteknologi som blant annet Flash, HTML, JavaScript og Ajax i enkle desktop-applikasjoner. Disse kan kjøres mot internett i samme grad som en nettleser, men har et par ekstra fordeler. For det første kan grensesnittet skreddersys og tilpasses behovet - ingen ekstra knapper og rammer er nødvendig. Det andre er at man på ingen måte er begrenset til kontakt mot nett, så applikasjonene kan også få tilgang til PC-ens egne ressurser.
Mac, Windows og Linux
En annen bonus med AIR-applikasjoner er at de (i det minste i teorien) er uavhengige av operativsystemet. Så lenge AIR-plattformen kan kjørest på OS-et spiller det ingen rolle om vi har Linux, Mac eller Windows. Altså trenger ikke utvikleren lage applikasjonen flere ganger, og forbrukeren slipper tenke på å hente ned feil versjon, eller irritere seg over at den kule Windows-appen ikke finnes for Mac.
Ulempen med AIR er at du må laste det ned og installerere det. Men når du først har det på plass kan du velge og vrake i en bunke mer eller mindre gode applikasjoner. Noen utvalgte eksempler er:
DeskTube
Hva ellers - en AIR-app for mer elegant å kunne navigere rundt i YouTube. Kan lastes ned her, bare husk våre smarte søketriks.
Twhirl og TweetDeck
For deg som er opptatt av mikrobloggingstjenesten Twitter er det en stor fordel å slippe å være avhengig av nettleseren for å følge med. Det er derfor flere Twitter-klienter tilgjengelig for AIR. Sjekk ut den klassiske Twhirl, eller TweetDeck - som riktignok tar plass, men også kan kobles opp mot Facebook og gjør deg til supertwitrer på null komma niks.


Feedalizr og Snackr
Nei, ikke spør oss hva som er så fasinerende med å slenge en brå "r" på slutten av et ord. Uansett, dersom du er opphengt i mange ting ved siden av Twitter kan Feedalizr være et litt mer plassvennlig alternativ. Denne appen kan blant annet knytte deg opp mot Facebook og Flickr i tillegg til Twitter. Snackr er for deg som liker tanken på å ha RSS-feeds på løpende bånd over Skrivebordet.
WebKut
Denne applikasjonen gjør det enkelt å ta skjembilder fra nettsider. Vi har nevnt det tidligere, i denne artikkelen om programvare som tar skjermbilder. WebKut finner du her.

Times Reader

Denne AIR-leseren for New York Times krever dessverre et abonnement, men gir sjekker du ut denne demoen vil trolig begrepet "nettavis" ikke helt bli det samme igjen. Times Reader gir leseren tilgang til innholdet også uten nettilgang, og ellers blir "avisen" oppdatert hvert femte minutt.
Det finnes mange flere applikasjoner, og mer kommer. Blant annet kjører NRKs nye beta nettradio for P3 (ferdig med nyhetsfeed og tweets) på AIR. Og er du ute etter noe spesielt kan du prøve et kjapt søk eller starte ved å sjekke ut nettsteder som RefreshingApps.

Les også
Bedre AIR fra Adobe
annonse