GuideNye Android-skolen del 5

Bli superbruker i Android

Kvitt deg med unødvendige apper som fulgte med mobilen din og få en raskere mobil med bedre batteritid.

Dette er 5. og siste del av Android-skolen. Del 1 finner du her.

Hvis du har administratortilgang på datamaskinen din, betyr det at du har tilgang til å gjøre alt du vil av endringer på datamaskinen. Root er i prinsippet det samme, og er Linux-verdenens variant av administratortilgangen. I denne guiden skal vi se nærmere på hva det vil si å roote mobilen, og hvordan du går frem.

Ved å roote en Android-telefon vil du altså få anledning til å gjøre mer enn vanlige brukere. Det er lagt inn begrensninger for hva du som mobilbruker skal kunne gjøre med telefonen. Disse begrensningene kan du ta farvel med dersom du rooter mobilen. Videre kan du kjøre flere applikasjoner, du kan gjøre mobilen din raskere og du kan gjøre flere endringer.

Det kan være lurt å bruke ADT (Android Development Tools) som er en del av Android SDK (Software Development Kit) for å fortelle mobilen hva den skal gjøre via en datamaskin. Foto: Einar Eriksen

Garanti og reklamasjon

Å roote Android-mobilen eller å «jailbreake» en iOS-mobil kalles gjerne hacking. En vanlig oppfatning er at du mister garantien når du gjør dette.

I Norge er det reklamasjonsretten som er den mest aktuelle å snakke om, og garantien gir deg bare rettigheter du allerede har. Garantien er en avtale mellom produsent og kunde om hva du har krav på slags service etter at du har kjøpt mobilen, mens reklamasjonsretten sier noe om hva du har krav på i henhold til forbrukerkjøpsloven.

Les vår store guide til mobilrettigheter » (Tek Ekstra)

Reklamasjonen er til for å få avhjelp for mangler i produktets levetid som ikke er vanlig slitasje. Du får ikke reparert feil som skyldes feil bruk av produktet, men de feilene som oppstår av seg selv til tross for at du ikke har gjort noe som skulle tilsi at feilen oppstår. Garantien har samme formål.

Med andre ord, hvis Wi-Fi-antennen i mobilen din slutter å fungere av seg selv uten at det skyldes at du rootet mobilen din, skal du fortsatt kunne få feilen reparert på verksted uten at du belastes for dette. Dersom verkstedet mener at det er du som har forsårsaket feilen, skal de sannsynliggjøre dette. Du har altså full reklamasjonsrett for all maskinvare i telefonen din. Det er jo bare programvaren du har gjort endringer i.

Likevel kan du få problemer – for eksempel fordi den brede oppfatningen av at du mister alle rettigheter når du «hacker» mobilen. Mangel på velvilje hos verkstedene og i butikken kan påregnes. Heldigvis er det også mulig å tilbakeføre mobilen til å ikke gi roottilgang. Da ser det ut som mobilen aldri har vært rootet.

Se vår oversikt over mobilverksteder: Her får du fikset mobilen på timen »

Når det gjelder programvaren, mister du fort garanti og reklamasjon for denne når du tukler med nettopp programvaren eller bytter den ut. Men om du er rootbruker, er det bare å bytte ut programvaren dersom den ikke fungerer.

Risikabelt

Reklamasjonen er altså i teorien intakt selv om du har rootet telefonen din, men ikke dersom du selv har skyld i feilen. Når du rooter en telefon er det en sannsynlighet for at du forårsaker en feil. Den store skrekken er det som kalles «bricked» mobil – en mobil som blir helt ubrukelig. Såkalt «soft brick» kan oppstå når du prøver å roote mobilen, men også for eksempel ved oppdatering av firmware. I motsetning til å oppdatere firmware, er ikke å roote telefonen normal bruk. En feil som oppstår på grunn av rooting vil ikke vanligvis dekkes av reklamasjonsretten.

Foto: Einar Eriksen

Så i bunn og grunn; du kan ødelegge telefonen din gjennom rootingprosessen, og feilen vil ikke dekkes av garanti eller reklamasjon. Å roote er risikabelt. Vi har ingen statistikk på hvor ofte det går galt, men det kan skje. Akkurat når det gjelder rooting er du nok ikke så veldig utsatt for bricking, men dersom du skal flashe kjerner eller radioprogramvare for å få bedre ytelse er det større sannsynlighet.

Rooting kan også føre til redusert sikkerhet i telefonen din avhengig av hvilke applikasjoner du bruker. Google Wallet støttes for eksempel ikke for rootede enheter.

Fordeler ved å roote mobilen

Mistet du lysten på å roote? La oss få den tilbake ved hjelp av en liten liste over de viktigste fordelene med roottilgang:

  • Fjern forhåndsinstallert programvare du aldri bruker
  • SetCPU lar deg overklokke prosessoren – raskere mobil
  • Applikasjoner som Greenify – bedre batteritid
  • Bedre sikkerhetskopiløsninger
  • Apper for blokkering av reklamer i apper
  • Flash en ny bulkkjerne – bedre ytelse
  • Flash en ny bulk-ROM – nye funksjoner
Rooting kan gi deg en raskere mobil. Har du en eldre og treg mobil har du kanskje ikke så mye å tape? Foto: Einar Eriksen

Unix – et system med mange brukere

Android er basert på Linux/Unix, som er et flerbrukersystem. Det betyr at flere brukere kan operere systemet samtidig. Filer og mapper har derfor såkalte «sticky bits» som sier noe om hvilke brukere som kan lese en fil eller mappe, skrive til den eller kjøre den. Disse tilgangene kan endres.

Root er administratorbrukeren. Telefonen din har allerede en rootbruker. Rootbrukeren er bruker nummer 0, som blant annet starter opp telefonen din og styrer tilganger. Brukeren er stadig involvert i det som skjer i telefonen din. Problemet er bare at du er logget inn som en annen bruker med begrenset tilgang, og kan ikke bytte til å operere som rootbrukeren.

Det første du må ha for å få roottilgang er su (switch user). Dette er applikasjonen man bruker i Linux for å bytte bruker, og gjør det samme i Android. I tillegg må du ha et program som bindeledd mellom deg og su. «Superuser» er navnet på en slik applikasjon som spør deg om du vil gi superbrukertilgang til de applikasjonene som prøver å få det. Sist, men absolutt ikke minst, må du gi superbrukerrettigheter til su ved å endre «the sticky bits» slik at su får roottilgang.

Du kan alternativt roote ved å legge inn en «custom ROM» som gir roottilgang, altså som allerede har su med riktige «sticky bits» og en programvare som fungerer som dørvakt. Dette kan sammenlignes med å formatere datamaskinen din og installere Windows på nytt – en litt forbedret versjon enn den du hadde fra før.

Hva er ROM?

ROM-partisjonen er den delen av minnet som det er meningen at du kun skal lese, men som du nå kommer til å skrive til hvis du skal installere et nytt operativsystem på telefonen. ROM står for Read Only Memory. Det er her systemfilene i telefonen din ligger. Når man sier at man skal installere en ROM, mener man vanligvis at man skal installere en ny programvare på dette minnet.

Å installere en ny ROM foregår vanligvis bare ved å legge en fil på minnekortet og kjøre det fra en recovery-løsning. En ROM kan gi deg root-tilgang, og du trenger ikke først å få root-tilgang før du installerer en ny ROM. Hvis du har behov for å unroote mobilen, kan du enkelt og greit «flashe» tilbake til det som kalles «stock ROM». Det er den opprinnelige ROM-en i mobilen din.

Å kunne installere nye ROM med nye finesser er kanskje en av de viktigste grunnene til at mange rooter mobilen sin.

Å installere en ny ROM kan sammenlignes med å installere et nytt operativsystem. Foto: Einar Eriksen

Husk sikkerhetskopi

Det finnes mange måter å ta sikkerhetskopi på, men hvis du skal reinstallere hele mobilen din bør du ta en titt på Helium. Det er en applikasjon som ta vare på alt uten å kreve roottilgang (det har du jo ikke ennå). Helium tar også sikkerhetskopi av applikasjonsdata, slik at du kan fortsette å spille akkurat der du slapp selv etter du har installert en helt ny programvare på mobilen din.

Her installerer vi SuperSU, som gjør omtrent samme nytten som Superuser-appen. Foto: Einar Eriksen

Ulike fremgansmåter

Hvordan du bør går frem for å roote er veldig forskjellig fra mobil til mobil, og det fins utallige mobiler på markedet. Vi er ikke i stand til å lage og holde oppdatert en guide som omfavner mange forskjellige fremgangsmåter for forskjellige telefoner. For å finne ut hvordan du rooter akkurat din telefon, bør du gå til forum.xda-developers.com. Her finner du gode fremgangsmåter for de aller fleste mobiler.

Som nevnt tidligere er det går det an å bare roote uten å bytte ut hele ROM-en, og da kan du for eksempel bruke SuperOneClick. All informasjon om dette finnes i tråden om SuperOneClick i forumet hos XDA-developers. Hvis du vil ha en ny «custom ROM» går metoden vanligvis ut på å åpne bootloaderen, legge inn et recoveryverktøy og til slutt installere en ny ROM.

Bootloader

Vanligvis låser man opp «bootloaderen» som et første steg til målet om roottilgang. En bootloader starter opp operativsystemet i telefonen din, og ligger «på utsiden» av operativsystemet. På en datamaskin med flere operativsystemer velger du om du vil starte for eksempel Windows eller Linux i en bootloader. Bootloaderen starter forskjellige «images», som er det man ofte omtaler som ROM. Et «image» er en fil som inneholder en større struktur, som for eksempel et operativsystem.

Her låser vi opp bootloaderen.Foto: Einar Eriksen

I en Android-mobil starter bootloaderen tre strukturer: «Boot image», «system image» og «radio image». Den første inneholder altså det som trengs for å få telefonen i gang, mens «system image» er operativsystemet. «Radio image» styrer mobilnettoppkoblingen i mobilen din. Disse bildene vil også erstattes av nye dersom du skal bytte ut hele «ROM-en».

Bootloaderen i telefonen din er vanligvis låst. Det betyr at hvis den finner tredjepartsprogramvare, vil den nekte å kjøre det. Kun original programvare kan kjøres. Produsenten vil gjerne at du skal kjøre deres skreddersydde system på den spesifikke maskinvaren i akkurat din telefon, og det er derfor bootloaderen er låst. Likevel er det nå flere produsenter som tilbyr programvare for opplåsing av bootloaderen.

Recovery

Et recoveryverktøy kjører ofte det programmet som rooter telefonen din for deg ved å installere en ny ROM. Recovery-verktøyet ligger «på utsiden» av operativsystemet, og du kan starte det ved å holde inne noen bestemte taster mens du starter telefonen. En ROM-velger som for eksempel ROM Manager er også kjekt å ha fordi det lar deg bytte ROM mens du er på farten. Om alt skulle gå galt, kan du rett og slett installere hele systemet på nytt mens du sitter på bussen.

Her legger vi inn recoveryverktøyet.Foto: Einar Eriksen

Hvis du har problemer, bør du prøve et søk på Google. Andre har nok sannsynligvis hatt det samme problemet før deg, og de har kanskje spurt om hjelp i et forum. Finner du ikke løsningen ved å søke, kan du jo spørre i et forum selv - for eksempel vårt mobilforum.

Er root litt for mye av det gode? Eller vil du personliggjøre mobilen din etter at du har rootet den? Da bør du sjekke ut guiden «Slik får du «ny» og bedre Android-mobil» hvor vi går gjennom de grepene du kan gjøre for å personliggjøre mobilen din samt gjøre den raskere.

Få også med deg de tre første delene av Android-skolen:

Les også
Slik gjør du Android-mobilen innbruddssikker
Les også
Sjekk disse smarte tipsene til Android-mobilen din
Les også
Utnytt potensialet i Android-mobilen din
Les også
Slik kommer du i gang med Android
annonse