Guide

Ta skjermbilder effektivt

Av og til er det innmari kjekt å kunne ta et bilde av det som skjer på dataskjermen din, og med mindre du er en nokså fersk databruker vet du kanskje at dette er noe PrintScreen-tasten din kan hjelpe deg med. Trykker du denne skjer det tilsynelatende ingen ting, men i bakgrunnen blir skjermbildet kopiert til datamaskinens utklippstavle, og du kan hente det ut ved å for eksempel "lime det inn" i et bildebehandlingsprogram.
Men hvis du ofte har behov for å ta skjermbilder er ikke denne fremgangsmåten spesielt effektiv. Heldigvis finnes det en del programvare som lar deg gjøre dette enklere, raskere og bedre. Her har vi listet fem gode og gratis applikasjoner:
Gadwin PrintScreen
Med Gadwin PrintScreen kan du fange hele skjermen automatisk, eller du kan velge å "klippe ut" akkurat den delen du er interessert i før skjermdumpen sendes til utklippstavla. Du trenger forresten ikke bruke utklippstavla i det hele tatt - på forhånd kan du velge å automatisk lagre det som fil (velg blant fem filformater), eller hvorfor ikke sende det rett til bildebehandlingsprogrammet du pleier å bruke? Programmet er for Windows.


PicPick
For deg som trenger mest mulig funksjonalitet. PicPick kommer med et enkelt bildebehandlingsprogram integrert, samt noen kjekke ekstraverktøy som piksel-linjal og "whiteboard-modus", der du kan tegne på skjermen først og ta skjermbildet etterpå. Kun for Windows.
Jing
Med Jing er du ikke begrenset til å ta bilder av skjermen. Her får du også muligheten til å filme det du ser (eller gjør), legge til kommentarer i skrift eller som lydklipp hvis du har en mikrofon. Finnes for Mac og Windows.
FireShot
Hvis du hovedsaklig har behov for å ta bilde av nettsider når du er på surf, finnes det også programvare som er spesielt tilpasset dette. FireShot er en utvidelse til nettleseren som gjør det lett å ta bilde av, kommentere og dele ting du finner på nett. Utvidelsen kan lastes ned for Internet Explorer og Firefox.


WebKut
I samme ånd som FireShot er WebKut en applikasjon for å fange webinnhold, men er bygd på AIR (Adobe Integrated Runtime) som gjør den plattformuavhengig - den fungerer altså på Windows, Mac og Linux.

Les også
Disse 10 programmene bør du sjekke ut
Les også
Fem fine for skjermopptak
annonse