Dette blir du spurt om i jobbintervjuet
Les
spørsmålene på forhånd og forbered deg godt.
Når du kommer til jobbintervjuet er det ikke bare du som er spent. De som intervjuer deg ønsker også å gjøre et godt inntrykk og gjøre møtet til en hyggelig opplevelse. Uansett om de ansetter deg eller ikke, er det viktig for dem at du sitter igjen med et positivt inntrykk av bedriften. Det er faktisk en del av markedsføringen deres.
At du i det hele tatt er invitert, kommer av at du har gitt et godt inntrykk i søknaden din, og at de har positive forventninger til deg. Gjennom intervjuet skal de undersøke om det positive inntrykket stemmer og vurdere om du er den av kandidatene som er best egnet til jobben.
Som regel består ansettelsesprosedyren av flere intervjuer etter at søknadene er vurdert. Noen selskaper bruker rekrutteringsbyråer i forskjellige stadier av prosessen. Enkelte har også faglige tester og personlighetstester som tas underveis, enten hjemmefra eller på stedet.
De samme spørsmålene går igjen
Et jobbintervju er vanligvis ikke noe en leder, en HR-sjef, eller et rekrutteringsfirma tar på sparket. Her er det en standard framgangsmåter å gjøre det på. De som skal intervjue har som regel lest de samme bøkene om ansettelser og intervjuer, og de har gått på liknende kurs i utvelgelse og personalledelse. Om man derfor setter seg litt inn i denne litteraturen eller har gjennomgått noen intervjuer, vil en se at en rekke spørsmål er gjengangere i de fleste jobbintervjuene.
Når spørsmålene er tilgjengelige, er det ingen grunn til å bli tatt på sengen når du plutselig befinner deg i intervjusituasjonen. Du kan lese dem i ro og mak, diskutere dem med andre som kjenner deg, og legge din egen strategi for hvordan du best skal framstå i intervjuet.
Nedenfor finner du noen av de viktigste spørsmålene. I bøkene om ledelse og intervjuteknikk blir noen av dem karakterisert som gode, andre som dårlige, og alle er ikke like relevante for alle jobber. Du blir for eksempel ikke spurt om hvordan du takler å snakke i en forsamling om du skal drifte internnettverket. Men de fleste spørsmålene er relevante for de fleste, så sett deg godt inn i dem og forbered svarene før du møter opp til intervjuet.
Dette er de vanligste spørsmålene:
- Fortell litt om deg selv og hva driver du med når du ikke er på jobben?
- Hva er det i en jobb som du vanligvis trives best med?
- Hvorfor søker du denne stillingen?
- Hva legger du vekt på i en jobb?
- Hvorfor vil du slutte i den jobben du har?
- Hvorfor sluttet du i den jobben du hadde?
- Hvordan vil du karakterisere dette selskapet?
- Hva slags mennesker liker du å jobbe sammen med?
- Hvilke viktige tendenser og trender ser du i bransjen?
- Hvilke personlige egenskaper har du som gjør det attraktiv for denne stillingen?
- Hva gjør du for å holde kompetansen din ved like?
- Hvordan ville din tidligere nærmeste overordnete beskrive deg?
- Hvordan ville de tidligere kollegaene dine beskrive deg?
- Hvordan ville din beste venn beskrive deg?
- Søker du andre stillinger?
- Hvordan mestrer du å jobbe under press og stress?
- Hva er det som motiverer deg mest i en jobb?
- Hva er din sterkeste side?
- Hva er dine dårlige sider?
- Hva gjør deg sint?
- Hvordan takler du kritikk?
- Liker du å snakke i forsamlinger?
- Hva er vanligvis din funksjon når du jobber i en prosjektgruppe?
- Kan du fortelle om noe du har lykkes spesielt med i en tidligere jobb? (Eller i studiet om du kommer rett fra skolen)
- Hvor ønsker du å være om fem år?
- Hvilket lønnsnivå forventer du?
- Hvorfor bør vi ansette akkurat deg?
- Har du noen spørsmål?
Spørsmålet om spørsmål kommer gjerne til slutt. Da har du forhåpentligvis fått svar på det meste av det du lurte på, og det må du også gjerne gi uttrykk for. Du bør imidlertid ha noen få spørsmål på lur, som viser at du er interessert og oppegående.
Tenk godt gjennom svarene så du er forberedt, men ikke vær så godt forberedt at du lærer svarene utenat og ramser dem opp. Selv om du vet hva du skal svare, bør du vise at du tenker deg om. Samtalens forløp kan jo også gjøre at du må vinkle svaret ditt noe annerledes enn det du hadde forberedt.
Norge har mange spennende arbeidsplasser innen IT:
Disse gründerne startet for seg selv og femdoblet på ett år »