Tek.no

Guide

Hvordan ta bilder av en datamaskin

1 Jan 2002 16:15

Introduksjon

Det er alltid vanskelig å ta bilder av ting som sender ut lys, fordi lysmåleren som er bygget inn i kameraet gjerne ikke helt skjønner hva som foregår. Dette gjelder også dataskjermer, for de sender jo også ut lys.

Dette bildet er av en datamaskin. Her har kamerainnstillingen vært fullstendig automatisk, og blitzen er ikke brukt. Som dere ser er ikke dette noe spesielt bra, selv om bildet er tatt i et normalt kontorlandskap, med helt greit lys. Det som har vært problemet her er at lysmåleren har målt skjermen, og eksponert etter denne. Derfor er omgivelsene veldig mørke.

Dette bildet, tatt med blitz, er langt bedre, men her har vi fått et annet problem: Fordi skjermen oppdateres et visst antall ganger per sekund (min skjerm oppdateres med 120 Hz, og problemet er ikke fullt så tydelig som på "vanlige" skjermer. En gjennomsnittlig hjemme-pc skjerm vil ha en Screen Refresh Rate, eller skjermoppdatering, mellom 60-85 ganger i sekundet).

Resultatet av dette er at man kan se at en del av dataskjermen er mørkere. Jo kortere lukkertid man bruker, jo mindre av skjermen er det som er synlig.

Logikk tilsier at dersom lukkertiden er lengre enn skjermoppdaterings-tiden, så vil man få et fornuftig bilde. Det vil si at dersom man har en skjermoppdatering på 60 Hz, så trenger man over 1/60 sekund lukkertid.

Dessverre er det ikke fullt så lett - 1/60 lukkertid gir ikke noe pent bilde. I proksis må man bruke en lukkertid slik at skjermen rekker å oppdateres ca 3-4 ganger. Ved 60 Hz skjermoppdatering vil dette si 1/15 sekund eller liknende.

En lukkertid på 1/15 sekund vil resultere i at selve datamaskinen blir grovt overeksponert.. Hva gjør man så? Jo, man kombinerer begge bildene.