Til hovedinnhold

Har du denne tasten?

Den originale hovedmenyen.
Det tar få minutter å få en skreddersydd hovedmeny.
Aktiv ventemodus gir deg lett tilgang til det meste.

Menyknappen din viser at du har en S60-telefon. Dette er i dag det vanligste menysystemet i smarttelefoner.

Ordet "smarttelefon" kan nok virke avskrekkende på mange mobilbrukere, som ofte automatisk tenker på kompliserte og lite brukervennlige telefoner. De fleste av dagens smarttelefoner er imidlertid ingenting å være redd for.

Det tar riktignok litt tid å lære seg de forskjellige funksjonene i en avansert telefon, men når du først behersker menysystemet vil du ofte oppdage at du aldri har hatt en telefon som er enklere å bruke.

Gjør det til ditt eget

For å få opp hovedmenyen i S60 trykker du på menytasten (Mer om snarveiene i S60 leser du i guiden "Slik mestrer du S60"). Første gang du ser hovedmenyen i S60 er det stor sannsynlighet for at du syns det ser rotete ut. Det er heller ikke sikkert at du har bruk for alle funksjonene som vises på skjermen.

Noe av det første du bør gjøre er derfor å sette opp hovedmenyen slik at du har kjapp tilgang til valgene du bruker mest. S60 lar deg nemlig flytte rundt på ikoner, lage mapper og plassere funksjonene der du vil. Dette gjør du enkelt og greit ved merke et ikon, trykke "valg", etterfulgt av "flytt" eller "flytt til mappe". Deretter limer du ikonene inn mer egnede steder.

Vi foretrekker å lage en egen mappe i hovedmenyen der vi slenger alle funksjonene vi ikke har bruk for, samtidig som vi trekker de mest brukte funksjonene ut av mappene sine og legger dem direkte i hovedmenyen. Hvordan du velger å sette opp din meny, er en ren smakssak.

Aktiv ventemodus – Snarveier og oversikt

S60 har en funksjon som heter aktiv ventemodus. Denne funksjonen lar deg legge snarveier til favorittprogrammene dine direkte på skrivebordet.

Dersom du er en opptatt forretningsbruker vil du fort omfavne muligheten til å åpne kalender og andre nyttefunksjoner uten å trenge å gå via menyene.

I tillegg til å levere snarveier til de mest brukte programmene, viser aktiv ventemodus også notater, møter, merkedager og gjøremål direkte på skjermen, slik at du kun trenger et kjapt blikk på telefonen for å få oversikt over dagen.

Når du først har satt opp menyen slik du ønsker, og blitt vant til å bruke ventemodus, sitter du igjen med en smarttelefon som er minst like lett å betjene som en vanlig telefon.

Installér ekstra programvare

Det mest tungtveiende argumentet for å kjøpe en smarttelefon er muligheten til å installere ekstra programvare. Det finnes i dag et hav av programmer for S60-telefoner på en rekke forskjellige nettsteder. Handango, Epocware, og My-Symbian er eksempler på steder med et bra utvalg av programvare. De aller fleste programmene koster mellom 0 og 1000 kroner.

Grensene for hvilke funksjoner du kan legge til ved hjelp av programvare, er vide. Er du misfornøyd med den innebygde kalenderen er det ikke noe problem å bytte den ut. Dersom du skal ut å reise kan du installere en ordbok, og dersom du vil komme i form finnes det en drøss av treningsprogrammer. På underholdningsfronten kan du utvide med nye spill, nytt utseende på menyene og mer avanserte medieavspillere.

Hvilke programmer du har behov for kommer veldig an på hva du skal bruke mobiltelefonen din til. Vil du ha en kjapp oversikt over gode programmer som finnes der ute, anbefaler vi på det sterkeste en tur innom tråden Anbefalte programmer for Symbian 9.x (S60v3) i diskusjonsforumet vårt.

Dersom du finner ut at kalenderprogrammet du lastet ned ikke lever helt opp til forventningene, bruker du telefonens programbehandler til å avinstallere programmet, så slipper du å fylle opp lagringsplassen med ting du ikke bruker.

Mer om installering av programmer leser du i Mobilskolen del 6: Gi nytt liv til mobilen med programmer.

Den integrerte oppgavebehandleren.
Handy Taskman er filbehandleren for viderekomne.

Gjør flere ting på en gang

S60-telefoner kan kjøre flere programmer samtidig. Dersom du holder på med et notat i kalenderen, og plutselig må skrive en tekstmelding, er det ikke noe problem å legge kalenderen i bakgrunnen, og fortsette der du slapp når meldingen er sendt avgårde.

S60 har en egen oppgavebehandler som gir deg en oversikt over alle aktive programmer. Å bruke denne er den raskeste måten å bytte mellom programmer på. Oppgavebehandleren får du frem ved å holde inne menytasten.

Den innebygde oppgavebehandleren i S60-modellene er ikke verdens mest avanserte. For de som vil ha bedre oversikt og flere funksjoner, kan vi anbefale Handy Taskman.

Handy Taskman har flere valg enn den vanlige oppgavebehandleren, og holder også oversikten over hvor mye arbeidsminne og lagringskapasitet som er i bruk. Programmet koster rett rundt 100 kroner, litt avhengig av hvor du kjøper det. Du kan også laste ned en gratis prøveversjon dersom du ønsker det.

Å kunne holde øye med arbeidsminnet er et must for de som liker å kjøre flest mulig programmer samtidig, uten å kvele telefonen. Desto flere programmer som kjører, desto mer arbeidsminne blir brukt. Tunge programmer, som videospilleren, trekker mer minne enn enkle funksjoner som notatfunksjon og andre småprogrammer.

På samme måte som med en vanlig datamaskin vil du merke at ting går tregere når det er lite arbeidsminne igjen. Løsningen på dette er å lukke programmene etter hvert som du er ferdig å bruke dem, og dermed frigjøre minne.

Vær obs på at det ikke er lurt å bruke den røde telefontasten for å gå ut av programmer, ettersom det da ofte fortsetter å kjøre i bakgrunnen. For å avslutte et program bør du enten bruke programmets egen avslutt-knapp eller oppgavebehandleren.

Dersom du vil vite mer om hvordan du holder S60-telefonen din sprek, kan du lese Mobilskolen del 22: Hold smarttelefonen din i form.

I filbehandleren har du oversikt over alt du har lagret på telefonen.
Y-Browser – for avanserte brukere.

Hold kontroll på filene dine

Ettersom en smarttelefon skal kunne holde orden på programfiler, bilder, temaer, dokumenter og en rekke andre datafiler, er det nødvendig å ha en måte å holde orden på. S60 har fått en egen filbehandler til dette formålet.

Filbehandleren er enkelt og greit et program som viser deg mappesystemet i telefonen, på samme måte som en vanlig datamaskin. Mappene er delt inn i kategorier, slik at du raskt finner frem til filene du leter etter. Dersom du synes mappesystemet har for få kategorier, kan du lage nye mapper selv.

Den innebygde filbehandleren i S60 vil nok holde for de fleste, men for veldig avanserte brukere som fyller opp både minnekort og telefonminne med filer i alle varianter, vil det være bedre å installere en filutforsker fra en tredjeparts leverandør.

Et veldig bra alternativ, som også er helt gratis, er Y-Browser. Denne filutforskeren gir deg tilgang til mapper og filer du ikke bør røre dersom du ikke vet hva du gjør.

I tillegg byr Y-browser på en langt bedre søkefunksjon enn den vanlige filutforskeren. Her kan du blant annet sortere søket etter størrelsen på filen og når den sist ble endret, og du kan velge spesifikke mapper som skal søkes gjennom. Til sammenligning lar den vanlige filbehandleren deg bare søke på tekst.

Y-Browser kan lastes ned gratis fra Drjukka.com.

NB! I de fleste tilfeller trenger du en utvidet filutforsker dersom du får virus på S60-telefonen din, og skal fjerne disse manuelt. Typiske virusfiler legger seg nemlig i systemmappene, som er skjult i den vanlige filbehandleren.

Du kan oppdatere programvaren rett fra telefonen.

Firmware-oppdateringer

Alle mobiltelefoner har en egen programvare i grunn kalt "firmware". Dette er en samling med drivere som styrer de helt grunnleggende funksjonene i telefonen din. Det er sjelden at firmwaren i nye telefoner er feilfri, og produsentene pleier derfor å legge ut oppdateringer med jevne mellomrom.

Mens du på vanlige telefoner ikke nødvendigvis merker noen forskjell etter en firmwareoppdatering, vil du kunne få en helt ny brukeropplevelse ved å oppdatere en S60-telefon. I tillegg til å fikse småfeil og sikkerhetshull i firmwaren, vil du også i mange tilfeller oppdage at det går raskere både å starte programmer og navigere i menyene.

I innstillingsmenyen finner du en funksjon som heter "Enhetsbehandling". Her kan du se hvilken programvareversjon du har, og oppdatere den direkte fra telefonen. Du kan også koble telefonen til en datamaskin og installere ny firmware ved hjelp av synkroniseringsprogramvaren.

PC Suite gir deg mange synkroniseringsmuligheter. (Klikk for større bilde)

Koble til datamaskinen

Mange som kjøper smarttelefoner legger stor vekt på synkroniseringsmuligheter mot vanlige datamaskiner. Alle S60-telefoner leveres med programvare for dette. For å få mobiltelefonen til å "snakke" med PC-en kan du enten bruke den trådløse teknologien Bluetooth eller en datakabel

Ved å koble telefonen til en datamaskin får du mange nye muligheter. Du kan for eksempel synkronisere telefonkalenderen og kontaktlisten din med Outlook og andre vanlige PC-programmer.

Du kan også overføre filer frem og tilbake mellom telefon av datamaskin, ta sikkerhetskopi av alt du har på telefonen, og installere nye programmer direkte fra PC-programvaren.

Dersom datamaskinen din har Bluetooth kan du stille inn programvaren slik at datamaskinen automatisk spør om du vil ta sikkerhetskopi av telefoninnholdet, og laste over nye bilder og lignende hver gang telefonen er innenfor rekkevidde.

Forvirret? Bruk hjelp-funksjonen

Dersom du finner en telefonfunksjon du ikke skjønner bæret av, kan du bruke telefonens eget hjelpeprogram. Dette programmet forklarer deg hva de forskjellige funksjonene gjør, og hvordan du bruker dem. Hjelpeprogrammet ligger vanligvis under "programmer" i hovedmenyen.

Vil du vite mer om S60? Her er noen tidligere guider:

annonse