Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Guide12 vanntette mobiler

Trenger du vanntett mobil? Velg blant disse tolv

Har mobilen din druknet? Disse bør du velge til sommeren.

I disse dager ser mobilene våre på kalenderen med skrekk i blikket. Enten det er strandferie, paraplydrinker eller høljeregn finnes det mange måter en mobil kan dø på de nærmeste to til fire månedene, avhengig av hvor du bor og hvor gavmilde værgudene er.

Så hva slags mobil skal du velge for at ikke den plutselige bølgen eller piña coladaen skal kunne ta livet av den? Her kommer en liten innføring i hvor godt sikret mobilene du kan kjøpe er, og en liste over de mest aktuelle modellene i hver kategori.

Hvilken type tett mobil trenger du? Gå til forklaringen i bunnen av saken »

På eget ansvar

Uansett hvilken fuktsikring som er brukt på telefonen du kjøper bør du ikke dyppe den i vann med mindre du har råd til å kjøpe ny dagen etter. Alle typer fuktsikring slites over tid, og en telefon som var tett i kjøpstidspunktet er ikke nødvendigvis det et halvt år senere. Som regel vil du ikke få dekket fuktskader på garanti eller reklamasjon. Slike løsninger må dermed ses på mer som en ekstra sikkerhet enn en garanti for at du kan snorkle med utstyret.

Når det er sagt er det også en del som tar sjansen med de tetteste produktene, og som regel går det likevel greit. Men vær obs på at risikoen her står for egen regning.

De beste tette telefonene

Prisklasse: 6 000 - 10 000 kroner

Tett og heftig

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 er en av de aller heftigste telefonene du kan kjøpe i dag, og den er også en av de dyreste. Da er det greit å vite at den også er tett, og har IP68-sertifisering. En stor og flott skjerm på enten 5,8 eller 6,2 tomer kan vise HDR-bilder med voldsom lysstyrke samtidig som detaljene i mørke områder også vises godt. En ren og forholdsvis pen meny hører til, og telefonen er på de fleste måter en fryd å bruke.

Gå til testen av Samsung Galaxy S8+ »

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Apples toppmodell

Apple iPhone 7 32GB

iPhone 7 er den første av Apples telefoner som er godt sikret mot elementene. Den har IP67-sertifisering og skal dermed tåle en dukkert uten større problemer. Som vanlig for Apples toppmodeller er det snakk om en voldsomt rask mobiltelefon med enkle og gode menyer og det beste apputvalget på noen mobilplattform. Den har et godt kamera på baksiden, og går du opp til Plus-versjonen av iPhone 7 får du optisk zoom med i pakken. Hodetelefonkontakten er imidlertid vekk, så her må du bruke overgangen som følger med.

Gå til testen av Apple iPhone 7 »

Apple iPhone 7 32GB
Apple iPhone 7 32GB

Telefonen du kan klemme på

HTC U11

HTCs nye toppmodell er en iøynefallende og stilig sak, med en uventet ekstrafunksjon. Den kan nemlig klemmes på for å gjøre som du vil. Står du der med fire handleposer i henda mens katten din helt uventet maler en Rembrant på tunet, kan du bare klemme til rundt telefonen et par ganger så er situasjonen foreviget. Telefonen yter ellers godt på alle måter, og har IP67-sertifisering så den skal tåle nedsenking i vann.

Gå til testen av HTC U11 »

HTC U11
HTC U11

LG er også med

LG G6

LGs G6 er ikke like maskinvaresterk som de andre i dette utvalget, men det gjør ikke stort fra eller til for brukeropplevelsen. Den har imidlertid en svært bred 18:9-skjerm, slik Samsungs alternativ har, men uten at den er buet i kantene. Det gjør den til helskjermtelefonen for deg som helst vil ha mobil med flat forside. Den er solid utstyrt på kamerafronten og har IP68-sertifisering.

Gå til testen av LG G6 »

LG G6
LG G6

Sonys flaggskip

Sony Xperia XZ Premium

Xperia XZ Premium er også i det dyre hjørnet, men som flere av de andre i denne listen er den søkklastet med teknologi, og tåler å bli utsatt for væske. Den speilblanke telefonen er den eneste på markedet med ekstremt høyoppløst 4K-skjerm. Den er også blant relativt få som har HDR på spesifikasjonslisten. Sammen med LGs og Samsungs alternativ kan den vise video med ekstrem lysstyrke. Knallgod ytelse og et flott kamera på baksiden runder av opplevelsen. For enkelte vil det også være en bonus at den kan filme video i ekstrem saktefilm med 960 bilder per sekundet - men det bør ikke vektlegges for tungt, siden den bare kan det i knappe 0,2 sekunder.

Gå til testen av Sony Xperia XZ Premium »

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium

Billigere men fortsatt tette

Prisklasse 3000 - 5000 kroner

Så langt har listen bare tatt for seg telefoner til over 6000 kroner. Det koster å være kar, som det heter, og vil du ha absolutt best og heftigst mulig telefon er det de prisene du må opp i. Men vanntetthet i seg selv trenger ikke å være så dyrt. Tar du til takke med litt svakere motor under skjermen finnes det tette alternativ også for deg som ikke vil betale for mye.

Samsungs gamle flaggskip

Samsung Galaxy S7 32GB

Fjorårets topp-Samsung er stadig et godt valg. Den har ikke heldekkende skjerm på fronten, men til 4500 kroner er den å betrakte som noenlunde rimelig priset i dagens utvalg. Kamera som er omtrent like godt som i Galaxy S8 og den samme fine IP68-sertifiseringen følger med. Et drøyt år etter salgsstart begynner dette å bli veldig mye telefon for pengene.

Gå til testen av Samsung Galaxy S7 »

Samsung Galaxy S7 32GB
Samsung Galaxy S7 32GB

Fjorårets topp-Sony

Sony Xperia X Performance

Xperia X Premium koster rundt 4500 kroner i dag, og er dermed vesentlig billigere enn da den kom. Den byr fortsatt på topp ytelse og har et ålreit kamera på baksiden. IP68-sertifiseringen hører til når Sony-produkter legger på seg i pris, men er ikke lenger noen selvfølge i Xperia-utvalget. De billigere utgavene er for det meste ikke tette.

Gå til testen av Sony Xperia X Performance »

Sony Xperia X Performance
Sony Xperia X Performance

Under 3000 kroner

Samsung Galaxy A5 (2017)

Samsungs Galaxy A5 og A3-modeller er også tette og har begge IP68-sertifisering. Prismessig vaker begge to rett under 3000 kroner - vi har ikke rukket å teste billigste variant av året, men Galaxy A5 var et svært fint bekjentskap, med helt ålreit ytelse og pen design. Kameraet er godt nok, men ikke helt i toppklasse. Men med relativt stor prisforskjell opp til de beste er slett ikke A5 noe dårlig valg.

Gå til testen av Samsung Galaxy A5 »

Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5 (2017)

Noen sprutsikre alternativ

Huaweis toppmodell

Huawei P10 Plus 128GB

Toppmodellen fra Huawei har ikke noen IP-sertifisering, men er likevel oppgitt som sprutsikker. Her må du også holde tunga rett i munnen, for den vanlige P10-modellen er ikke sikret på samme måte. Her får du masse krefter, hauger av lagringsplass og mulighet til å kjøre to samtidige SIM-kort. Som for alt i prisklassen rundt 7000 kroner er et flott ytre og et ålreit kamera en selvfølge.

Gå til testen av Huawei P10 Plus »

Huawei P10 Plus 128GB
Huawei P10 Plus 128GB

Googles referansemobil

Google Pixel 32GB

Google Pixel er, om du får tak i den, sikret mot sprut. Den er ikke tett, så der du kan slippe unna med å senke en IP67-/IP68-telefon i vann, bør du definitivt unngå å gjøre det samme med Pixel. Men at den har IP53-sertifisering betyr at den fint skal tåle å bli brukt i øsende, pøsende regn. Den er vanskelig å få tak i, og relativt kostbar å kjøpe i Norge. Men den byr likevel på en brukeropplevelse enkelte ikke vil være foruten.

Gå til testen av Google Pixel XL »

Google Pixel 32GB
Google Pixel 32GB

Kineser med fornuftig pris

Xiaomi Mi 6

For drøyt 5000 kroner får du Xiaomis siste modell som er svært godt utstyrt. Den mangler imidlertid noe viktig, og det er støtte for 800 MHz 4G. Du kan med andre ord oppleve dårligere dekning utenfor tettbygget strøk med denne enn med andre modeller. Den har også engelske menyer. No problem? I så fall får du en telefon med aller siste maskinvare og et sprutsikkert ytre et par tusenlapper billigere enn fra de største mobilprodusentene. Pen å se til og relativt kompakt i lanken er den også.

Gå til testen av Xiaomi Mi6 »

Xiaomi Mi 6
Xiaomi Mi 6

Fuktsikkert fra Motorola

Motorolas rimelige serie

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Motorola har lang erfaring med å bygge telefoner som tåler vann. Bare noen få av selskapets telefoner er helt tette, men så godt som alle har belegg over elektronikken, slik at de skal tåle regnskyll eller søl. Moto G-serien byr på kjempegod ytelse, og i siste generasjon har Plus-modellen fått et kamera som ligger veldig tett opp til det du finner i toppmodellene til tre ganger prisen. En pen metalltelefon som ikke koster mye samtidig som den gjør jobben og litt til, altså.

Hvis du helst vil ha mindre skjerm, og ikke trenger kameraoppgraderingen Plus-modellen byr på finnes det også en vanlig Moto G5 med samme fuktsikre belegg. Da går prisen ned med rundt tusen kroner.

Gå til testen av Moto G5 Plus »

Motorola Moto G5 Plus 32GB
Motorola Moto G5 Plus 32GB

Alle priser ovenfor er hentet fra vår kommersielle partner, Prisguide.no.

Er mobilen vanntett, eller bare sprutsikker?

Produsenter skryter av veldig mange forskjellige ting når de sier at mobilen er beskyttet mot vann, vær og vind. For å gjøre det enkelt kan du dele dem opp i tre forskjellige kategorier.

Fra minst til mest sikker går skalaen omtrent som følger:

  • Fuktsikre (ingen IP-klassifisering)
  • Sprutsikre (IP43, IP53)
  • Tette (IP67, IP68)

De fuktsikre mobilene er som regel satt inn med beskyttende materiale. Det betyr at et tynt belegg dekker over utsatte deler av elektronikken, slik at fukt som oppstår eller søles på dem og raskt ristes av som regel ikke er noe problem. Denne typen beskyttelse demonstreres ofte ved at telefonen ligger i et akvarium, men disse bør absolutt ikke være med på svømmetur.

Fordi det tar tid for vann å trenge inn i hele telefonen, og fordi belegget er på skjult elektronikk, tåler disse som regel å få vann helt over seg på bordet, og de kan tåle å bli forsiktig skyllet. Men dette er likevel telefonene som tåler minst i denne listen. De havner dermed nederst.

De sprutsikre mobilene har ikke nødvendigvis belegg over elektronikken. I stedet er de tettet noenlunde i skallet. Du vil ofte finne en pakning rundt SIM-kortluken på disse telefonene, go de har få åpninger av en størrelse egnet til å slippe inn vann. De har som regel lave IP-klassifiseringer. Dette er et system som brukes til å indikere hva slags type påkjenninger en dings vil tåle.

De tette mobilene har høye IP-klassifiseringer, og skal som regel tåle en halvtimes opphold under én meter vann. Disse kan du, om du er modig nok, ta med deg ut i vannet, men igjen; pakninger slites og dette er på eget ansvar. Hvis du gjør det og vannet det er snakk om er salt - skyll av telefonen etterpå. Det samme gjelder også dersom det dreier seg om kliss fra et glass.

Pass dessuten på at du ikke setter i ladekontakten mens telefonen fortsatt er våt.

Har vi glemt noen modeller? Syng ut i kommentarfeltet under.

Les også
Multicom.no og PS.no slås sammen
Les også
Reparer iPhone på timen - med Apples velsignelse
Les også
Dette er de nye bruksområdene for «klemmefunksjonen» på HTCs nye mobil
Les også
– Dette er den beste mobiltelefonen
Les også
Xiaomi Mi6: Anonym på utsiden, men på innsiden matcher den de aller beste mobilene
Les også
HTC U11: HTC lykkes endelig – med en telefon du kan klemme på
Les også
Motorola Moto G5 Plus: Godt under 3000 kroner for superkamera og fantastisk brukeropplevelse
Les også
Samsung Galaxy S8+: Samsung Galaxy S8 er dyr, men deilig
Les også
Motorola Moto G5: Det er ganske utrolig hvor mye mobil du får for bare 2000 kroner
Les også
Huawei P10 Plus: Bedre batteritid, bedre kamera og bedre skjerm
Les også
LG G6: Større skjerm, mye mindre telefon
Les også
Apple iPhone 7: Endelig en iPhone som er vanntett
annonse