Til hovedinnhold

8 gode grunner til å kjøpe Windows 8

Vi gir deg listen over tingene du kan glede deg til.

Grunn 1 – 4

Det er ikke lenge til PC-pultene verden over er duket for kanskje årets største lansering i IT-verden. Programvarebautaen Microsoft skal slippe sitt nye operativsystem Windows 8, og PC-produsenter står i kø for å slippe sine nye produkter ut på markedet.

Berøringsfølsomme skjermer er stikkordet, og både maskinvare og programvare skal være justert for å ta i bruk den nye innmatningsmetoden på best mulig måte.

Spørsmålet alle stiller seg før lanseringen av Windows 8 er selvfølgelig om dette er noe vi trenger.

Er Windows 8 et produkt som vi bør installere så fort det kommer, er det bedre enn forgjengeren og er det bedre enn konkurrentene?

I denne artikkelen har vi tatt for oss fordelene du kan glede deg til i Windows 8, og hvorfor du bør åpne opp lommeboka og slenge pengene dine i Microsofts retning.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til ikke å kjøpe Windows 8

1. Billig

Windows 8 er det billigste operativsystemet Microsoft noensinne har laget til PC-plattformen.Foto: The Verge

Vi begynner med det enkle og banale. Prisen. Windows 8 er til dags dato det billigste operativsystemet Microsoft noen gang har sluppet.

Microsoft er klar over at det er mange som fortsatt bruker eldre utgaver av Windows. Det er bare uker siden det 11 år gamle operativsystemet Windows XP ble detronisert og forbigått av Windows 7. For å oppmuntre sin tilbakeholdne brukergruppe vil Microsoft tilby oppgraderingspakker fra både XP, Vista og Windows 7 til en pris på rundt 250 kroner.

Det er altså i samme prisklasse som Apple selger sine operativsystem for. I våre øyne er Windows 8 en langt større oppgradering fra Windows 7 enn det OS X Mountain Lion var for OS X Lion-brukere. Ser du på det rent økonomisk får du altså flere nye funksjoner for pengene med Windows 8 enn noe tidligere operativsystem. Om du vil ha endringene er en helt annen sak.

2. Raskere

Glasseffekten fra menyene er borte, noe som gjør det lettere å vise for eldre datamaskiner.Foto: Hardware.no

Windows 8 oppleves som mye raskere enn forgjengeren sin. Selv i dag, uten maskinvare spesiallaget for Windows 8, kan du få oppstartstider på under ti sekunder. Selv om du har operativsystemet installert på en harddisk fremfor en rask SSD, vil du merke at datamaskinen skrur seg raskere på og av enn tidligere utgaver.

Det nye minimalistiske utseendet til Windows 8 har også gjort at ytelsen i operativsystemet vil bli merkbart bedre for de litt svakere datamaskinene. Menyer er ikke lenger gjennomsiktige, men har i stedet én farge, uten graderinger. Ingen skyggelegging, ingen glasseffekt, bare rette kanter og enkle logoer.

Ettersom Windows 8 også er ment for nettbrett vil småting som dette faktisk gjøre utslag, og gjøre det hele til en langt mer behagelig og smidig brukeropplevelse.

3. Ta det med hvor som helst

Med Windows To Go kan du slenge over hele operativsystemet på en minnepenn, og bruke det på hvilken som helst PC.Foto: Hardware.no

I en stadig mer mobil hverdag kan det være greit med et mobilt operativsystem. Med Enterprise-utgaven av Windows 8 kan du kjøre hele operativsystemet fra en minnepinne eller en ekstern harddisk.

I motsetning til Linux-distribusjoner som gir deg en forenklet utgave av operativsystemet som du kan kjøre direkte fra en DVD eller en minnepenn, sparer ikke Microsoft på kruttet. Med funksjonen kalt «Windows To Go» får du hele sullamitten via minnepennen, og alt kjører direkte via USB-inngangen.

Du kan koble den til hvilken som helst datamaskin, og drivere vil bli installert og lagret automatisk. Windows 8 vil startes automatisk, og du vil egentlig ikke trenge å tenke på en eneste ting. Filene du lagrer vil lagres på minnepinnen, og være med til neste datamaskin du plugger USB-pinnen inn i. Ganske genialt.

4. Alt henger sammen

Skydrive og synkroniseringen via Windows Live ID er limet som holder Microsofts produkter sammen.Foto: Hardware.no

Med Windows 8 har Microsoft virkelig gått for å sy alle produktene sine sammen. Om to uker vil vi se Microsoft storstilte plan kulminere i lanseringen av Windows 8, Windows Phone 8 og nettbrettet Surface, som alle holdes sammen av limet Windows Live ID.

I Windows 8 kan du enten logge deg inn med en lokal bruker for hver maskin, eller bruke Windows Live-brukeren din. Det er først når du logger på med Live ID-en at du får tilgang til en del ekstrafunksjoner, som synkronisering mot Microsofts nettskytjeneste Skydrive og applikasjonsbutikken Windows Marketplace.

Synkroniseringen er også fin for deg som har flere PC-er, slik at innstillinger og valg alltid kan holde seg oppdatert på samtlige maskiner.

Innloggingen med Live ID-en din gjør også at du kan få dine egne innstillinger på en hvilken som helst Windows 8-maskin, uansett hvor du er.

Bli med til neste side, så ser vi på de siste fire grunnene hvorfor du bør kjøpe Windows 8.

Grunn 5 – 8

5. Bedre automatisk sikkerhetsoppdatering

Den automatiske oppdateringen har blitt snillere i Windows 8.Foto: Winbeta.org

Hvor mange ganger har det vel ikke skjedd at maskinen din plutselig har skrudd seg av, fordi den må installere en eller annen sikkerhetsoppdatering? Dette har vært et klassisk Windows-scenario, og har antageligvis ført til mange tapte dokumenter, tapt arbeid og irriterte brukere.

I Windows 8 har Microsoft endelig skjønt hvordan problemet skal løses. Nå skal oppdateringer samle seg opp frem til den månedlige sikkerhetsoppdateringen Microsoft slipper, og ikke spørre deg hver gang en ny oppdatering dukker opp.

Hvis det lastes ned en kritisk sikkerhetsoppdatering, vil Windows 8 starte på nytt igjen. Men – og dette er et viktig punkt – du vil ikke miste noe ulagret data. Maskinen vil ikke starte på nytt hvis det er fare for at du mister noe. Det betyr at maskinen ikke vil ta en omstart hvis du har applikasjoner kjørende i bakgrunnen, eller hvis det er noe ulagrede dokumenter som ligger åpne.

6. Godt implementert berøringsstøtte

I stedet for å skrive inn et passord, kan du bruke et bilde til å låse opp datamaskinen din. Vi har merket bildet med vår rekkefølge.Foto: Hardware.no

Dette er et av de punktene Microsoft har skrytt mest av, og vi kan skjønne hvorfor. Det er ikke noe annet operativsystem på markedet som fungerer like godt med både hendene og med en musepeker som Windows 8.

Selv det mer PC-rettede, "vanlige" skrivebordet som vanligvis brukes med mus og tastatur, fungerer overraskende godt med fingrene.

Når det er sagt så er det selvfølgelig startskjermen og det flunkende nye grensesnittet (tidligere kalt Metro) som er best egnet for å bruke med hendene. Store flater, horistontal panorering og støtte for enkle håndbevegelser gjør det til en lek å bruke med hendene. I tillegg oppleves ting som "Charms"-menyen og lukkingen av applikasjoner som langt mer naturlig når du bruker hendene enn når du bruker musen.

7. Enklere reinstallering

Du har flere alternativer å .Foto: Hardware.no

Selv om et operativsystem helst ikke skal trenges å reinstallers, fikses og eventuelt slettes, er det likevel fint at Microsoft har gjort det lettere å reinstallere Windows 8 enn tidligere utgaver.

I Windows 8 har du flere valg hvis ting begynner å gå tregt, eller ting ikke fungerer helt som det skal.

Du har blant annet et valg for å "friske opp" operativsystemet, hvor kun systemfilene blir slettet og gjenopprettet. Alle personlige filer og programmer vil beholdes, mens selve kjernen av operativsystemet får seg en liten oppfriskning.

Du kan i tillegg velge å gå litt hardere til verks, og reinstallere hele operativsystemet, eller be Microsoft om å reparere enkelte deler. Alt sammen gjøres via en enkel og oversiktlig meny, og vil forhåpentligvis gjøre en tidligere skummel oppgave litt mindre fryktinngytende for nybegynnerne.

8. Smågodt

Når du kopierer eller flytter en fil får du full oversikt over overføringshastighet og estimert tid. I tillegg kan du pause overføringen når som helst.
Filhistorikken har blitt langt bedre og mer oversiktlig i Windows 8.Foto: Ghacks

I tillegg til de litt større punktene over, er det også mange smådetaljer ved Windows 8 du kan glede deg til. Filoverføringer har for eksempel blitt en moro liten ting å gjøre i Microsofts nye operativsystem. Nå er det slutt på den intetsigende animasjonen som sender papirer fra en mappe til en annen og en klokke som sier det er 14 år til overføringen er ferdig. I Windows 8 får du opp en forklarende graf som viser overføringshastigheten i sanntid, og en langt mer nøyaktig klokke. Du kan i tillegg pause overføringen, noe du ikke kunne gjøre i tidligere Windows-versjoner.

Microsoft har også implementert en god måte å finne tilbake til dine gamle filer på. Du kan nå søke igjennom filhistorikk, og søke opp akkurat den versjonen du vil ha, og se akkurat når den ble modifisert. Dette har eksistert i tidligere utgaver av Windows også, men det hele har blitt langt mer oversiktlig nå.

Flere grunner til å ikke kjøpe

Selv om det finnes åtte fine grunner for hvorfor du bør kjøpe Microsofts nye operativsystem, finnes det også grunner for hvorfor du ikke bør kjøpe det.

Denne listen kommer vi med i morgen, altså i god tid før lanseringen den 26. oktober.

Hva har du tenkt å gjøre når Windows 8 kommer i butikkhyllene? Løper du og kjøper det så fort det er mulig, eller avventer du situasjonen litt? Kom gjerne med en kommentar i diskusjonstråden under.

Les også
Microsoft avslører detaljer om Windows 8.1
Les også
Vi omgikk sperren til Microsoft
Les også
Slik tar du med deg Windows 8 i lommen
Les også
Lover bedre apper før Windows-lansering
Les også
– Windows 8 slippes før det er ferdig
Les også
Microsoft: – Ikke kall det Metro...
annonse