Tek.no

Guide

8 gode grunner til å kjøpe Windows 8

Vi gir deg listen over tingene du kan glede deg til.

istock/hardware.no
Niklas Plikk
12 Okt 2012 18:30

Grunn 1 – 4

Det er ikke lenge til PC-pultene verden over er duket for kanskje årets største lansering i IT-verden. Programvarebautaen Microsoft skal slippe sitt nye operativsystem Windows 8, og PC-produsenter står i kø for å slippe sine nye produkter ut på markedet.

Berøringsfølsomme skjermer er stikkordet, og både maskinvare og programvare skal være justert for å ta i bruk den nye innmatningsmetoden på best mulig måte.

Spørsmålet alle stiller seg før lanseringen av Windows 8 er selvfølgelig om dette er noe vi trenger.

Er Windows 8 et produkt som vi bør installere så fort det kommer, er det bedre enn forgjengeren og er det bedre enn konkurrentene?

I denne artikkelen har vi tatt for oss fordelene du kan glede deg til i Windows 8, og hvorfor du bør åpne opp lommeboka og slenge pengene dine i Microsofts retning.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til ikke å kjøpe Windows 8

1. Billig

Windows 8 er det billigste operativsystemet Microsoft noensinne har laget til PC-plattformen.Foto: The Verge

Vi begynner med det enkle og banale. Prisen. Windows 8 er til dags dato det billigste operativsystemet Microsoft noen gang har sluppet.

Microsoft er klar over at det er mange som fortsatt bruker eldre utgaver av Windows. Det er bare uker siden det 11 år gamle operativsystemet Windows XP ble detronisert og forbigått av Windows 7. For å oppmuntre sin tilbakeholdne brukergruppe vil Microsoft tilby oppgraderingspakker fra både XP, Vista og Windows 7 til en pris på rundt 250 kroner.

Det er altså i samme prisklasse som Apple selger sine operativsystem for. I våre øyne er Windows 8 en langt større oppgradering fra Windows 7 enn det OS X Mountain Lion var for OS X Lion-brukere. Ser du på det rent økonomisk får du altså flere nye funksjoner for pengene med Windows 8 enn noe tidligere operativsystem. Om du vil ha endringene er en helt annen sak.

2. Raskere

Glasseffekten fra menyene er borte, noe som gjør det lettere å vise for eldre datamaskiner.Foto: Hardware.no

Windows 8 oppleves som mye raskere enn forgjengeren sin. Selv i dag, uten maskinvare spesiallaget for Windows 8, kan du få oppstartstider på under ti sekunder. Selv om du har operativsystemet installert på en harddisk fremfor en rask SSD, vil du merke at datamaskinen skrur seg raskere på og av enn tidligere utgaver.

Det nye minimalistiske utseendet til Windows 8 har også gjort at ytelsen i operativsystemet vil bli merkbart bedre for de litt svakere datamaskinene. Menyer er ikke lenger gjennomsiktige, men har i stedet én farge, uten graderinger. Ingen skyggelegging, ingen glasseffekt, bare rette kanter og enkle logoer.

Ettersom Windows 8 også er ment for nettbrett vil småting som dette faktisk gjøre utslag, og gjøre det hele til en langt mer behagelig og smidig brukeropplevelse.

3. Ta det med hvor som helst

Med Windows To Go kan du slenge over hele operativsystemet på en minnepenn, og bruke det på hvilken som helst PC.Foto: Hardware.no

I en stadig mer mobil hverdag kan det være greit med et mobilt operativsystem. Med Enterprise-utgaven av Windows 8 kan du kjøre hele operativsystemet fra en minnepinne eller en ekstern harddisk.

I motsetning til Linux-distribusjoner som gir deg en forenklet utgave av operativsystemet som du kan kjøre direkte fra en DVD eller en minnepenn, sparer ikke Microsoft på kruttet. Med funksjonen kalt «Windows To Go» får du hele sullamitten via minnepennen, og alt kjører direkte via USB-inngangen.

Du kan koble den til hvilken som helst datamaskin, og drivere vil bli installert og lagret automatisk. Windows 8 vil startes automatisk, og du vil egentlig ikke trenge å tenke på en eneste ting. Filene du lagrer vil lagres på minnepinnen, og være med til neste datamaskin du plugger USB-pinnen inn i. Ganske genialt.

4. Alt henger sammen

Skydrive og synkroniseringen via Windows Live ID er limet som holder Microsofts produkter sammen.Foto: Hardware.no

Med Windows 8 har Microsoft virkelig gått for å sy alle produktene sine sammen. Om to uker vil vi se Microsoft storstilte plan kulminere i lanseringen av Windows 8, Windows Phone 8 og nettbrettet Surface, som alle holdes sammen av limet Windows Live ID.

I Windows 8 kan du enten logge deg inn med en lokal bruker for hver maskin, eller bruke Windows Live-brukeren din. Det er først når du logger på med Live ID-en at du får tilgang til en del ekstrafunksjoner, som synkronisering mot Microsofts nettskytjeneste Skydrive og applikasjonsbutikken Windows Marketplace.

Synkroniseringen er også fin for deg som har flere PC-er, slik at innstillinger og valg alltid kan holde seg oppdatert på samtlige maskiner.

Innloggingen med Live ID-en din gjør også at du kan få dine egne innstillinger på en hvilken som helst Windows 8-maskin, uansett hvor du er.

Bli med til neste side, så ser vi på de siste fire grunnene hvorfor du bør kjøpe Windows 8.