Til hovedinnhold

Vi har jailbreaket Apple TV

Her er det bare fordeler å hente, hvis du tør.

Introduksjon

Den lille TV-boksen fra Apple har mye moro å by på. Hovedsaklig fungerer den som et mellomledd mellom TV-en din og Apple iTunes, og lar deg streame både innhold fra datamaskinen din, og direkte fra filmtjenesten til Apple, hvor du kan leie eller kjøpe filmer.

Apple TV er uten tvil et spennende produkt, selv om det kan være litt vanskelig å vite akkurat hva den skal brukes til, spesielt her i Norge hvor filmutvalget i iTunes er langt dårligere enn i statene. Du kan imidlertid fortsatt strømme innhold fra datamaskinen din, men da er du nødt til å ha alle filmer og annet innhold du vil strømme til TV-en i et Apple-vennlig filformat, og bruke iTunes på datamaskinen som avspiller. I tillegg kan du bruke Apple TV-en til å strømme innhold via AirPlay direkte fra en iPhone eller iPad, og til og med speile skjermene for å vise innholdet direkte på TV-en.

Som du kanskje skjønner er problemet at du er helt låst til å bruke Apple-dingser, og alle filer som spilles av må være i et Apple-støttet format, noe vi syntes var veldig begrensende da vi testet Apple TV-en.

Det finnes heldigvis et triks som åpner opp den lille boksen til 800 kroner til å bli et fullblods mediesenter – vi snakker selvfølgelig om jailbreaking. Da kan du plutselig spille alt av musikk og video-formater samt installere et vell av spennende tredjeparts applikasjoner.

Uttrykket jailbreak stammer fra iPhone-verdenen, hvor det ble brukt for å beskrive åpningen av telefonen for programmer og applikasjoner som ikke var forhåndsgodkjent av Apple. Ettersom operativsystemet i Apple TV egentlig bare er en modifisert versjon av iOS-operativsystemet som finnes i Apples iPhone og iPad, har termen bestått.

Før vi begynner

Det føste du bør gjøre før du setter i gang, er å oppdatere programvaren i Apple TV til nyeste versjon. Dette gjør du ved å gå til "innstillinger" -> "generelt", og trykke på oppdateringsknappen. Da vil boksen søke opp og installere den siste versjonen av operativsystemet. Etter du har jailbreaket boksen bør du imidlertid være forsiktig med å gjøre dette, da enhver oppdatering vil nullstille operativsystemet på Apple TV-en, slik at alle de umoralske tingene vi har planer om å installere forsvinner.

Jailbreaking er forøvrig lovlig etter norsk lov, selv om Apple ikke akkurat er veldig glad i at du gjør det. Du kan anta at du ikke vil få reparert din Apple TV hvis du leverer den inn med jailbreaket operativsystem, så dette må gjøres på eget ansvar. Skulle imidlertid noe skje, er det ikke vanskelig å fjerne jailbreaken, slik at den fungerer som Apple vil. Dette tar vi opp i slutten av artikkelen.

Når alt det er sagt, er det vel bare å sette i gang. Du kan bruke enten en Mac eller Windows, så lenge du har nyeste versjon av iTunes installert. Dermed er Linux-brukere utelukket fra dette steget. Annet en det vil du også trenge en Micro-USB-kabel, for å koble inn Apple TV-en inn i datamaskinen. I tillegg må du laste ned nyeste versjon av jailbreak-programmet Seasonpass fra utviklernes hjemmeside.

Følg med til side to, så begynner vi jailbreakingen.

Jailbreak

Det første du må gjøre for å jailbreake Apple TV-en er å åpne opp programmet du nettopp lastet ned, altså Seasonpass.

Åpne opp programmet som du ville gjort med hvilket som helst program, og trykk på "Create IPSW"-knappen. Da vil den nyeste systemoppdateringen til Apple TV lastes ned, og brukt til å lage en jailbreaket versjon. Dette tar bittelitt tid, men du trenger ikke å gjøre noe som helst. Bare la den jobbe.

Når prosessen er klar, kommer programmet til å be deg om å koble inn Apple TV-en til PC-en via en Micro-USB-kabel, og ikke noe annet. Alle steg blir vist med forklarende bilder på skjermen, så dette bør være ganske selvforklarende.

Endelig får vi brukt Micro-USB-utgangen til noe.

Når Apple TV-en blir gjenkjent, blir du bedt om å holde meny- og start/pause-knappen inne i syv sekunder. Dette gjør du for å sette enheten i en såkalt DFU-modus, hvor den bruker den jailbreakede systemoppdateringen som ble laget for å gjenopprette Apple TV-en. Prøv å telle de syv sekundene mens du holder inne knappene, så blir det lettere å sette den i DFU-modus.

Når dette er gjort er det bare å lene seg tilbake, og la programmet arbeide. iTunes vil åpnes automatisk, den jailbreakede systemfilen blir funnet automatisk, og alt bør skje av seg selv.

I vårt tilfelle var vi kanskje litt for overivrige, og trodde vi måtte trykke på systemfilen selv. Dette førte til at prosessen stoppet opp et par sekunder, og at vi måtte dobbeltrykke på systemfilen selv. Ikke akkurat et kjempevanskelig steg, og hvis du bare lar programmet gjøre arbeidet selv bør ikke dette skje deg.

Etter det vil iTunes jobbe med å gjenopprette Apple TV-en til det den oppfatter som fabrikkinstillinger, selv om den faktisk installerer en jailbreaket versjon av systemet. Herlig.

Når iTunes sier gjenopprettingen er klar, kan du dra ut Micro-USB-en, koble Apple TV-en til som vanlig med HDMI og strømkabel, og se at alt fungerer som det skal.

Foreløpig er ingen andre filer eller programmer installert på Apple TV-en, så du vil ikke se noen andre valg på menyen enda. Dette skal vi imidlertid fikse snart, da vi installerer XBMC på den. Følg med på neste side.

Installering av XBMC

Nå som jailbreakingen er gjennomført, er du godt på vei. Den lille medieboksen fra Apple er nå klar for å motta litt uautorisert programvare, og alt du trenger er en datamaskin koblet til samme nettverk som Apple TV-en.

Først vi begynner med noe som helst, må vi finne IP-adressen til Apple TV-en. Dette finner du ved å trykke deg frem på Apple TV-en til innstillinger ->nettverk, hvor du vil se IP-adressen klart på skjermen. For oss var adressen til Apple TV-en 192.168.1.78.

Vi brukte en Macbook for å koble oss til Apple TV-en, men du kan fint bruke både Windows- og Linux-maskiner. Har du Windows må du imidlertid laste ned et SSH-program, slik som for eksempel Putty eller Tunnelier, mens Linux- og Mac-brukere bare trenger å åpne opp Terminalen (du finner den under Programmer -> Verktøy på Mac-en din).

Terminalen kan se skummel ut, men det er bare en måte å utføre kommandoer på, uten et grafisk grensesnitt over.

Terminalvinduet lar deg utføre oppgaver ved å skrive kommandoer. I dette tilfellet skal du fjernkontrollere Apple TV-en, ved å koble deg til via «SSH», kort for Secure shell. Når koblingen er gjort vil du kunne skrive inn kommandoer og utføre handlinger på Apple TV-en. Det er slik du kan laste ned XBMC, og eventuelle andre programmer som er laget for Apple TV-en.

Ettersom du har funnet IP-adressen til eplebloksen, er det bare å skrive den følgende kommandoen i terminalvinduet, med din egen IP-adresse i stedet for den som står der:

 • ssh root@192.168.1.78

Du vil bli spurt om et passord, hvor du må skrive "alpine". Dette er standard-passordet til de fleste Mac-produkter, og vil også bli brukt hvis du for eksempel jailbreaker iPhonen din. Dette passordet kan byttes ved hjelp av et par ekstra kommandoer, men det skal vi ikke gå inn på her.

Installeringen kan begynne

Nå har du administrasjonstilgang til Apple TV-en, noe du vil se ved at det står "root" foran skrivefeltet. Du har altså "root-tilgang". Dermed er det bare å finne og installere de nødvendige filene. Har du brukt Terminalen før vil dette være som en dans på roser, mens for andre som aldri har prøvd tekstbaserte kommandoer, kan dette kanskje virke skummelt.

Ikke vær redd, det er over på et par minutter. Alt du trenger å gjøre er å lime inn følgende tekstlinjer, én av gangen, og trykke enter mellom hver linje:

 • apt-get install wget
 • wget -O- http://apt.awkwardtv.org/awkwardtv.pub | apt-key add -
 • echo "deb http://apt.awkwardtv.org/ stable main" > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list
 • echo "deb http://mirrors.xbmc.org/apt/atv2 ./" > /etc/apt/sources.list.d/xbmc.list
 • apt-get update
 • apt-get install org.xbmc.xbmc-atv2
 • reboot

Hvis den spør om du er sikker eller ber om bekreftelse på noe, trykker du bare "Yes". Vi fikk spørsmål om vi var sikre på at vi ville godkjenne installeringen av uverifisert programvare etter siste linje for eksempel, og det er bare å skrive "y" og trykke enter.

Når du kommer til siste punkt, "reboot", vil Apple TV-en restartes etter at du trykker på enter.

Når Apple TV-en starter igjen, bør XBMC ligge på menyen, sammen med de andre valgene.

Den knappen ser du ikke på en vanlig Apple TV!

Det fungerer!

Eureka, steg to er fullført. Selv om harddisken på Apple TV-en bare er på 8 GB, har den nå både operativsystemet fra Apple installert, og XBMC på toppen av det igjen. Vi blar oss litt gjennom menyene for å dobbeltsjekke at standardprogrammene til Apple TV fungerer, før vi trykker oss inn på XBMC. Programmet har nylig blitt oppdatert, og grensesnittet ser litt annerledes ut enn sist gang vi prøve oss i XBMC. I Eden beta 1, som den nyeste versjonen heter, blar man seg gjennom horisontale menyer i stedet for vertikale menyer slik man gjorde før, noe som faktisk gjør at overgangen fra Apple TV-menyen blir mindre. Slikt liker vi.

Så må vi legge til film- og musikkmappene vi vil at XBMC skal få tilgang til, slik at vi får noe innhold i dette programmet. Som kjent er Apple TV begrenset til å kun ha tilgang til filer du har i iTunes-biblioteket ditt, men med XBMC kan du gi tilgang til hvilke mapper på datamaskinen du vil, og den vil kunne spille det aller meste du slenger mot den.

Dele mapper

Vi finner raskt ut at vi ikke har delt en eneste mappe på Mac-en vår. Dermed er det bare å ta turen til system-instillinger på maskinen, og trykke på "sharing". Her velger du hvilke mapper du kan dele, og hvilke rettigheter du skal gi andre. I dette tilfellet holder det å gi leserettigheter.

Vi vil dele film-mappen vår, som heter "Movies", og det er nå du må holde tunga rett i munn. Det er nemlig ulike valg basert på hvilken operativsystem du bruker. Hvis du bruker OS X Snow Leopard eller et tidligere Mac-OS, kan du trykke på "options"-knappen, og huker av for deling via SMB. Hvis du bruker OS X Lion, holder det å dele via AFP. I tidligere versjoner av XBMC har ikke dette valget vært støttet, men i Eden-betaen fungerer det heldigvis.

Hvis du skal dele en fil på en Windows-maskin kan du også dele via SMB.

Så må du bevege deg inn på XBMC, og gå til videos, og add videos. Her skal du finne frem til mappene du nettopp har delt på datamaskinen din. Trykk på "browse", og finn frem til mappen.

Hos oss kom den opp øverst på lista, i form av "afp://192.168.0.103/", altså den lokale IP-adressen til Macbooken. Her fant vi frem mappen vi hadde delt, og det var bare å trykke "ok". Hvis ikke dette går kan du også bevege deg ned til "zeroconf"-mappen, hvor filene også kan ligge.

Sluker alle filer

Vi lener oss tilbake i sofaen, og finner frem til et par videoer vi hadde liggende på datamaskinen. Avi, mkv, divx, samme hvilket filformat vi har, det skal fungere på Apple TV-en via XBMC. Og det gjør det! Vi spiller av fil etter fil, uten tegn til problemer. Vi fyrer opp en .avi-fil, venter to sekunder, og den dukker opp på skjermen. Vi prøver en .mkv-fil, og den dukker opp på skjermen. Lynkjapt. Alt blir strømmet direkte fra datamaskinen det er lagret på, uten problemer.

Plutselig kunne vi strømme en 720p mkv-fil på 4 GB direkte til TV-en, uten problemer.

Her vil du imidlertid merke en av begrensningene til Apple TV, da 1080p-videoer blir nedskalert til 720p. Om dette er en maskinvarebegrensning er ikke helt sikkert, men litt irriterende er det i hvert fall. I våre øyne var imidlertid ikke det største problemet, men det kan godt hende mange vil irritere seg over en mangel som dette.

Vi prøver også ut å vise bilder og spille av musikk via XBMC. Vi finner fram mappene vi vil dele på datamaskinen, deler og trykker, og navigerer oss frem til de på Apple TV-en. Man merker fort at man blir lei av å måtte skrive inn brukernavn og passord med den lille fjernkontrollen, ettersom den ikke har et qwerty-tastatur man kan skrive på, kun enkle navigeringsknapper. Heldigvis trenger man ikke å skrive inn ting så veldig ofte, og når det først er gjort går både bildevisning og musikkavspilling som en drøm.

Dermed er basisoppsettet klart, og vi kan spille av musikk og filmer, og se på bilder. Men det er fortsatt en del mer man kan finne på, hvis man har lyst. Man kan for eksempel legge inn tilleggsprogrammer til XBMC, som kan være alt fra automatisk innhenting av metadata til filene du har lagt til, eller egne strømmetjenester.

På neste side går vi kjapt igjennom hvordan du får til å legge til filer og tilleggsprogrammer til Apple TV-en ved hjelp av et FTP-program.

Tilleggsprogrammer

Det finnes mange tilleggsprogrammer til XBMC, men ikke alle fungerer til Apple TV-en. Går du til dette nettstedet kan du finne en forumtråd om hvilke programmer som fungerer, og hvilke som er på vei til den lille medieboksen fra Apple.

For å legge inn tilleggsprogrammene til XBMC inn på Apple TV-en, må vi nok en gang bruke en datamaskin for å få filene på plass. Dette gangen skal vi benytte oss av FTP.

Det første du må gjøre er å laste ned et FTP-program. I vårt eksempel bruker vi Filezilla, men de fleste FTP-programmene vil fungere.

Alt du trenger å gjøre er å åpne programmet, og sette inn følgende informasjon i hurtigoppsettet på toppen av vinduet:

 • Host: sftp://ipadressen.til.AppleTVen.din
 • Username: mobile
 • Password: alpine
 • Port: 22

Når du så trykker Quickconnect, vil du få opp filtreet til Apple TV-en din på høyre side av vinduet. Naviger deg frem til "/private/var/mobile", hvis du ikke allerede befinner deg der. Det er her du kan slenge inn ekstra filer, som for eksempel bakgrunnsbilder til XBMC, eller tilleggsprogrammer. Det gjør du enkelt ved å dra og slippe filer fra den venstre siden, hvor alle dine lokale filer ligger.

Her har vi lagt inn et nytt bakgrunnsbilde ved å legge det i hjem-mappen på Apple TV-en, og byttet "skin" via system-valget på XBMC.

Legger du for eksempel til et tilleggsprogram her, kan du senere gå inn på XBMC, og navigere deg frem til settings - system - addons, og til slutt "install from zip file". Trykker du på denne vil du se filen du nettopp la på Apple TV-en din via FTP-programmet, og du vil kunne installere den uten problemer.

Hvis du vil bytte bakgrunnsbilder til XBMC, kan du legge filene inn på samme sted, og navigere deg til de via skin-menyen. Vi gjorde dette for å bytte bakgrunnsbilde på alle menyelementene, slik at det så ut akkurat som vi ville.

Konklusjon

Ut av boksen er Apple TV et spennende nok produkt. Den har et par funksjoner som andre streamingbokser ikke kan tilby, for eksempel AirPlay, som lar deg strømme innhold direkte fra iPaden eller iPhonen din til TV-en. I tillegg får du tilgang til filmtjenesten iTunes, hvor du kan leie og kjøpe drøssevis av filmer og se på de etter bare et par sekunder.

Problemet med dette er imidlertid at man er veldig avhengig av å ha alt av innholdet sitt i et Apple-venlig format, og at filmutvalget på iTunes er rimelig labert, i forhold til hva de har i den amerikanske versjonen.

Endelig uavhengig av iTunes

Nå som vi har jailbreaket Apple TV-en har den imidlertid blitt langt mer nyttig igjen. Nå slipper vi å konvertere filmfilene våre for å kunne spille de av i iTunes, da vi enkelt finner frem til våre delte mapper via XBMC. I tillegg har vi tilgang til et hav av applikasjoner, som kan strømme innhold direkte til TV-en vår via XBMC. Den interne lagringsplassen på Apple TV-en er selvfølgelig ganske begrenset, så vi kunne ikke installere så altfor mye. Likevel er det ganske imponerende at du kan få en boks som kan strømme alt av innhold du har på både datamaskinen, nettbrettet og mobilen din direkte til TV-en, for kun 849 kroner.

Det finnes billigere alternativer, som for eksempel AC Ryan PlayON!HD eller Asus O! Play Mini, men ingen av disse har under 1 GB lagringsplass, og programvaren er begrenset. Du kan for eksempel ikke installere XBMC på dem, og de har heller ikke tjenester som iTunes Store og Airplay. De er imidlertid flere hundre kroner billigere, og trengs ikke å jailbreakes for å få tilgang til innhold direkte fra datamaskinen din. Andre streamingbokser med bedre maskinvare kommer raskt over 1000-lappen.

Godt stue-PC-alternativ

Hvis du allerede eier en Apple TV, og tør å prøve deg på litt jailbreaking og fikling i menyer og terminaler, kan vi virkelig anbefale deg å installere XBMC. Du øker funksjonaliteten til Apple TV-en betraktelig, og ettersom du kan finjustere utseendet på XBMC, kan du også få et langt penere grensesnitt, og det eneste det vil koste deg er litt tid.

Om du er på utkikk etter et enkelt og billig substitutt for en stue-PC, kan Apple TV være et godt alternativ. Den har selvfølgelig ikke de samme mulighetene som en dedikert PC har, da den mangler både harddisk og mange tilkoblingsmuligheter. Men med en uslåelig pris og gode strømmetjenester, er det ikke sikkert du kommer til å savne ting som dette. Du kan tross alt spille av alt innhold du har på hvilken som helst maskin i nettverket ditt, og det hele går på bare et par sekunder etter at du trykker på start-knappen. I tillegg vil du som sagt kunne bruke Airplay-funksjonen og resten av de vanlige Apple TV-tjenestene, selv om du jailbreaker den.

I våre øyne er Apple TV-en et kupp, men ikke før du jailbreaker den. Dermed er det opp til deg hvis du tør å låse opp maskinen, og løfte den opp fra OK produkt, til en liten stuejuvel.

Sitter du fast?

Hvis du trenger ytterligere informasjon om jailbreaking av Apple TV, kan du titte litt på lenkene under. Det finnes haugevis av forumtråder, videoer og guider på nettet, så hvis du har problemer med noen punkter i gjennomgangen vår disse være et godt utgangspunkt for å finne frem til svarene du er ute etter:

 • FireCore, skaperne av programmet Seasonpass, har en oversiktlig gjennomgang av hvordan du jailbreaker Apple TV-en.
 • Wikien til XBMC forklarer hvordan du installerer XBMC
 • Wikien til XBMC har også en forklaring på hvordan du overfører tilleggsprogrammer til Apple TV-en, samt hvordan du kobler deg til via SSH

Vil du vite mer om hva Apple TV kan gjøre ut av boksen?

Les vår test av Apple TV

annonse