GuideDownsampling

Dette enkle trikset gir deg betydelig bedre spillgrafikk

Nvidia og AMD lar deg faktisk få 4K-kvalitet på en helt vanlig skjerm.

Dette er downsampling

De nyeste stortitlene i spillverdenen krever ofte alt av grafikkort og prosessor for å kjøre med grei bildeflyt, mens eldre og mindre krevende spill ikke utnytter hele kraften til maskinvaren, selv med høyeste grafikkinnstillinger.

På grunn av dette finnes det store miljøer som utvikler teksturer og andre grafikkmodifikasjoner til spill som Skyrim og Half-Life 2, for å gjøre grafikken penere. En annen kjent metode for å forbedre grafikken er å kjøre spillet i høyere oppløsning, for eksempel 4K, for å så skalere bildet ned til skjermens oppløsning.

Dette kalles downsampling, eller super sampling, og jevner ut kanter og teksturer på bekostning av ytelse; et godt kompromiss som egentlig er helt greit om du sitter på kraftig maskinvare og skal spille mindre krevende spill. Du får nemlig betydelig bedre grafikk i spillet ditt.

Downsampling gjør samme jobb som Anti-Aliasing, men kan brukes som et substitutt eller i tillegg til Anti-Aliasing for bedre resultat. I denne guiden viser vi deg hvordan du setter det opp.

Nvidia Dynamic Super Resolution. Foto: Nvidia

Lurer spillet

For å gjøre dette før i tiden måtte downsampling være innebygd i spillet, ellers måtte du ty til tredjepartsverktøy. I dag har både AMD og Nvidia tatt hintet, og utviklet sine egne løsninger for å gjøre downsampling enkelt i bruk og kompatibelt med nesten alle spill.

AMD Virtual Super Resolution ble lansert i desember, og er inkludert i nyeste driver. Foto: AMD

Teknologiene heter Nvidia Dynamic Super Resolution og AMD Virtual Super Resolution, og ble lansert henholdvis i september og desember i fjor. Aktiverer du downsampling blir operativsystemet og spillet lurt til å tro at det kjører på høy oppløsning, og så tar skjermkortdriveren ansvaret for å skalere bildet ned slik det kommer riktig ut på skjermen.

Bildet vil altså lages med en mye høyere oppløsning først, før det krympes ned igjen, noe som gir et bedre resultat enn om bildet ble laget i riktig oppløsning direkte.

Fungerer på tilnærmet alle spill

Det eneste som kreves av spillet er at det kan kjøre på oppløsningen du vil skalere ned fra, så gjør driveren resten av jobben. Noen spill mangler skalering av menyer, og som resultat blir menyene fysisk mindre på skjermen.

For å aktivere downsampling må du ha nyeste skjermkortdriver fra AMD eller Nvidia. Nvidia Dynamic Super Resolution er støttet på GeForce GTX 470 og nyere, mens AMD Virtual Super Resolution er støttet på Radeon R9 295X2, R9 290X, R9 290, og R9 285 foreløpig, dog har AMD hintet til at det kommer støtte for eldre kort i fremtiden. Hvis du ikke har et av disse kortene kan du ta en titt på tredjepartsverktøyet GeDoSaTo (Generic DownSampling Tool), men vi kommer ikke til å ta for oss GeDoSaTo i denne guiden.