Få det beste mobilabonnementet
Det tar fem minutter.
Innhold
Side 1
Ringeprisene i Norge er generelt sett ganske lave. Likevel er det helt avgjørende å velge riktig abonnement i forhold til hvor mye du bruker mobilen for å få de lave prisene.
Med over 100 abonnementer å velge mellom, samt diverse tilleggstjenester, fordelsprogrammer og sporadiske kampanjepriser, er det vanskelig å vite hva som lønner seg. Det er likevel ikke helt håpløst.
Har du fem minutter til overs skal vi vise deg veien til lavere ringepriser.
Les også: One Call Faktura får månedspris
Finn frem mobilregningene dine
For å finne ut hvilket abonnement du skal ha, må du finne frem mobilregningene dine og se på hva du pleier å forbruke av ringeminutter, SMS og andre tjenester. Mobilbruk kan variere litt fra måned til måned, men hvis du ser på de tre siste mobilregningene dine vil du få et inntrykk av forbruket. Bruk gjerne tall fra den høyeste regningen når du plotter dem inn i Ringepriser, med mindre denne regningen viser et uvanlig høyt forbruk.
Tips: Du finner som regel de siste fakturaene dine på "Min Side" på operatørens nettside.
Klikk her for å komme til Ringepriser
Husk: Gjør egne vurderinger
Se på resultatlisten i Ringepriser. Er det noen av abonnementene som er vesentlig billigere enn de andre?
Trykk deg inn på abonnementene som havner øverst for å se om det er lagt til noen tilleggstjenester. Hvis det er det, må du i så fall sørge for å bestille abonnementet med disse tilleggstjenestene for å få de samme vilkårene.
Hvis du bare bryr deg om å få lavest mulig mobilregning, velger du det abonnementet som kommer best ut i forhold til det forbruket du har lagt inn i Ringepriser. Bytte av abonnement gjør du på operatørens nettsider, og portering av mobilnummeret ditt tar normalt inntil 10 dager.
Det kan imidlertid være mer enn priser på ringeminutter, SMS, MMS og datatrafikk i Norge som teller. Hva med spesialnumre og utenlandspriser? Valg av mobilnett? Kundeservice?
Se hva mer du bør tenke over når du skal velge mobilabonnement på neste side
Side 2
Det er mer enn bare pris som teller når du skal velge mobilabonnement. Hvor mye dette andre har å si er derimot verdt å vurdere:
Valg av mobilnett
Vi har per i dag kun to landsdekkende mobilnett og disse eies og driftes av Telenor og NetCom. I tillegg har Tele2 begynt å bygge et tredje nett. De operatørene som ikke eier eget nett (såkalte MVNO-er), leier kapasitet i nettet til Telenor og NetCom.
Telenor lever godt på ryktet om at de har så stabilt mobilnett, men glem ikke at NetCom også har utbedret sitt mobilnett kraftig de siste årene. Vårt inntrykk er at mobildekningen kan variere stort fra sted til sted. Spør gjerne noen som bruker et annet mobilnett enn deg om deres erfaringer på det stedet du bor.
Spesialnumre og priser til utlandet
Priser til spesialnumre kan variere litt mellom operatørene. Hvis du ofte ringer nettbanken din eller ofte ringer support eller andre 815-numre eller 5-sifrede telefonnumre, kan det være lurt å sjekke prisene på slike numre hos de operatørene som kommer best ut i forhold til forbruket ditt. Som regel er det små prisforskjeller mellom de store og de små operatørene på de vanligste spesialnumrene.
Bruker du mobilen veldig mye i Norden? NetCom lanserte i fjor Nordenpris, en tjeneste som gir deg lik pris til - og i - nordiske land som i Norge. Med Chess-abonnementet SjakkMatt og One Call Folkepakka får du nå noe av det samme. For noen vil dette være spesielt gunstig, men primært gjelder det kanskje de som bor langs svenskegrensa eller har kjæreste i København.
Hvis du ringer noen som bor i et land utenfor Norden kan det fort bli dyrt. Her lønner det seg som regel å kjøpe et ringekort for utlandssamtaler, eller bruke en VoIP-tjeneste som for eksempel Skype. Norske iCall er også et prisgunstig alternativ hvis du vil bruke ditt eget mobilnummer. Priser til utlandet med abonnementet ditt sjekker du hos operatøren, men for folk flest bør ikke disse prisene være avgjørende for valg av mobilabonnement - du bruker sannsynligvis mobilen mest innenlands.
På ferie i utlandet lønner det seg ofte å kjøpe et lokalt kontantkort eller datakort, eller bruke en VoIP-tjeneste via et trådløst nett. Alternativt kan du begrense kostnadene ved å sende SMS fremfor å ringe.
Kundeservice
Det er overhodet ingen automatikk i at de største operatørene har den beste kundeservicen. Faktisk har blant annet One Call og Talkmore havnet høyere på EPSI Ratings kundetilfredshetsmålinger de siste årene enn Telenor, NetCom og Tele2.
Likevel, hvis du føler at du får god hjelp de gangene du trenger det, samt god informasjon på nettsidene, gode tilbud på nye mobiltelefoner, nyttige apper fra operatøren, fordelsprogrammer (2-for-1 på kino etc.) eller lignende, bør du helt klart ta dette med i betraktningen når du bestemmer deg. Dette gir en merverdi for noen som det kan være vanskelig å sette en pris på i kroner og øre.
Velger du en lavprisaktør legges det dessuten litt opp til at du også må administrere abonnementet selv på Internett, og det er ikke sikkert det passer for alle. Da bør du heller se nærmere på det billigste abonnementet som din foretrukne operatør har å tilby ifølge Ringepriser.
Husk at det kan være veldig mye penger å spare i løpet av et år på å velge et abonnement som er tilpasset forbruket ditt.
Sjekk hvilket abonnement som lønner seg med Ringepriser