Slik søker du bedre på Google
Innhold
De fleste har funnet ut av at Google er et nyttig verktøy for å finne informasjon. Det er derimot ikke alle som er klar over hvor nyttig nettjenesten faktisk er. Her er derfor en gjennomgang av noen av funksjonene i Google. Noen av tipsene er hentet fra nettstedet Webupon. I tillegg har vi tilført noen flere vi selv finner nyttige.
Bruk Google som kalkulator
Lurer du på hva to pluss to blir, eller hva kvadratroten av 4567 er, så kan Google kjapt hjelpe deg. Bare skriv inn regnestykket i søkefeltet, og svaret kommer kjapt opp enten spørsmålet er på barneskolenivå eller hakket høyere. For å regne i pluss og minus bruker du selvfølgelig + og - symboler. For å regne kvadratroten av noe må du derimot skrive for eksempel "sqrt(9)".
For flere funksjoner i Googles kalkulator kan du lese her.
Konverterer det meste
En annen nyttig funksjon er googles konverteringsverktøy. Om du lurer på hva 30 grader celsius er i fahrenheit, hvor mange centimeter det er i en mile eller hvor mange dollar det går på 87 kroner, så kan Google hjelpe deg. Bare skriv for eksempel "1 mile in cm" i søkefeltet, og svaret kommer kjappere enn du klarer å blunke.
Mer om Googles konverteringsverktøy finner du her.
Bruk Google som oppslagsverk
Har du noen gang brukt mye tid på å søke opp definisjonen av "gigabyte" eller "terrorisme"? Ved hjelp av Google slipper du både å lete frem i oppslagsverk, eller lese gjennom nitidige artikler på Wikipedia. Google har nemlig en helt egen definisjonsfunksjon. Ved å skrive "Define:" foran ordet du vil lete opp får du opp en rekke definisjoner hentet fra nett fint listet opp.
Dessverre fungerer ikke denne funksjonen enda med norske ord.
Organiser informasjonen bedre
Et av problemene når du søker på Google er vellet av informasjon du får opp. Om du for eksempel søker etter informasjon og vurderinger av bøkene om Harry Potter, vil du få opp en rekke nettsider som omhandler filmene. Det er ikke nødvendigvis det du er ute etter.
Å luke ut disse treffene er derimot enkelt. Ved å skrive inn "Harry potter review -movie" vil du fjerne alle treff som inneholder ordet "movie". Med dette får du god oversikt over vurderinger av kun bøkene.
Begrens søk innenfor en side
Om du ønsker å finne informasjon innen en spesiell nettside er også Google nyttig. Om du for eksempel vil lese artikler om Samsung på Teknofil kan du søke opp "Samsung site:teknofil.no". Du vil da få opp kun de sidene som nevner ordet "samsung" hos Teknofil.no.
Ofte mer anvendelig enn mange nettsiders egne søk.
Finn en film
Google kan også hjelpe deg enkelt om du er på jakt etter en spesiell type film, eller om du husker handling, men ikke tittel. Ved å skrive "Movie:" og så utdrag fra handlingen som for eksempel "Movie: red pill blue pill" eller "movie: young boy wizard evil guy school" bør du raskt finne filmen du leter etter.
På samme måte kan du søke opp skuespillere og regissører om du vil finne andre filmer de har spilt i.
Sjekk været
Ønsker du å finne værmeldingen kjapt og enkelt? Søketermen "Weather for Oslo" gir raskt oversikten over været de kommende dagene i Norges hovedstad.
Om du vil finne været i Bergen må du derimot legge til "norway" til slutt. Men her vet jo alle at det uansett regner hele tiden.
Finn en filtype
Google er også behjelpelig om du er på utkikk etter visse dokumenter. Hvis du for eksempel vil ha brukermanual til din nye mobil i PDF format skal Google enkelt finne det. Om det fins da vel og merke. Bare skriv "filetype:" og hva slags filtype du ønsker bak søkeordet. For eksempel "user manual Sony Ericsson K660i filetype:pdf".
Med dette søket finner du kjapt det du ønsker.
Pefekt for quizen
Google lover også at de skal kunne være gode å ha på quiz-kvelden. Ved å skrive inn enkle spørsmål som "Population of Norway", "President in albania" eller "Birthplace of Bono" skal du kjapt få svaret.
Denne funksjonen er derimot ikke fult så bra enda. "Founding year of Google" eller "First man on the moon" gir nemlig ikke egne svar fra Google. Svaret på setningene er derimot ikke vanskelig å finne via resultatlisten som uansett kommer opp.
Hvor mange linker til deg?
Dette er for mange hobbybloggere den mest nyttig blant Googles mange fiffige funksjoner. Ved å skrive "Link:" og adressen til din hjemmeside får du opp de sidene som linker til ditt nettsted.
Som for eksempel "Link:www.teknofil.no".
For noen vil resultatet være en glede, for andre en enorm skuffelse. Med disse tipsene skal du være godt rustet for å bruke Google mer effektivt. Om du vil vite mer om disse triksene, eller lese om andre funksjoner i Google kan du lese på mer her.
Denne artikkelen har vært publisert tidligere.