Til hovedinnhold

Fem videotips på nyttårsaften

Selv om at et moderne videokamera er komplett og klart til å forevige minner, så er det flere ting å tenke på for å få det maksimale ut av det. Her kommer vi med noen tips som kan løfte både opptakene og brukeropplevelsen høyere.
1. Kjøp stativ og bruk det
Det er lite som er så slitsomt som å se på videobilder som rister, skjelver og er urolige. Dette er spesielt sant når man ser på store skjermer, slike som vi har kjøpt i enorme antall i dette landet de siste årene.
Selv om de aller fleste kameraer har innebygd en eller annen form for bildestabilisering, er det ingen grunn til å forvente at denne funksjonen skal klare å lage bilder som vi er vant med å se dem på TV; dønn rolige, knivskarpe og behagelige å se på. For å oppnå bilder med en slik kvalitet, trenges alltid et kamerastativ. Dette gjelder i langt høyere grad for videokameraer enn for stillbildekameraer.


Derfor er å ta med et stativ med i betraktningen fra første stund det eneste fornuftige å gjøre. Prisen på et stativ for video kan fort løpe opp i et par tusen kroner, så derfor er det smart å ta det med i budsjettet fra starten av. Et rimeligere kamera med stativ vil uansett lage bedre bilder enn et dyrt kamera uten. I tillegg gjør et stativ det mer sannsynlig at du selv får være med på noen av opptakene.
2. Ta alltid opp i beste kvalitet
Videoopptakene dine er originalene som du skal ha tilgjengelig i framtiden. Disse opptakene danner utgangspunktet for all framtidig bruk av videoene dine, og derfor må de være av best mulig kvalitet. Det er en smal sak å redusere størrelsen og kvaliteten på opptak som du skal bruke på YouTube eller andre nett-tjenester. Det er derimot mye vanskeligere å øke kvaliteten ved behov, og den vil uansett ikke komme opp mot et høykvalitets originalopptak.
Et annet element med opptakskvaliteten, er at opptakene dine er noe som dine etterkommere også kan ha stor glede av. Det er ingen som vet hva slags kvalitet som kommer til å bli standard i framtiden, men vi kan være helt sikre på at den kommer ikke til å bli dårligere enn dagens standard. Dersom vi ser på videoene våre som et dokument for ettertiden, er det derfor også et poeng å ta opp i den beste kvaliteten vi har til rådighet i dag.


3. Kjøp et ekstra batteri
Selv om de aller fleste, både fabrikanter og forbrukere, konsentrerer seg om lagringskapasiteten til kameraene, så er det andre ting som er minst like viktige. Batterikapasiteten burde være minst like fokusert på som lagringen, ettersom du har null glede av ledig plass i kameraet dersom batteriet er flatt.
For kameraene med harddisklagring kommer batteriet til å gå tomt lenge før disken går full. Da er det lurt å ha mer strøm på lur. Løsningen på dette er å kjøpe et ekstra batteri, noe som er tilgjengelig for de aller fleste kameramodellene. Dersom du vurderer et kamera hvor løst ekstrabatteri ikke tilbys, velg et annet kamera.
Det er også mulig å spare på strømmen. En av de tingene som trekker aller mest strøm i kameraet er LCD-skjermen. Har kameraet søker i tillegg, er det smart å bruke denne i stedet i så stor grad som mulig. Den trekker langt mindre strøm enn hovedskjermen, i tillegg til at det er enklere å følge motiver i bevegelse med kameraet mot øyet.


4. HD krever kraftig datamaskin
Å håndtere video i HD-kvalitet er noe av det tyngste du kan be datamaskinen din om. Datamengdene er store, i tillegg til at det er mye avansert matematikk som ligger i bunnen av denne behandlingen. Begge deler påfører stor last på maskinen din, og stiller høye krav til både prosessorytelse og mengden med minne i maskinen. Derfor er det ingen grunn til å bli overrasket dersom den tre år gamle PC-en din ikke klarer å behandle HD-video uten hakking eller andre problemer.
Vi har kikket litt på systemkravene til de mest populære videoredigeringspakkene for forbrukere, for å danne oss et bilde av hva som kreves. Adobe Premiere Elements 7 kjører på Windows XP og Vista, og har følgende krav for AVCHD redigering: Prosessor med Dual Core og 2 GB minne. Programmet Pinnacle Studio 12 krever en Intel Core 2 Quad 2.66 GHz eller høyere for redigering av 1920 x 1080 AVCHD. Minnekravet er også her på 2 GB.
For Mac-brukere er det tilsvarende programmet Final Cut Express, og her kreves en Mac som er basert på en Intel-prosessor. Modeller basert på Core Duo, Core 2 Duo eller Xeon på minst 1.25 GHz med 1 GB minne eller mer er kravet her.
Vær forberedt på å oppgradere maskinen din når du går over til HD video!


5. Lær deg hvitbalanse
Den vanligste feilen selv svært gode kameraer gjør, er å feilvurdere fargen på lyset. Denne feilen medfører at fargetonen kan bli altfor blå (særlig utendørs) eller at den blir altfor gul (særlig i innendørsbelysning), og begge deler lager unødvendig skjemmende feil i opptakene. Dette er en smal sak å hjelpe kameraet til å løse riktig ved å stille inn hvitbalansen selv.
Dette valget har alle kameraer vi har vært borti, og i de fleste tilfeller kan du sjekke direkte på skjermen hvordan fargetonen blir på opptakene med den valgte innstillingen. Dermed trenger du ikke å huske hvilken innstilling som er best ved forskjellige lysforhold, det er bare å rulle gjennom alternativene til skjermen viser den beste innstillingen.
Av alle manuelle innstillinger som et videokamera av i dag kan tilby, mener vi at dette er den første du bør lære deg å bruke aktivt.

Mer om
annonse