Til hovedinnhold

Kan TV-en din dette?

Her er syv funksjoner de færreste vet at TV-en har.

Det er en del tiår siden TV-en dukket opp rundt om i de norske hjem, men frem til nylig har fjernsynet kun hatt én jobb: å vise sendinger og video som mates inn fra boksene og antennen din. Selv med dagens flatskjermer er bruksmønsteret mye av det samme.

Har du nylig kjøpt deg en ny flatskjerm kan den være langt mer avansert enn du kanskje er klar over.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmere på tilleggsmulighetene som finnes på nye flatskjermer. For ved hjelp av internett kan du bruke flatskjermen til mer enn å se vanlige TV-sendinger. Her er syv funksjoner du kanskje ikke visste at TV-en din har.

Koble TV-en på nettverket

Eksempel på tilkoblinger. Lengst til venstre kan du se tilkoblingensporten for kablet internett.

En av nyhetene på TV-fronten de siste par årene er muligheten til å koble flatskjermen opp mot internett og hjemmenettverk. Flatskjermmodeller som har slike muligheter betegnes ofte som en Smart-TV. Tilgangen til både internett og hjemmenettverk gjør at flatskjermen din kan utføre noen av de samme oppgavene som en PC eller mobiltelefon, samtidig som TV-en kan kommunisere med andre enheter i hjemmenettverket. TV-ene og de andre enhetene kan kommunisere sammen ved hjelp av DLNA (Digital Living Network Alliance), som er en standard for nettverksoverføring av video, bilde og lyd.

Når du kobler den nye Smart-TV-en din til ditt lokale hjemmenettverk kan du hente opp delte filer fra andre medier i samme nettverk. Altså kan du se feriebilder eller film direkte fra PC-en din på flatskjermen. Flere mobiltelefoner kan også dele informasjon med TV-en din via nettverk. Det fungerer også andre veien. Samsung har nylig sluppet en app som gjør det mulig å overføre sendingen fra TV-en til telefonen din. En kjekk funksjon om du vil se ferdig fotballkampen mens fruen i huset vil få med seg nyhetene.

Lei film med en app

Videoutleie har vært populært i flere tiår. I dag kan du leie deg en film direkte via dekoderen, uten å måtte forlate godstolen. Men på nye TV-er er du ikke låst til å bruke løsningen som er i dekoderen til TV-distributøren din.

For blant annet Viasat har en online videotjeneste, Viaplay, der du via en app på enten en LG- eller Samsung-TV, kan logge deg på tjenesten og se film uten dekoder. Alt innholdet du ser hentes da ned via internett.

Skype på TV-en

Skype på Samsung.

Skype er et verktøy som gjør det mulig å føre både vanlige samtaler og videosamtaler med personer rundt om i verden. Det eneste som kreves er internettilgang og Skype-programmet på en datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett.

Det er også fullt mulig å bruke Skype på enkelte TV-er. Flere modeller har støtte for videosamtaler, og i noen tilfeller har skjermen allerede et innebygget kamera til nettopp dette formålet. Har ikke skjermen din innebygget kamera, er det allikevel mulig du kan bruke Skype. Du kan du ofte kjøpe dette som tilleggsutstyr. Samsung tilbyr blant annet kamera til flere av sine skjermer. Panasonic har også modeller som støtter bruk av Skype.

Skype brukes med en egen app på TV-en og du bruker samme login her som på PC-en.

Apps

Apps er et uttrykk vi kjenner godt til fra mobilens verden, og fenomenet er også på full fremmarsj på TV-fronten. Med skjermen koblet mot internett kan du bruke appene rett på skjermen. De "vanligste" appene er som regel forhåndsinstallert fra fabrikk. Som for eksempel Facebook, Youtube og Twitter. Du kan også laste ned flere apps direkte til flatskjermen din. TV-produsentene har sine egne applikasjonsmarkeder, der du kan bla deg igjennom kategorier og laste ned nye applikasjoner.

Generelt er ikke utvalget det helt store enda, men utvalget vokster for hver dag. Blant annet lanserte Philips sitt applikasjonsmarked i forbindelse med årets IFA-messa i begynnelsen av denne måneden.

Surf med TV-en

Eksempel på nettleser. Denne fra vår test av Sonys EX720 tidligere i år.

Appene du bruker på TV-en tjener spesifikke formål, så er du på jakt etter annen informasjon eller tjenester, er løsningen å bruke en nettleser. Bruksmåten for disse nettleserne er veldig lik måten du surfer på datamaskinen din. Dog noe forenklet.

Både når du surfer eller kjører apps på TV-en, bruker du fjernkontrollen til å skrive inn tekst og navigere deg rundt. Som regel kreves litt tilvending før man får dreisen på dette.

Den største forskjellen på nettleserne er hvorvidt de støtter Flash eller ikke. På enkelte sider er det praktisk å ha denne funksjonen. Både til å se film, eller når siden består av skiftende informasjon ved hjelp av Flash-teknologien.

For å koble deg til internett støtter alle Smart-TVer en kablet løsning, men også flere modeller kan kobles til et nettverk trådløst. Som regel må du kjøpe en Wi-Fi-dongel som ekstra utstyr for at TV-en kan brukes trådløst, men det finnes også enkelte TV-modeller som har Wi-Fi innebygget. Et eksempel på en TV-modell med et innebygget trådløst system er Samsungs nye 8000-serie.

2D til 3D

Gjør om 2D til 3D. Og husk 3D-brillene.

En annen stor nyhet på TV-fronten de siste årene er 3D. Storfilmen Avatar dro i gang interessen for teknologien rundt om i landets kinosaler, og ikke lenge etter tok den ekstra dimensjonen steget inn i stua di. Men tilgangen på filmer i 3D i Blu-ray-format og andre medier har gjort at 3D ikke er like "hot" hjemme i stua - som i kinosalen.

Men du kan se 3D selv om filmen du har ikke er spilt inn i 3D-format. Mange av dagens 3D-TVer kan nemlig gjøre om vanlige 2D-sendinger til 3D. Resultatet er riktig nok ikke like godt som den ekte varen, men er et greit alternativ for å få mer dybde i sendingene.

Denne konverteringen gjøres ved at du trykker deg inn i menyen på flatskjermen og velger alternativet som omhandler 3D. En del TV-er har en egen 3D-knapp på fjernkontrollen som tar deg direkte til denne menyen.

Bruk TV-en som opptaker

Eksempel på EPG.

De aller fleste flatskjermene som selges på det norske markedet i dag har støtte for MPEG4, videoformatet som brukes til digitale sendinger. Ved hjelp av en kortleser og et programkort kan du bruke TV-en din som dekoder.

I tillegg til å kunne vise programmer direkte på flatskjermen kan også stadig flere modeller ta opp innhold for deg. Du kan sette inn en eksternharddisk eller minnepenn og ta opp ved hjelp av skjermens innebygde elektroniske programguide (EPG). Ergo mye på samme måte som når du tar opp programmer på din opptaksdekoder.

annonse