Til hovedinnhold

Så lett kan du lære deg et nytt språk

Alt du trenger er denne gratisappen.

Montasje: Duolingo/teknofil.no/Wikimedia Commons

Det kan være spennende å lære et nytt fremmedspråk. Hvis du klarer å stotre frem noen enkle fraser det lokale språket når du er på ferie i utlandet, så blir det som regel veldig godt mottatt. Sannsynligvis får du i det minste litt bedre service enn du ellers ville fått på restauranter og i butikker hvis du gjør et forsøk.

Nordmenn flest klarer å forstå engelsk ganske godt. Verre er det kanskje med et glemt tredjespråk fra skolen, som fransk, tysk eller spansk. Og skal du starte helt på «scratch» med for eksempel portugisisk, italiensk eller tyrkisk kan det virke som en overveldende utfordring.

Men fortvil ikke: Det finnes nemlig en app som heter Duolingo som kan være til stor hjelp. Den finnes til både Android og iPhone/iPad, og på nettet, og tjenesten er attpåtil helt gratis.

Mange språk – nå også Norsk (Bokmål), snart Klingon

Vi har omtalt Duolingo ved et par anledninger tidligere. Nå som den har fått enda flere oppdateringer og språk, tenkte vi likevel at det var på tide å løfte den frem igjen. Språk-appen har tidligere blitt omtalt som en stor suksess av Apple, og har også blitt anbefalt av Google Play-redaksjonen.

Duolingo har bare blitt bedre med årene, og nå inkluderer den også enda flere språk du kan lære deg. Blant dem er faktisk Norsk (Bokmål), noe som kan være nyttig for innbyggere i Norge med et annet morsmål.

Her er de mest populære språkene på Duolingo.

For å følge undervisningen på Duolingo må du imidlertid beherske grunnleggende engelsk. Noen kurs har dukket opp med andre språk som utgangspunkt, men det gjelder foreløpig ikke norsk.

Hvis du kan grunnleggende engelsk, kan du gå igang med disse språkkursene via Duolingo:

 • Spansk
 • Fransk
 • Tysk
 • Italiensk
 • Portugisisk
 • Nederlandsk
 • Irsk (Gælisk)
 • Dansk
 • Svensk
 • Tyrkisk
 • Esperanto
 • Norsk (Bokmål)
 • Ukrainsk
Har du lyst til å lære Klingon? Foto: Duolingo

De tre nederste språkene på listen ble lagt til i sommer. Finner du ikke språket du ønsker å lære, kan det være at det dukker opp etter hvert.

Via nettsiden ser du hvilke språk som er på vei. Russisk, ungarsk og hindi skal komme allerede neste måned. Polsk, hebraisk og vietnamesisk skal etter planen komme neste år.

Til og med Star Trek-språket Klingon skal være på vei. Det er foreløpig bare 13 prosent klart, og forventes sommeren 2017.

Kom i gang med Duolingo

Last ned appen

Last ned Duolingo i Google Play eller i Apple App Store. Foto: Google Play

Vi har kun brukt Duolingo på en mobiltelefon, men du kan altså følge kursene via nettsiden også. Det første du bør gjøre er likevel å laste ned appen på din iPhone eller Android-telefon, for da har du muligheten til å øve hvor som helst. Appen fungerer også på nettbrett.

Registrer deg

Du må registrere deg som bruker med e-post, eller logge inn med din Facebook- eller Google-profil. Hvis du ikke registrerer deg, risikerer du å miste fremgangen i kurset. Som uregistrert bruker via nettsiden lagres kurset midlertidig i nettleseren du bruker, men for å være på den sikre siden bør du registrere deg.

Hvilket språk vil du lære deg?

Falo um pouco português ...

Velg et språk du har lyst til å lære, og følg instruksjonene. Du får en enkel innføring i hvordan appen fungerer med en gang, og så er det bare å jobbe videre med kurset. Du kan velge ulike kategorier, og etter hver låser du opp nye nivåer også. Det er lagt opp som et slags spill, slik at du får poeng når du fullfører oppgavene.

Under innstillinger i appen kan du for øvrig skru av lytteøvelser, snakkeøvelser og lydeffekter. Det kan være greit hvis du for eksempel bruker Duolingo på bussen.

Det er alt du trenger å vite for å komme igang med språkkurset. Lykke til!

Se flere skjermbilder fra Duolingo-appen (spansk/portugisisk) i bildegalleriet nederst.

Snakker du bare norsk i hverdagen?
Tospråklige tenker kjappere og får gratis hjernetrim »

annonse