GuideChromecast i bilen

Vi gjorde det Google sier ikke går an

Chromecast Audio gir trådløs godlyd i bilen.

Googles to strømmeenheter, Chromecast og Chromecast Audio vil nok først og fremst bo i folks stuer. Men det behøver de kanskje ikke. Begge de to enhetene kan virke uavhengig av andre trådløse nettverk, og de får strøm gjennom Micro-USB. Dermed er de veldig fleksible i bruk. USB-lading lar seg tross alt gjøre omtrent overalt i dag.

Vi tok med oss en Chromecast Audio ut i bilen, for å se om vi på enkel måte fikk koblet lydanlegget til telefonen trådløst.

Det er jo ikke alle biler som har trådløse tilkoblinger for telefoner, eller inngang for minnekort. Noen har bare en vanlig minijack-tilkobling. Heldigvis er det omtrent alt vi trenger for å koble til på vår måte.

Vil du vite mer om Chromecast Audio? Testen finner du her »

Første oppsett krever to telefoner

Google, du lyver! Dette går jo helt fint. Foto: Skjermdump, Google.com

For å sette opp Chromecast Audio i bilen må du ha en mobillader for bruk i bil, og første gang dette gjøres må du ha tilgang på to mobiltelefoner. Det er også greit å merke seg at prosjektet vårt fører til et oppsett hvor du kan strømme musikk trådløst fra mobilen til bilen, men telefonsamtaler blir ikke overført.

Dermed vil aldri dette være en tradisjonell håndfriløsning, og du må pent la mobilen ligge, eller stoppe bilen, før du svarer noen som ringer.

Det første vi fant ut da vi skulle koble opp var at Chromecast nektet å fullføre oppsettet uten å være tilkoblet et trådløst nett. For å gjøre det hele bittelitt mer irriterende; telefonen du setter opp fra behøver tilgang på internett for å fullføre oppsettet. Vi løste dette ved å dele nett fra én telefon, mens vi gjorde selve installasjonen fra en annen.

Nå er det ikke sikkert du har to telefoner, men du behøver dem ikke hele tiden. Både Chromecast og telefonen du strømmer fra henter nett fra den samme delte tilkoblingen din under bruk. Telefonen bruker i tillegg nettverket den deler til å fjernstyre Chromecast Audio.

Dette ser imidlertid kun ut til å være mulig med en Android-telefon. Da vi forsøkte å gjøre det samme med en iPhone, altså å bruke den som både nettdeler og avspiller, fikk vi ikke beskjed om at Chromecast Audio var tilgjengelig, selv om den var koblet til over Wi-Fi.

Det er optimalt å bruke en Android-telefon som hovedtelefon for dette prosjektet. Vi har valgt å sette innstillingene fra en iPhone. Det første du må gjøre er å aktivere trådløs nettverksdeling fra hovedtelefonen. Deretter kobler du telefon nummer to til nettverket som deles, og følger instruksjonene fra Chromecast-appen.

Men har du en Android-telefon er altså dette gjort i en fei, og virker utmerket.

Slik gjør du:

  • Del nettverkstilkoblingen fra telefon nummer én (bør være Android-basert)
  • Koble til telefon nummer én med telefon nummer to
  • Last ned Chromecast-appen på telefon nummer to (Last ned her: iPhone, Android)
  • Kjør Chromecast-appen på telefon nummer to
  • Følg instruksjonene, pass på at du kobler Chromecasten til nettet som deles fra telefon nummer én
  • Nå trenger du ikke telefon nummer to lenger. Start avspilling fra Spotify, Soundcloud eller noe annet på telefon nummer én og se om Chromecast-ikonet dukker opp.

Vi forsøkte avspilling fra tjenestene Soundcloud og Spotify, og resultatene ble upåklagelige. Den lille runde dingsen spiller av helt problemfritt så lenge den har kontakt med omverdenen.

En ting vi var litt usikre på var hvor lett det ville bli for Chromecasten å koble seg opp igjen. Dette viste seg å ikke være noe problem. Ved korte stopp var nettdelingen i telefonen fortsatt på, og alt koblet seg opp igjen automatisk. Ved lengre stopp har telefoner en tendens til å skru av en nettdeling som ikke brukes. Her var det bare å aktivere nettdelingen på telefonen igjen, og Chromecast koblet seg til.

Oppsettet er altså ganske robust når det først er lagret.

Etter å ha koblet Chromecast Audio til det delte nettverket fra en Android-telefon vil du finne dingsen direkte fra telefonen. Dette fungerer ikke like godt på en iPhone.

Trenger Internett-tilgang

Det er en ulempe her. Hvis Chromecasten mister kontakten med Internett vil den i utgangspunktet ikke få spilt av musikk fra disse tjenestene. Strømmepucken vil altså tygge seg gjennom en del data fra mobilabonnementet ditt om du bruker den med tjenestene på denne måten. Men det finnes enda en måte å bruke denne på.

Hvis dere er flere i bilen kan du nemlig strømme all lyden telefonen din spiller av til Chromecast Audio. Det krever ikke Internett for å virke, men det krever to telefoner.

Android-telefonen vår, en HTC One A9, ville nemlig ikke akseptere at nettverksdeling over Wi-Fi var en trådløs tilkobling, og insisterte heller på at vi aktiverte ordinær Wi-Fi for å få delt innholdet på denne måten. For alt vi vet kan dette variere fra telefon til telefon.

Bruker du denne måten å spille av til Chromecast Audio på, kan du imidlertid bruke det lokale innholdet ditt, og offline-spillelister i Spotify, for å nevne noe. Hvis du kobler deg til et nettverk som ikke har Internett-tilgang vil du ikke få lastet ned e-post eller oppdatert tjenestene på din egen telefon. Men så er også hovedgrunnen til å gjøre det på denne måten at du ikke har Internett-oppkobling i utgangspunktet.

Det er altså godt mulig å bruke Chromecast Audio i bil, selv om Google hevder det motsatte. Har du løst mangel på tilkoblinger på en annen måte? Syng ut i forumtråden under. Husk også at det ikke er tillatt å betjene mobiltelefon mens du kjører.

Les våre tester av Googles to nye strømmedingser. Her finner du testen av Chromecast med HDMI-tilkobling, og her finner du testen av Chromecast Audio som vi brukte i denne guiden.

Les også
Dette skjer når du spiller en låt fra Spotify
Les også
Nye Apple TV: Apple TV har endelig blitt voksen
Les også
THE VAMP: Denne lille kuben skal gjøre en dum høyttaler smart
Les også
Slik er Googles nye Nexus i bruk
Les også
Her er Chromecast i oppgradert utgave
Les også
Har du HBO Nordic og eldre flatskjerm fra Samsung?
annonse