Til hovedinnhold

Trøbbel med mobilen?

Sliter du med en mobiltelefon som oppfører seg merkelig? Hender det stadig vekk at den låser seg? Da er du ikke alene. Problemer som dette skyldes som oftest småfeil i programvaren til mobiltelefonen. Spesielt på nye telefoner kan du oppleve små og store feil, siden produsenten gjerne ikke har fått luket ut alle feil som kan oppstå.

Den vanligste prosedyren for å få fikset slike småfeil, er å levere telefonen inn på et verksted. Da vil gjerne reparatøren oppdatere telefonens programvare for deg. Men dette kan ta tid, og en ukes venting er ikke uvanlig.

Så hvorfor ikke bare ta jobben selv? Om du eier en Nokia- eller Sony Ericsson-telefon, er det håp. Disse to produsentene har nemlig fritt tilgjengelig verktøy som lar deg oppdatere telefonen din selv.

Spesielt vanskelig er det heller ikke. Alt du trenger å gjøre er å koble mobiltelefonen til datamaskinen med en datakabel. Enkelte telefoner støtter også at du oppdaterer programvaren rett over mobilnettet.

Nokia

  • USB-kabel

En rekke Nokia-telefoner kan oppdateres ved hjelp av en USB-kabel og en PC. USB-kabelen følger ofte med telefonen, slik at du kanskje har alt du trenger allerede.

Mangler du datakabel? Finn billigste pris i prisguiden >

For å oppdatere programvaren må telefonens batteri først være fulladet, og du bør ta minnekortet ut av telefonen. Du bør også ta backup av alt du tror du kommer til å trenge, som telefonnummer, tekstmeldinger, bilder og egne programmer.

Har du minnekort, er det enkelt å ta backup rett til minnekortet - ofte ved å gå til menyvalget verktøy og deretter minnekort. Alternativt kan du bruke Nokias PC-programvare PC Suite til å ta backup.

Deretter kan du installere oppdateringstjenesten Nokia Software Updater. Dette programmet ligger på CD-platen som fulgte med telefonen din. Du kan også laste det ned fra Nokias oppdateringssider på nett.

Og det viktigste av alt: Mens telefonen oppdateres bør du ikke røre den. Helst bør du også sørge for at ikke datamaskinen din kræsjer, ved å lukke så mange programmer som mulig.

  • Fra mobilen

På enkelte Nokia-telefoner trenger du heller ikke bruke datakabel og PC for å oppdatere. Istedenfor kan du koble telefonen rett til internett for å oppdatere direkte. Metoden kalles S.O.A. (Service Over the Air).

Det er imidlertid ikke mange telefoner som støtter denne metoden. Nærmere bestemt én i skrivende stund: 6131.

Først bør du ta sikkerhetskopi på samme måte som forklart over, og du må også lade telefonen helt opp først samt dra ut minnekortet (hvis du har).

For å oppdatere trykker du på følgende i telefonmenyene: Innstillinger > Telefon > Oppdateringer > Last ned telefonoppdateringer. Dernest er det bare å la telefonen gjøre seg ferdig.

NB: Husk at programvareoppdatering over mobilt internett koster penger. Du betaler ikke for selve oppdateringen, men datatrafikken. En oppdatering kan være fra noen få kilobyte til flere megabyte. (Normalt under 3 MB)

Sony Ericsson

  • USB-kabel

De fleste av Sony Ericssons mobiltelefoner, med unntak av de billigste modellene, kan oppdateres ved hjelp av en USB-kabel og en PC.

På de fleste Sony Ericsson-mobiler holder det at du har USB-kabelen som fulgte med i esken. På en del av de gamle telefonene med den gamle bunnkontakten må du imidlertid ha en ladestasjon med USB-kabel.

Mangler du datakabel? Sjekk prisguiden >

Det eneste du trenger å gjøre for å oppdatere, er å sørge for at telefonen din er fulladet. I tillegg bør du ta sikkerhetskopi, som du kan gjøre ved hjelp av programmet Sony Ericsson PC Suite.

Når du skal starte oppdateringen er det bare å laste ned oppdaterings-programvaren fra Sony Ericssons nettsider.

Programmet du laster ned vil identifisere telefonen din for deg, og koble seg til internett for å laste ned siste versjon av din telefons programvare. Underveis får du enkle steg for steg-instruksjoner.

  • Fra mobilen

Utvalget av telefoner som støtter Sony Ericssons "Remote Update Service" er svært begrenset. Til gjengjeld er tjenesten enkel å bruke. Det eneste du trenger er en WAP-profil på mobiltelefonen din.

Sjekk om mobilen din støtter direkte oppdatering >

Batteriet i telefonen må lades helt opp, og du bør ta sikkerhetskopi av det telefonen slik at du får med deg kontaktlisten, bilder og lignende - som forklart over.

I menyen "Generelt" under "Innstillinger", finner du valget "Oppdat. tjeneste". Derfra er det bare å starte oppdateringen, og vente på at telefonen laster ned siste versjon av programvaren.

Når oppdateringen er fullført, har du siste versjon av telefonens programvare.

Er du usikker på om din telefon støttes, eller hva slags ekstrautstyr du eventuelt trenger, kan du ta kontakt med Sony Ericssons supporttelefon: 815 00 840.

NB: Husk at programvareoppdatering over mobilt internett koster penger. Du betaler ikke for selve oppdateringen, men datatrafikken. En oppdatering kan være fra noen få kilobyte til flere megabyte. (Normalt under 3 MB)

Løste det ikke problemet?
Har du irritert deg over småfeil, har du sannsynligvis kvittet deg med de nå. Om feilen likevel ikke har forsvunnet finnes det imidlertid fortsatt et par triks du kan prøve ut.

En vanlig kilde til problemer med telefoner er at minnet er fullt, eller nesten fullt. Du kan derfor forsøke å slette alt du ikke trenger, slik at telefonen får mer ledig arbeidsminne.

Om du fortsatt har problemer, bør du ta kontakt med et serviceverksted direkte eller levere telefonen i butikken du kjøpte den.

Du trenger heller ikke vente dagesvis på en time hos mobilverkstedet. Sjekk hvem som reparerer mobilen din på dagen her >

annonse