Tek.no

Guide

Introduksjon til PHP

Per Kristian Schanke
6 Mar 2004 08:00

Historie

PHP (PHP Hypertext Preprocessor) startet sitt liv i 1994 da Rasmus Lerdorf trengte en enklere måte å holde kontroll på brukerene som var innom siden hans. I skrivende øyeblikk er PHP påvei inn i femte versjon med introduksjonen av PHP 5.0 Beta 4. Og populariteten til PHP er stigende. Statistikk på sidene til PHP viser at det er hele 15.2 millioner domener som bruker PHP, og 1.3 millioner IP addresser. Store tall for åpen kildekode.

Hvorfor PHP?

Mange spør seg hvorfor de i det hele tatt skal gidde å lære seg PHP. Holder det ikke HTML? Det er vel og bra med HTML, og du bør abolutt kunne det når du driver med PHP. Men bare HTML skaper som regel utrolig kjedlige sider. Med PHP får du muligheten til å kunne knytte HTML-en din opp mot databaser, la brukeren gi tilbakemeldinger, kunne kjøre forum og andre interaktive tjenester.

PHP er også et meget enkelt språk å lære basisen i. Har du programmert noe som helst før er det omtrent bare variabler som vil overaske deg litt. Det å slippe å deklarere dem er både en drøm og et lite helvete, men alt i alt så er det meget enkelt.

Alternativer

Selvsagt fins det gode alternativer til PHP. Utallige språk har vært brukt til CGI, hvorav Perl sannsynligvis har vært det mest populære. Sun har selvsagt prøvd å komme på banen med Java Servlets. Men per idag er det nok ASP fra Microsoft som er den mest populære motstanderen.

Selv om ASP likner veldig på PHP er det mange grunner til å velge PHP over ASP:

  • Gratis
  • Åpen kildekode
  • Enkelt

Hva trengs

En webserver med PHP installert og gjort tilgjengelig. De fleste som leier ut webhoteller har støtte for PHP. Informasjon om dette finner du som regel på sidene til webhotellet. Det finnes også utallige gratistjenester der ute slik at du får testet skriptene dine.

Hva må jeg gjøre

For at webserveren skal kunne kjøre en fil som et PHP skript må den normalt sett ha en spesiell filtype. Vanligvis er dette '.php', men serveren kan innstilles til å godta en hvilken som helst filtype, så dette er noe du må sjekke med leverandøren din

Det holder ikke at filen din er av rett filtype. Alle filer tolkes innledningsvis som HTML filer av webserveren, så du må 'gå i PHP modus' for å kjøre et PHP skript. Dette gjør du ved å skrive

<?php

eller

<?

om ASP tagger aksepteres av serveren (denne formen anbefales ikke å bruke da ikke alle servere aksepterer denne formen for tagger). Når du skal ut av PHP modus bruker du

?>

-taggen. Du kan gå inn og ut av PHP modus så mange ganger du vil i løpet av en fil, og inkludere så mye annet du vil i mellom, men har du gått inn i PHP modus du gå ut igjen.

Les også