Tek.no

Guide Avslør falsk bildebruk

Slik unngår du å bli lurt av misvisende bildebruk

Sjekk selv hvor bildene egentlig kommer fra.

Joachim Froholt
18 Sept 2015 12:33

I den siste tiden har et påstått bilde av syriske flyktinger med IS-flagg, som angriper politiet i Tyskland, blitt spredd kraftig på sosiale medier.

Men bildet er i virkeligheten flere år gammelt, og har med andre ord blitt brukt til å spre misinformasjon i debatten rundt flyktningkrisen som Europa opplever i dag.

Det er lett å la seg lure av slike bilder, men det er samtidig ofte mulig å finne ut om de virkelig er det noen hevder de er. Google har nemlig en søkefunksjon som kan hjelpe deg.

Det kan være lurt å ta en slik sjekk før du for eksempel deler slike bilder videre på sosiale medier.

Denne artikkelen har blitt delt over 300 000 ganger. Men det «lekkede» bildet bekrefter ingen av påstandene, fordi det er fra 2012. Foto: Conservative Post / Teknofil

Slik gjør du det

Funksjonen du trenger heter omvendt bildesøk. Denne du kan du også bruke til helt andre ting, slik som å sjekke at den flotte personen som tar kontakt med deg på Facebook er den han eller hun utgir seg for å være.

Googles bildesøk kan brukes til veldig mye. Foto: Skjermdump

Søk på bildet i Googles bildesøk

Her er den enkleste og kjappeste metoden: Først må du finne frem bildet du vil sjekke opp. Så åpner du Googles bildesøk-side, images.google.no, i en annen fane eller et annet nettleservindu.

Deretter kan du trykke på det aktuelle bildet, og «dra» det over i nettleserfanen med bildesøket. Da vil Google automatisk åpne et område med teksten «slipp bildet her».

Flytt bildet dit, og slipp. Slik:

NB: Bruker du nettleseren Chrome kan du enkelt og greit bare høyreklikke på et bilde, og velge Søk i Google etter dette bildet.

Du kan også bruke bilder lagret på egen datamaskin, eller kopiere bildelenken og lime den inn i søkefeltet.

Dette bildet har man snakket om før! Foto: Google

Nå vil du få opp en rekke lenker til sider på nettet som inneholder dette bildet, under overskriften Sider som inneholder sammenfallende bilder. Du vil også få opp forslag til søkeord og visuelt lignende bilder.

Dette kan i seg selv være nyttig, men i dette tilfellet vil vi gå ett skritt lenger.

Avgrens søket til å kun gjelde eldre bilder

Trykk på Innstillinger for søk. Velg så Tidsperiode, og Egendefinert dataområde. Nå kan du tidsavgrense søket ditt, ved å velge at du kun skal få opp resultater publisert mellom «fra»-tidspunktet og «til»-tidspunktet.

Avgrens søket ditt for å utelukke bilder tatt nylig.

I dette tilfellet trenger vi ikke å skrive inn noe «fra»-tidspunkt, men vi vet at hvis bildet virkelig skal være av nyankomne syriske flyktninger som angriper tysk politi, må det ha blitt tatt nylig.

Hvis du skriver inn 2013 i «til»-tidspunktet, og ingenting i «fra»-tidspunktet, vil du få opp alle resultater frem til 31. desember 2013. Du kan også gå enda lenger tilbake i tid, for å forsøke å spore opp de første referansene til bildet på nettet.

Skriver du inn 2013 her, får du alle resultater til og med 31. desember 2013.

Slik gjorde vi det

I videoen under viser jeg hele prosessen. Jeg går helt tilbake til 2012, og finner flere nettsteder som bruker det aktuelle bildet.

Jeg går inn på ett av dem, for å sjekke at det virkelig er riktig bilde. Det er selvsagt lurt å sjekke mer enn én kilde når man er i tvil.

Her er hele prosessen.

Et alternativ til Googles bildesøk er søkemotoren TinEye, som er spesialisert på nettopp denne typen omvendt bildesøk.

Noen ganger er det selve bildene som er manipulerte
Denne tjenesten hjelper deg å sjekke om et bilde er ekte »

Les også
Dette bildet sprer seg som ild i tørt gress på Facebook
annonse

Les også