Kjappere ekstern disk

Vi elsker minnepinnen vår, men når datamengdene blir store tyr vi selvsagt til den eksterne harddisken. Perfekt til vårt digitale bibliotek, for avlasting av en full bærbar, for å ta med store filer til venner og som backup-disk. Og kapasiteten på disse vidunderne har økt kraftig de siste årene. En liten (2,5") ekstern disk kan i dag holde opp til 500 GB med data, mens en 3,5-tommer tar det firedobbelte.

Mer plass gjør gjerne at vi behandler større datamengder, men dersom du noensinne har forsøkt å sikkerhetskopiere hele musikk- og filmsamlingen over på en ekstern harddisk vet du at det ikke akkurat går styggfort. Uansett hvor rask PC du har ellers.

Med en typisk fart på mellom 20 og 30 MB i sekundet vil det ta omtrent en time å overføre 100 GB med data - altså flere timer å fylle opp en disk. 

Flaskehalsen USB 2.0

De aller, aller fleste eksterne lagringsenheter som minnepinner og harddisker har USB-kontakt, og her ligger gjerne problemet med trege overføringshastigheter. Den utbredte USB-standarden (USB 2.0) har en teoretisk maksimal overføringshastighet på 480 Mbit/s, men i praksis er den langt lavere. Som et eksempel har vi puttet en ny 2,5" harddisk på 500 GB inn i et eksternt kabinett (Black Box fra Chieftec) og sett på hastigheten vi får med USB:

Her er det helt klart en flaskehals. Lese- og skrivehastigheten (her representert med henholdsvis rød og brun strek) er jevn, mens roterende harddisker normalt sett er raskere på begynnelsen (ytterst) og dabber av mot slutten av disken.

Alternativ: IEEE 1394

FireWire (også kjent som IEEE 1394), som i dag kommer med to hastigheter: FireWire 400 og 800. Førstnevnte har en ytelse som ligger litt over USB 2.0, mens den mindre vanlige FireWire 800 nesten har dobbel hastighet av dette.
 
Som USB kan også FireWire levere strøm over kabelen - den kan faktisk gi mer enn USB - nok til å for eksempel holde i gang en 3,5" ekstern disk.

 
Dessverre er det ett stort skjær i sjøen når det gjelder IEEE 1394, og det er lisensierings- og produksjonskostnadene. Det har vært langt mer økonomisk for PC-produsentene å satse på USB, og har ført til at vi normalt sett kun finner FireWire på dyrere datamaskiner og -utstyr.

Alternativ: eSATA

Heldigvis finnes det også et tredje grensesnitt kalt eSATA. Dette står for ekstern SATA, eller external Serial Advanced Technology Attachment dersom vi skal ta den helt ut. SATA er grensesnittet de fleste interne harddisker bruker mot hovedkortet, og eSATA er altså i all enkelhet en utgave av dette grensesnittet som skal gjøre det mulig å koble til eksterne lagringsenheter.
Når det gjelder ren, kontinuerlig lese- og skrivehastighet vil en harddisk koblet til med eSATA yte det samme som den ville gjort som vanlig, intern SATA-disk. Det ekstene kabinettet vi testet med over har også eSATA-kontakt i tillegg til USB 2.0. Sammenligner vi ytelsen ser det slik ut:

Gjennomsnittlig lesehastighet går fra 37 til 64 MB i sekundet, mens skriving går fra 29 til 58 - altså nær en dobling i dette tilfellet. Med en raskere harddisk ville forskjellen blitt større.

eSATA har en stor ulempe - i motsetning til FireWire og USB er nemlig ikke SATA utviklet fra grunnen av til å kunne forsyne eksterne enheter med strøm, så en eSATA-kabel vil ikke kunne drive en enhet alene. Her finnes det dog en del forskjellige løsninger - der de fleste tar sikte på å bruke strøm fra en ledig USB-port, som på vårt kabinett.

En annen ulempe er at eSATA ikke er så veldig utbredt, men vi har sett at det finnes på mange moderne hovedkort og på en del nyere bærbare. Det finnes dessuten enkle braketter å få kjøpt (eller som følger med en del disker/kabinett) som kan kobles direkte til PC-ens interne SATA-kontakter.

Hva er best?

Tallene er nokså klare: eSATA er den raskeste standarden per i dag, etterfulgt av FireWire 800, og USB 2.0/FireWire 400 på nær delt sisteplass. Hva som er best for akkurat deg er et annet spørsmål, og her må du regne inn flere faktorer dersom du skal handle ekstern harddisk.
En er hva du har av datautstyr fra før - eller har planer om å kjøpe i nær fremtid. For en Mac-bruker vil det for eksempel være naturlig å satse på FireWire, mens eSATA er mer naturlig dersom din nye bærbare er utstyrt med dette. En annen er bruksmønsteret; jo oftere og jo større datamengder du overfører, jo mer vil du verdsette høyere hastighet.
Dersom du har byttet harddisk og har planer om å putte den gamle i et eksternt kabinett for backup av bilder eller lignende holder det på den annen side ofte med kun USB - for er disken noen år gammel vil den trolig ikke være særlig raskere enn USB 2.0 uansett.

USB er uansett å betrakte som en felles standard når det gjelder eksterne disker. Om den har FireWire eller eSATA kommer den derfor i de aller fleste tilfeller med USB i tillegg. Det er også mulig å få disker med alle tre tilkoblinger dersom du alltid vil ha muligheten til å velge det beste - men slikt vil selvsagt også koste litt ekstra.

Fremtiden: raskere og enklere

Etter alt å dømme kommer neste generasjon USB - ikke overraskende kalt USB 3.0 - til å dukke opp i datamaskiner og -utstyr i løpet av neste år. USB 3.0 sin store styrke, foruten å kunne levere mer strøm til en tilkoblet enhet, er at den etter planen skal tidoble overføringshastigheten i forhold til USB 2.0. Vi snakker da om 5 GBit i sekundet  teoretisk - i praksis rundt 400 MB. Det er også raskere enn SATA med sine 3 GBit/s.

Men IEEE-gruppen med Apple i ryggen har egentlig ikke hatt noen planer om å gi seg - raskere standarder kalt FireWire S1600 og S3200 (på henholdsvis 1,6 og 3,2 GBit/s) har nemlig vært på trappene en god stund. Men det gjenstår fremdeles å se dem i en masseprodusert datamaskin.

Les også
De viktigste diskverktøyene
annonse