Til hovedinnhold

Slik tar du spektakulære bilder av lynet

Med disse syv triksene er du bedre forberedt.

De viktige instillingene

Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.

Helt siden tidenes morgen har menneskene latt seg begeistre av kraftige lynnedslag som plutselig lyser opp den mørke nattehimmelen. Dette fasinerende og til tider skremmende naturfenomenet slutter aldri å vekke vår interesse. Derfor er det ikke overraskende at mange fotografer har lenge hatt et sterkt ønske om å forevige dette fenomenet ved hjelp av fotoapparatet.

Sommeren er høysesong for lyn og vi forteller deg her hvordan du fanger blinkskuddet, slik at du kan stille best mulig forberedt når du hører tordenvær i nærheten.

Wikipedia forteller oss at et typisk lynnedslag er over på 1/4-dels sekund. Siden de fleste av oss ikke har raske nok reflekser til å ta et bilde så fort, må vi bruke andre metoder til å fange lynet. Men før vi kommer så langt må vi først sørge for at objektivet er fokusert riktig.

1. Bruk manuell fokus

Siden lynfotografering ofte finner sted på den mørke tiden av døgnet kan autofokusen til kameraet raskt få problemer med å låse fokus på rett sted.

Her er objektivet fokusert på uendelig ved hjelp av autofokus. Linjene viser forskjellen mellom markeringen på fokusskala og den faktiske posisjonen til fokusringen som gir korrekt fokus. Det er bare noen millimeter i forskjell, men det utgjør forskjell på et skarpt og uskarpt bilde.

I verste fall kan man gå glipp av gode bilder fordi objektivet ikke er skikkelig fokusert. Det er derfor lurt å fokusere objektivet på forhånd og deretter sette fokuset på manuell innstilling. Det vil låse fokus i optimal posisjon og kameraet vil være klart til å ta bilder øyeblikkelig, uten å måtte vente på fokuseringen.

Hvis du bruker et avansert kompaktkamera kan du ofte sette fokusering på «uendelig» i menysystemet. Se etter et symbol som ser ut som et liggende 8 tall, tegnet

På et systemkamera kan du starte med å bruke autofokus til å fokusere på et opplyst objekt som ligger langt unna, for eksempel månen, gatelys eller et annet sterkt lys. Deretter låser du fokuset ved å sette objektivet på manuell innstilling. Pass på å ikke komme bort i fokuseringsringen på objektivet i ettertid, da endrer du fokusavstand og må starte på nytt.

Hvis du bruker et eldre manuelt objektiv kan du bare å vri fokuseringsringen til ytterpunktet der avstandsskalen viser .

Merk at endel nyere objektiver som er laget for digitale kamera kan fokuseres «forbi» uendelig når man vrir fokusringen til ytterpunktet. Avstandskalaen kan også være for unøyaktige til presis fokusering. Bruk derfor heller autofokus for å finne riktig posisjon for uendelig. Når det er gjort kan du gjerne merke av korrekt posisjon på avstandskalaen. Da kan du også fokusere riktig manuelt om autofokusen skulle svikte.

Nå som objektivet er fokusert kan vi gå videre til å stille inn riktig eksponering.

2. Velg riktig eksponering

Uten rett eksponering kan bildet ditt kanskje bli lysere enn du ønsker.Foto: Atomazul, Shutterstock

Lynet avgir et svært kortvarig, men meget sterkt lys. Valg av lukkertid har derfor ingen påvirkning på hvordan selve lynet vil se ut – kameraet vil fange lynet så lenge lukkeren var åpen når lynet traff. Vi kan derfor strebe etter å velge innstillinger som gir oss lange lukkertider. Da øker vi sannsynligheten for at lynnedslaget kommer akkurat under en eksponering.

For å oppnå lange lukkertider velger vi små blendere, gjerne mellom f5.6 og f8, med en tilhørende lav ISO verdi. Valg av liten blender vil også sørge for at vi får dybdeskarphet i hele bildet, noe som er en fordel i landskapsbilder.

Start med å sette kamera i blenderprioritet, den heter gjerne A, eller Av på kameraet, og velg liten blender. Da vil kameraet foreslå en lukkertid som gir korrekt eksponering av omgivelsene. Juster blenderverdien til kameraet foreslår en lukkertid som ligger rundt 5 – 20 sekunder. Bruk av lengre lukkertider vil medføre at himmelen blir uskarp på grunn av skyenes stadige bevegelse. Tar du bilder i urbane strøk vil svært lange lukkertider også resultere i utbrente høylys i forgrunnen.

I motsetning til lukkertid vil valg av blender avgjøre hvordan lynet blir eksponert. Jo større blender, desto kraftigere vil lynet vises på bildet. Eksempelvis bruker man blender f5.6 – f8 når lynet er på lang avstand. Er lynet sterkere og nærmere må det blendes ned til f.11 – 16 for å unngå at lynet blir overeksponert.

Det er umulig å oppgi innstillinger som vil fungere perfekt under alle situasjoner, start derfor med å ta noen prøvebilder og gjør justeringer underveis. Et lynnedslag komme sjelden alene, så du vil få muligheten til en rask justering av innstillingene basert på det første lynbildet du får. Ser du at omgivelsene er for mørke, kan du velge lengre lukkertid.

Blir lynet for sterkt velger du en mindre blender.

Husk da at valg av blender også vil påvirke eksponering av omgivelsene. En mindre blender må derfor kompenseres med lengre lukkertid. Når du bruker modusen for blenderprioritet trenger du bare å justere blenderen fortløpende for å få riktig eksponering av lynet og kameraet vil selv sørge for riktig lukkertid. Bruker du RAW format i tillegg vil du få større muligheter til å justere eksponeringen i etterid.

3. Husk stativ

Stativ er helt nødvendig når du fotograferer om natten.Foto: scyther5, Shutterstock

Siden vi bruker lange lukkertider er vi nødt til å sette kameraet på stativ, eller en stabil flate, for å få skarpe bilder. Fjernkontroll er også å anbefale da rystelsen som oppstår når man trykker ned utløseren med fingeren kan være nok til å ødelegge skarpheten i bildet.

Har du ikke fjernkontroll kan du bruke selvutløserfunksjonen stilt inn på å ta bilde etter 2 sekunder. Den korte forsinkelsen er nok til å eliminere rystelsene.

Har du bildestabilisering i kamerahuset eller objektivet, kan det være lurt å slå denne av. Bildestabiliseringsmekanismen kan nemlig lage små bevegelser som medfører at bildene blir uskarpe når man bruker lange lukkertider.

4. Bruk kontinuerlig fotografering

Etter at kameraet er fokusert og eksponeringen er stilt inn må vi sørge for at det faktisk tar bildet i det lynet slår ned. For å slippe at trykke ned utløseren for hver eksponering kan vi bruke funksjonen for intervallopptak. Når funksjonen er tatt i bruk vil kamera ta et gitt antall bilder etter hverandre med et gitt mellomrom. Da slipper du å stå og trykke på utløseren den tiden tordenværet varer.

Denne løsningen vil utvilsomt føre til et stort antall bilder, så still med et stort tomt minnekort.

Om ikke kameraet ditt har en slik funksjon innebygget er det mulig å kjøpe en fjernkontroll med intervallfunksjon, som kan programmeres til å gjøre akkurat det samme.

Ta gjerne bilder i små serier og sjekk eksponeringen med jevne mellomrom, men ikke fall for fristelsen for å se alt for mye på bildene, det kan du heller gjøre hjemme. Du vil ikke gå glipp av et lynnedslag fordi du var for opptatt av å stirre på displayet.

En annen ting du må huske på er å slå av funksjonen for støyreduksjon på lange lukkertider. Prosesseringen tar nemlig lang tid mellom opptakene, og ifølge Murphys lov vil lynnedslaget skje akkurat når kameraet er opptatt med utføre støyreduksjonen på et ubetydelig bilde.

De mer avanserte triksene

5. Optisk utløser

Dette er en løsning som krever en ekstra investering og er kanskje forbeholdt de som virkelig ønsker å dedikere seg til lynfotografering. Det finnes fjernkontroller med optiske sensorer som utløser kameraet automatisk når de registrer et lynnedslag. Du setter kameraet på stativ, kobler til en slik fjernutløser og lar den ta bildet for deg.

Slike utløsere finnes i alle prisklasser og trenger ikke nødvendigvis å koste skjorta. De enkleste utløsere kan faktisk kjøpes for under 200 kroner på eBay. Det virker som en fristende løsning, men husk å teste oppsettet godt på forhånd. Det er dumt å sløse vekk en god mulighet fordi utløseren ikke fungerte eller fordi innstillingene var feil.

En slik robotisering av prosessen vil kanskje også ta noe av skapergleden ved å ta bilder.

6. Husk komposisjon

Foto: JanJar, Shutterstock

Når man tar bilder av lynnedslag eller andre fasinerende naturfenomen, er det lett å bli så oppslukt av det tekniske aspektet at den estetiske komponenten blir neglisjert. Prøv å betrakte lynbildene dine som hvilke som helst landskapsbilder, og tenk nøye over komposisjonen og utsnittet. Ideelt sett skal bildet være et godt landskapsbilde selv uten lynet.

Det er naturlig at himmelen skal få mesteparten av bildeflaten, men husk å inkludere elementer i forgrunnen for å gi bildet dybde og større visuell interesse. Det kan også være lurt å inkludere bygninger, eller andre gjenkjennbare landemerker i forgrunnen for å vise størrelsen på lysbuen.

Det er selvsagt vanskelig å komponere presist for slike bilder fordi man aldri vet nøyaktig hvor lynet vil slå ned, så en god porsjon flaks trenger man også. Men husk at sannsynligheten for et godt bilde øker betraktelig når man er skikkelig forberedt.

7. Ikke glem sikkerheten!

Foto: fotozotti, Shutterstock

Over 2000 mennesker blir truffet av lyn på verdensbasis hvert år, omtrent en fjerdedel av disse overlever ikke skadene. Selv om sannsynligheten for å bli truffet er liten, er det dumt å utsette seg for unødvendig fare. Husk at lynet slår ned i det høyeste punktet i landskapet, så hvis du befinner deg i åpent terreng eller på toppen av en bakke kan du fort befinne deg i faresonen.

Det tryggeste er derfor å befinne seg innendørs eller i en bil. Sitter du i en bil kan du bruke en liten pute mellom objektivet og vinduskarmen for å stabilisere kameraet. Da sitter du trygt og tørt. Alternativt kan du ta bilder fra en balkong eller et vindu i en bygning. Det gir deg en høy posisjon med god utsikt uten at du utsetter deg for fare.

Mesteparten av lynnedslag kommer i sommerhalvåret og hele 97 prosent av dem kommer i juli. Det tilsier at mange av oss får muligheten til å prøve ut denne teorien i praksis i løpet av denne måneden.

Da er det bare å stille inn kameraet og vente på tordenvarselet. Lykke til!

Litt rusten med kameraet? Få med deg våre oppstartsguider:
Slik unngår du gule bilder »
Slik unngår du utydelige bilder »
Slik unngår du kornete bilder »

annonse