Til hovedinnhold

Slik tar du bedre bilder med mobilen

Vi viser deg hvordan du bruker de avanserte innstillingene til mobilkameraet.

Shutterstock

Denne artikkelen ble første gang publisert som en Tek Ekstra-sak i mai 2014, men er nå åpnet opp til glede for alle våre lesere.

Selv om det fortsatt er et godt stykke igjen før et mobilkamera kan måle seg med profesjonelle systemkameraer, viser våre egne tester av mobilkameraer at selv en mobiltelefon kan ta svært gode bilder – i hvert fall når lysforholdene er noenlunde gode.

Bildekvaliteten du får med kameraet i en mobiltelefon avhenger imidlertid av to ting: Det ene er de fysiske begrensningene. Mobilkameraene har bildebrikker med en mindre fysisk størrelse enn den du finner i et systemkamera, og optikken har også flere begrensninger. Dermed kan det være vanskeligere å få tatt gode bilder i dårlig belysning, og det kan også være vanskelig å få bilder hvor bakgrunnen er uskarp («bokeh»). Den andre tingen som avgjør hvor god bildekvalitet du kan få, er kameraprogramvaren. Når du tar et bilde med en mobiltelefon kan kamera-appen automatisk stille inn kameraet etter hva slags motiv du skal ta bilde av, og også i etterkant gjøre en del digital etterbehandling av bildet.

Vår erfaring er at kameraene i moderne smartmobiler har fått svært gode autofunksjoner, men det varierer likevel hvor gode de er på å analysere motivet før du trykker utløserknappen, slik at bildet blir riktig eksponert. Kameraene er ofte gode på å bruke funksjoner som ansiktsgjenkjenning for å stille fokus riktig. Men i krevende motiver hvor for eksempel himmelen er svært lys og deler av motivet i forgrunnen er mørkt, er det ikke uvanlig at deler av motivet blir enten undereksponert eller overeksponert.

Det er imidlertid mye du kan gjøre selv for at bildene du tar med mobilen skal bli bedre.

1. Tørk av kameralinsen

Det høres kanskje banalt ut. Men kameralinsen på et mobilkamera er veldig utsatt for støv og skitt, og det første du bør gjøre før du tar et bilde er å sjekke at linsen er gullende ren. Bare litt fett på linsen kan gi bildene dine et gråaktig slør – spesielt om du har litt motlys.

2. Hold telefonen helt støtt

Jo stødigere du holder telefonen, jo større er sjansen for at bildene dine blir skarpe. I godt lys er det ikke like viktig å holde kameraet stødig, siden lukkertiden er kort. Men så snart du har mindre lys til rådighet vil kameraet holde lukkeren åpen lenger for å slippe inn nok lys til at bildet blir riktig eksponert. Dermed øker risikoen for at du har beveget kameraet mens lukkeren sto åpen, slik at bildene blir uskarpe.

På bildet til venstre har vi bevegd på kameraet mens vi knipset. Ingen tvil om hvilket bilde som er best. Foto: Einar Eriksen

Hold telefonen i et stødig grep før du forsiktig trykker utløserknappen. I svak belysning kan det være en fordel å støtte telefonen mot noe, for eksempel en stolpe eller en vegg. Det ultimate party-kamerastativet er et vinglass: Hold telefonen mot toppen av et vinglass slik at det er helt stødig, og trykk forsiktig på utløserknappen.

Et annet triks for å få skarpe bilder er å bruke selvutløseren. Mange mobilkameraer har en slik selvutløser, og da kan du først plassere telefonen stødig mot ett eller annet (for eksempel det nevnte vinglasset), aktivere selvutløser, og la kameraet ta bildet uten at du behøver å trykke på utløserknappen (eller på skjermen).

3. Gjør deg kjent med autofunksjonene

Eksperimenter med de ulike automodusene til mobilkameraet ditt. Skal du ta et utendørsbilde på kveldstid? Prøv nattfoto!

Autofunksjonene på mobiltelefoner blir bare bedre og bedre, og veldig ofte får du utmerkede bilder bare ved å la alt stå på auto. Noen mobiltelefoner velger automatisk mellom flere forhåndsinnstillinger ved å analysere bildet. «Ser» mobilkameraet at du har motlys, kan det velge en innstilling som egner seg for motlys, og er det natt og kameraet oppdager at det står en person i forgrunnen kan kameraet velge en modus som bruker lang lukkertid for å få med detaljer i bakgrunnen, samtidig som blitsen skrus på for å få riktig belysning i ansiktet til personen i forgrunnen. Blitsen vil også fryse eventuelle bevegelser slik at personen i forgrunnen blir skarp selv med lang lukkertid.

Prøv deg frem ved å manuelt velge en av autofunksjonene, for eksempel for sportsfoto hvis du vil fryse raske bevegelser, eller nattfoto hvis du vil ta bilder om kvelden.

En nyttig funksjon på noen mobilkameraer, er seriefoto. Ved å holde inne utløseren (det vil si, holde inne utløserknappen på skjermen hvis mobilen ikke har egen utløserknapp) vil mange telefoner kunne ta en rask serie med bilder. Da er det lettere å få ett skarpt og fint bilde, og tar du portrettbilder reduserer du også risikoen for at personen lukker øynene på bildet. Noen mobilkameraer har en «beste bilde»-funksjon som automatisk tar en serie med bilder, og så lar deg velge det beste av bildene – og sletter resten.

HDR-funksjonen på iPhone. .

4. HDR

HDR er en funksjon som er blitt vanlig på mobilkameraer, og som finnes både på iPhone, Android-mobiler og Windows-mobiler. HDR står for «High Dynamic Range», og er en fototeknikk som gjør det mulig å få flere detaljer i både de lyse og mørke områdene i bildene samtidig. Uten HDR må kameraet i mange tilfeller velge om det vil ha korrekt eksponering i de mørke eller lyse områdene, for eksempel hvis deler av motivet ligger badet i sollys mens andre deler av motivet befinner seg i skyggen. Du har sikkert sett hvordan himmelen kan bli helt kritthvit mens resten av bildet blir riktig eksponert, eller hvordan en person som står med ryggen til et vindu blir helt mørk i ansiktet mens det på utsiden av vinduet blir riktig eksponert.

HDR fungerer ved at kameraet tar flere bilder i rask rekkefølge, og så setter dem sammen igjen til ett bilde. Noen av bildene er undereksponert (for mørke), mens andre igjen er overeksponert (for lyse).

Prøv HDR-funksjonen hvis du tar bilder hvor deler av motivet ligger i skygge og andre deler i sol, eller hvis du skal ta bilde av en person som står foran et vindu.

5. Ta flotte panoramabilder

De fleste kameraapper kommer med en panoramafunksjon. Prøv den!

De fleste nyere mobiler har en panoramafunksjon. Har den ikke det, finnes det også panorama-apper du kan laste ned.
Foto: Shutterstock / Kurt Lekanger / Montasje

Ved å sette sammen mange bilder til ett stort kan du lage fantastiske panoramabilder. Vanligvis går det helt automatisk ved at du velger panoramafunksjonen og deretter beveger mobiltelefonen sakte sidelengs, mens du følger veiledningen på skjermen.

Hvis automatikken gjør bildene dine for mørke, kan du manuelt overeksponere.

6. Over- eller undereksponér

Blir bildene dine for mørke eller for lyse? Da kan du prøve å over- eller undereksponere. Det å overeksponere betyr å slippe mer lys inn på kameraets bildebrikke enn det automatikken foreslår, mens undereksponering betyr å slippe mindre lys inn. Kameraet justerer mengden lys ved å enten gjøre kameraets blenderåpning større eller mindre, eller ved å endre lukkertiden – altså hvor lenge lys skal slippe inn på bildebrikken. Bildene kan også gjøres lysere eller mørkere ved å endre ISO-verdien, det vil si hvor lysfølsom bildebrikken skal være.

På noen mobilkameraer, som det i Nokia Lumia 1020 med Pro Camera-appen, kan du selv velge lukkertid – men det er ikke vanlig å kunne velge blenderåpning manuelt. Men mange kameraer har likevel en egen funksjon for å over- eller undereksponere. Denne ligger gjerne litt begravet under avanserte innstillinger, og kan hete for eksempel «eksponeringsverdi». Er bildene for mørke, justerer du opp eksponeringsverdien, for eksempel til +0,5 eller +1,0. Er bildene for lyse, gjør du motsatt.

Ikke alle telefoner gir deg mulighet til å justere eksponeringen manuelt. For eksempel mangler denne funksjonen helt på iPhone.

Velg manuell hvitbalanse hvis automatikken gir deg bilder med feil farger.

7. Sjekk hvitbalansen

Er fargene i bildet feil? Da kan det være noe tull med hvitbalansen. Lyset rundt oss har nemlig forskjellig farge, noe øynene og hjernen vår tilpasser seg slik at vi opplever det som er hvitt som hvitt uansett om vi er omgitt av dagslys eller kunstig lys fra en lyspære. Et kamera må imidlertid vite hva slags fargetemperatur lyset har, for at hvitt skal bli hvitt. Når hvitt er hvitt, vises også de øvrige fargene i bildet korrekt.

Standardinnstillingen på et mobilkamera er at hvitbalansen skal justeres automatisk, og det fungerer vanligvis helt greit. Men ser du at fargene i bildet blir feil, kan du forsøke å stille inn hvitbalansen manuelt. Dette finner du vanligvis i innstillingsmenyen når du er i kameraappen. Velg «Dagslys» når du tar bilder utendørs i solen, eller «Overskyet» når det er overskyet. Innendørs kan du forsøke «Glødelampe» eller «Lysstoffrør». Glødelampe-hvitbalansen er tilpasset gammeldagse glødepærer, så det er mulig du får bedre resultat ved å velge Lysstoffrør hvis du har byttet ut alle pærene dine med LED-pærer. Prøv deg frem.

8. Skru av eller på blitsen

Er det mørkt, kommer du ikke utenom blits. Men blitsbilder med mobiltelefoner blir sjelden bra, så vi anbefaler at du prøver å skru av blitsen selv ved innendørsbilder. Resultatet blir ofte bedre, men dårlig lys betyr at lukkertiden blir lenger – og du må holde kameraet mye mer stødig for at bildene ikke skal bli uskarpe. Prøv å skru av blitsen, hold kameraet stødig – for eksempel mot en stolrygg, en vegg eller lignende, og trykk forsiktig på utløserknappen.

I noen tilfeller kan det være en fordel å skru på blitsen manuelt, selv om automatikken helst vil ta bilde uten blits. Et eksempel kan være om du tar et bilde av en person hvor det er mye motlys. Da kan fort personen på bildet bli mørk i ansiktet, mens bakgrunnen blir riktig eksponert. Skrur du på blitsen vil du kunne lette opp skyggene i ansiktet litt, og sjansen er større for å få et bilde hvor både forgrunnen og bakgrunnen er riktig eksponert.

9. Bildestabilisering

Er det vanskelig å få skarpe bilder selv om du aldri så mye prøver å holde kameraet rolig? Mange telefoner har enten optisk eller digital bildestabilisering, men det er ikke sikkert dette er skrudd på som standard. Med bildestabilisatoren på er det mulig å ta skarpe bilder selv om du ikke klarer å holde telefonen helt rolig.

Om mobilkameraet ditt har bildestabilisering, finner du det antagelig i innstillingsmenyen. Noen ganger må du skru av blitsautomatikken for at det skal være mulig å skru på bildestabilisator.

Du kan i mange tilfeller fokusere ved å trykke direkte på skjermen. På iPhone kan du låse både fokus og eksponering ved å holde fingeren på et punkt på skjermen et par sekunder.

10. Fokusér ved å trykke på skjermen

Mobilkameraer gir deg ofte mulighet til å ta bilder på flere ulike måter. Noen telefoner har egen utløserknapp, mens andre krever at du trykker en utløserknapp på skjermen.

Mange mobilkameraer tillater at du tar bilder ved å trykke direkte på skjermen. Da vil kameraet fokusere på det du trykker på, slik at du har større kontroll på hva i bildet som skal være skarpt.

11. Lås fokus og eksponering

På mange mobiltelefoner kan du som sagt trykke direkte på skjermen for å fokusere kameraet på et bestemt punkt i bildet. Kameraet vil da også justere eksponeringen slik at den blir korrekt for den delen av bildet du trykker på. Dette kan være praktisk når du har et motiv hvor deler av bildet ligger i lys og deler i mørke, og du vil sørge for at en bestemt del av bildet blir riktig eksponert.

Noen telefoner har også en funksjon som lar deg låse fokus og eksponering på ett bestemt punkt, slik at du kan bevege kameraet etterpå uten at fokus og eksponering endres.

På iPhone gjøres dette ved å holde fingeren på den delen av motivet du vil skal være skarp og riktig eksponert. Når meldingen AE/AF-lås vises, kan du bevege kameraet slik at du får komponert bildet slik du ønsker på skjermen.

Eksempler på bruksområder:

  • Når du ikke vil at kameraet automatisk skal stille skarpt på noe annet i bildet i det du beveger kameraet.
  • Når det er viktig at en bestemt del av motivet er riktig eksponert.

12. Skru på ansiktsgjenkjenning

Hvis telefonen har en funksjon for ansiktsgjenkjenning, bør du skru den på. Det øker nemlig sjansen for at automatikken klarer å stille skarpt på ansiktene i bildet. Er det én ting som bør være skarpt i et bilde, er det nemlig ansiktet – i hvert fall gjelder det i 99 prosent av tilfellene.

Vi har testet de beste actionkameraene på markedet:
Er GoPro fortsatt kongen på haugen? »

annonse