Tek.no

Guide En himmel full av stjerner...

Astrofoto, del 1

Akam starter sin artikkelserie om astrofotografi med en titt på ulike teleskoptyper.

Hubble. Dyrt teleskop for avanserte entusiaster. NASA, f.eks.
14 Juli 2010 11:51

Introduksjon

Sky-Watcher Skyhawk 114, et rimelig teleskop for nybegynnere

Når sommeren er over og høsten trenger seg på begynner nettene som kjent å bli lange (og kulda setter inn, etc), og stjernehimmelen titter atter frem. Det er mye vakkert og interessant å se på der oppe, og man trenger ikke blåse et statsbudsjett for å ta fine bilder av stjernehimmelen, selv om man kanskje skulle tro det. Det krever imidlertid litt basiskunnskap og innsats for å sette seg inn i astrofotografering, og vi begynner derfor allerede nå på vår serie om nettopp dette. Flere artikler vil komme med ujevne mellomrom utover høsten og vinteren.

I denne første artikkelen skal vi se på hvilke typer teleskoper som finnes og hva som kjennetegner de ulike typene. Senere skal vi se på blant annet ulike typer oppheng for teleskoper, hvilke teleskoptyper en nybegynner bør vurdere, hvordan man modifiserer et speilreflekskamera for IR- og UV-fotografering av stjernehimmelen, og ulike teknikker for opptak og etterbehandling av astrofoto, bare for å nevne noe. En livslang interesse for astronomi til tross er artikkelforfatteren fremdeles fersk i faget, og artikkelserien vil til en viss grad gjenspeile dette. Undertegnede har selv opplevd hvor vanskelig det kan være å finne relevant informasjon for noen som har interesse for å begynne med astrofotografi, og denne serien med artikler er et slags svar på dette.

Men først, som sagt, litt om ulike typer teleskoper, som det i all hovedsak finnes to hovedgrupper av: Refraktorer og reflektorer.

Side 2, teleskoptyper: Refraktor-teleskop
Side 3, teleskoptyper: Reflektor-teleskop, Newton-type
Side 4, teleskoptyper: Reflektor-teleskop, Cassegrain-type

Les også