Guide

Velg riktig harddisk

SSD eller konvensjonell HDD?

SSD blir mer og mer aktuelt. SSD er en forkortelse for Solid State Drive, og er bygget opp av en rekke minnebrikker som er plassert på et kretskort sammen med en kontroller.

Som navnet tilsier er det ingen bevegelige deler på disse enhetene, og har derfor en rekke fordeler fremfor tradisjonelle mekaniske disker.

Blant disse nevner vi robusthet, null støy, rask søketid og kjapp overføring. Den mest klare ulempen er prisen i forhold til lagringskapasiteten.

Les også: Få raskere PC med SSD

HDD

Med mindre du skal ha en 2,5-tommers harddisk er det i dag ingen spesielt gode grunner til å velge en harddisk under 1 TB. En slik disk vaker i prisklassen rett under fem hundrelapper. Harddisker med mindre kapasitet gir ganske enkelt mindre lagringsplass per krone. Vil du ha mest for pengene får du det doble av dette igjen til rundt seks hundre kroner.

For å tekkes flest mulig kjøpere opererer mange diskprodusenter med produkter rettet mot forskjellige segmenter. Ser vi for eksempel på Western Digital får du harddiskene Green, Blue, Black, AV, Velociraptor og RE - henholdsvis rettet mot miljøfreaker, Hvermannsen, Hvermannsens sønn, streamingfantastene, entusiastene og RAID-rytterne.

Men det betyr på ingen måte at du ha en slik og slik harddisk til akkurat den og den bruken. Green klarer seg for eksempel like godt i en enkel hjemmeserver som i en medieboks eller ekstradisk i en vanlig PC.

Budsjett

Og vår anbefaling i budsjettklassen er også nettopp Western Digital Caviar Green 2 TB, som koster rundt 650 kroner og gir masse plass for pengene. Dette er en relativ støysvak og driftssikker harddisk for deg som trenger ekstra lagringsplass.

Må du under femhundrelappen kan vi anbefale utgaven på 1 TB, som vi har sett ned mot 400 kroner.

Mellomklasse

I mellomklassen har vi blinket oss ut vi ut Western Digital Caviar Black 2 TB. Dette er den kjappere men også langt dyrere broren til harddisken i budsjettklassen.

High-end

Seagate Momentus XT 500 GB koster under tusenlappen, og er en hybriddisk med 4 GB innebygd NAND-minne som fungerer som en SSD. Det gjør at enheten i mange tilfeller kan konkurrere med den vesentlig dyrere Western Digital Velociraptor 600 GB.

Når det er sagt har det vært rapporter om problemer med Momentus XT, spesielt på Mac. Seagate skal etter sigende være på saken, men problemene er ennå ikke helt løst i skrivende stund.

Sitter du på gjerdet på grunn av dette er altså Velociraptor et godt, men mer kostbart alternativ.

SSD

SSD er fremdeles noe dyrt, men her har det gått kjapt nedover det siste året.

Budsjett

I de helt laveste prisklassene må ta til takke med svært begrenset kapasitet og/eller litt laber ytelse. Skal du først ha en SSD håper vi derfor du kan hoste opp omtrent 900 kroner, for det er der den virkelige moroa begynner.

I den prisklassen finner du blant annet 64 GB-utgaven av Crucial C300, som er en populær inngangsmodell.

Mellomklasse

Siste skrik i SSD er de nye SandForce-kontrollerne som gir lese- og skriveytelser på rundt 500 megabyte i sekundet. Vi så en del av dem under årets CeBIT-messe, og de nærmer seg nå butikkhyllene. Noen av dem, som OCZ sin Vertex 3 på 120 GB listes allerede hos noen nettbutikker, og ser ut til å få en pris på rundt 2500 kroner.

High-end

Skal du ha noe virkelig, virkelig heftig uten å sette flere disker i RAID er du nødt til å glemme de vanlige SSD-ene. Ta i stedet en kikk på OCZ RevoDrive X2 til litt over fire høvdinger. Der får du 240 GB med en oppgitt ytelse på 740 og 720 MB i sekundet (lese/skrive).

Greia med RevoDrive er at diskminnet sitter på et PCIe-kort, og at du da går utenom eventuelle begrensninger på SATA-bussen. Ulempen er at du må ha en en ledig PCIe-kontakt i datamaskinen din, og at du naturligvis ikke kan stappe den i en bærbar maskin.

Ja, hva med bærbare?

For rådene over har vi i hovedsak tenkt på stasjonære datamaskiner, men vi skal heller ikke glemme bærbare PC-er. Det å for eksempel bytte ut en småsliten harddisk med en kjappere og nyere utgave kan gi nytt liv til en litt eldre laptop.

Budsjett

De billigste 2,5-tommers harddiskene må du gi i underkant av 300 kroner for, men du trenger slett ikke loppe deg for litt mer fart, kapasitet eller sikkerhet. Til omtrent 350 kroner i nettbutikkene får du Western Digital Scorpio Black på 250 GB med 7200 RPM (rotasjoner per minutt) og ekstra støtbeskyttelse (WD2500BEKT).

Mellomklasse

Holder ikke 250 GB for deg kan du doble kapasiteten ved å gå opp til 500 kroner. Sjekk ut Seagate Momentus 7400.4 (ST9500420ASG) eller Western Digital Scorpio Black (WD5000BEKT) – begge på 500 GB. Som vår budsjettanbefaling har også begge disse en rotasjonshastighet på 7200 RPM og ekstra beskyttelse mot støt og slag.

High-end

Som for stasjonære ville vi her anbefale Seagate Momentus XT 500 GB, i det minste så lenge du ikke skal ha den i en Mac. Har du det ikke travelt kan det også være greit å vente til Seagate har ryddet opp i det nevnte trøbbelet.

Når det gjelder Western Digital sin Velociraptor er ikke dette noe alternativ for bærbare. Den er tykkere enn standard 2,5-tommers harddisker og blir i tillegg for varm.

SSD

Uten bevegelige deler er SSD-er ganske så robuste, og de fleste kommer uansett i 2,5-tommersformatet som passer i bærbare. Så med unntak av RevoDrive er våre anbefalinger her i bunn og grunn de samme som for stasjonære.

Men SSD er naturligvis ikke riktig valg for alle. Siden de fleste bærbare kun har en diskplass vil en SSD lett kunne gi for liten kapasitet med mindre du tar på deg spanderbuksene. Tradisjonelle harddisker har altså fremdeles livets rett.

Strategi

Før du plukker deg en harddisk eller to kan det også være smart å ha en viss strategi for hvordan du skal sette de opp – det er nemlig ikke hipp som happ.

Ved å velge to identiske disker har man muligheten til å benytte RAID-oppsett som vil gi økt ytelse og/eller eventuelt økt sikkerhet. Vi skal dog ikke gå nærmere inn på det her.

En annen grunn til å bruke to disker er å få det beste fra to verdener uten å måtte loppe seg helt. Med en liten og kjapp SSD som systemdisk (der operativsystemet ligger), vil du få et kjapt og responsiv PC. Samtidig kan du gjerne ha plasskrevende filer som film, musikk og spill på en rimelig sekundær snurredisk med god kapasitet.

Diskutér harddisker i forumet

Les også
Fem sikre minnepinnetips
Les også
SSD-en du kan skjære med
Les også
Snart vil SSD-prisene falle
Les også
Nå er Blu-ray XXL klart
Les også
Nå må svenskene betale harddiskavgift
Les også
Harddiskene kan bli dyrere i høst
Les også
Få raskere ekstern disk
Les også
De beste PC-ene for studenter
Les også
Mekk en PC som er billig, men god
Les også
Disse bærbare PC-ene anbefaler vi
Les også
Denne harddisken sletter sitt eget innhold
Les også
Dette kan være verdens tynneste harddisk
Les også
Harddisker for små lommer
Les også
SSD-disker blir billigere og bedre
Les også
Velg riktig DVD-brenner
Les også
Kjempeharddisk fra Western Digital
Les også
Bygg en flott spill-PC
Les også
Nå kommer gigant-harddiskene
Les også
Få raskere PC med SSD
Les også
Få en super PC til under 6000 kroner
annonse