Til hovedinnhold

The BigWater bugs

Intro

De som leser vannkjølingsdelen på forumet vårt, har nok høyst sannsynlig fått med seg ”Den store Bigwater-tråden”? Som i all vesentlighet handler om et rimelig og relativt greit vannkjølingssett for hvermannsen, levert av ikke ukjente Thermaltake.

Det tør være kjent at mange har hatt problemer av ymse slag med dette settet. Noen kanskje selvforskyldt, men det har jo vist seg at andre ting neppe kan relateres til annet enn en kvalitet som nok ligger litt under pari.

En del brukere har bl. a. opplevd at pumpa plutselig stopper, uten noen plausibel forklaring. Hvorfor, skal vi prøve å finne ut her. Så følg med!

Først vil vi gjerne rette en stor takk til brukeren ”tørrfisk” på forumet, som var så snill å donere sin defekte pumpe til en nærmere analyse og disseksjon.

Til saken

I første runde ble tanken fylt opp med vann, og den elektriske kabelen ble koblet til en tre-pins kontakt på et beleilig plassert hovedkort.

For det kan jo være greit å sjekke at pumpa virkelig ikke fungerer, før man legger fingrene på kniver, tenger og kutteskiver!

Pumpa ga faktisk et lite hikk fra seg i det strømmen ble koblet til, men så ble det tyst. Det eneste som vitnet om 12voltens fortsatte tilstedeværelse, var den i tanken innebygde blå lysdioden, som fortsatt lyste friskt.

Men så lett gir vi ikke opp, i vårt forsøk på å få pumpa til å gå.

Det ble skaffet tilveie en passende bit tynn ståltråd, og gjennom tankes påfyllingshull var det mulig å pirke litt på impelleren i pumpa, bare for å sjekke at denne ikke satt fast. Hvilket den så langt fra gjorde, og dermed var ikke veien lang til ”operasjonsbordet”, med tilhørende remedier for disseksjon.

Vi klemte til med Dremel og kutteskive, her måtte det bukspretting til!

Her kan vi beskue selve ”hjertet”, som er en helt ordinær impellerpumpe.

Pumpe og tank er forresten konstruert / sammenføyd på en litt spesiell måte. Tanken og selve pumpehuset er støpt i ett stykke, og siden er selve pumpemotor med impeller limt vanntett på plass i bunnen av tanken.

Den hvite kanten du ser på bildet, er i virkeligheten bunnen på tanken, det svarte partiet nedenfor inneholder selve pumpemotoren og litt elektronikk, som vi etterhvert skal se litt nærmere på.

Men først dette

Her er dekselet på selve pumpa fjernet, og impelleren kommer for alvor til syne. Impeller og rotor ble demontert, for en nærmere kontroll:

Enkelt og greit, ikke noe fiksfakseri eller mulige feilkilder her! Den grå delen er rotoren i elektromotoren, og består av et stykke magnetisert metall, som selvsagt ikke ruster.

Slik må det være, ettersom det ikke finnes noen tetning mellom pumpehus og motor, en løsning som for øvrig er brukt i de alle fleste av de pumpene vi ellers benytter i våre vannkjølingssystem, som igjen betyr at rotoren i sin helhet er dekket med vann.

Rotoren er lagret på en stiv / rustfri aksel, og lagringen går i hele rotorens lengde. Dette borger for en ganske god levetid, om det ikke hadde vært for at denne pumpa sa takk for seg! Etter bare noen få timer´s drift.

Her får du ta en titt på motorens stator, med tilhørende aksling for rotoren:

Akslingen er støpt fast i bunnen på statoren, og gir et godt oppheng for rotor og impeller.

Ingenting å utsette på dette heller!

Årsaken til at pumpa stopper, må derfor ligge et annet sted. Vi går dypere ned i materien:

Første forsøk på å avdekke hvor strømmen ble av, endte i en gedigen sky av et epoxylignende materiale. En kutteskive er definitivt ikke tingen for fjerning av epoxy!

Dermed ble det å ta baufila fatt.

Vi la snittet sånn cirka der våre antakelser om en mulig avsløring av elendigheten lå, men vi bommet litt. I alle fall i første omgang:

I stedet traff vi på statorens viklinger, som så ut til å være av godt gammelt merke; altså ordinær lakkert kobbertråd.

Viklingene ble naturlig nok ettertrykkelig maltraktert, og en feilsøking på disse var selvsagt utelukket. Når det er sagt, er det ganske sjelden at det skjer noe med slike innstøpte viklinger, så sjansen til ”bevisforspillelse” var antakelig liten.

Den skarpøyde vil sikkert også observere den brune ”streken” nederst på epoxyklumpene: Jada, der aner vi jo konturene av et printkort!

Neste kutt ble derfor lagt i en litt mer passende og heldig vinkel, og etter litt fikling og plukking, lot også elektronikken seg avdekke:

Ikke all-verdens greier, men oppstillinga er i alle fall i stand til å generere passende pulser med skiftende polaritet, som i sin tur sendes inn i statorens viklinger. Dermed skapes et skiftende magnetfelt, som i sin tur får den magnetiserte rotoren til å gå rundt.

Om bare strømmen hadde nådd dit….

For her finner vi nok høyst sannsynlig årsaken til miséren. Etter vår oppfatning er det lite annet som kan gå galt med en såpass enkel pumpe, enn en sviktende elektronikkrets! Det er i alle fall den slutningen vi vil trekke, etter en ganske inngående studium av Bigwater´s vannpumpe. Uten dermed å påstå at dette er riktig! Men vi velger å tro; Sannsynligheten er stor, for at dette stemmer, utifra det vi har observert på vår ferd mot pumpa´s indre.

Dermed nærmer vi oss noen konklusjoner.

Ut i fra det vi nå har sett, kan vi avkrefte følgende ”myte” om pumpa: Om denne kjøres ”tørr”, eller med luft i vannet / tanken i noen tid, er dette ikke noen årsak til at pumpa stopper. Det eneste som da kan skje, er at lagringen for rotoren over tid kan få litt ”juling”. Men det vil uansett ikke være noen årsak til at pumpa slutter å fungere.

Greit nok at leverandøren advarer mot tørrkjøring, men dette har som sagt med slitasjemessige forhold å gjøre, som skal strekkes mer enn langt, før pumpa av en slik årsak slutter å fungere. Samme sak gjelder for øvrig de aller fleste pumper, med tilsvarende lagring.

Styringselektronikken ligger såpass godt beskyttet i epoxyen, at feil pga vannlekkasje i pumpa nærmest kan elimineres.

Klaringen mellom impeller og pumpehus er såpass god, at en blokkering av impeller / rotor normalt kan utelukkes.

Dermed sitter vi igjen med en allerede nevnt årsak, og vi våger igjen å anta at pumpa´s elektronikk med stor sannsynlighet er årsaken til at en del av disse pumpene har sluttet å fungere.

Billige vannkjølingssett har sin pris, i dobbelt forstand……….

Til slutt; De sørgelige restene av tørrfisk´s donasjon!

annonse