Guide

Hvordan fjerne røde øyne i Paint Shop Pro

Røde øyne på personer oppstår når blitsen reflekteres i bakre del av øyet. Grunnen til dette er at blitsen står nær linsa på kamera. Moderne kamera har såkalt  fjerne røde øyne  funksjon. Den fungerer sånn at en lampe tennes på forsiden av kamera med en viss frekvens.

Pupillen reagerer med å trekke seg sammen, og vi unngår røde øyne. Dette er i alle fall meningen. Som all annen automatikk fungerer denne ikke alltid. Spesielt på litt avstand blir lyset for svakt.

En annen ulempe med denne funksjonen er at  objektet blir oppmerksom på at det fotograferes, og et godt bilde går i vasken. Kutt derfor ut automatikken, og bruk heller PC en  til jobben.

I dette tilfellet har vi valgt Paint Shop Pro 7. Programmet finnes i en prøveversjon som fungerer i 30 dager. Fila er på ca 23MB og den kan du laste ned Her.

Åpne bildet du skal reparere:

Velg  Effects > Enhance Photo > Red Eye Removal  for å åpne dialogboksen. Deretter bruker du musa til å flytte bildet  med korset til øyet kommer til syne i vinduet. Skalere bildet ved å bruke zoomfunksjonen - + og - knappene.

PSP gir deg fire ulike metoder til å fjerne røde øyne. Hvis øyet er godt synlig i bildet brukes Auto Human Eye . Freehand Pupil Outline brukes hvis øyet delvis er skjult, og Point-to-Point outline i vanskelige situasjoner.

Innstillinger

Her bruker vi den førstnevnte Auto Human Eye .

Lag en sirkel med musa. Den kan finjusteres etterpå, og gjøres om til ellipse dersom øyet ses fra siden.
Pupil lightness brukes for å få riktig "dybde" på pupillen. Glint Lightness bestemmer intensiteten på refleksen som lages på pupillen, og Glint size størrelsen. Videre har vi innstilling av Feather som bestemmer overgangen mellom pupillen og regnbuehinnen. Her finner vi også muligheter til å stille inn fargen på regnbuehinnen (Hue ) og pupillestørrelsen (Iris size ).

Husk å notere ned innstillingene du brukte på det første øyet før du gjentar samme operasjonen for det andre øyet!

Konklusjon

Enklere kan det ikke gjøres. Du har stort sett en jobb å gjøre - det å markere pupillen. Programmet gjør jobben for deg.
Programmet inneholder også en innstilling for  kjæledyr,Auto Animal Eye , som er tilpasset øynene på dyr.

Les også
Endre størrelse på bilder i Paint Shop Pro
annonse