Tek.no

Guide

Mastiff lager HDPC - del 3

19 Mai 2008 15:36

Innledning

For første gang på den tiden jeg har skrevet for Hardware.no, kommer jeg her med en artikkel på det tidspunktet den var meldt. Jo-ho... Hadde dette vært hovedjobben min, ville jeg antakeligvis vært kjølhalt for lengst! Det er jo sånn vi gjør det her nede på ”Det blide sørrlandet”.

Bare hør på Rune Andersens stemningsbilde fra Kristiansand; ”Da æ det godt å leve her i sør” fra platen ”Diverse artister”. Den som har vært noe særlig her nede, men likevel tror at den låten er overdreven, er enten blind eller turist! Egentlig tar han for svakt i. Dere østlendinger med hytte i Risør og rogalendinger med hytte i Mandal skulle bare visst hva vi gjør når dere snur ryggen til...

Og etter den runden med intensivt innledningspisspreik har jeg forhåpentligvis klart å hekte av den gjengen som etterpå vil klage på at artikkelen ikke er seriøs nok, uansett hvordan jeg skriver. Altså kan vi komme til saken!

Det er HD som gjelder

Høyoppløst video blir stadig mer vanlig. Jeg får min femte HD-paraboltuner snart (siden starten, altså – jeg har ikke fem på en gang!), selv om jeg har en analog CRT-TV som neppe kan utnytte den fullt ut. Jeg håper jo å se bedring i bildekvaliteten, men hovedårsaken er at hvis man skal ha en tuner med de nyeste og kuleste funksjonene, kommer man ikke utenom HD. Og det samme gjelder vel for både kabel-TV og IP-TV.

Så det er ingen tvil om at bransjen legger markedsmakt bak dette. Akkurat som de kommer til å legge markedsmakt bak det neste store, som blir enda høyere oppløsning. Og så videre, frem til vi er kommet til det jeg venter på – en holosuite fra ”Star Trek” istedenfor hjemmekinoen. Men det spørs vel om jeg må la meg fryse ned i et århundre eller to før det skjer.

Den som venter...?

Men poenget med å trekke frem dette, er at det ikke nytter alltid å vente på det neste store. Da må man bruke livet på å vente, istedenfor å nyte det man har i øyeblikket. Det er bedre å gjøre mest mulig ut av det som fins nå.

Så selv om denne artikkelen også handler om hvordan man best spiller av HD-materiale, utgjør det faktisk bare en liten del, for den prosessen er svært enkel. Foreløpig er det ikke mye som kan gjøres for å forbedre bildet på høyoppløst film, og uansett er det neppe så mye å hente på det heller, siden det neppe fins mange skjermer der det er mulig å se noen stor forskjell.

Bedre DVD-avspilling

Der det derimot er mye å hente, er på vanlige DVD-er. For disse har vært på markedet i drøyt ti år, og da er det ganske naturlig at de aller fleste har mange flere av disse enn av de nyere formatene. Dessuten er det ikke alle filmer man bryr seg så mye om at man gidder å betale nærmere dobbelt så mye for å få dem på Blu-ray. De store kjedene selger gjerne nye DVD-er for 129 til 159 kroner, mens man de fleste steder må gi 249 for en tilsvarende ny Blu-ray.

Og når DVD-en med en god PC med riktig oppsatt etterprosessering kan gi minst 80 % av bildekvaliteten til Blu-ray (subjektivt sett, det er jo vanskelig å sette en objektiv gradering på dette), er det en god erstatning. Men ikke fullgod, jeg påstår ikke at en vanlig DVD kan bli bedre enn en Blu-ray. Det er ikke mulig av den enkle årsaken at ingen etterprosessering i verden kan skape detaljer som ikke allerede ligger i kildematerialet. Så de siste 20 prosentene vil være utenfor rekkevidde, uansett hva man gjør.

Kombiløsning

Løsningen for meg, og sikkert mange andre, er å kjøre kombinert. De filmene som er verdt det, og som jeg enten regner med å se flere ganger eller vet har virkelig god bildekvalitet jeg gjerne vil nyte i fulle drag, kjøper jeg på Blu-ray. Eksempler på det er ”Harry Potter”, ”Spider-man” og ”Blade Runner”. For andre filmer holder jeg meg til den vanlige DVD-en, som standard actionfilmer og de fleste barnefilmene. Men hadde ikke penger betydd noe, ville jeg selvsagt byttet ut hele min samling på drøyt 1000 filmer med Blu-ray, etter hvert som de ble tilgjengelige.

Forresten, det er mulig å gjøre en del kupp på HD-DVD-filmer nå, etter at formatet ble erklært dødt. Jeg kjøpte nylig en utmerket sci-fi-film, ”Serenity” for 99 kroner på en av de store kjedene. Og selv om formatet er kommersielt dødt, blir jo verken lyd eller bilde dårligere! Så det blir jo et tilfelle av ”den enes død, den andres brød”. Men nok utenomsnakk: Det å kunne få mest mulig ut av etterprosesseringen, krever at PC-en er raskest mulig. Og da kommer man ikke utenom stabil overklokking.

Les også