Til hovedinnhold
GuideJulegavetips: 1000 - 2500 kroner

Hva med et nytt objektiv til jul?

Dette er gavene du kjøper til deg selv.

Har du fulgt med på julegavetipsene våre denne uken har du kanskje kommet godt i gang med julegavehandlingen. Er du heldig er det kanskje noen kroner til overs når man er ferdig med gavene, og har du vært snill i år er det kanskje mulig å kjøpe en litt fin julegave til seg selv også? Vi har funnet frem fine julegavetips i en litt dyrere klasse enn tidligere. Dette er gaver som passer best til noen man er veldig glad i, eller til deg selv om du foretrekker det.

Årets julegavetips fra Akam

Som i de tidligere julegavetipsene vi har presentert her på Akam, tar vi utgangspunkt i produkter man kan kjøpe via nettet. Husk at man bør beregne god tid om man vil ha produktene i posten før jul. De forskjellige nettbutikkene opererer med forskjellige tidsfrister for når man senest kan bestille for å få produktet før jul, men vi anbefaler å bestille julegavene så tidlig som mulig for å ha litt tid å gå på ved en eventuell forsinkelse.

Julegavetips 1:

Systemkamera

Selv om Nikon 1 J1 ble erstattet av Nikon 1 J2 i høst, er det fortsatt et fint nybegynnerkamera til en fornuftig pris. Spesifikasjonsmessig er det små forskjeller på de to modellene, og på utsiden ser de så like ut at de kan være vanskelig å skille.

Den aller største forskjellen er imidlertid prisen. 1 J1 selges med kitobjektivet til under 2000 kroner i dag, mens etterkommer 1 J2 koster rundt 3500 kroner. Begge modellene kommer i en rekke fargekombinasjoner, og vurderer du et eksemplar til kona eller datteren er kanskje en rosa modell å foretrekke? Kameraet passer nok best for de som ønsker seg et hybridkamera som ikke er så avansert og som ønsker at kameraet skal gjøre det meste av jobben, men til denne prisen får man mye kamera for pengene.

Les mer om Nikon 1 J1

Les også: Julegavetips: Kamera for barn og unge

Nikon 1 J1 i prisguiden.

Julegavetips 2:

Fotosekk

LowePro Pro Runner 450 AW.

Begynner fotosamlingen og optikkparken å vokse seg stor, er det viktig å ha en god og solid sekk slik at man får med seg alt når man skal ut og reise. Det finnes et hav av sekker og varianter, og det kan være vanskelig å finne en sekk som dekker alle behov.

En sekk som kan være av interesse, er LowePro Pro Runner 450 AW. Sekken er relativt stor, slik at man bør få plass til det meste man trenger. Den er utstyrt med justerbare lommer, slik at man kan justere plassen etter det utstyret man ønsker å få plass til. Er du uheldig og havner i dårlig vær følger det også med et regntrekk som skal holde utstyret tørt. Sekken koster rundt 1600 kroner.

Les også: Julegavetips mellom 200 og 500 kroner

LowePro Pro Runner 450 AW i prisguiden.

Julegavetips 3:

Objektiv

Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40 mm 1:2.8 G.

De fleste som kjøper seg et speilreflekskamera, kjøper aldri noen flere objektiver enn det som følger med kameraet når det er nytt. Det er ganske synd, for skal man utnytte en høyoppløst bildebrikke bør man investere i litt dyrere optikk som gir bedre optisk ytelse.

Et godt tips for nybegynnere er å starte med et fastobjektiv, som ofte har bedre lysstyrke enn kitobjektivene som følger med de fleste systemkameraene. Det tvinger også fotografen til å fokusere på utsnitt og komposisjon, i tillegg til at lyssterk optikk gir mulighet til å leke seg kreativt med liten dybdeskarphet. Det trenger nødvendigvis ikke å koste skjorta heller, man kommer ganske langt med en tusenlapp eller to.

Er du Nikon-bruker kan Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40 mm 1:2.8 G være et godt sted å starte. Objektivet er tilpasset sensorstørrelsen på de fleste forbrukermodellene til Nikon, og gir et utsnitt tilsvarende 60 mm på fullformat. Objektivet er også et makroobjektiv, som passer fint for de som vil ta bilder av små detaljer.

Foretrekker man for eksempel Canon-modeller, kan en 50 mm fastobjektiv være et godt sted å starte. Den har ikke makrofunksjonen til objektivet over, men kan til gjengjeld by på en mer lyssterk blender. Modellen med blender f1.8 får man til rundt tusenlappen, mens Canon EF 50 mm f1.4 USM kommer på rett over 2500 kroner.

Les mer om Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40 mm 1:2.8 G

Nikon AF-S DX Nikkor 40 mm f2.8 G i prisguiden.

Canon EF 50 mm f1.4 USM i prisguiden.

Julegavetips 4:

Fotoskriver

Epson Stylus Photo PX830FWD.

En vanlig printer fungerer godt når man skal printe ut tekst, men er man fotointeressert bør man helt klart kjøpe seg en skikkelig fotoskriver. De er imidlertid litt stive i pris, men man får et greit eksemplar som denne fotoskriveren fra Epson for rett i overkant av 2000 kroner.

Epson Stylus Photo PX830FWD er en printer som er laget for å printe skikkelige bilder, og har i tillegg både scanner og faks på plass. Den har også en innebygd Wifi-modul, slik at man kan printe trådløst fra datamaskinen, nettbrettet eller mobilen om man foretrekker det.

Epson Stylus Photo PX830FWD i prisguiden.

Julegavetips: 5

Mikrofon

Stereo VideoMic Pro fra Røde.

Det siste tipset i julegaveoversikten vår passer til de som har blitt litt bitt av videobasillen. Går vi noen år tilbake i tid, var det helt utenkelig at man skulle finne på å bruke et speilreflekskamera til å spille inn film. I dag er det mange som kjøper slike kameraer utelukkende på grunn av de gode mulighetene til videoinnspilling, og men dette krever at man investerer i litt tilleggsutstyr.

Det kanskje viktigste tilbehører man bør kjøpe seg, er en ekstern mikrofon. Mikrofonen til høyre er produsert av mikrofonprodusenten Røde, og løfter kvaliteten på videoopptakene dine til nye høyder med krystallklar lyd. Enten du skal dokumentere Luciatoget i barnehagen eller rett og slett lage deg en liten kortfilm, er denne mikrofonen et ganske trygt valg.

Mikrofonen festet i kameraets blitssko, og kobles til kameraet via mikrofoninngangen.

Røde Stereo VideMic Pro i prisguiden.

Les også: 10 tips for bedre bilder fra julebordet

Mer om
annonse