Slik fikser du en død piksel

Enten vi liker det eller ikke er LCD-skjermer en del av livet vårt - vi finner dem på mobilen, GPS-en, foto- og videokameraet, mediespilleren og på de digitale bilderammene. Men det vi som regel fokuserer på er selvfølgelig dataskjermen og den uforskammet store flatskjermen i stua.

Hvor populært LCD (som for øvrig står for Liquid Crystal Display) enn har blitt etter hvert er det likevel ikke uten visse problemer. Typiske svakheter har vært dårlig innsynsvinkel, høy responstid og lav kontrast - og i tillegg har LCD-paneler vært kjent for sine såkalte døde piksler. Nå har riktignok kvaliteten kommet seg betraktelig de siste årene, men pikselproblemer er noe vi stadig finner igjen.

Piksler i millonvis

De minste enkeltpunktene på en LCD-skjerm kalles piksler, og på en skjerm med høy oppløsning har du milloner av dem (det nøyaktige antallet får du ved å gange skjermens horisontale og vertikale oppløsning). Hver eneste piksel i et fargepanel består dessuten i praksis av tre såkalte subpiksler med rød, grønn og blå farge (RGB). Disse subpikslene kan kontrolleres individuelt og gjør at vi kan nyte av millioner av farger på skjermene våre.


Med millioner av piksler og subpiksler er det egentlig ikke så merkelig at en piksel av og til ikke fungerer som den skal, og dersom produsentene skulle kassere alle paneler med feil ville prisen på LCD-skjermer vært adskillig høyere enn i dag. Det finnes en ISO-standard for hvor mange problematiske piksler som er "godkjent", men i praksis varierer dette litt fra produsent til produsent. Noen opererer også med en nulltoleransegrense på dyrere skjermer.

Ikke død likevel?

Det er sykt irriterende når du oppdager at det er feil på skjermen til din nyinnkjøpte superlaptop, og er det en virkelig død piksel er det lite å gjøre med den. Døde piksler er som regel resultatet av en maskinvarefeil som gjør at den ikke får strøm, noe som fører til at alle de tre subpikslene er avslått, og pikselen fremstår som sort.


Men selv om en piksel ikke virker helt som den skal er den ikke nødvendigvis død - det kan være at en eller flere av subpikslene har låst seg, og da er pikselen strengt tatt mer defekt enn død. En slik fastlåst piksel vil som regel oppfattes som rød, grønn eller blå og synes bedre mot visse bakgrunnsfarger, men kan i noen tilfeller også fremstå som hvite eller sorte.
Det er en fin ting vi kan si om defekte piksler, og det er at det finnes kjerringråd som av og til kan gjøre mirakler.

Bruk av programvare

Fastlåste piksler kan fikses med noe så enkelt som programvare. Poenget her er å stimulere piksler og subpiksler til å reagere ved å meget kjapt skifte farge på pikselen og området rundt.
UDPixel og PixelDoctor
Disse to programmene fungerer mye på samme måte. For de første lar de deg veksle mellom forskjellige bakgrunnsfarger for å lokalisere eventuelle problematiske piskler. Det andre er selvfølgelig "terapidelen" der du selv kan sette tempoet. Hovedforskjellen ligger i at du med UDPixel kan behandle flere små områder på en gang, mens du med PixelDoctor kan enten behandle ett lite område eller hele skjermen (hodepineadvarsel).
JScreenFix
Dette er en Java-applet som kjører i nettleseren og fungerer for alle operativsystemer. JScreenFix skal etter sigende hjelpe mot fastlåste piksler og innbrenning. En midlet for bruk på mobiltelefoner er også tilgjengelig.

Fysisk behandling

Dersom du har forsøkt ett eller flere av programmene over uten resultat, finnes det også mer fysiske metoder. Men før vi tar for oss de tre vanligste metodene må vi først presisere at dette må gjøres med en nennsom hånd, og er uansett på eget ansvar og helt uten garantier.
Tapping
Sett på en farget eller helst sort bakgrunn som gjør at du tydelig kan se den defekte pikselen. Bruk så en butt, men likevel relativt liten gjenstand som verken lager riper eller merker, som en stylus-penn som du får til noen mobiler eller PDA-er. En vanlig kulepenn med en klut eller lignende foran bør også kunne fungere bra.
Tapp på pikselen slik at du såvidt ser en hvit glød rundt punktet der du treffer skjermen. Øk om ønskelig trykket noe underveis (ikke ta i for mye), men får du ikke resultater etter omtrent ti tapp vil metoden trolig ikke fungere på denne pikselen.
Massasje
Som med tappemetoden trenger du en liten og butt gjenstand. Trykk den svakt mot skjermens dårlige piksel og masser forsiktig opp/ned og frem/tilbake.
Trykk
Dette skal gjøres med skjermen først avslått, så du må først merke deg stedet. Trykk så svakt på punktet og hold trykket mens du slår på skjermen. Slipp etter et par sekunder.

Av metodene over kan en, alle eller ingen av dem fungere for å redde en gitt piksel - noen av dem lar seg ganske enkelt ikke overtale til å fungere igjen. Vi har selv opplevd å kunne kurere noen piksler med slik behandling, men mot andre igjen har vi måttet kaste inn håndkleet.

Og husk: det er fullt mulig å ha flere defekte eller døde piklsler på en skjerm uten å legge merke til eller plages med det. På en vanlig TV er det for eksempel gjerne slik at du ikke kan se dem på normal titteavstand, men kan finne flere når du går helt innpå. Om det er tilfelle råder vi deg til å la det være med det. Det du ikke kan se har du i dette tilfellet på ingen måte vondt av.

Les også
GUIDE: Velg rett skjerm
Les også
Slik blir du sommerens PC-doktor
annonse