Guide

5 triks for stillere bærbar

Dersom du er av typen som lar deg irritere over støyende datamaskiner, kan du trøste deg med to ting. Det ene er at du slett ikke er alene, men det er sant å si en smal trøst. En langt bedre nyhet er at dette er noe du i mange tilfeller kan gjøre noe med selv.

Tradisjonelt har det vært flest muligheter for å dempe støyen på stasjonære datamaskiner, men heldigvis er det også en rekke teknikker som virker på bærbare. Og det er bra, ettersom brorparten av befolkningen i dag velger seg en bærbar modell når sparegrisen skal ofres til datagudene.

Strømforbruk = varme = viftebråk

Når PC-en jobber hardt bruker den strøm, og mye av denne strømmen omdannes til varme. Ettersom høye temperaturer kan bety kortere levetid eller i verste fall døden for flere av datamaskinens komponenter, blir varmen som oftest ledet bort ved at en eller flere vifter sender en luftstrøm over kjøleribber og varme områder. Jo varmere datamaskin, jo mer luft behøves, og jo hardere må viftene jobbe. Og støyende vifter er en av de største synderne mot trommehinnene våre.

En del av det med å dempe støyen fra datamaskinen er derfor å holde temperaturen nede, og her er det flere strenger du kan spille på.

Triks 1: Smartere plassering

Hvis den omliggende temperaturen er lav, vil den luften som strømmer gjennom datamaskinen kjøle mer effektivt, som igjen gjør at viftene ikke trenger å jobbe like hardt. Her snakker vi ikke om å sette seg i kjelleren, men å unngå spesielt varme områder. Det være seg å plassere datamaskinen i sola eller ha den på bordet over varmeovnen.

Triks 2: La PC-en puste

Når vi tenker plassering er det også viktig at datamaskinen får "puste". De fleste bærbare suger inn luft fra undersiden, så dersom du for eksempel bruker den i senga eller på andre myke underlag vil dette kunne hindre fri luftgjennomstrømming og god kjøling. Dette får vanligvis viftene til å legge inn høygiret, som igjen betyr mer støy.

Triks 3: Hold den ren

Beslektet med forrige punkt er støv og skitt i luftinntak og/eller luftekanalene, som i likhet med en dyne vil kunne gi din kjære bærbare pusteproblemer. I tillegg til et plant underlag for maskinen er altså rengjøring et stikkord.

Noen bærbare, som Asus X52JV, lar seg enklere rengjøre dersom du åpner dem.

For bærbare fester det seg gjerne støv og møkk rundt luftinntak og utblåsningsgrill. Dette hindrer god luftgjennomstrømming og/eller gir dårligere kjøleevne. Her kan pinsett, Q-tip og/eller forsiktig bruk av luft på boks gjøre underverker. Vi sier her forsiktig fordi uvøren bruk av komprimert luft i nærheten av datamaskinens vifter kan føre til at disse spinner opp i en fart de på ingen måte er konstruert for. Det kan føre til en skadet eller ødelagt vifte, noe som lett kan bli dyrt på en bærbar PC.

Triks 4: Ekstern kjøling

Er du spesielt glad i å sitte med den bærbare på fanget har du kanskje allerede fått opp øynene for stativ eller "plater" lagd nettopp for dette. I tillegg til å gi den bærbare litt pusterom er noen av disse også utstyrt med spesielt stillegående vifter som gir ekstra kjøling, og dette kan være å foretrekke fremfor en hissig laptopvifte på full spinn.

NotePal ErgoStand fra Cooler Master er et eksempel på stativ med egen vifte.

På varme sommerdager kan selv en vanlig bordvifte hjelpe litt. La luftstrømmen kjøle ned både deg og PC-en.

Tips 5: Bytt harddisk

Det er mer enn vifter som bråker – også harddisker kan være en lei kilde til støy. Spesielt eldre disker kan gjøre en del ut av seg med tanke på sus, hvining og knatring.

Har du fra før en gammel og sliten disk, men likevel en helt grei bærbar, kan du vinne på flere måter ved å ganske enkelt bytte ut disken. Nyere harddisker støyer nemlig ikke bare mindre enn sine forgjengere, de kan også sørge for at du får adskillig bedre diskytelse.

Hvis du har nok av penger vil en SSD være å foretrekke fremfor en konvensjonell harddisk. Disse er både helt stillegående og vesentlig raskere, men koster også mer. Er du opptatt av pris og mye diskplass bør du gå for en vanlig harddisk.

>>> Se 5 flere triks for en stillere PC på Hardware.no

Les også
Ikke kast din gamle PC!
Les også
Velg riktig hjemme-PC
Les også
Syv bærbare PC-er under 15": Disse små-laptopene bør du velge
Les også
HP Envy 17-2100: Stilig og god bærbar PC
Les også
De beste PC-ene for studenter
Les også
Velg riktig PC til hjemmebruk
Les også
HP Pavilion dv6-6061eo: Din neste bestevenn?
Les også
Unngå PC-trøbbel i varmen
Les også
De beste PC-kabinettene
Les også
Mekk en PC som er billig, men god
Les også
Lenovo X1
Les også
Putter datamaskinen inn i skjermen
Les også
Hissige bærbare spillmaskiner
Les også
Multicom Xishan W150: Multicom Xishan W150
Les også
Lenovo G570
Les også
TV-Skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
Bygg en topptrimmet spill-PC
Les også
Bygg en flott spill-PC
Les også
Få raskere PC med SSD
Les også
Få en super PC til under 6000 kroner
Les også
Superlett bærbar maskin
Les også
Stillere PC får du ikke
annonse